Slovenija

Razgovor s policijo preložen

Ljubljana, 12. 09. 2008 09.10 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos informativnega pogovora s slovenskimi policisti ni imel, saj se je moral zaradi neke nujne zadeve vrniti v pisarno.

Predsednika protikorupcijske komisije Draga Kosa je policija danes povabila že na drugi informativni razgovor, a so ga zaradi neodložljivih obveznosti Draga Kosa prestavili na kasneje. Kos je sicer kritičen do dela slovenske policije v zadevi Patria.

Drago Kos: "Slovenski policiji se smeji vsa policijska Evropa."
Drago Kos: "Slovenski policiji se smeji vsa policijska Evropa." FOTO: Tomaž Ungar
Drago Kos je dejal, da se premierja Janšo ni omenjalo v nobenih dokumentih, s katerimi je sam prišel v stik.

Policija je z njim že prejšnji teden opravila prvi informativni razgovor, Kos pa je po tem povedal, da so policisti izrazili zadovoljstvo nad kvaliteto gradiva, ki jim ga je komisija doslej odstopila. Kot je dejal, je izrazil začudenje nad tem, da "oddaja finske televizije spodbudi policijo k tako hitremu reagiranju".

V zvezi z oddajo finske televizije je bilo po njegovih besedah postavljeno samo eno vprašanje in še tisto "ni bilo zelo pomembno". "Drugo pa je bila izmenjava mnenj in podatkov, do katerih smo prišli v času od zadnjega srečanja," je takrat dejal Kos.

Ob koncu pogovora so izrazili tudi željo po pogostejšem srečevanju, kar bi lahko po Kosovem stališču pripeljalo h kvalitetnejši obravnavi zadeve.

Predstavil je tudi vso kronologijo stikov, ki jih je imel s finskimi preiskovalnimi organi in slovensko policijo.

Kos je sicer v četrtek predstavil svojo plat zgodbe o obtožbah, ki so ga doletele v zadnjem času. Dejal je, da ne verjame, da bi lahko neki uradnik v slovenskem Interpolu založil depeše v zadevi Patria. Poleg tega je finska policija v 15 mesecih zbrala toliko obvestil, da so lahko priprli nekaj oseb. Vsaj do te točke bi po njegovem mnenju lahko prišla tudi slovenska policija.

Leban: Finski novinar me je prevaral

Podjetnik Rudolf Leban je glede na vsebino finske oddaje povedal, da je novinar Magnus Berglund na pogovor z njim prišel s "točno določenim ciljem" in ga je "prevaral".

Rudolf Leban
Rudolf Leban FOTO: POP TV

V omenjeni oddaji novinar gledalcem najprej pojasni: "Po novem pregledu Patriinega seznama je finsko podjetje dve pogodbi, vredni pet milijonov evrov, sklenilo tudi z Rudolfom Lebanom. Za kaj so mu plačali?" Nato sledi posnetek pogovora, v katerem novinar Lebana vpraša: "Menite, da ste upravičeni do plačila?" In Leban mu odgovori: "Da."

Leban sedaj pojasnjuje, kar je bilo v oddaji objavljeno – da naj bi od Patrie dobil pet milijonov evrov –, a po njegovih zagotovilih z novinarjem o tej številki sploh nista govorila. Kot je dejal, je novinar te podatke v oddajo umestil kasneje. To je, kot je prepričan, tudi dokaz, da je novinar v Slovenijo prišel s točno določenimi nameni "iskal je samo daljše razgovore, da je potem oddajo lahko zmontiral tako, kot je njemu ustrezalo".

Leban je povedal, da je ob obisku finskega novinarja sprva mislil, da je nekakšen tiskovni predstavnik. "Pogovarjala sva se o vremenu, športu, o lepotah Slovenije in tako naprej." Nato pa ga je Berglund vprašal, ali je res dobil 3.600.000 evrov in Leban mu je odvrnil, da "seveda ne". To je bila sicer, kot je povedal podjetnik, tudi številka, o kateri se je v Sloveniji – v neki oddaji, verjetno na Vročem stolu –, sprva govorilo.

Pogovarjala sva se o vremenu, o športu, o lepotah Slovenije in tako naprej. Rudolf Leban

V zvezi s pogovorom je Leban še poudaril: "Če bi me takrat vprašal za pet milijonov, bi bil takoj pozoren na to, da se je pojavila neka nova številka." Tako je novinarju povedal le, da je dobil predujem in pojasnil, da je bilo le-tega 169.000 evrov, vključno z davkom pa 203.000 evrov.

Leban je poudaril, da je v oddaji na vprašanje novinarja, ali meni, da je upravičen do teh sredstev, torej odgovarjal na postavko, da je dobil predujem. Na to vprašanje je odgovoril pritrdilno in pri tem mislil na navedenih 203.000 evrov – vključno z davkom. V oddaji pa je bil dialog po njegovih besedah zmontiran tako, da je bilo videti, kot da Leban odgovarja na vprašanja o petih milijonih evrov.

Magnus Berglund
Magnus Berglund FOTO: POP TV
Direktor podjetja Viator&Vektor Zdenko Pavček je povedal, da ga bolijo polresnice in laži, ki jih sliši pri zgodbah o nakupu oklepnikov 8x8. Zanikal je navedbe, da Sistemska tehnika ni slovensko podjetje in da so krpana pripeljali s Češke.

Opozoril je še, da ga je novinar v 45-minutnem razgovoru vprašal tudi, ali se ukvarja s športom oziroma z golfom in odvrnil je, da se. Berglund naj bi postal "nekako slabe volje", ko mu je Leban omenil, da se z Janezom Janšo – odkar je le-ta predsednik vlade – nista niti videla.

"Pravzaprav je prišel s točno določenim ciljem in me je prevaral," je povedal podjetnik. Zdelo se mu je "za malo", šele kasneje pa je razumel, da je njegovo izjavo zmanipuliral.

Sicer pa Leban meni, da je pri vsej zgodbi verjetno on še najmanj pomemben, saj so pri njem, kot trdi, vse zadeve jasne. "Nikoli nisem pred nikomer skrival, da imam s Patrio podpisano pogodbo in delam tisto delo, za katerega smo jo podpisali," je še povedal.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (127)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Prvo Borec
13. 09. 2008 01.43
medojed kaj Ti potrebuješ malo medu ali odvajala ???
medojed
13. 09. 2008 00.30
Se nekaj, imam nekaj sodelavcev na Finskem, Berglunda imajo za rusofila in pa pripadnika internacionale - v vednost Kucanu &CO.
medojed
13. 09. 2008 00.27
Mislim, da ga gospod Kos ze predolgo klampfa. On je zrel za zapor za 30 let. Koliko skode je ze naredil nogometasem, zdaj pa se Sloveniji, mama bi ga morala izvrci, oziroma abortirati. Sicer si je pa sam pšrisluzil to ime v Sloveniji. Ali veste kako ga klicejo mladi?
brankasrbijanka
12. 09. 2008 22.18
JOZSEF@22:11 Kdor zna, zna! Ne pa "tardeči" k so skoraj 12 let rabil za to ;-)
brankasrbijanka
12. 09. 2008 21.05
PAJTLERBLANKA@12.09.2008, 18:34 v vsej zgodovini Slovenije,so slovenijo sramotili komunisti,polovico so jo zafurali, Priznaš, da drugo polovico pa tvoji in to v veliko krajšem času, kajne? Se ti to zdi sposobnost mogoče? Daj daj pomiri se bela nevesta. Še nekaj dni nas loči od boljšega pogleda v prihodnost, če nam je ta sploh še namenjena.... Eno vpašanje zate PBLANKA: si ti dvojna osebnost?
Jozsef
12. 09. 2008 21.02
Potem ko je bolivijski predsednik Morales ameriškega veleposlanika obtožil zarote in ga izgnal iz La Paza, se je za enako potezo v znak solidarnosti odločil tudi prvi mož Venezuele, Chavez. Rupel je ze pripravil vse potrebno za izgon iz Slovenije tudi finskega veleposlanika pri nas, smo se Jansev podpis in bo Finec letel, kot leteci Finec za finsko. S tem se je JJ solidarno pridruzil zgoraj omenjenim tovarisem iz Bolivije in Venezuele.
Jozsef
12. 09. 2008 20.54
Zgleda,da so desnjaki v akciji.
Jozsef
12. 09. 2008 20.52
@cooler12 In vi ste naridili 100 krat toliko. Torej 0 (nic) X (krat) 100 (sto) = (je enako)???? Je to za vas pretesko? Povejte. Bom dal namig...
Jozsef
12. 09. 2008 20.50
@cooler12 SDS S ramota D anasnje S lovenije
Jozsef
12. 09. 2008 20.48
@pajtlerblanka Od kod ti ta ideja, da si ti tako pomembna, da te Admin na tem forumu kontrolira. Samo slab racunalnik imas ali pa internet povezavo in traja malo dlje. Ne furaj si nekih filmov kako si ti ful pomembna.
Jozsef
12. 09. 2008 20.46
Leban. A prihajajo direktive, kaj moras povedati. No spomni se malo, kaj si zadnjic govoril po TV.
Buena Vita
12. 09. 2008 20.36
jjJE NAREDIL NAPAKO,KER NI ZAHTEVAL TAKOJŠNJO LUSTRACIJO
Buena Vita
12. 09. 2008 20.35
administrator ne zmore vsega pregledat-prebrat,nalaga in nalaga, ter zavrne kar ni levo usmerjeno
Tonček Balonček
12. 09. 2008 20.34
Še tega Kosa se znebimo in zavladala bo idila! Pa Kučana seveda! Delali bomo kar bimo hoteli, pardon, za nmarodov blagor, ki ga ovirata tadva rdečkarja, ki se nikakor ne moreta sprijazniti z dejstvom, da je zavladala svoboda in demokracija!
bučar
12. 09. 2008 20.32
SDS JE SDS !!!! ZMAGOVALEC IN ADIJO LEVAKI!!!
Buena Vita
12. 09. 2008 20.32
špicelj kje so kaj infiltriral desni,povvsod je pečat levih
bučar
12. 09. 2008 20.32
Levii lahko obsodijo brez dokazov - to je edina JJ zmota, ko pričakuje njihove dokaze
bučar
12. 09. 2008 20.29
Levica je v letih vladavine s kučkom na čelu naredila NIČ..
bučar
12. 09. 2008 20.26
kosek je paradni prdec levice
bučar
12. 09. 2008 20.26
SDS bo ZMAGOVALEC (rdeči pa bodo lahko sral še naprej...če zmagajo levi, boste rdeče ritke lahko le tiho