Slovenija

Kos Munca pozval, naj preda deklico

Ljubljana, 03. 04. 2012 09.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Drago Kos pojasnjuje, da se je srečal s psihologom Muncem in ga pozval, naj čim prej preda deklico policiji. To naj bi storil na prošnjo odvetnika očeta koroške deklice. Odvetnik Verstovšek tega ne želi komentirati.

Drago Kos se je z Muncem srečal na prošnjo odvetnika očeta koroške deklice Boštjana Verstovška.
Drago Kos se je z Muncem srečal na prošnjo odvetnika očeta koroške deklice Boštjana Verstovška. FOTO: Aljoša Kravanja

Nekdanji predsednik Protikorupcijske komisije Drago Kos, ki mu Matic Munc očita, da naj bi bil koordinator dogajanja v zvezi s koroško deklico, očitke zavrača in pravi, da se je dan pred aretacijo Markačeve in Munca res srečal z njim, a to le zato, da bi ga pozval, naj deklico predajo policiji.

Za 24ur.com je Kos pojasnil, da se je s psihologom Maticem Muncem (Svetovalnica Akcija!) srečal dan pred Munčevo aretacijo, in sicer na prošnjo odvetnika dekličinega očeta Boštjana Verstovška. Ta ga je namreč prosil, naj se sreča z Muncem, da bi ga prepričal, naj čim prej vrne deklico. "Ves čas sem bil mnenja, da je skrivanje deklice velika napaka in nekaj nedopustnega," pojasnjuje Kos, ki je prepričan, da je policija o tem srečanju Kosa z Muncem seznanjena, saj Verstovšek zelo tesno sodeluje s policijo.

Poklicali smo odvetnika Verstovška, ki pa besed Draga Kosa ne želi komentirati.

Kos pojasnjuje, da dobro pozna obe strani, saj mater koroške deklice zastopa njegov brat Miran Kos, že od prej pa Kos pozna tudi Natalijo Markač. "Munca sem sicer poznal, a ne preveč dobro. Tisti dan se Markačeve ni dalo dobiti, zato sem se pač srečal z Muncem," še pojasnjuje Kos.

V pogovoru za Siol je Munc namreč v ponedeljek dejal, da sam ni bil koordinator dogajanja v zvezi s tako imenovano koroško deklico in da se je "vse odvijalo po navodilih Draga Kosa".

Natalija Markač, Matic Munc in Jerneja Munc so zavrnili očitke dekličinega očeta Boštjana Kakerja, da so deklico leto dni skrivali brez njegovega dovoljenja.
Natalija Markač, Matic Munc in Jerneja Munc so zavrnili očitke dekličinega očeta Boštjana Kakerja, da so deklico leto dni skrivali brez njegovega dovoljenja. FOTO: Blaž Garbajs

Munc je na petkovi novinarski konferenci pojasnil, da so delovali kot ljudje, ki si zaupajo, in da so to počeli zaradi zaščite deklice, izpolnjevali pa so le voljo njenega očeta. Za svoje delovanje so imeli očetovo pooblastilo, izrecno poudarja Munc in dodaja, da jim je družina zdaj obrnila hrbet, saj tako želijo oprati svoje ime. Za Siol je Munc dejal, da so bili "velikokrat tik pred tem, da Boštjanu Kakerju odpovejo pooblastilo". "A nas je potem njegov oče Zvone vedno znova prepričal, da moramo vztrajati," še pojasnjuje Munc. 

Babica deklico skrivala v Avstriji

Ves čas je za pogrešano deklico skrbela njena babica Zlatka Kaker. Za oddajo 24UR je dejala, da sta z deklico v tem času živeli v Avstriji, in sicer v dveh različnih stanovanjih. Vsake toliko so ju prepeljali tudi v Slovenijo, a vseeno sta živeli v osami, brez interneta in slovenskih medijev.

Dekličina babica Zlatka Kaker
Dekličina babica Zlatka Kaker FOTO: POP TV

Kakerjeva je imela poseben telefon, na katerega so jo klicali, sicer pa so ji stvari različni ljudje dostavljali osebno. Tudi denar in oblačila. Ko je kaj potrebovala, je poklicala Jernejo Munc, ženo Matica Munca. Kakerjeva pravi, da je ubogala navodila Svetovalnice Akcija!, konkretno Natalije Markač in Jerneje Munc.

Pogrešana več kot leto dni

Deklico so iskali vse od lanskega marca. Izvršitelji Okrajnega sodišča v Slovenj Gradcu so 4. marca 2011 namreč poskušali odvzeti deklico iz Koroške njenemu očetu, saj je bila takšna odredba sodišča, ki je deklico dodelilo mami. A takrat izvršitelji deklice pri očetu niso našli in začelo se je ugibanje o tem, kdo skriva deklico in kam jo je odpeljal.

Boštjan Kaker s svojim odvetnikom Boštjanom Verstovškom
Boštjan Kaker s svojim odvetnikom Boštjanom Verstovškom FOTO: POP TV
Celjski kriminalisti nadaljujejo preiskavo suma storitve kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe, in sicer v smeri razjasnitve določenih vlog sodelujočih pri skrivanju deklice in razkritja ostalih osumljenih. Preiskava bo v nadaljevanju torej usmerjena k razjasnitvi vlog posameznikov, ki so bili vpleteni pri skrivanju deklice, so sporočili s Policijske uprave Celje.

Vmes je oče dekličino mamo in dedka ovadil zaradi suma spolne zlorabe deklice, ovadba pa je bila maja lani na tožilstvu zavržena. V Svetovalnici Akcija! so v zvezi s tem vseskozi trdili, da sum ni bil raziskan. Podobnega mnenje je tudi Drago Kos, ki pravi, da je že lansko leto poskušal policijo prepričati, da naj vendarle razišče sum spolne zlorabe deklice, prav tako je mnenja, da je tožilstvo naredilo zelo malo v tem primeru.

Junija 2011 je policija dekličinemu očetu odvzela prostost, novembra pa se je začelo sojenje na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, ki se je končalo 15. marca, ko je bil Boštjan Kaker obsojen na tri leta in pol zapora. Sodba še ni pravnomočna.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (77)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nemarx
04. 04. 2012 06.41
Najbolj "verodostojne" izjave so gotovo tiste, ki jih daje tovariš Kos (bogvedi kakšno je njegovo ime v tajni službi). Vse kar je do sedaj delal ali pa govoril, vse je bilo za dobrobit kontinuitete in svetovne vodilne najbolj demokratične sile KPS in njene požrešne hčere LDS.
Pro75
04. 04. 2012 06.05
+2
Mislim,da bo na dan prišla še marsikatera svinjarija, ki jo je naredilo sodišče,ter seveda še marsikatero ime povezano z primerom.
6zabica
03. 04. 2012 18.43
+6
Starši zamislite se, ko partnerska zveza razpade in se medsebojno izsiljujete ter zlorabljate svoje otroke za to, da se bivšemu partnerju kar najbolj maščujete...v bistvu uničujete svoje otroke, namesto, da bi jim omogočili pozitivno izkušnjo z vsakim od staršev, da bi lahko otrok videl, da čeprav mami in ati nista več skupaj, da ohranjata primeren odnos...vse se da zmeniti, samo na stran je potrebno dati bolečino ob razpadu odnosa, ampak nekateri tega enostavno niso sposobni...zato se več ne čudim, da se dogaja svašta. Škoda.
Miha Geršak
03. 04. 2012 18.20
-1
ni mi všeč munčevo izsiljevanje z podatki ki jih je dobil med socialnim delom, to je pa že poden ne pa delo z ljudmi.
Osvald
03. 04. 2012 16.35
+5
Matic Munc nam je še povedal, napad razumejo kot opozorilo in obliko zastraševanja, saj so na zadnji novinarski konferenci povedali, da imajo v železni omari shranjene primere pedofilstva in zlorabe otrok, med tistimi, ki so zlorabljali, pa naj bi bili tudi pomembni slovenski vplivneži. Prikrivali bodo kot pri bulmastifih s pomočjo foruma 571 in 21, vsaj avrelio jurija so razkrinkali pred leti
resslovenka
03. 04. 2012 16.48
+6
Bi verjela, da se to tudi pri nas dogaja. Pravzaprav me ne preseneča nobena stvar več v tej državi.
hanse
03. 04. 2012 17.03
+0
pupa_od_anbot
03. 04. 2012 17.54
-3
osvald in kaj tako kriminalnega je naredu AJ? aja je uporabljal službeni telefon... (to je dovoljeno samo našim, ane?)
Yasha Yash
03. 04. 2012 15.04
+8
Ampak mediji pa so face.......Koroška deklica. Če bi otrok bil iz MB bi bila pa Štajerska deklica? Iz LJ pa notranjska deklica...... gorenjska, dolenska...itd???? Kar nekaj pogrevajo in ponavljajo eno te isto, pa so dobili jasno prošnjo, naj pomagajo pri razjasnitvi okoliščin. Jaz verjamem Muncu!
Milan Hišan
03. 04. 2012 14.48
+6
Kos: Z Muncem sem se srečal, da bi ga prepričal, naj vrne deklico. Ha, ha, ha Kos laže!
spravitelj
03. 04. 2012 16.05
+8
Sem tudi včeraj, predvčerajšnjim itd. gledal vaš portal pa niste nič objavili o obtožbi Munca! Sedaj ko pa ta lažnivec črni (rdeči) Kos nekaj izjavi pa Perovićevi takoj navalite. Sramotno za svobodno državo, ki naj bi se komunizma otresla pred 20 leti!
spravitelj
03. 04. 2012 16.06
+2
Nič čudnega da odvetnik ne želi komentirati! Zagotovo mu grozijo!
spravitelj
03. 04. 2012 16.08
+1
Kos namreč to obvlada poleg tega pa še zgoraj napisane laži, obrekovanja, kriminalna dejanja, skrivanje bančnih računov, vse to o čemer si vi kot režimski (rdeči) mediji ne upate pisati! Vam je več do jogurtov Na planincah! Sramotno!
Osvald
03. 04. 2012 16.21
+5
Je sploh še kje kakšna afera, v kateri ni udeležen Drago Kos?
Stanislav Žerjav
03. 04. 2012 14.47
+3
Če bi moral tako na prvo se odločit komu od teh dveh verjeti zagotovo nič ne bi verjel Kosu!! Sploh pa v kakšni vlogi se on tu pojavlja? DOBROTNIK?? hahaha Ne se zezat no! Ja ja on je samo hotu pomagat kot že tolikokrat. ;)
modri111
03. 04. 2012 14.28
+10
.. se jim za deklico, to je neki koroški boj, kdo bo koga, nič drugega. Najbolj čudno pa je, da babica ni imela stika s svojim sinom, očetom njene vnukinje. Ma ni šans, nemogoče. Sin pa kao ni vedel, da ima njegovo hčerko njegova mama- kere risanke. Vsi pa so bili izpuščeni iz zapora še isti dan ko so ''našli deklico'', uf...
Miha Geršak
03. 04. 2012 14.04
-3
torej munc ni bil na socialni akciji, temveč politični. je kos eden od dvajsetih ki bi mu naj ščitili hrbet? ali zato ni nobena strokovna avtoriteta komentirala munčevega šalabajzerstva.
Milan Hišan
03. 04. 2012 13.48
+12
Tale \"poštenjakar\" Kos je pa pri vsaki svinjariji zraven.
Osvald
03. 04. 2012 16.31
+2
spolne škandale levakov prikrivajo kot pri bulmastifih. Zakaj pa misliš da bi se novinarji iz foruma 571 tako trudili po svoje prikazovati zadevo po navodilih foruma 21.
DodgeFan
03. 04. 2012 13.33
-12
Kos je eden izmed redkih poštenih ljudi, ki se ne boji raznih manipulatorjev, kot so Munc ali Markačeva in nenazadnje kot je Janša. Vsi ti se vedno kregajo z njim in mu skušajo nekaj naprtit. A kdo je zares zlagan se ve, a to ni Kos.
titovka
03. 04. 2012 13.49
-3
žal, v sloveni ni niti enega poštenega človeka...vse pokvarjeno...lep zgled je lahovnik...pritlehnež!!!
Ivan128
03. 04. 2012 14.58
+4
Titovka, kaj si ti iz Slovenije? Nisem istega mnenja, saj zase lahko to trdim
hanoveranec
03. 04. 2012 16.58
+2
A ni bil neki tud v Patrio vpleten? To sm bral........
botjabotja
03. 04. 2012 20.34
+1
Zaradi Patrie bo Kosa še močno bolela glava...
dajns
03. 04. 2012 12.19
+13
zajfa
03. 04. 2012 12.10
+8
O lej, gospod je prišel po lovoriko..Bile su se žestoke bitke
Gosposvetski
03. 04. 2012 11.54
+9
Zopet Kos ! Še vedno in povsod ?
legnum
03. 04. 2012 11.47
+30
Mislim da futrajo narod z vsem mogočim sranjem, samo da nebi videli v kakšno bedo nas iz dneva v dan porivajo, takole občasno nam mečejo kost po kost, da mislimo koliko so plemeniti v tej družbi so pa navadni bedniki vsi skupaj.
Elias47
03. 04. 2012 13.30
+4
Miha Geršak
03. 04. 2012 11.39
+16
no sedaj so še kosa izbezali iz luknje! koliko jih je še v tem mafijskem podzemlju? v komunizmu so politično zlorabjali psihiatrijo, danes pa socialno delo.
Indigo Pingvin
03. 04. 2012 17.03
+1
tito-idol
03. 04. 2012 11.31
+10
Gled vna Kosove reference,mu ne verjamem popolnoma nič.
jojo007
03. 04. 2012 11.19
+11
Več jih bo, več jih bo tožila, ko bo polnoletna :)
TRUMPP
03. 04. 2012 11.19
+6
Punčki se bo počasi zmešal, če jo bodo kar naprej fural sem pa tja.