Slovenija

Kos odgovarja ARSO

Ljubljana, 13. 03. 2007 12.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Agencija za okolje se po besedah Draga Kosa namesto z varstvom okolja ukvarja s pristojnostmi komisije.

Kosova komisija Agenciji za okolje očita korupcijo
Kosova komisija Agenciji za okolje očita korupcijo FOTO: POP TV

Agencija RS za okolje se je včeraj odzvala na načelno mnenje Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, ter zavrnila očitke, da je pri izdaji okoljevarstvenega soglasja za gradnjo veterne elektrarne v Volovji rebri šlo za korupcijo. V njem Kosovi komisiji očita, da je kršila svoje pristojnosti ter navajala neosnovane, nestrokovne in zavajajoče argumente.

Kosova komisija je, kot so zapisali v današnjem odgovoru ministrstvu za okolje, odziv ARSO sprejela kot pozitivno znamenje protikorupcijske kulture, saj bi jih "bolj kot mestoma žaljivi podtoni v njenem dopisu skrbelo, če se na načelno mnenje sploh ne bi odzvala". Očitajo pa ji, da se je, "namesto, da bi pretehtala, kaj je v ugotovitvah komisije bistveno za varstvo okolja, raje odločila za poučevanje komisije o njenih nalogah in pristojnostih".

"V obravnavanem primeru je komisija preučevala in tehtala dolžno ravnanje različnih uradnih oseb ministrstva za okolje v daljšem časovnem obdobju in po različnih fazah postopka za postavitev vetrne elektrarne na območju Volovje rebri," so zapisali. "Če bi agencija, tako kot so to vsi drugi, razumela ugotovitve, ki jih nanjo v svojem mnenju naslavlja komisija, bi dojela, da je to mnenje splošne narave in se opisanih ravnanj, obdobij in različnih faz postopkov za postavitev vetrne elektrarne loteva v celoti," so poudarili.

Okoljevarstveno soglasje za postavitev vetrnih turbin na Volovji rebri je agencija za okolje investitorju Elektro Prmorska izdala junija lansko leto.

Bodo na Volovji rebri kljub opozorilom okoljevarstvenikov stale vetrnice?
Bodo na Volovji rebri kljub opozorilom okoljevarstvenikov stale vetrnice? FOTO: POP TV

Gradnji vetrnih turbin v imenu Koalicije za Volovjo reber nasprotujejo Društvo za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije. Prepričani so, da je soglasje nezakonito, saj je agencija v obrazložitvi ignorirala številne ključne naravovarstvene argumente zavoda za varstvo narave in strokovnjakov iz Ljubljanske univerze.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Maxsterr
13. 03. 2007 14.25
Agencija RS za okolje se je včeraj odzvala na načelno mnenje Komisije za preprečevanje korupcije, ki jo vodi Drago Kos, ter zavrnila očitke, da je pri izdaji okoljevarstvenega soglasja za gradnjo veterne elektrarne v Volovji rebri šlo za korupcijo. V njem Kosovi komisiji očita, da je kršila svoje pristojnosti ter navajala neosnovane, nestrokovne in zavajajoče argumente. Pa dobro, kdo tu koga jebe??? Pa kaj je ta KOS sam Bog ali kaj ,da se obnaša kot da so vsi ostali idioti in tepci,ki ne vedo" šteti do tri", da vse kar diši po napredku,diši tudi po korupciji? ...Pa dobro, kaj je tudi današnji lep sončen dan opp KORUPCUIJA??? Lepo Vas prosim ! A je mogoče agencija RS za okolje nevem pekarna ali je to agencija strokovnjakov, ki opravljajo temu odgovorne ter zaupane naloge na tem področju??? Daj Drago to ni fusbal da boš izmišljeval toplo vodo.To so resne stvari,ki jim roko na srce dejansko nisi kos, kot marsičemu drugemu.Pusti strokovnjake da opravljajo naloge po strokovnih zahtevah in načelih ,ne pa da je vsak argument izključno in samo korupcija !!!
pumpar@volja.net
13. 03. 2007 13.31
Elektriko jim izklopte pa se nebodo več vtikali tam kjer jim ni mesto.Kake ptice,ste nori,ko je ptičja gripa kuga 21 stoletja.Na pohorju se nesme gradit MHejev ker raste neko zelje pa regrat ka vem kaki,pa nevem kake rože,ko jih sploh v Sloveniji ni.Pa neka natura 2000,pa hoteli gor postavleni, pa vlečnce(olje,svinerija),kanalizacija ka vem kaj še vse.To je naravovastvo,pa natura 2000?STREZNTE SE ŽE ENKRAT,PREDNO VAS EUROPA STREZNE ZA VEČNO