Slovenija

Kos meni, da marsikomu ustreza, da Tovšakove ni: Na begu bo zanjo huje kot je bilo v priporu

Ljubljana, 22. 05. 2013 19.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./STA/SVET
Komentarji
342

Na begu je vse prej kot prijetno, pravi pravni strokovnjak Drago Kos. Ne glede na to, kje se Hilda Tovšak skriva, pa meni, da bo tako njo kot druge slovenske ubežnike, roka pravice dohitela. Vprašanje je le, kdaj.

Hilda Tovšak je trenutno nedvomno najbolj iskana slovenska ubežnica. Čeprav same preiskave na policiji ne komentirajo, priznavajo, da so se v iskanje Tovšakove kar intenzivno vključili tudi državljani s svojimi namigi.

Vse natančno preverijo, so nam zagotovili, a tistega pravega namiga, ki bi vodil v aretacijo, doslej še niso prejeli.Generalni direktor policije Stanislav Veniger je v ponedeljek ustanovil tudi koordinacijsko telo na ravni Generalne policijske uprave, da se informacije, ki prihajajo, analizirajo in koordinira delo.

Poleg slovenske policije, ki nekdanjo direktorico padlega gradbenega giganta Vegrad, išče že vse od sobote, so Tovšakovi za petami tudi mednarodne službe.

Njeno fotografijo je danes objavil še Interpol, ki je s tem dopolnil v ponedeljek izdano mednarodno tiralico, ki pomeni, da osebo iščejo v vseh državah članicah Interpola in državah uporabnicah schengenskega informacijskega sistema SIS II.

Hilda Tovšak
Hilda Tovšak FOTO: Interpol

Vodja sektorja za mednarodno policijsko sodelovanje na GPU Dušan Kerin pa je povedal, da so merila za prioriteto iskanja kazniva dejanja z zelo veliko škodo, ogrožanje človeškega življenje oziroma smrt nekoga ter to, ali ima zadeva velik odmev v javnosti.

V času od objave tiralice zoper Tovšakovo policija, kot je povedal Kerin, "preverja veliko količino podatkov o različnih opcijah, o različnih destinacijah", a je po njihovih izkušnjah zelo malo informacij, ki se potem izkažejo za pravilne.

V javnosti so se sicer razširile različne govorice, od tega, da bi se lahko Tovšakova skrivala pri svoji nečakinji v Keniji ali da je zbežala k sestri v ZDA, do tega, da so jo našli umorjeno. Po pisanju Večera pa naj bi se včeraj oglasila enemu od bližnjih.

S kom in kako komunicirajo, Kerin ni želel razkriti, je pa dejal, da so približno polovico informacij zbrali v Sloveniji, polovica pa prihaja iz tujine. Vprašanja, ali drži, da pri iskanju pomaga tudi ameriški zvezni preiskovalni urad FBI, ni želel komentirati. Tudi Kerin je sicer dejal, da obstaja možnost za razpis nagrade, vendar odločitev o tem še ni bila sprejeta.

Kot je še dejal Kerin, precej ubežnikov oblasti najdejo, ko prečkajo državno mejo. Seveda pa je pogoj za to, da iskana oseba uporablja svoje osebne dokumente. "Treba pa vedeti, da so osebe, ki bežijo, dokaj domiselne, in je ena od prvih stvari, ki se lahko zgodi, ta, da zamenjajo dokumente," je še razložil.

Temeljni pogoj, da se pobeglo osebo išče na mednarodni ravni, je razpis mednarodne tiralice oziroma evropskega pripornega naloga. Ko sta tiralica oziroma nalog vnesena v slovenski nacionalni sistem, sta istočasno objavljena tudi v Interpolovem in schengenskem informacijskem sistemu, je razložil Kerin.

Druga možnost je sodelovanje s policijskimi atašeji, ki pa za Slovenijo ni vedno uporaben, saj je zaradi majhnosti države tudi število atašejev omejeno, imamo jih le v Bosni in Hercegovini, Italiji in Srbiji. Kljub vsemu pa so lahko vezni člen, saj so v državi, kjer delujejo, tudi policijski atašeji številnih drugih držav. Če bi torej poskušali vzpostaviti stik s kenijskimi organi, bi to običajno storili prek Interpola. Če odziva ne bi bilo, bi "aktivirali" policijske atašaje. Slovenija ga v Keniji sicer nima, vendar ga pa ima Nemčija, je pojasnil Kerin.

Možnost je tudi neposredni stiki med samimi "operativci", ki se vzpostavijo ob konkretnih akcijah ali pa raznih mednarodnih srečanjih. Policija pozna tudi postopek ciljnega iskanja, pri katerem se zaprosi državo, ki ta mehanizem pozna, da sodeluje in posreduje podatke. Nenazadnje pa lahko policija napoti nekoga v tujino, je pa Kerin tukaj izpostavil, da policisti svojih pooblastil ne morejo uporabljati v tujini in tja lahko potujejo le z namenom izmenjave informacij.

Drago Kos
Drago Kos FOTO: Aljoša Kravanja

Kos: Na begu je huje kot v priporu

Kljub temu, da se je Tovšakovi zaenkrat uspelo izmakniti roki pravice, pa to ne pomeni brezskrbnega življenja. Kot je v oddaji SVET pojasnil pravni strokovnjak Drago Kos, se bo Tovšakova, kjer koli že je, težko mirno ustalila.

Kot pravi, je življenje na begu težje od tistega v priporu. "Mislim pa, da smo videli, da jo je že pripor precej "zdelal". Življenje begunca ni prav nič prijetno, saj nikoli ne veš, kdaj se boš srečal s tistimi, ki te iščejo. To zna biti še posebej problematično za žensko v že malo zrelih letih. Tako da ji ne bo prav nič veselo," je prepričan Kos.

Čeprav je na begu pred slovensko oblastjo precej ubežnikov, nekateri se zaporu uspešno izogibajo že leta, Kos meni, da beg še ne pomeni izogiba kazni. "Prepričan sem, da se bo večina beguncev, ki jih išče slovenska roka pravice, slej kot prej znašla pred njo. Gre samo za vprašanje časa."

Kos tudi ne verjame, da naj bi prevladali interesi tistih, ki si želijo, da Tovšakove pravzaprav ne bi našli. "Interes, da se jo najde, pri policiji in tožilstvu zagotovo je. Vprašanje pa je, kakšne so objektivne možnosti, da se pride do nje. Sedaj v začetku bo imela policija veliko informacij, a če v začetni fazi ne bodo prišli do informacij, kje Hilda Tovšak res je, bo postajalo čedalje težje. Potem bo na koncu odvisno le še od slučaja," še meni Kos.

Kos je sicer še razložil, da paravnomočna obsodba še ne pomeni, da mora biti oseba še isti trenutek tudi v priporu. "Tudi za pripor po obsodbi morajo biti določeni razlogi, sicer obsojenec na prestajanje kazni čaka pod običajnimi pogoji," pravi Kos.

V primeru Tovšakove je tako zanj najpomembnejši podatek, ali je imela potni list. "Pričakoval bi, da je del rutinskega postopka, da bi ostala brez njega," pravi.

Čeprav se marsikomu zdi, da je policija, ko je v soboto ugotovila, da Tovšakove ne morejo izslediti, predolgo čakala z izdajo mednarodne tiralice, Kos pravi, da je tudi za izdajo le-te treba iti skozi predpisane postopke. "Obsojenci imajo to prednost, da se jim ni treba držati pravil, policija, tožilstvo in sodstvo pa se jih morajo," je dejal.

Vmes je sicer že postalo jasno, da so informacije o umoru Tovšakove lažne, saj se je oglasila sorodniku, vendar policiji ta pogovor ne pomaga veliko, saj ni zakonskih pogojev za prisluškovanje. "Sicer pa Slovenija vendarle ni tako kriminalna država, da bi se obsojenci kar tako pobijali. Čeprav ne dvomim, da gospa Tovšakova veliko ve. Tako njeni uspehi kot kazniva dejanja - tega ni storila sama. Mislim, da je v interesu veliko pomembnih ljudi, da Hilde Tovšak ta trenutek ni," je še prepričan Drago Kos.
 

 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (342)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

malec
23. 05. 2013 16.00
+2
Absolutno, ustreza jim, zato naj bi bi ji dali priliko za dopust!
HOOV
23. 05. 2013 12.21
+1
Kaj pa sodsvo in administracija, mogoče je admistrator/ka "pomotoma" za nekaj evrov izpustila eno vrstico ali jo premaknila, ... ali je o tem kdo premišljeval, zagovornik pa je za to vedel ali celo naročil, ha,ha, ... Te litanije potem itak nihče ne bere in jih samo podpiše in "poštemplja", ...
silberblack
23. 05. 2013 11.18
+5
Kdo piše zakone in pravila, tisti, ki jih največ koristijo. Tudi jaz pišem pravila obnašanja v moji hiši. Zase.
JosipBrozDrugi
23. 05. 2013 11.03
+9
nekateri si želijo, da bi za vedno utihnila. povsem razumljivo, če pomislimo, s kom je sodelovala. morda ni več med živimi...
Pošten Zvezdaš
23. 05. 2013 10.52
+7
Kaj,če so jo ugrabili tisti ki se bojijo ,da bi je izdala.
Levibedaki7
23. 05. 2013 10.32
+5
Edini, ki ima zveze, podkupljene vse od tožilcev, sodnikov, uradnikov, ministrov, itd. je Miro Senica!!!
Pošten Zvezdaš
23. 05. 2013 10.02
+3
V KRATKO TUDI 57,%NA BEG IZ SDS,Z J,J,
KakovostenSmeh
23. 05. 2013 09.56
+8
KAJ???? NE RAD BI DA V ZAPORU GNIJE NE PA DA JE ZDEJ NA LEPSEM IN UZIVA... moj sostanovalec ima non stop motnje kako bo opravu samomor pa mu po mojem mnenju nc ne manjka pa trpi zarad slovenije zaradi katere dela kot zmesan doseze pa tok da placa poloznice in pol mu ostane mogoc 100e... js sm ze reku... ce gre kaksno neumnost nardit je sam nebo... najrajse bi sou tja in sam zacel streljat na tiste kure zmesane... da nas svet vsaj vidi kje smo
KakovostenSmeh
23. 05. 2013 09.57
+4
KakovostenSmeh
23. 05. 2013 09.59
+8
ustreza jim zato da jih ne zatozi tako kot je zacela... nemorem verjet kaj mi dopuscamo...
Pošten Zvezdaš
23. 05. 2013 09.53
+3
Kje je sedaj ta Odvetnik,da imama naj več možnost ,da privede Tošakovo ,da dobi še NAGRADO..
Tone 12345
23. 05. 2013 09.32
+1
prepis premoženja na sorodnike ne pomeni nič razen če so ga ti kupili od nje!
Rawedi
23. 05. 2013 09.27
+5
Ta zgodba s Hildo me je tako nasmejala zadnje dni, da mi je kr prav da je otišla daleko.=) Mal problem bo zapret te, ki drugače zapirajo barabe. Tk da bomo jih mogli zbit skup v škatlice.=))))
Mejduš
23. 05. 2013 09.18
+4
Ta Slovenska oblast dela take velike lukne da lahko vse skozi gre.
samuelka
23. 05. 2013 08.46
+3
Jha, zdaj naj se nam pa še slili, ker je na begu, al kaj???
txoxnxy
23. 05. 2013 08.42
+8
HA ha ha , če se je na prejšnjih fotografijah bolj kislo držala se na tiralici lepo smeje !
hotchilipoper
23. 05. 2013 08.36
+12
Ustanovit privat lovce na glave,pa bo stvar takoj urejena
kori, srebrni, jezus...ovce
23. 05. 2013 08.42
+1
levi jošk
23. 05. 2013 08.35
+30
"Furlan - oseba ki je omogočil da je bila Tovšakova izpuščena! Fišer - omogočil nastavitev Furlana Zalar - nastavil oba; Fišerja in Furlana Kresalova - zaradi nje je bil nastavljen Zalar Senica - njegovi milijoni omogočili Kresalovi prevzem stranke ter njen partner; posestvo bužekijan Tovšakova - prala denar na posestvu Bužekijan Tovšakova je bila izpuščena da ne bi kaj povedala o Senički in Kresalovi... aja, pa Zalar je bil zaposlen pri Senici.... pa še bulmastife dajmo za zabavo zraven, ker milijoni za Seničko niso vse..."
Jan Boži? 1
23. 05. 2013 08.15
+4
Naj raje slovenija išče take lopove ne pa da zapirajo kadilce trave ki je vseeno sao rastlina in je del narave in seveda ima tudi nekaj slabih učinkov ampak zakaj nebi bila trava legalna če je alkohol i cigareti
wingspan15
23. 05. 2013 08.10
+6
Kar upajte na to, kako ji bo na begu hudo. Verjetno se je na ta korak pošteno pripravila. Slaba tolažba je to za ogoljufane delavce.
MICLA
23. 05. 2013 08.42
+3
SAJ NE VEM ZAKAJ JO NISO LIKVIDIRALI PA BI BILA STVAR REŠENA,in marsikomu v političnem vrhu bi odleglo ker so vsi vpleteni v to lumparijo.
HOOV
23. 05. 2013 12.26
Nadka12
23. 05. 2013 07.45
+16
Roka pravice jih bo dohitela, vprašanje je le kdaj???????? A tako kot Zavaršniku, ki mu drugo leto vse skupaj zastara in se bo potem lahko svobodno sprehajal po Sloveniji???????????????????? Zakone takoj spremeniti....
MICLA
23. 05. 2013 08.45
+4
če bi meni umrl otrok zaradi tega zavaršnika pri meni nebi zastarala ta zadeva takoj ko bi se vrnil nebi imel časa da bi ponovno odpru lipo ker bi ga prej pospravil za večno pa tudi če bi dobil 20 let.
?\?~
23. 05. 2013 07.41
+1
Rakovec odletel, nadzorniki Triglava sprti še ena firma, ki nosi dnar.......vzrok je objava dividende v hrvaških cajtungah.......A KO JE AB V HRVAŠKIH CAJTUNGAH OBJAVILA PRODAJO NKBM, PA NI BLO NIČ NAROBE??????
dr.dare
23. 05. 2013 07.48
+5
Nosi denar? Če ne bi kradli bi ga morala nositi vsaj 100x tolko kot ga!