Slovenija

Lafarge Cement lani Trbovljam doniral 43.000 evrov

Ljubljana, 23. 04. 2010 09.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
86

Kosova komisija meni, da je odnos med trboveljskim županom Bogdanom Barovičem in Lafarge Cementom koruptiven. Barovič se sprašuje, "ali se je Dragu zmešalo".

''Ravnanje uradne osebe – župana, ki od gospodarske družbe zahteva, da s finančnimi sredstvi podpre različne projekte lokalne skupnosti, v zameno pa ponudi, da bo lokalna skupnost, ki v upravnem postopku, pomembnem za gospodarsko družbo, sodeluje kot stranski udeleženec, nastopila v korist gospodarske družbe, ustreza definiciji korupcije,'' so v načelnem mnenju zapisali v protikorupcijski komisiji.

Bogdan Barovič: Če je korupcija, ko jih prosim, naj nekaj naredijo v dobro občine, potem sem jaz naslednji papež.
Bogdan Barovič: Če je korupcija, ko jih prosim, naj nekaj naredijo v dobro občine, potem sem jaz naslednji papež. FOTO: POP TV
V tem primeru ne dajem jaz posla, ampak oni zaposlujejo Trboveljčane. Lahko bi rekli, da ne bodo donirali. Jaz z njimi nimam nič, jaz samo zahtevam, da spoštujejo okoljsko zakonodajo. Hvala Bogu, da delajo in zaposlujejo ljudi. Bogdan Barovič

Neuradno naj bi šlo za trboveljskega župana Bogdana Baroviča in Lafarge Cement. Župan je že lani zanikal vse očitke in zatrdil, da so bile "sporne donacije" popolnoma transparentne. Sum koruptivnega dejanja naj bi bil zaznan v dopisu, ki ga je Barovič po uradni poti poslal 17. aprila lani Nicolasu Fournieru iz Lafarge Cementa. Pismo je občina, hkrati z odgovorom Fourniera, 27. julija lani posredovala v obravnavo Komisiji za preprečevanje korupcije. ''V njem je trboveljski župan prosil Fourniera za sestanek, na katerem bi se dogovorili o sodelovanju, ki ga je Občina Trbovlje želela skleniti tudi v pisni in zavezujoči obliki, saj so bila vsa prejšnja (zgolj ustna) dogovarjanja žal neuspešna. Osrednja vsebina dogovarjanj je tako zadevala projekte, kot so: izgradnja letno-zimskega bazena na lokaciji v središču mesta; sodelovanje pri izgradnji parkirišča, ki ga uporabljajo tovornjaki v službi Lafarge Cement Trbovlje, na lokaciji OIC Nasipi–Zgornji plato; ureditev odvodnjavanja na območju, ki je v delnem upravljanju Lafarge Cementa; ureditev mirujočega prometa na območju železniške postaje v Trbovljah; ter takojšen odkup parcel v lasti Občine Trbovlje, ki jih že dlje časa uporablja Lafarge Cement za potrebe transportnih poti in vzdrževanje svojih objektov, in parcel, na katerih želi graditi objekte za potrebe svoje proizvodnje,'' je zapisano na spletnih straneh trboveljske občine.

Barovič zanika kakršne koli obtožbe, ''saj ne on kot župan ne občina nimata nikakršnih pristojnosti pri dajanju ali odvzemanju okoljskih dovoljenj, ki jih sicer obravnava ministrstvo za okolje in prostor na podlagi veljavne okoljske zakonodaje''. Ob tem poudarja, ''da je v dopisu Draga Kosa jasno zapisano, da se sum nanaša na sporne donacije Občini Trbovlje in ne samemu trboveljskemu županu ter hkrati dodaja, da nobena izmed prošenj, ki so bile posredovane aprila letos Fournierju, nima popolnoma nobene povezave z okoljskim dovoljenjem in posledično s korupcijo. Podjetje Lafarge Cement ne donira sredstev le občini Trbovlje, pa tudi ni edino, ki pomaga trboveljski lokalni skupnosti. V Trbovljah obstaja veliko podjetij, ki sponzorirajo in donirajo sredstva lokalni skupnosti, da lahko živi in preživi, napreduje in omogoči kakovostnejše družbeno, športno, kulturno in zdravstveno življenje."

Barovič je danes za 24ur.com očitke o korupciji znova zanikal: ''Morali bi reči, hvala, gospod župan, ker skrbiš za svoje mesto.'' Glede bazena je pojasnil, da je bil na vrhu cementarne dolga leta, vendar so ga zaprli. Po njegovem mnenju je legitimno in logično, da jo prosi za pomoč pri gradnji novega. Opozarja, da gre pri korupciji za način 'dati in dobiti', in se sprašuje, kaj naj bi on dobil. Ne zdi se mu sporno, če nekdo donira sredstva za otroška igrala, ki so vsem na očeh. Glede parkirišča je pojasnil, da je zahteval ureditev razmer, saj tovornjaki ne smejo parkirati vsepovsod. Poudaril je, da občina ni dolžna urejati parkirišča, ''ampak ker sem dober župan, sem želel pomagati vsem tovornjakarjem, ki so tudi obrtniki''. Trenutno namreč tovornjaki pri železniški postaji zavzemajo prostor avtomobilom. Tudi odvodnjavanje si morajo urediti, pa tudi odkupiti občinska zemljišča, ki jih dlje časa uporabljajo. Občina namreč nima nič od tega.

Na vprašanje, kdo bi lahko stal za prijavo, je odgovoril, da civilna iniciativa, ki je proti cementarni. Zatrdil je, da z Lafarge Cementom nima nič, mora pa skrbeti, da je vse v skladu z zakonom. Pristojna ministrstva so zagotovila, da je z emisijami vse v redu. Ker je kot župan to sprejel, so ga obtožili, da podpira Lafarge Cement. Podpira ga le zato, ker je še poleg rudnika edina odprta tovarna v Trbovljah. ''Daje kruh 200 ljudem in najbolj skrbi za okolje.'' Mnenje komisije je označil za neumnost in se vprašal, "ali se je Dragu zmešalo". Ne razume namreč, kaj je spornega. Po njegovih trditvah na tak način delajo vsi župani, nekateri pa še marsikaj drugega. Zdi se mu normalno, da neko podjetje, ki dobi večji posel, donira občini za različne projekte: otroška igrala, gasilsko vozilo, cesto in podobno.

Presenečeni tudi v Lafarge Cementu

Udejanjanje naše politike odgovornosti do lokalnega okolja ne zavezuje podjetja Lafarge Cement samo k vlaganju v okolje, pač pa nas zavezuje tudi k prepoznavanju potreb lokalnega okolja in prevzemanju iniciative pri pomembnih projektih v naši lokalni skupnosti ter tako postaviti temelje zaupanja in sodelovanja z vsemi deležniki v našem lokalnem okolju. Naša vlaganja želimo usmerjati ciljno, glede na prispevek h kakovostnejšemu življenju in tako krepiti sobivanje podjetja z okoljem. Lafarge Cement

Načelno mnenje preseneča tudi Lafarge, ''saj bi njeno striktno tolmačenje pomenilo tudi to, da podjetja s takimi projekti prenehajo, kar bi po našem prepričanju šlo na škodo lokalnih skupnosti, v katerih podjetja delujejo''. Pojasnili so, da nikoli ne sodelujejo ali financirajo politikov ali političnih strank. ''Ne poznamo pa slovenskega ali evropskega podjetja, ki dosega vsaj povprečne poslovne rezultate, ki ne bi v skladu s politiko družbene odgovornosti do okolja, v katerem deluje, sodelovalo z lokalnimi skupnostmi ali neprofitnimi javnimi ustanovami. Z veliko žalostjo ugotavljamo, da je družbeno odgovorno ravnanje pri našem podjetju po mnenju protikorupcijske komisije označeno kot koruptivno.'' Poudarili so, da cementarna stoji v Trbovljah že več kot 130 let, ''ima dolgoletno tradicijo sodelovanja z lokalnimi skupnostmi v Zasavju, ki jo ohranja tudi po spremembi lastništva pred nekaj leti''.

Po njihovih zagotovilih v Zasavju spadajo med podjetja, ki največ vlagajo v lokalno skupnost. Lani so z občino ''podpisali donacijsko pogodbo, s katero je podjetje Lafarge Cement v občini Trbovlje podprlo nekatere projekte, povezane predvsem s kakovostjo življenja. V prvi vrsti gre za nakup in montažo opreme za otroško igrišče na Trgu revolucije v Trbovljah in pomoč pri izgradnji druge infrastrukture v občini. Višina donacije je znašala 43.000 evrov. Poleg tega smo v občini Hrastnik skupaj s TET in Rudnikom sofinancirali del cestne infrastrukture v občini, predvsem na območju Prapretnega. Predviden znesek, ki ga bomo v letošnjem letu namenili sponzorstvom in donacijam v lokalnem okolju, znaša 235.000 evrov.''

Več donacij v zameno za usluge?

Lafarge Cement
Lafarge Cement FOTO: POP TV
Donacija je darilo, ki je podarjeno brez zahteve po povratnih ugodnostih. Pri donatorski pogodbi je donacija denarni tok, ki mu ne sledi protiusluga v blagu ali storitvah. Prejemnik donacije zato donatorju ne izstavi računa ampak (na njegovo zahtevo) samo potrdilo o donaciji. V nasprotnem primeru ne moremo govoriti o donaciji, ampak o sponzorstvu. V drugačnem primeru, to je primeru sponzorstva, pa gre za pogodbeno razmerje, v katerem se ena stranka (sponzor) zaveže drugi stranki (sponzoriranec) izročiti določena sredstva, druga stranka pa se prvi zaveže v zameno za prejeta denarna sredstva opraviti določeno storitev (na primer oglaševanje, promocijo ali marketinški projekt).

Komisija je obrazložila, da je po več prijavah lani od občine dobila dokumentacijo, iz katere je razvidno pisno dopisovanje med županom in predstavnikom podjetja. Osrednja vsebina dogovarjanj je bila za projekte, kot so izgradnja letno-zimskega bazena v središču mesta, sodelovanje pri izgradnji parkirišča, ki ga uporabljajo tovornjaki omenjenega podjetja, ureditev odvodnjavanja na območju, ki je v delnem upravljanju podjetja, ureditev mirujočega prometa na območju železniške postaje ter odkup parcel v lasti občine, ki jih že dlje časa uporablja podjetje za potrebe transportnih poti, in vzdrževanje svojih objektov in parcel, na katerih želi graditi objekte za potrebe svoje proizvodnje.

Gre za projekte, o katerih so se pogovarjali več let in za katere občina predvideva, da jih bo podjetje sofinanciralo s pomočjo donacij, pa tega še ni storilo. V nadaljevanju pisma župan izpostavlja vlogo občine kot stranskega udeleženca v upravnem postopku, začetem na zahtevo podjetja. Pri tem opozarja, da se občina sooča z različnimi pritiski javnosti, ki želi, da podjetju ne izdajo upravnega dovoljenja, saj naj bi bilo velik onesnaževalec okolja. Zato kot pogoj za nadaljnje sodelovanje občine v korist podjetja postavlja pisno zavezo družbe, skupaj s časovnim načrtom, da bo sofinancirala predvidene projekte občine. Kot razlog pa navaja, da naj bi obstajala upravičena bojazen, da se občina drugače s pritiski javnosti ne bo mogla soočiti.

Zahteva občine, da se mora podjetje zavezati, da bo nekaj storilo, če želi, da bi občina za njo ugodneje nastopila v postopku ali zgolj, da bo javno zastopala interese podjetja pred svojimi občani, pa lahko pomeni prekoračitev pooblastil župana. Zato sta pri zbiranju donacij in njihovi porabi potrebni zakonitost in transparentnost, tako kot pri postopkih javnih naročil, kjer se mora naročnik tudi vzdržati kakršnih koli pristranskih, subjektivnih in diskriminatornih ravnanj, ki bi lahko vzbudila dvom v njegovo objektivnost in nepristranskost ali povzročila celo sum koruptivnega ravnanja v korist ponudnikov.

Posebej so izpostavili, da ni namen komisije, da se donacije kot takšne inkriminirajo ali prepovejo oziroma da se odvrne morebitne donatorje. Še več, donacije kot povsem legitimen način zbiranja sredstev pozdravlja in vzpodbuja, ker je z njimi možno zagotoviti resurse, do katerih je drugače težko, če ne že skoraj nemogoče priti. ''Istočasno pa načelno mnenje služi kot opozorilo, kaj je sprejemljivo in kaj ni. Ravno zato, ker je v javnosti splošno sprejeto mnenje, da 'ni nič zastonj', donacije pa v svojem bistvu pomenijo brezpogojna in po lastni želji darovana sredstva, je potrebna toliko večja pazljivost pri ugotavljanju možnosti, da se za donacijami morebiti skrivajo kakšni drugi interesi,'' so dodali. Po njihovem mnenju se je tokrat župan jasno postavil v vlogo tistega, ki za svoje storitve v korist donatorja zahteva korist za občino, kar ustreza definiciji korupcije.

Načelno mnenje 203
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (86)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

davkoplacevalka
01. 09. 2010 17.09
+1
LC lani doniral Trbovjam......NIČ, nekaterim Trboveljčanom pa ogromno!,
Polly ß
24. 04. 2010 09.56
Ne vem, če se znajo še kaj drugega pogovarjati,kot o korupciji . Narod pa nima kaj za jesti, fabrike propadajo oni pa rešujejo oziroma obdelujejo samo nepomembne stvari. S tem ne bodo rešili ljudi in podjetja naj raje s skupnimi močmi s Kosom na čelu rešijo krizo. Tu pa ni človeka,da bi našel ključ do izboljšanja.Tako,kot je sedaj, še ni bilo NIKOLI. Sami pametnjakoviči so pod narekovajem. Pa lep dan vam želim!
agnus
24. 04. 2010 08.57
SNS=stranka ultra poštenjakov ;)
Superstar23
24. 04. 2010 00.03
http://neobuxpriloznostzazasluzek.blog.com *
franceljtancelj
23. 04. 2010 21.56
+1
Za La Farga je vse skupaj normalna poslovna poteza. Hm????????
Odpri.oci
23. 04. 2010 21.10
In zavoljo Kosove želje po stolčku ste lahko prepričani, da pri RAM Investu ne bo "našel" nič.... čeprav je še v ponedeljek JAVNO (na TV) trdil, da je (bi bila) prevelika razlika med najemnino in leasing obrokom KORUPTIVNA !!!! . Kako hitro je zamenjal ploščo.... mu stolček preveč diši....
zulj001
23. 04. 2010 20.43
A to je dovoljeno samo eliti z levice Jankoviču in podobnim....
tovarišinajuriš
23. 04. 2010 19.44
...pri nas se barabije ne dogajajo,hahahahahahahahahahaha
Odpri.oci
23. 04. 2010 19.00
Tukaj gre za zelo prozoren napad na tretjo najmočnejšo stranko.... Najprej Prijatelj.... kaj je res bomo šele izvedeli.... Potem Jelinčič - čisti politični konstrukt Sedaj Barovič - čisti politični konstrukt.... . Če je s strani Lafarge Cementa kdo podkupljen, je to zaposlenec na MOP – M.G., ki (domnevno) prejema (domnevno) podkupnino preko podjetja (cenzura), ki je v lasti njegovega svaka in opravlja "storitve" za Lafarge Cement..... In to z vednostjo (in tihim dovoljenjem) Kosove protikorupcijske komisije in prejšnjih dveh ministrov... Podobnika in Erjavca.... . Ne verjamete ???? Oglejte si strani Društva za naravovarstvo in okoljevarstvo EKO KROG, ki je vse to naznanil Kosu, Podobniku, pa tudi Erjavcu..... . Lafarge je 4 leta deloval brez dovoljenj... in nato plačal kazen 10.000 EUR..... Toliko je verjetno zaslužil v parih minutah.... ostalo pa... Francozom v žep.... . Vse z "blagoslovom" enega skorumpiranega zaposlenega na MOP.....
Martuljek
23. 04. 2010 18.56
Ali je Kosovo mnenje že povzročilo kakšno obsodbo?Se ne spomnim.
Odpri.oci
23. 04. 2010 18.43
PS : Zanimivo, da je Barovič omenil Jankoviča.... Podjetje Energis namreč tudi za MOL izvaja določene "storitve".....
muran
23. 04. 2010 18.32
vse to so male ribe. Barovič je denar vsaj porazdelil. v tem primeru je pa zaj že čas , da Čelana takoj spravite na goli otok. on je v zadnjih sedmih letih nekaj mio evrov "donacij" izvajalcev v ptujski občini preusmeril v samo enega prejemnika : NK Drava Ptuj !!!!! SCT ( most ), Labod, Interspar ( qlandia ), Veolia ( prevozi za šole ), Hypo leasing ( 15 ha gradbenih zemljišč na Ptuju, ki jih je financiral Čelanovemu "prijatelju" Furjanu - tudi Ptuj ima svoje Prijatelje ), CPM ( preurejanje potrčeve, še ne podeljena koncesija za vzdrževanje ptujskih cest ), Adria plin ( netransparentno podaljšanje koncesije za plin brez razpisa) , Paam avto ( investitorjem prodal in - ali je še vedno lastnik več kot 25 ha ptujskih gradbenih zemljišč )... le poglejte med sponzorje NK Drava Ptuj. vsi so tam. in tudi med izvajalci v MO Ptuj.
zahod.west
23. 04. 2010 16.58
bom zelo jasen.................IN JANKOVIĆ? a je nedotakljiv? če tega pol pa še drugega (vsaj 10 krat več).....
hot125
23. 04. 2010 16.46
Da bi pa dregnil v osje gnezdo Jankovič,Kučan,Golobič in ostalo tovarišijo to pa ne,ker si ne upa saj je vendar njihov varovanec
12345s
23. 04. 2010 15.44
Tako se začnejo višati cene stanovanj.
_Tom_
23. 04. 2010 15.39
Za začetek...večino projektov, pod katere se je podpisal (in samo podpisal) Barovič, so zasnovali njegovi predhodniki. V tem primeru, ko ga sumijo koruptivnih dejanj, me novica prav nič ne preseneča, le spisek imen bi bil lahko daljši. Občina že najmanj 10 let tujim podjetjem ne pusti, da bi poslovalnice odpirali v TrbovljAH, na legalen način. Nič koliko resnih in zdravih slovenskih podjetji je hotelo investirati v Trbovljah, a Barovič ni imel posluha zanje. IO cona pa je zgrajena oz. se gradi samo zaradi korupcije. Domača zasavska podjetja bi se širila, a poglej ga vraga, parcele niso na prodaj. V istem letu se ta iste parcele prodajajo za sitne pare tujcem, ki jih potem prodajajo domačinom z 500% maržo. Najbolj žalostno pa je to, da Barovič v večini sploh nima prstev vmes...prej kdo drug. Barovič je najslabši župan kar smo jih v Trbovljah imeli. Zakaj? Zato, ker dober župan ima pregled nad dejanji v svoji občini. Barovič ga nima. Dober župan ima dobro ekipo pomočnikov, namestnikov, Barovič je nima. Dober župan ždi nad zaposlenostjo domačinov, Barovič raje ureja zelenice in Javno naznanja, da je njegova želja, da iz občine Trbovlje naredi zaspano mesto, t.j. mesto prijazno upokojencem in brezposličarjem. Moje mnenje je, da je prišlo do korupcije, da prihaja do korupcije in da Barovič o tem sploh nima pojma. Lafarge je le ena izmed koorporacij, ki pri tem sodelujejo.
gozdar1
23. 04. 2010 14.35
Pri nas ljudje ocenjujejo zupana samo potem, koliko novega betona se je ulilo pod njegovim zupanovanjem..in ne koliko problemov je resil oz. izboljsal zivljenje svojim mescanom,...
fafajonka
23. 04. 2010 14.24
antares1999 Če je Barovič najboljše kar ste imeli, potem se vas bog usmili, saj ne veste kaj volite.
saso12345
23. 04. 2010 14.02
Trbovlju hahahahaha a mate sploh kakšne pismene ljudi zaposlene na pop tv?
nota4
23. 04. 2010 14.00
Spet nekaj novgega iz ust Baroviča. Poleg rudnika je edina odprta tovarna v Trbovljah Lafarge (ki daje kruh 200 ljudem)... Je tu še Diotec, ki pa Lafargu nikakor ne seže do kolen kar se tiče onesnaževanja, zaposluje pa 130 ljudi, a zanj občina Trbovlje sploh ne ve!!! MIMOGREDE GRE ZA NEKDANJO ISKRO"... Me zanima, kaj bi odgovoril g. Barovič , če bi ga povabili v podjetje Diotec, da bi spoznal, katero je največje podjetje glede na število zaposlenih in ni v lasti države. 95% zaposlenih je Trboveljčanov!