Slovenija

Korupcija na Filmskem skladu?

Ljubljana, 07. 07. 2008 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija za preprečevanje korupcije je objavila načelno mnenje glede dogajanj na Filmskem skladu. Kot ugotavlja, je šlo za več primerov korupcije.

Nekdanja direktorica Irena Ostrouška je bila uradno odstavljena zaradi neizpolnjevanja obveznosti, njeno funkcijo pa je prevzel Stane Malčič.
Nekdanja direktorica Irena Ostrouška je bila uradno odstavljena zaradi neizpolnjevanja obveznosti, njeno funkcijo pa je prevzel Stane Malčič. FOTO: POP TV

Komisija je namreč preučevala način razdeljevanja sredstev za financiranje projektov iz pristojnosti sklada in plačevanje storitev za potrebe sklada. Vodja komisije Drago Kos je pojasnil, da so prejeli anonimno prijavo, ki opisuje ravnanje predsednika nadzornega sveta javnega sklada po odstavitvi direktorice Irene Ostrouške. Ta je po njeni odstavitvi prevzel funkcijo vršilca dolžnosti direktorja oziroma uprave sklada ter spreminjal sklepe sej nadzornega sveta, ki so se nanašali na financiranje enega od projektov. Nosilcu in producentu omenjenega projekta je tudi omogočil podpis aneksa k pogodbi o financiranju brez soglasja sveta, še preden so sploh odobrili sanacijski program. Anonimni prijavitelj tako trdi, da je šlo za omogočanja protipravne finančne koristi nosilcu projekta, pri katerem naj bi v.d. direktorja tudi sam sodeloval.

V času podpisa zadnjega izmed kar osmih aneksov k pogodbi, s katerimi bi podaljšali rok za dokončanje spornega projekta, je bil v.d. direktorja prav v projektu udeleženi član sveta. Celovečerni film bi tako moral biti nared 20. avgusta 1999, zadnji aneks pa je bil podpisan 5. januarja 2007.

Protikorupcijska komisija je prepričana, da v.d. direktorja ne bi smel podpisati aneksa k pogodbi za film, saj je bil v funkciji predsednika sveta sklada, ki opravlja funkcijo uprave. S tem je prišlo do konflikta interesov, saj je omogočil podpis in izplačilo sredstev za projekt, v katerem je tudi sam sodeloval. Po mnenju predsednika Društva slovenskih filmskih ustvarjalcev Igorja Koršiča je sporni film najverjetneje celovečerec Mokuš režiserja Andreja Mlakarja, pri katerem je sodeloval Stane Malčič, ki je bil v času od 19. oktobra 2006 do 8. julija 2007 predsednik nadzornega sveta in v.d. direktorja sklada. Malčič je na ta način reševal film na skladu, je prepričan Koršič.

To pa ni edini sum korupcije, ki ga Komisija pripisuje filmskemu skladu. Ugotovila je namreč tudi, da je bila pogodba o delu tedanjega predsednika nadzornega sveta in hkrati začasnega predsednika uprave uprave Igorja Prodnika na skladu knjižena za nazaj. Sklenjena je bila za opravljanje funkcije direktorja sklada, podpisal pa jo je namestnik predsednika sveta brez pooblastila sveta.

Komisija je na pobudo anonimnega prijavitelja vzela pod drobnogled tudi javni poziv za zbiranje predlogov za sofinanciranje realizacije projektov za leto 2007. Tudi ravnanje v tem primeru po mnenju komisije ustreza definiciji korupcije.

Kot so še zapisali, je s strani več v.d. direktorjev prišlo do kršitve postopkovnih določb za dodelitev nepovratnih sredstev, načel enakopravnosti ponudnikov in porabe proračunskih sredstev. Problematična pa je tudi sedanja situacija na skladu, saj je v.d. direktorja obenem tudi direktor direktorata na pristojnem ministrstvu.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Buena Vita
08. 07. 2008 21.09
jaz sem bila v Mehiki,črvoborec kaj vsak sekret uspeš pokrit,vsako luknjo zamašit,oh si aktiven
Prvo Borec
08. 07. 2008 06.53
pajtlerblanka saj v Argentini niste imeli nobenih slovenskih filmov, zato ne klobasaj
Buena Vita
08. 07. 2008 01.17
rožliček---nehaj ga lomit,potem bi morali znat filme delat,kaj si gledal kak slovenski film,in ti ni šlo na bruhanje,nobeden nima ne glave ne repa,neveš,za kaj gre,face zetelebljene,pogruntaj,kaj pomeni ali kak klošarski shod,ali pijančevanski ritual,tako nekako izgledajo te skropuvlancije
Zatarra
07. 07. 2008 17.53
Eh, s čim se ukvarja črni kos ...
rozlicek@gmail.com
07. 07. 2008 17.20
Takšne sklade bi morali lepo ukinit. Naj si lepo filmarji pridobijo finančna sredstva za svoje podvige lepo v banki, tako kot to počnemo normalni ljudje. Vsakega centa je škoda za izdelke, kakršne nastajajo na ta način.