Slovenija

Korupcija na vrhovnem sodišču?

Ljubljana, 18. 07. 2009 11.02 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

ATVP je tožilstvu naznanila, da neznano osebo vrhovnega sodišča sumi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v korist dunajske borze.

Ljubljansko okrožno tožilstvo bo v naslednjih mesecih preverjalo sum korupcije na vrhovnem sodišču. Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP) je namreč po poročanju današnje izdaje Dnevnikovega Objektiva tožilstvu naznanila, da neznano osebo vrhovnega sodišča sumi zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic v korist dunajske borze.

Franc Testen je z ovadbo seznanjen, a je konkretno ne more komentirati.
Franc Testen je z ovadbo seznanjen, a je konkretno ne more komentirati. FOTO: POP TV

Predsednik vrhovnega sodišča Franc Testen je potrdil, da je z ovadbo seznanjen, vendar je konkretno ne more komentirati, ker jo obravnava državno tožilstvo.

Zgodba naj bi segala v december lanskega leta, ko je ATVP dunajski borzi, ki je največja lastnica Ljubljanske borze, odvzela glasovalne pravice. Dunajska borza namreč kljub 81-odstotnemu deležu po več mesecev trajajoči pravni vojni za interpretacijo prevzemne zakonodaje ni želela objaviti namere za prevzem Ljubljanske borze, ki bi jo ob 38 milijonih stal dodatnih devet milijonov evrov.

Pred skupščino Ljubljanske borze 14. januarja, na kateri so odločali o imenovanju novih nadzornikov, je dunajska borza vrhovno sodišče zaprosila za izdajo začasne odredbe za odpravo prepovedi glasovalnih pravic. Vrhovno sodišče je v ponedeljek, 12. januarja, Avstrijcem začasno vrnilo glasovalne pravice. Vrhovni sodniki so namreč ocenili, da bodo z delno vrnitvijo glasov preprečili, da bi manjšinski delničarji borze (predvsem Probanka, Publikum, Poteza in Perspektiva) imenovali svoje člane v nadzorni svet in v njem prevzeli večino.

12. maja je uprava Ljubljanske borze za 15. junija ponovno sklicala skupščino. V predlogu sklepov, ki sta ga podpisala predsednik uprave Ljubljanske borze Andrej Šketa in predsednik nadzornega sveta Heinrich Schaller, naj bi celotni bilančni dobiček v višini 349.000 evrov razdelili delničarjem v obliki dividend. Toda 4. junija je predsednik uprave na delničarje naslovil dopis, v katerem jih je pozval, naj razmislijo o možnosti, da bi dobiček namesto za dividende razporedili v druge rezerve iz dobička, še piše Dnevnik.

30 dni po sklicu skupščine in sedem dni po dopisu predsednika uprave delničarjem, 11. junija, je okoli 11. ure dopoldne na vrhovno sodišče prispel predlog dunajske borze za izdajo začasne odredbe, s katero bi ji dovolili uresničevanje glasovalnih pravic na skupščini. Vrhovno sodišče je še istega dne sprejelo sklep, s katerim je dunajski borzi delno vrnilo glasovalne pravice. Še več; sklep vrhovnega sodišča je bil istega dne tudi napisan, člani senata so ga strokovno pregledali, nato pa so ga še istega dne s sodišča poslali strankam v postopku. Pozornost vzbuja zlasti hitrost, s katero je sodišče odločilo v tej zadevi.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (25)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tovarišinajuriš
20. 07. 2009 22.04
VELEIZDAJA ! ! !
dree
19. 07. 2009 11.56
Klasik 19.07.2009, 06:52 V bistvu je ravno obratno, kot pišeš. Dunajska borza NOČE prevzeti še dodatnih 19 % kar pa ji nalaga zakon o prevzemih ( ta določa, da če presežeš prag, MORAŠ, hočeš nočeš, ponudit odkup CELOTNEGA podjetja. Smisel tega je, da ponudiš tudi malim delničarjem možnost izstopa za primerno ceno, če pač nočejo bit s tabo kot novim večinskih lasnikom v firmi.) In za teh dodatnih 19%, ki jih noče, saj jih ne rabi, ker ima že 3/4 delež, to pa zadostuje za vse najpomembnejše odločitve, vendar v kolikor velja novi zakon o prevzemih tudi zanjo, jih pač MORA odkupit, naj bi polačala še dodatnih 9 mio. Zapletlo se je pri vprašanju ali novi zakon o prevzemih velja, tudi za ta primer, ker mislim, da se je takrat komaj sprejemal, kar očitno sedaj presojajo, manjšinci pa so to izkoristili. Skratka, diametralno nasproten primer od bvačarja in šrota, če prav razumem iz tega članka.
Uporabnik113189
19. 07. 2009 06.52
dree18.07.2009, 17:47 Kaj tu ne moreš štekat? Avstrijci so kupili večinski delež in bi morali plačati še 9 MIO premije. Tega denarja pa ni, saj delajo na isti način kot Šrot ali Bavčar. Radi bi vzela manjkajoči denar iz kupljenega podjetja (borze), ker ga sami nimajo dovolj ATVP pa mora ščititi slovenske interese, ker je prav temu namenjena. Nadvse zanimiva pa je potem odločitev sodišča ki dela v korist tistega ki hoče skrivaj pobrati denar slovenski državi.. Šele ko bodo avstrijci plačali premijo bodo resnični lastniki, pa nič prej.To velja za vse transakcije v Sloveniji, zakaj bi bili nekateri izjeme?
Lidija Zorko 1
19. 07. 2009 06.24
Dokler bo Brezigarca na položaju,pa še kaka Cerarjeva lahk prnas mafija mirno spi.Karkol so ble uprašane s srtrani novinarjev niso mogle komentirat zadeve ,ker o tem in onem ki dogaja pr nas v Sloveniji niso seznanjene al pa še preučujejo zadeve.Pa dej nehite no..Kirga farbajo..
Tonček Balonček
18. 07. 2009 18.08
Brezigarjeva bi morala že zdavnaj postati predsednica vrhovnega, če ne celo ustavnega sodišča, le tako bi uravnotežili te nagone po oblasti. Gre za uravnovešeno, politično neopredeljeno, nadstrankarsko, profesionalno in suvereno osebo, gotovo bolj sposobno, kot je bila tista "tens" grozilda od ženske, gospa Starina Kosem, še dandanes predsednica uprave Dela. Kaj tam počne, ni nikomur jasno!i! Je rdeča, čna, palva, zelena ali mogoče celo kodrlajsasta!?
dree
18. 07. 2009 17.47
Pa ne štekam in ne štekam, v čem je fora, da naj bi bla odločitev sodišča koruptivna!?! Kot je razbrati iz članka, je sodišče pač blokiralo poskus manjšinskih delničarjev, ki so hotli IZKORISTITI mirovanje glasovalnih pravic večinskega delničarja in imanovat svoje nadzornike ter tako ZAOBITI smisel zakona (ki gotovo, vsaj po smislu, ne predvideva imenovanja organov in ostalih večjih sprememb v takih razmerah) ter še spreminjat že izglasovan sklep o delitvi dividend. Popolnoma v neskladju z gospodarsko etiko (če ne že nezakonito) ravnanje manjšine in insajderjev , ki izkoriščajo luknje v zakonu. To je tako, kot da bi država razpisala volitve za najpomembneješe državne funkcije, ko 80% državljanov ne bi moglo glasovati (npr. bi bili vojni ujetniki med vojno, ležali v komi po bolnišnicah..pač ne bi imeli dostopa do volilnih skrinjic) ali bi po enem izglasovanem referendumu z 80% podporo, izglasovali še enega z 20%, na enako temo in bi prevagal ta. Pa ej, js ne štekam več te države, a se dogaja kako prevrednotenje vrednost in dobro postaja slabo ter obratno?!?
Tonček Balonček
18. 07. 2009 17.27
Za časa Jnaše je bilo zelo lepo in sobčili smo s ena podlagi tujih kreditov in predsedovanaj! Spominjalo me je na Titove čase, ko smo predsedovali neuvrščenim, amneriške banke so nam pa velikodušno nakazovale denar. Potem je pa vs evzel hudič le da je bil Tito starejši in ni bilo demokracije, stalno jebil eon,. zdaj pa velja načelo "sad ga ima, sad ga nema!"!
asterix-eu
18. 07. 2009 16.57
priden Administrator ,joj kako si priden za brisanje mojih komentarjev ,veš sej te bojo pobožali po laskih in rekli joj kako si priden
asterix-eu
18. 07. 2009 16.52
AHAHAHAAHAHHA ,kaj se bo še pojavilo ,ja kako naj bo potem to še pravna država ,mejduš sej je tudi vrhovno sodišče že koruptivno usmerjeno. Ja pol pa se naj uprašamo kaj je sploh še zdravega v tej preljubi naši domovini... AHAHAHAHA ne morem vrjeti ,same korupcije ,pranje denarja,mafija,tajkuni ... Kaj smo mislili ko smo volil za smostojno Slovenijo,ne saj nismo volili za to karse dogaja ,ali smo??? Smo ,da omogočil smo da prej so kradli v Beogradu od vseh državljanov no ,sedaj smo pa itak na istem... Kje je gdo ,ki je sposoben narediti temu konec,lepo vas prosim .Mislim da je odpeljaj vlak da bi se potapljajoča barka Slovenija še lahko rešila iz Stanja ki je iz dneva v dan grše in slapše. Mioslim ,da se bo zgodilo isto kod se je ,in bojo še tistih malo poštenih Slovencev pobrisalo v tujino ,saj tukaj tako ne bo več kaj dosti ostalo ,oziroma in razen Mafiska deželica,no kot je siclija in aretacije ki se dogajajo tam v Italiji te dni ,ko bo sledilo za uzgled pri nas tako ,no šele potem bo mogoče zasijalo soncve zopet tudi sa Sloveske državljane...
Meri.m
18. 07. 2009 16.20
Delajo samo še za partijo ali kuverto!
frako
18. 07. 2009 15.58
Korupcija na vrhovnem sodišču? a bejž bejž ne vrjamem
Leandra
18. 07. 2009 14.30
GRAND CHAMBER CASE OF ŠILIH v. SLOVENIA (Application no. 71463/01) JUDGMENT STRASBOURG 9 April 2009 Plačajte Slovenski, delavci in državljani za lenobo, napake, nedelo, vašega pravosodnega sistema, kjer sodniki samo tečnarijo, si čistijo kremplje in zijajo čez okno ter pasejo faušijo in sanjajo o poslanskih plačah trajnemu in mandatu. Tudi Mislejevi otroci so umrli zaradi strokovnega dela sodišč in strokovnega dela centra za socialno delo..
MAGNUM50
18. 07. 2009 14.28
Tonček Balonček,ko bomo pri nas počistili s skorumpiranci in novodobnimi kapitalisti,bo v Sibiriji zmanjkalo plina!!
Leandra
18. 07. 2009 14.25
Saj je ravno ta garjav sistem glavni krivec za takšno kriminalno državo.. To je sistem družbenih pravobranilcev..ter branilcev samouptravljanja za katerega je rešitev popolna likvidacija predčasna upokojitev polovice dtugo polovico pa odpustit in zaposlit mlade ki niso LDS ovi Hlapci in ne živijo v napačni degenerirani teoriji, da so oni zakon država in da jedemokracija odvisna od njihopvih plač..
manco-capac
18. 07. 2009 14.04
V nekem filmu je glavni junak, policist, rekel, da ni hujšega od pokvarjenega policaja. Pa se je motil, pokvarjeni sodniki in tožilci so še trikrat hujši!
strogoff
18. 07. 2009 13.22
POGREZNJENI ROBNIKI_ _ _ , razširjeni t.im. robni pogoji, itd.,ipd. - DOKLEJ ŠE ? btw., Doukoff je imel povsem prav ! jaz pa še bolj ! _ _ _ _ _ _
tron3
18. 07. 2009 13.11
Tonček Balonček Ti si pa model, ki kar kliče po fašizmu, še sliko si pravo izbral, Brezigarjeva he,he.... če je pa tako poštena pa naj razloži kje so dokumenti o trgovini z orožjem, v katerih je glavni osumljenec ta glavni domobran iz Grosupljega. Naj pove!
Tonček Balonček
18. 07. 2009 12.27
Vsehga so krivi komunisti, tam na sodišču ni poštenih Slovencev. Če smo že zavzeli tožolstvo, kjer zdaj poteka delo korektono, seveda po zaslugi Brezigarjeve, ki s eje znebila (ne še dokončno) rdečih elementov, npr. Penka, pa nas v sodstvu čaka še ogromno dela, da počistimo z negativnimi elementi, ki ovirajo pot v blagostanje! Prej ali slej pridejo na vrsto! Že sin in hči Brezigarjeve bosta vrste znatno okrepila, to bo pa šele začetek....
zahod.west
18. 07. 2009 12.27
udboDNEVNIK zna vedno vse, oz. manipulira vedno vse, oz. je dolga roka vsemogočne rdeče mafije..... pa tudi bralce ima...ha, ha, ha, ..
dree
18. 07. 2009 12.22
"Pozornost vzbuja zlasti hitrost, s katero je sodišče odločilo v tej zadevi." Jao, novinarji! Pa saj je ravno smisel začasne odredbe, da se, sicer zgolj začasno uredi razmerja, toda ČIM HITREJE, da se prepreči morebitno škodo, ki grozi. Pol "za trajno" pa se naknadno s sodbo odloči in razveljavi to odredbo. Malo razgledanosti, no!