Slovenija

Jelinčič: To bo največja smešnica!

Ljubljana, 11. 03. 2010 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Neda Došenović/D.Š.
Komentarji
317

Zmago Jelinčič upa, da bo najnovejše sporno dogajanje v političnem vrhu vodilo do kazenskega pregona, saj bo to “največja smešnica po vsem svetu“. "Boste videli, kako se bo Evropa norčevala," pravi Jelinčič in dodaja, da mu na kraj pameti ne pride, da bi uporabil poslansko imuniteto.

Na vprašanje, ali bo v primeru kazenskega pregona uporabil poslansko imuniteto, je Zmago Jelinčič odgovoril: "Na kraj pameti mi ne pride. Jaz samo upam, da bo prišlo do kazenskega pregona, ker to bo največja smešnica po vsem svetu! Boste videli, kako se bo Evropa norčevala."

Zmago Jelinčič je za 24ur.com dejal, da bo dogajanje, v katerega je vpleten v zadnjih dneh, preživel. "Ne, da bom preživel, jaz bom zrasel," je s povzdignjenim glasom dejal Jelinčič. Pravi, da svojih pooblastil ni prekoračil, prav tako pa nič spornega ne vidi v postopkih zdaj že ministra v odhodu Milana Pogačnika.

Zakaj je Pogačnik prek Prijatelja Jelinčiču pošiljal kuverto?

Kot je znano, Jelinčič niti ne skriva, da sta se s Pogačnikom pogovarjala o letalskem muzeju v zameno za glasove na interpelaciji. Iz odredbe koprskega okrožnega sodišča za hišno preiskavo pri Jelinčiču sicer piše tudi, da je Pogačnik prek poslanca SNS Srečka Prijatelja Jelinčiču poslal kuverto. Jelinčič pa je razložil: "Vse dopise, ki sem jih dobil z ministrstva, sem jaz dobil v kuverti." Zdaj je večina teh kuvert pri policistih, Jelinčič pa pravi, da je kuverte dobival na naslov poslanske skupine. "Tiste kuverte prek Prijatelja nisem dobil, čeprav je minister rekel, da bo hitreje prišlo, da bo dal Prijatelju kopijo dopisa, da pa bo še uradno prišlo po uradni pošti. Ampak to gre zato, da kakšno zadevo prej uredimo," je dejal Jelinčič. Pravi, da je v odredbi za hišno preiskavo to namerno tako napisano, da bi obstajal namig, da je dobil podkupnino. "Kuverta pri nas pomeni podkupnina," pravi Jelinčič.

Zmago Jelinčič
Zmago Jelinčič FOTO: Kanal A

Jelinčič vztraja: To ni korupcija!

"Kakšna korupcija, lepo vas prosim," je o politični trgovini, ki naj bi se jo šla s Pogačnikom, dejal Jelinčič. Pravi, da bi na tak način potem lahko kot korupcijo označili celotno politično delo v Sloveniji. Slikovito je to opisal na primeru koalicijske pogodbe: "Koalicijska pogodba je pogodba o korupciji. Vsaka stranka pride k premierju, ki sestavlja vlado, in reče: 'Ja, grem v vlado, če mi daš ta resor, pa ta resor, pa ta resor.' In potem reče premier: 'Ja, dam.' Evo, pa je podkupil politično stranko." Pri tem nam je še svetoval: "Zdaj pa prosim lepo, glede na to, da ste medij, napišite kazensko prijavo proti Pahorju, da je podkupoval vse politične stranke, ki so v koaliciji."

Jelinčič pravi še, da njegovo dogovarjanje s Pogačnikom ne more biti korupcija, saj on ne bi od tega nič dobil. Zemljišče, kjer bi se letalski muzej gradil, je namreč v lasti države. "Ko bi šlo to naprej v last občine, bi ravno tako bilo še vedno last države, ampak občina bi v tem primeru lahko gradila ta muzej, drugače pa ne," je dejal.

V SNS obsodili zlorabo položaja

Po mnenju poslanske skupine SNS Zmago Jelinčič ni podkupoval nikogar, ampak je lobiral za projekt letalskega muzeja.

V stranki SNS in njeni poslanski skupini (PS) ostro obsojajo "vsakršno zlorabo položaja in koruptivna dejanja ter so vedno in bodo tudi sedaj vztrajali, da se vsi tovrstni sumi razčistijo in na podlagi dokazov potrdijo ali ovržejo," so sporočili iz PS SNS. Jelinčič ni podkupoval nikogar, ampak je lobiral za projekt letalskega muzeja, zatrjujejo.

V poslanski skupini vnovič poudarjajo, da vodja PS SNS in predsednik stranke Zmago Jelinčič "ni podkupoval nikogar in od nikogar ni prejel podkupnine, temveč je šlo pri celotni zadevi zgolj za lobiranje za izvedbo projekta letalskega muzeja".

"Ta izjava me skrbi"

Drago Kos
Drago Kos FOTO: Dare Čekeliš

Predsednik protikorupcijske komisije Drago Kos je za 24UR ZVEČER glede Jelinčičeve izjave, da bi na tak način lahko za koruptivno označili celotno politično delo v naši državi, dejal, da ga ta izjava skrbi, a da dvomi v njeno resničnost. Pravi, da sicer v našem parlamentu obstaja problem, da poslanci odločajo tako, kot jim narekujejo politične stranke. "Ne upam pa si zamisliti, da bi res kar vsi poslanci počez odločali na določene načine zaradi tega, ker bi za to nekaj dobili," je dejal Kos in dodal, da bi to bila čista kazniva dejanja s področja korupcije.

Kos je sicer razložil, da samo lobiranje in iskanje politične podpore, če so pri tem argumenti tisti, ki prevladajo, ni korupcija: "Takoj, ko pa nekdo dobi nekaj za to, da glasuje na določen način, ali da se glasovanja sploh ne udeleži ali se vzdrži, potem to zagotovo ni samo dejanje, ki ustreza definiciji korupcije po našem predpisu, ampak je to celo kaznivo dejanje s tega področja."

Afera Patria, Čista lopata ter aretacija Šrota in Bavčarja še brez epiloga. Bo tokrat drugače?

Kot je znano, zadnja afera v bistvu vključuje dve zadevi. Prva se vrti okoli poslanca SNS Srečka Prijatelja. Prav on naj bi bil namreč tisti, ki ga je policija ujela pri prejemanju podkupnine, zadeva pa naj bi prek njega in njegove žene Aleksandre vodila vse do Luke Koper. V drugo zadevo pa sta vpletena še Jelinčič in Pogačnik, ki naj bi se prek Prijatelja šla politično trgovino.

Kos pravi, da sta za razliko od nekaterih drugih afer, na primer afere Patria in Čista lopata, ki še vedno nimata epiloga, ti dve zadevi razmeroma enostavni. "Pomembno bo samo to, kako bodo tožilci oziroma potem sodniki znali uporabiti pravo," je dejal Kos. Pravi namreč, da določila kazenskega zakona, ki govorijo o teh kaznivih dejanjih, niso komplicirana, tako da vendarle upa, da se bo zadeva končala, in to v dogledno kratkem času.

"Krona policijskega dela"

Ne smemo pozabiti, da domneva nedolžnosti velja do pravnomočne sodbe, ampak stvari zaenkrat tečejo dobro in upati je samo, da se bodo tako tudi nadaljevale. Drago Kos

"Takšne operacije so krona policijskega dela," je glede policijske preiskave, ki je zajela vidne slovenske politike, dejal Kos. "Spomnimo se bivšega državnega sekretarja Šuštarja, pri katerem je stvar potekala na podoben način. Tudi v tujini so znani primeri. Recimo eden zadnjih je bil bivši senator iz Teksasa, ki so ga dobili ravno na takšen način, z roko na denarju," je dejal Kos. Pravi, da takšne preiskave zahtevajo zelo veliko priprav, zelo veliko policijskega dela in sodelovanja tudi pravosodnih organov. "Takšnim operacijam lahko samo zaploskamo," je sklenil Kos.

Odredba za hišno preiskavo
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (317)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

blaz_petra
12. 03. 2010 22.48
sori jelinčič je care! saj mal pove da štrene meša pa da so navadni smrtniki mal obveščeni. zna ornk zint in take je treba dat med band*
xanal
12. 03. 2010 12.38
ni 2 za reči da se bo spet izmazal,kakor že večkrat-njemu ni mar za SLO ampak samo za denar in poslanski stolček-mislim da je skrajni čas da gre iz politike-denarja mu ne fali
pikador
12. 03. 2010 10.43
kresalka naj naprej počisti ldsovske svinjarije
M-teorija
12. 03. 2010 09.54
Ps pa tistih par las mu gre pokonc.
M-teorija
12. 03. 2010 09.53
Dobro poglejte zgornjo sliko. To ni fotografija slaba, ker za Zmagotom sta ostala dva čist dobra, ostra. To je zato ker se naš Zmago tako trese od šoka.
marsikdo
12. 03. 2010 09.44
Zmago je zmago, drugi pa se še borijo.
M-teorija
12. 03. 2010 09.43
Naj bo kakor bo, ampak to zgornjo sliko pečenega purmana si bom pa shranil, da mi vsake toliko čas polepša dan, ko jo bom pogledal.
PRHO
12. 03. 2010 09.41
mi se ne da nič pisat.
Abica
12. 03. 2010 09.37
Joj, kolk se smejemo!
M-teorija
12. 03. 2010 09.35
Ne razumem kaj ima stranka za razpravljat, kaj narediti s Prijateljem. Saj pravi Zmago, da je vse konstrukt. Zakaj potem "nedolžnega" čoveka sploh obravnavat?!
listje
12. 03. 2010 09.31
..še vedno boljše 1000000000 Jelinčičev kot ena Kresalova
listje
12. 03. 2010 09.29
...Če ne bi bilo vse maslo te vlade, bi človek sovražil Jelinčiča, ker je pa samo politični konstrukt slabičev, ki se zvijajo v krču odhoda, pa to ne vpliva na moje zaupanje v stranko in vodjo stranke
kofetka
12. 03. 2010 09.26
ja kaj naj rečem, pred volitvami se vsi pridušajo, kako bodo delali samo za Slovenijo in njeno ljudstvo, dejstvo pa je, da se vsi trudiji samo zase, pa naj bo to Zmago, Dimitrij, Katarina, Karl, Borut.....,
akin93
12. 03. 2010 09.17
BANDA LOPOVSKA!!!!
fsad
12. 03. 2010 09.14
zmago ne se pustit imaš veliko privržencev levica te hoče utišat ker si v parlamentu povedal resnico!!!! ZMAGO ZMAGO ZMAGO ZMAGO!!!!!!!!
Cyrille
12. 03. 2010 09.12
Kdo pa še verjame Kosu - čeprav se dela svetnika. Slišati je, da zdaj izsiljuje druge, ker bi rad postal šef slovenskega FBI-ja.
miki70
12. 03. 2010 09.03
Zmago tri dni si rabil ,da si prišel, do besede prihaja čas ko bo treba lupit krompir, dosti časa ti je ščitila moniteta enkrat mora se končat vsaka stvar.
santamaura
12. 03. 2010 08.56
Tako širokega in zadovoljnega nasmeha kot smo ga videli pri Prijatelju, ko so ga izpustili na svobodo že dolgo nisem videl na obrazu slovenskega delavca, ko je (če je ) dobil plačo
istra1
12. 03. 2010 08.52
Jelinčič pravi: "Boste videli, kako se bo Evropa norčevala," Seveda se bo Evropa norčevala, da se take barabe svobodno sprehajajo po Sloveniji in celo sedijo v parlamentu in predavajo o poštenju in korupciji.
gigi39
12. 03. 2010 08.51
SNS je s tem samo pridobila ker to da se v parlamentu ne kupčka lahko Kresalova pravi samo otrokom v vrtecu .. Jelinčič lahko to iskreno pove.... Tako da ta prah je samo Njemu na mlin.... pa še moj glas je pridobil