Slovenija

Koroška deklica: vrhovno sodišče zavrnilo predlog za sojenje v Ljubljani

Slovenj Gradec/Ljubljana, 02. 03. 2012 16.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Vrhovno sodišče ne dopusti, da bi očetu "koroške deklice" sodili v Ljubljani. To je sicer zaradi "velike povezanosti med sodniki, tožilci in policisti v Slovenj Gradcu" predlagal njegov odvetnik.

Vrhovno sodišče je zavrnilo predlog za prenos krajevne pristojnosti v primeru sojenja očetu koroške deklice. Sojenje očetu zaradi odvzema mladoletne hčerke od novembra lani poteka na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, predlog za prenos krajevne pristojnosti na drugo sodišče pa je zahteval zagovornik očeta deklice, odvetnik Boštjan Verstovšek.

Verstovšek, ki je primer prevzel sredi januarja letos, je predlagal prenos krajevne pristojnosti z Okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu na Okrožno sodišče v Ljubljani. V predlogu za prenos krajevne pristojnosti je navedel, da so podani razlogi, ki objektivno vzbujajo utemeljen dvom v nepristranskost sojenja v tej kazenski zadevi pred slovenjgraškim sodiščem, je razvidno iz sklepa vrhovnega sodišča.

Verstovšek je predlog utemeljil z več navedbami, med drugim, da je bil obdolženi oče deklice pred slovenjgraškim sodiščem udeležen v številnih civilnih zadevah, povezanih s hčerko, ki jih je vedno vodila ista sodnica, katere "nepravilne in pravno neutemeljene odločitve so v veliki meri doprinesle k nastanku vseh nadaljnjih kazenskih zadev", Verstovškove utemeljitve v izdanem sklepu povzema vrhovno sodišče.

Začetek sojenja koroške deklice - 4
Začetek sojenja koroške deklice - 4 FOTO: Mia Media

Velika povezanost med sodniki, tožilci in policisti?

Med drugim Verstovšek navaja tudi, da je slovenjgraško sodišče "majhno sodišče na območju majhnega kraja, kjer je velika povezanost med sodniki, tožilci in policisti". Ob tem navaja več domnevnih povezav konkretnih oseb, ki so vključene v postopek.

Obrazložitev predloga zaključuje s trditvami, da je v vseh civilnih in kazenskih postopkih slovenjgraško sodišče zavrnilo dokazni predlog, da se angažira izvedenec, ki bi lahko ugotovil, ali se je zgodila spolna zloraba, ter opozarja na veliko medijsko odmevnost primera, ki bi po njegovem moral potekati "na nevtralnem terenu".

Senat vrhovnega sodišča je sklep, s katerim je zavrnil predlog za prenos krajevne pristojnosti, sprejel na seji 21. februarja letos. V njem navaja, da pogoji za prenos krajevne pristojnosti niso podani. Vrhovno sodišče odločitev podrobneje utemeljuje in glede nekaterih konkretnih navedb okoliščin postopkov ugotavlja, da niso bili v nasprotju z zakonom o kazenskem postopku, prav tako sodišču ne vzbujajo dvom v nepristranskost in poštenost sojenja pred krajevno pristojnim sodiščem.

Začetek sojenja koroške deklice - 5
Začetek sojenja koroške deklice - 5 FOTO: Mia Media

Med drugim sodišče navaja tudi, da je v že več svojih odločbah presodilo, da zgolj običajni kolegialni odnosi in poznanstva med delavci v pravosodju ne predstavljajo tehtnega razloga za prenos krajevne pristojnosti, in ob tem poudarja, da se nepristranskost sojenja primarno zagotavlja z institutom izločitve posameznega sodnika, in ne s predlogom za prenos krajevne pristojnosti.

Obtožnica očeta bremeni tudi zanemarjanja in surovega ravnanja

Iz sklepa je razvidno tudi, da obtožnica očeta deklice bremeni kaznivega dejanja odvzema mladoletne osebe ter tudi zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja. Sojenje se bo tako nadaljevalo v Slovenj Gradcu.

Dekličin oče je v priporu od junija lani, mama pogrešane deklice, ki jo je sodišče pravnomočno dodelilo njej, pa hčerke ni videla od oktobra 2010. Policija neuspešno išče deklico od marca lani.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

ksenak2
05. 03. 2012 09.09
-1
Meni pa se zdi nemogoče, da je deklica izginila in nihče ne ve, kje je. Saj vendar občasno potrebuje zdravnika- razen če ji ga odrekajo, saj gre kdaj ven- razen če ni zaprta v kakšni kleti.... Oče je v zaporu, in nima očeta, kot tudi nima mame. Človek ob vsem tem pomisli na najhujše.
cyklon
03. 03. 2012 13.58
+3
Imajo taki primeri v družinskem zakoniku poseben paragraf???...,če ne,potem nima nobene vrednosti!!!
Buena Vita
04. 03. 2012 01.10
Pygmalion
03. 03. 2012 08.35
+5
Čisto možno, celo verjetno je, da je odločitev vrhovnega sodišča formalno pravilna. Toda tu ne gre za formalno pravilnost, ampak za pravičnost in "kmečko" pamet. Ni nobenega utemeljenega razloga, zakaj bi prestavitev postopka na drugo sodišče oškodovalo državo, kot drugo stranko v postopku. Torej bi z malo pameti vrhovno sodišče obtožencu lahko ugodilo, če pa je že ljubljansko Okrožno sodišče preobremenjeno, pa bi lahko postopek premestilo v Maribor ali Mursko Soboto.
ssdnzalo
02. 03. 2012 21.32
+6
Dejstvo pa je tudi, da dokler bodo v Sloveniji zapirali ljudi za nekaj sto €, ali kurje tatove, ter ljudem prodajali in rubili hiše za sto €, ter družine postavljali na cesto...SLOVENIJA NEBO NIKOLI PRAVNA DRŽAVA... V zadnjem letu smo imeli primer podkupovanja tožilca, primer podkupovanja sodnika in nobenem se nič ne zgodi, vsi so na svobodi, ljudje ki pa ukradejo nekaj € pa so priprti za zapahi !!! In to naj bi bila pravna država !!!
ssdnzalo
02. 03. 2012 21.28
-2
Meni pa je ta zgodba že zelo sumljiva... Ta Boštjan Kaker po mojem nima čiste vesti in veliko vprašanje je v kakšnem stanju je deklica sploh danes... Niti malo mi ni odgovoren oče ne glede na vse, če dovoli da je že skoraj leto dni v priporu, brez kontakta z svojo hčerko... Zamislite kake travme mora preživljati otrok in kakšne posledice lahko ima...to se pa noben ne vpraša... Dejstvo je če bi imel otroka vsaj malo rad, kot govori, kaj takega nebi nikoli dovolil...
HooplaToopla
02. 03. 2012 20.22
+6
Cela Slovenija je premajhna, da bi lahko korektno sodili karkoli. To so vse najmanj sošolci, večkrat še sosedje, precej jih je pa še v žlahti. Še najmanj, kar bi bilo potrebno je VSE postopke naključno šibati po sodiščih cele države. Pa še tako so bili sodnik, tožilec, policist in odvetnik najmanj na kakem veselem pikniku skupaj
dado4008
02. 03. 2012 20.10
+9
tale stroka bo uporabila ves svoj pokvarjeni vpliv,samo da bi prikrila svojo pokvarjenost podkuplivost in zlorabo vseh možnih pravnih in moralnih funkcij.To se vidi da so oni pravzaprav država v državi in teško tistemu.ki se jim drzne zoperstavit.Do zdaj so vsakega,ki je v tem primeru opozarjal na te očitne nepravilnosti tako ali drugače utišali in to so bili tudi ljudje iz njihove stroke.Kako pa se eni sodniki smatrajo za boga,pa jasno kaže tudi zadnji odmeven primer,kako so človeku prodali hišo zaradi nekaj več kot 100€ dolga.Ja to je našo sodstvo,to je naša prihodnost. Z vsakim dnem,ko je hčerka starejša,se bliža tudi dan,ko bodo ti ljudje morali odgovarjat za to kaj delajo očetu in zakaj niso zasčitili otroka,zakaj niso prisluhnili nevtralnim izvedencem...in še in še bi lahko našteval. Ta država se je res popolnoma izrodila
Drago Kurnik
02. 03. 2012 19.36
+9
Taka stroka kot je pri nas je sramota, negdo je dobro podmazal pa vozi na svoj mlin !!
Ramzess
02. 03. 2012 18.24
+12
"Obtožnica očeta bremeni tudi zanemarjanja in surovega ravnanja" Smešno, na podlagi kakšnih dokazov pa, ...saj jih ni.
HIPOKRATKA
02. 03. 2012 17.43
+9
FUJ, FUJ, FUJ, FUJ,FUJ!!!!!!!!!
Desktop.Messiah
02. 03. 2012 17.27
-15
Predno se osmešite vas pozivam, da komentiranje zadev o katerih nimate pojma prepustite Stroki, ki vsakodnevno dokazuje svojo zavezanost udejanjanju Pravnega Reda.
aristotel
02. 03. 2012 18.05
+14
Samo stroki- že večkrat je ta imenovana stroka dokazala da je pristranska in da nima tiste prave kmečke logike ki je prepotrebna v vseh elementih življenja in sobivanja-stroka je tista ki večkrat rine z glavo skozi zid,pa se potem ko je prepozno izkaže da je ravnala narobe,praksa in izkušnje z poznavanjem življenja podatkov in nepristranskostjo je tista prava formula,ki pa se premalo upošteva...ali ne
dado4008
02. 03. 2012 20.17
+7
hvala za taki pravni red,kjer lahko razni jakliči,zidarji tovšakovi....itd,nemoteno kradejo in se norčujejo iz sistema,enega reveža pa zaprejo ker hoče hčerko obvarovat pred spolno zlorabo.Ti kar uživaj v tem pravnem redu.Jaz pa se z velikim veseljem osmešim in komentiram