Slovenija

Korektna poteza, čestitke in svojevrstni Grims

Ljubljana, 21. 12. 2010 18.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

V strankah večinoma menijo, da je odstop ministra Gjerkeša logična in korektna poteza, saj je naredil napako. Precej svojevrstna pa je bila izjava poslanca stranke SDS Branka Grimsa.

Gjerkeš je svoj odstop podal danes popoldne, premier Pahor pa ga je že sprejel.
Gjerkeš je svoj odstop podal danes popoldne, premier Pahor pa ga je že sprejel. FOTO: Blaž Garbajs

Za odzive na odstop ministra za lokalno samoupravo in regionalni razvoj Henrika Gjerkeša smo poprosili politične stranke. Dobili smo odzive vseh parlamentarnih strank, pa tudi neparlamentarne NSi. Vse stranke se strinjajo, da je bila to pravilna poteza glede na storjeno napako, opozicija pa meni še, da bi morali za napake odgovarjati tudi drugi ministri.

Borut Sajovic iz stranke LDS je povedal, da vožnja, volan in alkohol ne spadajo skupaj. "Minister Gjerkeš je storil napako, jo tudi priznal in se pogumno odločil ter ponudil odstop. S tem drži visoke standarde, ki jih volivke in volivci v teh težkih časih zahtevajo od politike," je dodal. Po njegovih besedah se s tem dokazuje, da zakoni veljajo za vse enako, pri tem pa morajo biti politiki zgled, "predvsem pa tisti, ki smo na visokih položajih, pa moramo biti ob tem še za zgled". Napako dosedanjega ministra obžaluje tudi zaradi tega, ker se je trudil, da bi na ministrstvu za razvoj v Sloveniji naredil čim več. Sajovic si še želi, da bi tudi zato, ker je premier odstop sprejel, na čelu ministrstva prišel najboljši možni naslednik oziroma naslednica.

Cveta Zalokar Oražem
Cveta Zalokar Oražem FOTO: Blaž Garbajs

Poslanka Zaresa Cveta Zalokar Oražem pa je dejala, da je gre za korektno in odgovorno potezo, pri tem pa je izpostavila, da je bil v preteklih dnevih sprejet ravno zakon, s katerim želi politika povedati, da je treba odnos do alkoholiziranih voznikov še poostriti. Z zakonom želijo tudi vzpostaviti standarde, ki govorijo, da alkohol na cesti in tudi v širši družbi ne bo več tako toleriran. V tem smislu je bila ta poteza Gjerkeša po njenih besedah tudi edina, ki je bila pričakovana in tudi korektna.

V stranki Socialnih demokratov odstop ministra razumejo kot zelo odgovorno dejanje, "saj se od predstavnikov oblasti in visokih državnih funkcionarjev pričakuje, da so za zgled ostalim državljankam in državljanom, ter še posebej glede na nedavno sprejeto strožjo prometno zakonodajo". S tem je po njihovem prepričanju minister postavil visok etični in moralni standard, ki ga v SD radi pozdravljajo. Menijo še, da je svojo ministrsko funkcijo opravljal strokovno in korektno ter na svojem področju deloval v skladu z začrtanimi smernicami vlade.

Opozicija se sprašuje, zakaj drugi ministri ne odstopajo zaradi večjih napak

Vinko Gorenak, poslanec stranke SDS, je dejal, da je odstop Gjerkeša glede na podatke, ki so znani v javnosti, dejanje, ki ga je v demokratičnih državah treba pričakovati. "To dejanje pozdravljam, pozdravljam tudi to, da je premier odstop sprejel, ker tako se dela v demokratičnih državah. Sam pa bi bil veliko bolj vesel, če bi odstopili tisti ministri, ki delajo veliko večjo škodo tej državi, kot pa jo je naredil sam minister Gjerkeš s tem dejanjem. Mislil sem seveda na gospoda Zalarja, mislim na gospo Kresalovo in morda še koga," je pojasnil. 

Branko Grims
Branko Grims FOTO: Dare Čekeliš

Branko Grims, ki prav tako prihaja iz stranke SDS, pa je povedal, da je prepričan, da je to politično opcijo na današnji dan najbolje opredeliti s preprostim stavkom: "Better sniff and fly, than drink and drive."

Predsednik stranke SLS Radovan Žerjav pa je v izjavi za javnost zapisal, da "alkohol in volan ne moreta hoditi vštric, če hočemo zavarovati svoja življenja in življenja drugih udeležencev v prometu". Po njegovih besedah je Gjerkeš storil veliko napako in zato prevzel odgovornost s podajo odstopne izjave. SLS pa obžaluje, da takšne odgovornosti za svoje, včasih še mnogo večje napake, tudi tiste, ki so se žal končale s tragično izgubo življenja, nimajo tudi drugi ministri sedanje vlade, kot na primer v primeru afere bulmastifi, kjer je očitno zaradi zavestno povzročenih protizakonitih ravnanj v upravno-pravnem postopku prišlo do nezakonite vrnitve dveh krvoločnih bulmastifov in s tem posledično tudi do povzročitve nevarnosti za življenje njihovega lastnika in njegove tragične smrti.

SLS je tudi zaskrbljen nad delom ministrstva za lokalno samoupravo in regionalno politiko, ki bo sedaj dobil že tretjega ministra brez listnice, saj "tako pogoste menjave v vrhu vladne službe nikakor ne pripomorejo k učinkovitemu delu, ki je poleg siceršnje splošne manjše vneme aktualne Vlade RS na področju razvoja lokalne samouprave in regionalne politike že tako preveč upočasnjeno".

Jelinčič
Jelinčič FOTO:

Predsednik stranke SNS Zmago Jelinčič pa pravi, da je treba Gjerkešu čestitati. "Ker je pokazal odnos do vrednot in je zaradi napake, ki jo je naredil, tudi odstopil. Človek bi pričakoval, da bodo tako ravnali tudi drugi ministri in ministrice, ki jim pa na kraj pameti ne pade, da bi odstopili navkljub temu, da so zlorabljali svoj položaj, goljufali, delali prekrške, niso upoštevali zakonov in so zlorabljali svoje položaje," je menil Jelinčič.

V neparlamentarni stranki NSi pa pravijo, da je odstop ministra v tem trenutku edina logična poteza. "Gre namreč za ministra nevredno ravnanje, ki še poglablja neverodostojnost Pahorjeve vlade, zato mora tudi prevzeti osebno odgovornost," so zapisali. Po njihovem mnenju ministrovo dejanje pomeni hudo kršitev veljavne zakonodaje, še posebej v času, ko si je aktualna vlada za cilj zadala zmanjšanje števila žrtev prometnih nesreč in posledično voženj pod vplivom alkohola. "Ob tem se nehote postavlja vprašanje, zakaj naj državljani spoštujejo zakone, če se jih niti najvišji predstavniki oblasti ne. Bojimo pa se, da je ravnanje ministra Gjerkeša tudi ogledalo aktualne vlade, ki se iz dneva v dan zapleta v različne afere, namesto da bi spoštovala ustavni red in delovala za blaginjo Slovenije," zaključujejo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (228)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

loden
22. 12. 2010 14.01
Ena izmed najlepših udejanjenih misli je glasba.
nefretete
22. 12. 2010 13.12
Modra, kot vedno.
loden
22. 12. 2010 13.00
Misel je vredna največ, a beseda je tista, ki "meso postane".
nefretete
22. 12. 2010 12.48
Beseda je vredna največ. Kaj je bilo prej ? Misel? Koliko je vredna misel?
loden
22. 12. 2010 12.35
Samo še to, potem pa zaključim: Najlepša, Pazi, kaj si želiš, da se ti želja slučajno ne uresniči, je Resnica. Če bi vsi razmišljali enako ne bi nikamor prišli. Beseda je več vredna kot meč.
loden
22. 12. 2010 12.31
M-teorija 22.12.2010, 12:08 Kaj naj ti rečem, spoštujem, da zagovarjaš svoje stališče. Prav je tako, tudi drugi ga, in tudi to je prav.
nefretete
22. 12. 2010 12.12
Modra, jaz sem prva, ki verjame v čudeže. Znanstvena fantastika mi je blizu, kriminalke rada berem na morju, ampak Ivan paše v druge žanre. Veš kaj je hec? Da želje se uresničujejo, zato moramo paziti, kaj si želimo.
M-teorija
22. 12. 2010 12.08
loden22.12.2010, 12:03 Ne morem ker ga ni! Ni politične matematike, drugače bi tako kot v prejšnem mandatu sprejemal kratkoročno všečne in dolgoročno slabe poteze za državo, pa tega ne počne!
loden
22. 12. 2010 12.07
nefretete 22.12.2010, 11:54 0 Modra, nerada sklepam, potem se spuščam na njegov nivo, ko vedno pravi: zdi se mi, mislim da, pravijo, slišal sem, govori se... Morda pa se dogodi čudež. Saj veš, da upanje umre zadnje... Čudeži se pa vedno dogajajo, samo mi smo prezaposleni z drugimi (manj pomembnimi ) stvarmi, zato jih največkrat ne opazimo.
M-teorija
22. 12. 2010 12.06
Je pa zaenkrat pohvalno, da JJ ne komentira, ker je v kazenskem postopku, ali drugače rečeno, da ne meče "prvi biblijski kamen"!
loden
22. 12. 2010 12.03
M-teorija 22.12.2010, 11:53 Potem mi pa definiraj populizem premiera ...
M-teorija
22. 12. 2010 12.03
w_sharky22.12.2010, 11:38 Izjava je res dobra, a le v primeru, če bi jo napisal nekdo od nas komentatorjev, ne pa parlamentarec ali kak viden politik!
M-teorija
22. 12. 2010 11.58
loden22.12.2010, 11:21 Sta pa tudi Musti in faconi dovolj zgovorna kaj sem hotel povedati. Je res, da tisto, kar te žulji, da je vsek populizem slabšalen, tako, da je res ponesrečen termin "nizkonivojski", je pa tudi res, da so med načini zganjanja populizma očitne razlike, pa jih lahko poimenuješ kakor hočeš, važno, da se razumemo, predvsem poanto!
nefretete
22. 12. 2010 11.54
Modra, nerada sklepam, potem se spuščam na njegov nivo, ko vedno pravi: zdi se mi, mislim da, pravijo, slišal sem, govori se... Morda pa se dogodi čudež.
M-teorija
22. 12. 2010 11.53
loden22.12.2010, 11:21 Nisem, ker se mi ne da! Lažje mi je povedati, da Karel zganja na račun upokojencev prefinjen populizem, "Grimsi"pa "Plemeniti" pa z blatenjem in vulgarnostjo populizem na nizkem nivoju. Seveda ne en ne drug si ne zasluži priznanja!
Musti
22. 12. 2010 11.53
nivo SDS politike je bil viden. Reakcija SDS ovcic je vidna po komentarjih. bolj je nizkotna izjava, bolj primitivna, bolj ko izjava izzareva neinteligentnost, bolj se ta creda ovcic navdusuje in povzdiguje njihove popularne izjave za rajo. In to je odraz SDSa. Upam da nikol vec.
wsharky
22. 12. 2010 11.38
... kot sem ze danes komentiral... ... grimsovega brankeca ravno ne cenim po 'bistroumnosti' ampak s tem komentarjem, ki ga je dal pa vsaka cast brankec kapo dol... bolje snifat in letet kot pa pit in vozit... brankec kapo dol - izjava leta...
faconi
22. 12. 2010 11.28
joj tega GRIMSA BO PA OD SOKA POBRAL..!! !!! ----njegovi komentarji so zmeraj nekaj ekstra sindromski ,..!! --- pa tako zmeraj govori kako drugi žalijo stranko janševcev
loden
22. 12. 2010 11.21
M-teorija 22.12.2010, 10:56 1 Zakaj imamo sploh dve stranki SNS in SDS, če pa sta si vsak dan bolj podobni, vsaj po nizkonivojskem populizmu!? Če si tako prijazen, definiraj mi nizkonivojski populizem.
loden
22. 12. 2010 11.19
Najlepša, to bi pa ti morala najbolje vedeti, saj praviš, da sta tako rekoč, skupaj krave pasla....