Slovenija

'Kordeževa izpustitev ne prejudicira sodbe, a kaže na veliko verjetnost, da bo uspel'

Ljubljana, 30. 10. 2014 10.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
S.S./STA/U.Z.
Komentarji
1472

Bine Kordež je po odločitvi vrhovnega sodišča odkorakal iz zapora na Dobu, kjer je sedel zaradi obsodbe v zadevi Merkur. Odločitev ne prejudicira končne odločitve glede zahteve za varstvo zakonitosti, je pa vrhovnemu sodišču naložena, ko obstaja velika verjetnost, da bi lahko obsojeni z zahtevo uspel, so pojasnili na sodišču.

Bineta Kordeža, nekdanjega predsednika uprave Merkurja, so v sredo zvečer izpustili iz zapora na Dobu.

Kordež je bil zaradi zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin obsojen na šest let in pet mesecev zapora.

Gregor Strojin, tiskovni predstavnik vrhovnega sodišča, je za 24ur.com pojasnil, da je sodišče o zahtevah za varstvo zakonitosti obsojenega Kordeža in drugih odločalo včeraj. "Sodba ni bila razveljavljena, kot so poročali nekateri mediji,'' je poudaril. ''Senat je ocenil, da so podani razlogi, ki Vrhovnemu sodišču narekujejo prekinitev prestajanja zaporne kazni obsojenega Albina Kordeža skladno s 4. odstavkom 423. člena ZKP, o čemer je bil skladno z zakonom obveščen zavod za prestajanje kazni,'' je razložil.

Ker so na seji ugotovili, da s strani tožilstva še niso prejeti odgovori na dve dopolnitvi zahtev za varstvo zakonitosti drugih dveh obsojencev v isti zadevi, o njej v tem trenutku ni bilo mogoče celovito odločiti, je še pojasnil Strojin. Bodo pa to storili v najkrajšem možnem času. Poenostavljeno to pomeni, da je senat izdal nekakšen začasni sklep, medtem ko postopek še vedno teče. Možno je tudi, da sodbo v nadaljevanju dejansko razveljavijo in jo vrnejo na prvo stopnjo, lahko pa tudi ne in je Kordež na prostosti samo začasno.

Takole je kamera ekipe 24UR Bineta Kordeža ujela danes na prostosti. Izjav ni želel dajati.
Takole je kamera ekipe 24UR Bineta Kordeža ujela danes na prostosti. Izjav ni želel dajati. FOTO: POP TV

Strojin je pozneje na tiskovni konferenci pojasnil še, da odločitev vrhovnega sodišča ne prejudicira končne odločitve glede zahteve za varstvo zakonitosti. Je pa skladno z zakonom vrhovnemu sodišču naložena, ko obstaja velika verjetnost, da bi lahko obsojeni z zahtevo uspel. "Za končno, celovito odločitev bo treba počakati. Zanjo morajo biti izpolnjeni še določeni formalni pogoji, med njimi odgovori tožilstva na dopolnitev zahtev za varstvo zakonitosti," je dodal. Sodišče po njegovih besedah predvideva, da bi lahko končno odločitev sprejelo v roku naslednjega meseca.

Tožilstvo bo zadevo dopolnilo v za to predvidenem roku

Na vrhovnem državnem tožilstvu so povedali, da jih je vrhovno sodišče glede odgovora na dopolnitvi zahtev za varstvo zakonitosti soobsojenih nekdanje finančnice Merkurja Janje Krašovec in nekdanjega direktorja družbe Kograd Igem Ota Brgleza obvestilo v ponedeljek in da bodo odgovor bodo pripravili v okviru 15-dnevnega roka, ki ga je določilo sodišče.

Jože Kozina, tožilec v primeru sojenja Kordežu in sodelavcem, zadeve ne more komentirati, ker "nima sodbe vrhovnega sodišča".

Kordež ne ve, zakaj je bil izpuščen

''Na podlagi odredbe Vrhovnega sodišča RS sem bil sinoči izpuščen iz zapora. Sodbe z odločitvijo o naši zahtevi za varstvo zakonitosti še nimam, zato razlogov, ki so povzročili mojo izpustitev, ne morem komentirati,'' je v izjavi, ki so jo posredovali iz odvetniške službe Hočevar - Mokorel, zapisal Kordež.

Danes smo prejeli sklep Vrhovnega sodišča Republike Slovenije, iz katerega izhaja zgolj to, da je sodišče pri preizkusu zahteve za varstvo zakonitosti ocenilo, da je potrebno glede na vsebino zahteve za varstvo zakonitosti odrediti prekinitev izvrševanja kazni obsojenemu Kordežu. Z več podatki pa ne razpolagamo. Specializirano državno tožilstvo

''Upam, da je vrhovno sodišče ocenilo, da obstajajo resni dvomi o upravičenosti sodbe in višine kazni, zaradi česar je tudi prejelo sklep o prekinitvi prestajanja zaporne kazni. Že Višje sodišče v Ljubljani je poleti pravnomočno ugotovilo, da z obravnavanimi dejanji nisem pridobil nobene premoženjske koristi in s tem potrdilo, kar smo v času sodnih postopkov ves čas dokazovali,'' je še sporočil in dodal, da verjame, da se ''s tem odpira prostor za ponovno oceno o tem, ali so bile izvedene poslovne poteze protipravna dejanja, kot so bila opredeljena v dosedanjih sodbah''.

Njegov zagovornik Janez Hočevar je pojasnil, da sodbo pričakuje v 14. dneh oz. treh tednih. "Takrat bomo lahko komentirali, ko bomo videli razloge. Trenutno je znano samo dejstvo o prekinitvi prestajanja kazni," je poudaril. Ob tem je dodal, da prekinitev prestajanja zaporne kazni še ne pomeni konca postopka.

Odločanje o varstvu zakonitosti

Vrhovno sodišče pri odločanju o zahtevi za varstvo zakonitosti presoja morebitne kršitve zakona, pri čemer se omeji na preizkus tistih kršitev zakona, na katere se sklicuje vložnik v svoji zahtevi.

"Uveljavljali smo kršitve kazenskega zakona, kršitve zakona o kazenskem postopku in posebej problematizirali izbiro in višino kazenske sankcije, saj se nam zdi, da tako dolga zaporna kazen ni skladna s kriteriji naše kazenske zakonodaje," je glede vsebine zahteve za varstvo zakonitosti pojasnil Hočevar.

Če vrhovno sodišče ugotovi, da je zahteva za varstvo zakonitosti utemeljena, izda sodbo, s katero glede na naravo kršitve ali spremeni pravnomočno odločbo, ali (v celoti ali delno) razveljavi odločbo sodišča prve stopnje in višjega sodišča ali pa samo odločbo višjega sodišča in zadevo vrne v novo odločitev ali sojenje sodišču prve stopnje ali višjemu sodišču. Lahko pa se omeji samo na to, da ugotovi kršitev zakona, določa zakon o kazenskem postopku.

Bi Kordežu lahko pripadala odškodnina?

Če bo Kordež dejansko izpuščen in bo sodba povsem oprostilna, bi lahko za dobro leto – na Dob je prikorakal 26. julija lani – prejel odškodnino.

Na Državnem pravobranilstvu so za 24ur.com pojasnili, da ima po ''538. členu zakona o kazenskem postopku (ZKP) pravico do povrnitve škode zaradi neupravičene obsodbe tisti, ki mu je bila pravnomočno izrečena kazenska sankcija ali je bil spoznan za krivega, pa mu je bila odpuščena kazen, pozneje pa je bil na podlagi odločanja o izrednem pravnem sredstvu novi postopek pravnomočno ustavljen ali je bil s pravnomočno sodbo oproščen obtožbe ali je bila obtožba zoper njega zavrnjena ali je bila s pravnomočnim sklepom obtožnica zavržena''.

Evri
Evri FOTO: Thinkstock

Preden oškodovanec pri sodišču vloži tožbo za povrnitev škode, mora zahtevo nasloviti na državno pravobranilstvo, da se morebiti z njim sporazume o obstoju škode ter o vrsti in višini odškodnine. Če zahtevi za povrnitev škode ni ugodeno ali če državno pravobranilstvo in oškodovanec ne dosežeta sporazuma v treh mesecih od njene vložitve, sme oškodovanec vložiti pri pristojnem sodišču tožbo za povrnitev škode, je pojasnila Anita Drev, predstavnica za odnose z javnostmi na pravobranilstvu.

''Državno pravobranilstvo pri izračunavanju odškodnin upošteva sodno prakso odmerjanja odškodnin glede na dolžino trajanja neutemeljeno odvzete prostosti ter okoliščine posameznega primera, saj so te zadeve od primera do primera različne in specifične, zato podatka o odškodnini za posamezen dan zapora oz. pripora ne more podati,'' je glede višine odškodnine še dejala Drevova.

Kaj pa drugi padli tajkuni?

Obsodb v nekaterih odmevnih primerih gospodarskega kriminala je bilo v zadnjih letih kar nekaj, a le nekateri so dejansko v zaporu. Nazadnje je na Dob 16. oktobra prikorakal Boško Šrot, ki je bil obsojen na zaporno kazen v zadevi Istrabenz. S tem je začel prestajati pet let in 10 mesecev dolgo kazen, ki mu je bila prisojena zaradi zlorabe položaja pri gospodarski dejavnosti. Isti večer se je v zaporu zglasil tudi nekdanji predsednik uprave Maksime Holdinga Nastja Sušinski, ki je bil obsojen v isti zadevi.

Še vedno pa sta na prostosti v isti zadevi obsojena Igor Bavčar in Kristijan Sušinski. Oba sta zaprosila za odlog prestajanja kazni zaradi zdravstvenih razlogov.

Zaradi zdravstvenih razlogov v zaporu ni niti Ivana Zidarja, obsojenega gradbinca v zadevi Čista lopata. V isti zadevi obsojena Hilda Tovšak je še v zaporu na Igu, Dušan Črnigoj pa je svojo kazen že odsedel.

SORODNI ČLANKI

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1472)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

25letluzerjev
01. 11. 2014 11.55
+1
Jaz bi najprej zaprl sodnike, plačajo naj svoje napake iz svojih žepov. Take tajkune , ki so pokradli ogromno denarja , bomo po vseh teh sodniških napakah sedaj še nagradili z davkoplačevalskim denarjem. Res vzgojno. Večja kot si baraba , več ti država daje.
Jasnovidec Cosmos
31. 10. 2014 19.41
+1
In kaj sedaj jočete tukaj,ko pa vas nihče od teh niti na kakšnem položaju ne jemlje resno in niti teh komentarjev ne čita?Dokler vsak zaveden slovenec ne bo vedel kako gre tista za časa Matije Gubca Le vkup le vkup uboga gmajna se lahko dalje jočete pred računalniki za prazen nič.
25letluzerjev
01. 11. 2014 11.56
+0
To je EDINA RESNICA tega ubogega slovenskega stanja.
helvecijaner
31. 10. 2014 17.18
+2
Se jih je preveč nabralo na Dobu in posledica tega je strah krivosodstva,da se tile fakini nebi združili v kakšno delničarsko drožbo proti koaliciji ? Je pa bil po takem Binče v zaporu bolj siguren kot sedaj na svobodi in neve zakaj so ga ispustili. Sedaj mora bit prokleto oprezen zunaj Doba je prosta divjad.
Andrej Merljak
31. 10. 2014 16.12
+3
Saj ne mores verjeti, kaj se nam dogaja. Spminja me na Muppet show (lutkovno gledalisce).
nnanna
31. 10. 2014 13.16
+8
izpuščeni preprodajalci drog, pretepači geja, kordež, prijatelj, pobegel časar itd.itd..... jutri še jajo. kdaj bo zaprt kakšen sodnik, ki to dovoljuje?
gangsterist
31. 10. 2014 14.40
+3
helvecijaner
31. 10. 2014 17.20
+1
janijankov
31. 10. 2014 12.25
+3
Padli tajkun Bine Kordež je bil izpuščen iz zapora, medtem pa gre njegovo nekdanje podjetje Merkur v stečaj. ..........................Namesto njega bosta odslej delovali dve podjetji, na katera bodo prenesena sredstva, ki so bila dana kot poroštvo pri najemu posojil.********************************* Prvi poskus reševanja Merkurja se ni končal po načrtih. ...................................Po prvi neuspeli »prisilki« bo na vrsti druga, v drugačni obliki......................................... Merkur, kot ga poznamo, gre v stečaj. Izločila se bodo »zdrava jedra«, ki bodo preoblikovana v dve novi podjetji............................................. Kordeževa dediščina pa ostaja 450 milijonov evrov dolga, od tega je bilo 150 milijonov evrov prenesenih na slabo banko (DUTB)................................. Vrednost premoženja se je zmanjšala za polovico, vrednostni papirji v Merkurjevi lasti pa so na nivoju papirnatih odpadkov.*************************************** Misija reševanja Merkurja je bila skoraj misija nemogoče. ....................................To je bilo jasno že od začetka. Luknja, ki jo je izkopala Kordeževa družba, pa je preveč globoka, da bi lahko bolnik v komi sploh še kako preživel................................... Leta 2010 je bil tako sprejet načrt prisilne poravnave, ki pa je bil očitno nekoliko »preoptimističen«.
King_of_Gonzo
31. 10. 2014 11.00
+0
lažje je verjeti laži,ki si jo slišal stokrat,kot resnici,ki je nisi še nikoli...tipično za naše leve volilce...
Paskakvali
31. 10. 2014 12.36
-2
In to govori podpornik fabrike laži iz Trstenjakove?
Paskakvali
31. 10. 2014 12.37
-2
V novejši zgodovini verjetno ni večjih falsifikatorjev in prirejevalcev kot pa je to SDS!
SmradiLeviPokvarjeni
31. 10. 2014 10.53
-2
A to je spet un ful sposoben tožilec Kozina k je Lovšeta spustu za Milijon casha, pa to ... hahahahaa ...
SmradiLeviPokvarjeni
31. 10. 2014 10.53
-1
srebrnibreg
31. 10. 2014 11.18
+3
Kaj drekač. Tam pri izpustitvi Prijatelja to bluze ne samo tu. Prek let manipulator lažnivi hinavski.
BobbyP
31. 10. 2014 11.39
-4
srebrni o *. To skoraj po kanibalizmu \"diši\". Očitno omejenci ne znajo niti prebrati, da so tipa izpustili na pogojno po 2/3 prestane kazni, kar dovoljuje zakon o prestajanju zapornih kazni. Če že ni bil pošten v lajfu, je vsaj pošteno odsedel. Nič bolan, nič sodnih napak, nič forumskih članstev ipd.
srebrnibreg
31. 10. 2014 12.15
+3
Bil je izpuščen PRED iztekom kazni in NI mu bilo potrebno celo odslužiti. Kordež je pa bil samo ZAČASNO izpuščen. Ja res je. Omejenci res ne vedo prebrati in zato samo v enem primeru pljuvajo, ker ni njihov. Pri njihovem jih pa nič ta isti sistem ne moti.
janijankov
31. 10. 2014 12.28
+1
srebrnibreg, od kdaj pa Ježek TekaTeka leti prek ?
BobbyP
31. 10. 2014 12.32
+3
srebrni. Problem v naši državi so ravno taki mentalni bolniki kot ti, ki delijo svet na naše in vaše. J...š dejanja in posledice, samo da je naš. Revše čredno. Začasno? A to nekaj takega kot Tošić?
srebrnibreg
31. 10. 2014 12.45
-2
Capo- ko boste vi pristaši lopovije trdili to kar mi na levici se javi. Jaz že od poročila Klemenčiča trdim, da recimo tam oba omenjena nimata več kaj iskati v politiki. Kaj pa vi? Vse druge vidite svoje pa še vedno naprej ščitite. Napiši kdo od nas zagovarja Kordeža in Jankoviča? Prečitaj si izjave janšistov na člankih o njiju in izjave na člankih o vaših ljubljenčkih.
volek
31. 10. 2014 10.15
+1
Po informacijah pozareporta naj bi bil oproščen tudi Edvard Oven, direktor stanovanjskega sklada, ki je nakradel nekaj sto milijonov € za svoj žep in to na račun socialno šibkih mladih družin. Ja ni kej je bil tudi podpredsednik Drnovškovega LDS. Zapomnite si, vsi rdeče-oranžni kleptomani bodo oproščeni ali predčasno odpuščeni iz aresta.
srebrnibreg
31. 10. 2014 10.20
+2
Shrani si ta post in ga prilepi ob Janševi izpustitvi. Upam, da ne bož takšen dvoličneš kot manipulatorski stonickni piškotar. Pa o Srečku si pozabil kaj napisati, kateri jem tudi predčasno izpuščen.
janijankov
31. 10. 2014 12.29
+1
srebrnibreg, od kdaj pa Ježek TekaTeka leti prek ?
sandi101
31. 10. 2014 10.10
+2
Normalno, da bu prišel ven, nakraden denar ima, sodstvo v tej pokvarjeni skorumpirani državi pa itak odlično deluje v prid kriminalcem!
Boris Krošel
31. 10. 2014 10.05
+2
Zdaj pa še samo toži državo in potegne par miljonov a ne....
pogan
31. 10. 2014 10.00
+6
Najhuje je to, da storilec prizna umor. a ga oprostijo, ker so napačno vzeli prstne odtise na kraju umora.... katastrofa
Kalymero
31. 10. 2014 10.00
+5
Ampak v Merkur v Lescah pa vseeno ne upa.
murinar
31. 10. 2014 09.57
+5
Samo nekaj tu ne "štima"Tudi ,če so napake pri sojenju ali pri pridobivanju dokazov kriminalec zato NE more biti oproščen! Če so dokazi pridobljeni nezakonito ali je on zakonito kradel?
pogan
31. 10. 2014 09.47
+4
ko pride do dokazane napake pri sodni odločitve oz. sodbi, je potrebno javno povedati kateri sodnik je bil za to odg. oz. kaj je bilo narobe in kdo je kriv za to. potem te osebe kaznavati, finančno, da ne bo pomote, 2x toliko kot bodo morali izplačat odškodnino narobe obsojenemu, tako bi to moralo iti v pravni državi. drugače pa je bil kordež zelo dober šef merkurja. merkurjevci ga imamo radi..... sedanje vodstvo pa je katastrofa....
Andrej Merljak
31. 10. 2014 16.30
+1
Pa kako dobro je predaval na EF v Ljubljani, da se splaca biti tajkun.
Fika Armel
31. 10. 2014 09.42
+3
Nekateri Slovenci smo imeli glave na prodaj in zastavili svoja življenja za našo lepo domovino in verjeli smo da bodo prišli lepši časi ja saj so bili a to je bilo le kratek čas in se je pričelo krasti prvo bol sramežljivo na drobno a čez čas se je začelo in šle so firme na nerazumljivi način v prodajo med prvimi je bil tudi naša močna gospodarska znamka ELAN in naprej odpuščanje delavcev ki še niso niti slutili kaj se pripravlja to je bilo le zatišje pred tornadi in nekje leta 1996 leta se je pričelo in je prišlo zares odpuščanje a smo še verjetno verjeli v našo lepo domovino a kaj prišel je pohlep nekaterih politikov imeli so že veliko a želeli so še in še do velike lakomnosti in spravljali firme v stečaj ne sluteč udaril je tornado firmo za firmo so odhajale v stečaj za delavce na nerazumljiv način a v Slovenske družine se je naselil opravičen strah a kaj jutri bom mogoče jaz dobil knjižico vselila se je med poštene družine ne strpnost,nemir proti politikom je prišlo do nezaupanje a nekateri politiki so na pošten način počeli na veliko krasti tisto malo je preraslo še po več ker neke institucije so popolnoma zatajile a si niso upale vzeti zadevo v svoje roke in naredili z tem konec,pričelo se je zgolj nalagati na kupe a bilo je tiho ko da bi padla močna slana in zmrznila politični um in je za ribalo,bom končal a je še veliko resnice vsem SLOVENSKIM DRUŽINAM ŽELIM MIRNE IN LEPE PRAZNIKE kjer koli že boste.......LP..
Blaška
31. 10. 2014 09.29
+7
kaj je pri nas narobe?, pogosto padajo sodbe, ker so predstavljeni dokazi, ki so napačno pridobljeni, sodišča delajo neke proceduralne napake: )) kdo vodi vse organe pregona?, očitno otroci, ki se ne spoznajo na zakone: ) kako lahko sodišče po letu in pol ugotovi napake?, kako oseba o kateri je govor nima pojma zakaj je izpuščena?: ))
nnanna
31. 10. 2014 13.18
+1
1airbus
31. 10. 2014 09.24
+2
V novicah si poglejte(blamaža slovenije)je vse jasno.
ovratnik
31. 10. 2014 09.19
+0
SI SLOVENSKA BIROKRACIJA PO VSEM KAR POČENJA NEUMNOSTI VSAK DAN PRIVOŠČI PRAZNOVANJE
ovratnik
31. 10. 2014 09.16
+2
NESPOSOBNO SODSTVO