Slovenija

Kordež krivdo za sporen posel s trgovskim centrom Primskovo prevzel nase

Kranj, 02. 12. 2015 15.23 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež je na zaslišanju v devetmilijonski odškodninski tožbi Merkurja proti nekdanjemu vodstvu krivdo za sporen posel s trgovskim centrom Primskovo prevzel nase. Stečajna upraviteljica zdaj toži ostale nekdanje člane uprave in nadzornega sveta.

Nekdanji prvi mož Merkurja Bine Kordež je na današnjem zaslišanju v devetmilijonski odškodninski tožbi Merkurja proti nekdanjemu vodstvu krivdo za sporen posel s trgovskim centrom Primskovo prevzel nase. Drugi toženi naj o njem ne bi vedeli ničesar. Ključno vprašanje pa je, ali so vodilni zaradi dolžnega ravnanja kljub temu odškodninsko odgovorni.

Kordežu je sodišče že lani prisodilo plačilo odškodnine, saj ni odgovoril na Merkurjevo tožbo. Ker Merkur denarja od Kordeža ne more izterjati, se je stečajna upraviteljica starega Merkurja odločila nadaljevati s tožbo proti ostalim nekdanjim članom uprave in nadzornega sveta podjetja Goranu Čelesniku, Milanu Jelovčanu, Marti Bertoncelj, Jakobu Piskerniku in Branku Dernovšku.

59-letni Kordež vztraja, da preprodaja trgovskega centra Primskovo v tistem času ni pomenila oškodovanja Merkurja.
59-letni Kordež vztraja, da preprodaja trgovskega centra Primskovo v tistem času ni pomenila oškodovanja Merkurja. FOTO: Aljoša Kravanja

Po pričanju toženih septembra letos se je sodnik Aleksander Urankar odločil, da bo Piskernika in Dernovška izvzel iz nadaljnjega postopka. Tako je 24. novembra izdal delno sodbo, s katero je zavrnil tožbeni zahtevek zoper nekdanja Merkurjeva nadzornika.

Po današnjem zaslišanju Kordeža bi po mnenju zagovornikov Čelesnika in Jelovčana sodnik moral enako storiti tudi za njuni stranki. Kordež je namreč povedal, da Čelesnik in Jelovčan o spornem poslu nista odločala, niti z njim nista bila seznanjena. Vendar je sodnik ta predlog zavrnil.

59-letni Kordež, ki je sedaj zaposlen v podjetju za upravljanje družb in svetovanje Facig, vztraja, da preprodaja trgovskega centra Primskovo v tistem času ni pomenila oškodovanja Merkurja. "Ne vem, zakaj bi izvajali kaznivo dejanje, če smo kot stoodstotni lastniki Merkurja imeli možnost, da bi si izplačali dividende," je dejal.

Pojasnil je, da je bilo delovanje uprav pred desetimi leti bistveno drugače kot danes, ko so postopki formalizirani. "Naša uprava je v kompleksnem sistemu z več kot 5000 zaposlenimi delovala racionalno. Vsak član uprave je bil zadolžen za svoje področje - jaz za finance, Čelesnik za področje komerciale, Jelovčan pa za operativo in podporne službe," je povedal Kordež.

Kot je poudaril, je vsak član uprave na svojem področju dela odločal in deloval samostojno. "Ob velikem obsegu dela in odločitev se o vseh podrobnostih nismo mogli pogovarjati in drug drugega nadzirati, saj se to ne bi izšlo," je še dejal Kordež in dodal, da je delovanje temeljilo na medsebojnem zaupanju in dobri veri.

Zato tudi o poslu glede preprodaje trgovskega centra Primskovo Kordež ni seznanjal drugih članov uprave ali nadzornega sveta, temveč se je z njim ukvarjal sam. To sta danes potrdili tudi pravnici v podjetju, ki sta povedali, da je Kordež naročil sestavo pogodbe in številke v njej.

Kordež je poleg tega zatrdil, da je sam sprejemal tudi ključne odločitve glede Merfina, čeprav je bila njegova direktorica Bertoncljeva. "Informiral sem jo o posameznih zadevah, ona pa je sledila mojim usmeritvam," je dejal.

Merkur in Merfin sta se ves čas likvidnostno podpirala, zato je prihajalo do prelivanja sredstev, je spomnil Kordež in dodal, da je iz transakcije glede trgovskega centra izhajalo, da ima Merfin do Merkurja 8,7 milijona evrov obveznosti, ki bi jo v prihodnjih letih poravnal.

Kot je priznal Kordež, je morda področju prava namenjal premalo pozornosti. "Če se mi je zdelo nekaj z ekonomskega in logičnega vidika prav, nisem dajal zadev v pregled in svetovanje odvetnikom," je povedal.

Da bi ugotovili dejansko vrednost nepremičnine na Primskovem, je sodnik pozval Merkur v stečaju, naj založi predujem za sodnega izvedenca cenilca. Na prihodnjem naroku bo zaslišana še Merkurjeva uslužbenka Anita Valjavec, ostala zaslišanja in dokazne predloge pa je sodnik zavrnil.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (31)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

razocarani
03. 12. 2015 13.54
+4
kako smo bedna drzava ,ne morejo izterjat ,,a revezu ki ne placa poloznice za par evrov pa lahko v tednu zarubijo hiso ,,ta drzava je samo se za pozgat ,,to mislim na vso drzavno birokracijokot so sodisca banke in uradi ,,povsat sami umotvori ki zrejo nas zasluzek ,,da kordez nima evrckov pa ze ni res ,saj ni tako prizadet da si ne bi miljoncke v tujini skril ,a mu jih cuva prijatelj milancek ,,ko sta se na forumu tako stiskala in ljubila ,,cudni so tile stricki ,,res cudni ,,zato pa nihce ne bo nikoli vrnil centa ,saj sodisca so za to da scitijo lopove ,,zlocince in pokvarjence ,,samo se eno zeljo imam da koncno zacne revolucija ,,pa da vrzem svoj kamen ,,
janez139
03. 12. 2015 12.30
+3
Decembra 2008 Bine Kordež (Merkur) prekine leasing pogodbo s Hypo Leasingom za nakup centra Primskovo. Isti dan ga kupi Bine Kordež (Merfin), ki kupnino 10,5 miljona - glej ga zlomka - prejme kar od Merkurja. Pet dni zatem ga proda podjetju Kograd Ingem, s tem pa zasluži 21,6 miljona. Ta ga čez nekaj mesecev za 21 miljonov proda Merkurju. S tem se je Kordež okoristil za 11 miljonov. Ker je bila potreba po izbrisu sledi, so oprali še kupnino, pri čemer je pomagala M. Bertoncelj.
TheMafiaDon
03. 12. 2015 09.21
+5
naš dejansko najbolj sposoben manager in finančnik, ki ga je v past zvabil Forum 21...sedaj mora pa biti tiho in prevzeti krivdo...če bi bil preveč glasen bi sedel kot Šrot in Tovšakova...
Verbena
03. 12. 2015 10.31
+2
...se jih ene par pač žrtvuje za blagor ostalih tajkunov...sej, nč bat..manjkal jim tako ne bo nč...prevzet krivdo je en larifari...ker strorjenih krivic se s tem ne da popravit..ne materialno, ne psihično vsem oškodovanim....ceno za vse pa tako potem plačujemo vsi....ni kej, presnet zagamana država, ki ne zna vzpostavit RED !!!!
TheMafiaDon
03. 12. 2015 10.37
-2
prvak zdrahe med pobalinskimi twitti med drugim Mugle obtožuje
razocarani
03. 12. 2015 13.57
+4
briga bineta vse to ,,samo da si je na stran skril nekaj deset miljonckov za slabe case ,,tako imajo vsi falotje veliko evrckov v stumfu in v tujih bankah ,,nase nesposobno sodstvo ni se evra dobilo nazaj ,,so pa tudi tile po sodiscih obogateli z temi dolgotrjnimi sodbami ,,pa ne rest da vsa ta zalega sodniska sedi tam za minimalca ,,
razocarani
03. 12. 2015 14.00
+4
pa kaj se verjamete da je milancek angel ,,ta potuhnjenec je prvi zabil sekiro delavstvu v hrbet ,,z tem forumom kriminalcev pa se v glavo ,,sem ga preveckrat videl v neki gostilni z kom in cim se je slinil ,,zalosti me da nekateri tako malikujete tega potuhnjenca ,,zame ze baraba prve vrste se hujsi kot janez ,,naj se ta dva med seboj pogrizeta da bomo imeli mir v dezeli ,,brez teh dveh pokvarjencev bi bila slovenija veliko bolj prijazna dezela ,,vsaj za domorodce ,,
nikhrast
02. 12. 2015 17.19
+3
Na koncu pa vse skupaj žalostno, še vedno nimamo svojih tajkunov. Evropa polna tajkunov ki so kaj ustvarili, Slovenija pa nobenega, potem ni čudno da vse pokupujejo tujci.
wolfterier
03. 12. 2015 09.43
+4
Še Tuš je zagonil svojo branjarijo...slovenski menežerji samo kradejo ali se sposojajo in ne vrnejo,kar je isto.
t555
02. 12. 2015 16.58
+16
Totalna baš čaršija. Kordež prevzame krivdo nase, ker je itak v osebnem stečaju, Čelesnik in ostali pa mu donirajo par evrov in zimsko obutev. Pleskarjem pa davčne blagajne, da ne bi slučajno utajil 50 centov!
razocarani
03. 12. 2015 14.03
+3
glavno da gospoda sedi na ukradenih miljonckih ,,poserjem se na to drzavo ,zelo mehko..dokler ne bodo ti zlocinci vrnili naropano naj politiko-oblast -ne dreza vec v narod ,,dovolj vas imamo ,,barabe ste vsi po vssti vsem disijo nasi evri ,,in ropanje nadaljuje vsaka vlada ,,zalosti me da toliko ljudi se voli te zlocince ,,
Zaboljsijutri
02. 12. 2015 16.52
-3
Prijatelj JJ-a
razocarani
03. 12. 2015 14.05
+3
prej milancka ,,ne bodi tako zahojen ,,kar je res je res ,ne recem da je jj postenjak ,a ga milancek v vsem prekasa ,,sta pa oba zelooooooo skodljiva za dezelo in narod ,,zaradi njiju smo skregani med seboj ,,in v tem tile povzpetniki mirno rovarijo ,,
CyberWorm90
02. 12. 2015 16.30
+2
zdej mormo ploskat al kok??
CyberWorm90
02. 12. 2015 16.31
+8
brawo kordež pa to ti si taprau lewičar pa to : ))))
CyberWorm90
02. 12. 2015 16.41
+10
k bojo unga zoran.gutana zaprli pol se lohka pa naprej pogowarjamo : )))
korintos23
02. 12. 2015 16.54
-2
Cyber, sedaj je res vse vrag vzel sam toti Kordež je edini kateri je priznal da so ga sračkali!
CyberWorm90
02. 12. 2015 16.58
+1
na kozlanje mi gre ta držawa : )))) zakaj misliš da si rajš roke pa noge posekam k pa da grem na wolitwe : ))))
CyberWorm90
02. 12. 2015 17.00
+3
CyberWorm90
02. 12. 2015 17.10
+4
ti korintos si wrjetn pozabu ponos tam w kewdru : ))))
razocarani
03. 12. 2015 14.09
+3
zakaj pa bi hodil na volitve da volis barabe ,,zalostno koliko naroda se hodi na volitve skoraj polovica volilnih upravicencev se voli te VOLE ,,mene je ze davno minilo ,,da dam glas takim pokvarjencem ,,tako bogi pa se nisem ,,se tale cmerar se je zarotil proti nam ,,a ni dovolj evrckov pokasiral na nas racun z temi svetovanji ,,j drzavo ki ji taki cudni neljudje svetujejo ,,
Uporabnik113089
02. 12. 2015 16.16
+17
Začel se je norčevati iz pravnega sistema, potem ko mu je njegov kolega, minister Mramor, nesebično pomagal na poti iz aresta. No, ja. Prevzel je krivdo!? "Prevzel" je tudi velikanski del denarja, a kaj ko mu tožilci, ki so "špecijalizirani" zgolj za prometne prekrške, tega ne morejo dokazati. Slovenski javni sektor je popolnoma odvečno breme, da ne rečem, mlinski kamen okoli vratu gospodarstva. Če bi ga zmanjšali za 60%, se na kvaliteti življenja Slovencev ne bi nič poznalo... Ni nam pomoči. V republiki Bandistan se kriminalci pogovarjajo o osmih milijončkih eur. kot bi šlo za osem eur. Če Davčni upravi dolguješ 100 eur. pridejo rubiti, če ukradeš osem milijonov eur. pa mirno odkorakaš iz aresta. Nekoč je as bil manager leta in asistent prof. dr. Mramorju pri izobraževanju kadrov na ljubljanski EF. Potem se čudimo zakaj je celotna državna ekonomija ratala en sam stečajni postopek....
wolfterier
02. 12. 2015 16.44
+9
Šel je v osebni stečaj,zdaj lahko afne gunca !Ima lepo službico,ali mu vzamejo tretjino plače,to bi morali vsem stečajnikom,nje!!
razocarani
03. 12. 2015 14.10
+2
kordezu ze ni treba vec v sluzbico ,,pa ja ni nor da si ne bi nagrabil miljonckov za slabe cajte ,,za njegovo blagostanje nas ni treba skrbeti si je gospod kar lepo postregel ,,
razocarani
03. 12. 2015 14.14
+2
boehse ,,kako imas prav ,,zalostno je vse to ,,drzava je ze davno crknla ,,sedj se njeni prbivalci ,,edino ta gospoda se se vedno redi ,poserjem se na vso to drzavno upravo in vse kar je povezano z njo cakam dan ko nam dokoncno pregori ,,res za to se zivim ,,in moj kamen bo dobro zadel ,,
Mejduš
02. 12. 2015 16.12
+13
Kordež se derekno vsem norca dela,zgleda da sodišče Kordeža ščiti,verjeno zato ker ima tudi zraven umazene prste,in jih je nekoliko strah če bi to prišlo vse na dan.
razocarani
03. 12. 2015 14.17
+2
niti ne ,bolj se delajo norca iz nas sodisca ,,na njih je da naj bi delali kot je treba ,,a kaj ko so sodisca najvecje leglo kriminala ,,saj ves da barabe zascitijo kot medvede ,,za 10 evrov neplacane poloznice pa ze v 14 deh izterjava in rubez v tem pa so nasa sodisca res rekorno hitra ,,,pa se to dozivel ,se pritozit se nisem smel ,,prvo placaj pol se zali ,,a komu ,,se po dveh letih ni nic ,,tudi to je pravna drzava
dostojevski II
02. 12. 2015 16.03
+6
Kriminalec je razbremenil sostorilce. Živel kapitalizem ! Živela demokracija ! Živela druga Švica !
wolfterier
02. 12. 2015 16.45
+3
tomoslaura
02. 12. 2015 15.57
+14
Lahko je prevzemati grehe ko tako ali tako veš da ti nič ne morejo...prav ponižujoče za slovenski narod je tole početje!
01xxy
02. 12. 2015 15.49
+18
Ali bomo njegove grehe plačali mi ali bodo plačevali še naše vnukinje in vnuki, medtem ko bodo njegovi potomci uživali sadove Binetovih mahinacij?