Slovenija

Korak h gradnji džamije

Ljubljana, 30. 05. 2007 14.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Janković in Grabus sta podpisala pismo o nameri glede prodaje zemljišč, potrebnih za gradnjo džamije v Ljubljani.

S podpisom pogodbe med MOL in Islamsko skupnostjo je bil narejen prvi korak h gradnji džamije
S podpisom pogodbe med MOL in Islamsko skupnostjo je bil narejen prvi korak h gradnji džamije FOTO: Dare Čekeliš

Ljubljanski župan Zoran Janković in mufti Islamske skupnosti v Sloveniji Nedžad Grabus sta podpisala pismo o nameri med MOL in Islamsko skupnostjo v Sloveniji glede prodaje zemljišč, potrebnih za gradnjo islamskega kulturnega centra. Kot je ob podpisu povedal Janković, MOL s tem dela prvi korak k rešitvi problema islamske skupnosti. Sicer pa predvideva, da bodo tej skupnosti vsa zemljišča na voljo letos, nekje do konca septembra.

Kot je povedal Janković, bo mufti sedaj lahko končno začel zbirati denar za džamijo. Zbrati mora okoli šest do sedem milijonov evrov. MOL pa čaka še nekaj postopkov v zvezi z reševanjem prostorske problematike islamske skupnosti. Tako se bo v četrtek sestala komisija, ki bo sprejela sklep o prodaji 6300 kvadratnih metrov zemljišča. To je prva polovica zemljišča v lasti MOL po cenitveni vrednosti 402 evra po kvadratnem metru, je pojasnil župan. MOL nato čaka sprememba prostorskega akta, ki bo javnosti zaradi nove zakonodaje predstavljena septembra, je povedal Janković in dodal, da bodo akt sprejeli predvidoma do konca leta. Takrat bo Islamska skupnost tudi lahko začela s pripravo na razpis za izbor projektanta in s pridobivanjem gradbenega dovoljenja.

Islamska skupnost bo denar zbirala doma in v tujini
Islamska skupnost bo denar zbirala doma in v tujini FOTO: POP TV

Janković je omenil še dve zemljišči v velikosti 2000 in 1800 kvadratnih metrov, ki sta v zasebni lasti. Z enim od lastnikov je podjetje, ki se ukvarja z investicijami, podpisalo predpogodbo, ki jo bo predalo islamski skupnosti. Z drugim lastnikom pa so v zaključni fazi pogajanj.

Stavba naj bi stala čez pet let

Islamska skupnost bo sedaj za denar zaprosila vse, ki jim lahko pomagajo, je povedal Grabus. Najprej bodo poskusili v Sloveniji, kjer upajo tudi na pomoč podjetij, nato pa še na tujem. Tako upajo, da bo čez pet ali šest let džamija končana. Islamski kulturni center bo po muftijevih besedah vključeval amfiteater za družbene dejavnosti, šolo in džamijo. Pogoje za izgled džamije pa bo določila MOL s prostorskim aktom.

Janković pa osebno denarja ne bo prispeval, ker bi to bilo nekorektno do drugih. Kot je povedal, bo funkcija ljubljanske občine zaključena, ko skupnosti prodajo primerno zemljišče in ko sprejmejo ustrezne akte, da se džamija lahko gradi.

Na vprašanje, ali v zvezi z gradnjo džamije pričakuje kakšne proteste, pa je Janković odgovoril, da je že v času volitev povedal, da podpira gradnjo džamije. "Mislim, da mora Ljubljana dati vsem enake možnosti. V Sloveniji imamo 40.000 pripadnikov islamske verske skupnosti, ki so Slovenci in so to državo soustvarjali," je pojasnil župan.


SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (100)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dejan Hribernik
01. 06. 2007 06.26
ja kak ste si vsi skupi bogi glede te džamije. ja rijo27 prav si napisu eni smo u EU, ostali pa ste še očitno vedno na vašem bogem balkanu, koše titoja pa dan mladosti slavite. res ste si bogi. vsaka verska skupina ima vso pravico zgradit kar hoče. sm kristjan in me ne moti da bo u sloveniji džamija, ker se mi zdi to edino prav. bolj me pa skrbi odnos z hrvati, zakaj se pa na njih nič ne zgražate? itak je hrvaška razred zase sam glede džamije nam je pa lahk za vzgled. tak da pejte iz balkana u eu, drgač vas bo cajt povozu.
someone-out-there
31. 05. 2007 22.36
victoriosus - Ne pravim, da so Muslimani grez greha, sploh ne in poznam issue v zvezi s Teom van Goghom. Tudi jaz sem mnenja, da si včasi kje kaj preveč privoščijo in meni dvigne pritisk. Samo toliko nestrpnosti tu je pa kar malo preveč. Sicer je pa od vlade odvisno, koliko jim bodo pustili. Recimo to, da so UK na ulicah vpili death to UK, to EU, angleški policisti so bili pa tiho zraven, to me zelo moti. Ampak to potem tudi angleške oblasti krive, ker to dopuščajo. Pri nas pa ... postavit neke smiselne okvire in jih upoštevat, z obeh strani. Moti me, da se meče vse v en koš, ker ni pošteno do tistih (Muslimanov), ki so recimo tudi samokritični in kritični do tistih, ki razgrajajo. Kar se pa NL tiče, tukaj je Muslimanov in zakrtiih in za enkrat ni nobenih težav. Kar se Tea tiče, sami Nizozemci pravijo, da ni bilo nobeno presenečenje, da so ga pospravili, da je bilo, gčede na njegov jezik, to zelo pričakovano. Torej?
zlatko2007
31. 05. 2007 16.16
victoriosus | (Džamije v Sloveniji ne rabimo. Imajo molilnice, kar je po Ustavi čisto dosti. Če pa hočejo več, pa naj grejo domov v Bosno "molit". ) Ljudje, si predstavljate, da bi Zahovića poslali domov, v Bosno molit!? Kdo pa bi potem gole dajal. Nikoli ne bi videli EP in SP!!
muvimen
31. 05. 2007 15.29
Nostradamus je pa na neki pozabu, da bodo kamele pocrkale od umazane in nepitne vode. Torej od vsega skupaj nič, sam še perutnino, jagenčke in kozličke bi moral prepovedat gojit. Živel kralj živali in očiščena Evropa.
Biofrutekk
31. 05. 2007 15.14
Victoriosus, muvimen, kriss...nebi mogl bolš napisat. 100 odstotno se strinjam z vami. Zgleda da bomo mogl skupi stopt pa neki narest glede tega sra***. Tole ni pa nč...
kriss714@amis.net
31. 05. 2007 15.04
In kamele bodo pile vodo z Rena (nostradamus)
Rijad Proši?
31. 05. 2007 14.49
Folk,lohk se vi jezite, filozofirate, modrujete, dokler vam pena ne udar iz ust, vendar, džamija bo prej al slej tud tuki u Lublan, brez skrbi. Ma koga še zanimajo nacionalna nakladanja, dej streznte se mal, eni smo u EU, drugi pa še očitno zmeri sanjate o kuruzi, koruze pa nikjer.
Se z vsem srcem pridružujem muvimenu, krissu in podobno mislečim. Predlagam novo ljudsko stranko. Najbrž edino Slovensko.
muvimen
31. 05. 2007 14.05
victoriosus - vse pohvale. Nikol se jih ne bomo losal, to so ena vrsta parazitov, ki se jih ne morš znebit. Poglej Nemčijo - sami Turčini, London konketno - vse rumen in črn, Francija - kdo dela pizdarije - muslimani. Sej zvečer ne upaš ven. Sam enkrat bo počl in to ornk, ko se bo začel se zlepa ne bo nehal.
victoriosus
31. 05. 2007 13.42
Kriss in limonca in reklakazala, jaz se strinjam z vami. Rome2202 bi rekel, da sem tudi jaz bil v multikulturni Nizozemski, v islamskih državah, tralala. Mislim, da si zatiskaš oči. Zakaj? Ker izpostavljaš ta lepo plat, ampak ta plat ni tako velika in prepoznavna. Govoril sem z ljudmi, ki so živeli v tujini, tudi sam imam to izkušnjo.... in ni tako rožnato, kot prikazuješ. Sicer ne bi Theo Van Gogh umrl, na primer. Veliko je žalitev z njihove strani. Asimilacija? Je ni, tudi adaptacije ne, ker si ustvarjajo svoje "ghettos" in tam živijo naprej kot doma. Slovenija je pa še premajhna, da bi si vse to privoščila. Še povrh jim pri nas ni všeč. Vojne pri njih je konec. Naj gredo domov! Slovenija ima drugačno kulturo, drugačno tradicijo, drugačne vrednote. Eni muslimani so res v redu, ampak so žal v manjšini. Večina dela sranje, in sranja ne prebavljam. Pri nas džamija nima kaj iskati. Še 100x manj pa zato, ker ste vi, muslimani, še najbolj nestrpni do nas. Pika.
edinca
31. 05. 2007 13.34
najbolj da tu pri nas uvedemo hitlerjev rezim...use kar ni cistrokrvno slovensko odstranit pa bote najbolj veseli...sj niste normalni no...
kriss714@amis.net
31. 05. 2007 11.45
Antropologi ocenjujejo, da neko okolje lahko brez skode sprejme do 10 procentov priseljencev. Če jih je več, se začne dogajati da asimilirajo domačine. Džamija vključuje kulturni center. Bosanski, predpostavljam. Ideja pa asimilaciji slovencev v jugoslovane izvira še iz časov kraljevine, je bila pa tudi všeč titinom, ki so se šli bratstvo in jedinstvo in so uvedli "jugoslovansko narodnost". Množično priseljevanje z juga ni bilo samo ekonomske narave ampak tudi politične. Jugoslovani se ne bi osamosvojili, slovenci smo se. Asimilacija je pa eden od načinov genocida.
someone-out-there
31. 05. 2007 11.13
Posredujem komentar na komentarje. Ko sem nekaj časa brala, sem ugotovila, da je tukaj polno neumnosti, ignorance, sovraštva, skratka - primitivizma. In žal ugotovial, da - ja, to je tudi del slovenske kulture. Sem Katoličanka, moj fant je Izraelec, Jud; krasne prijatelje imam med Muslimani v Jordaniji, študiram v multikulturni Nizozemski; pred kratkim sem se udeležila svetovne konference, kjer je predavalo čez 350 vrhunskih znanstvenikov s celega sveta. Iz lastnih izkušenj lahko povem, da večina tukaj piše same nesmisle, polno je lukenj in neznanja ter nepoznavanja drugih kultur in religij. Zgrozila sem se in pravzaprav ne razumem od kje toliko negativnosti. Jaz, kot zaročena z Judom, bi morala mogoče kaj imeti proti Muslimanom, Palestincem recimo, a sem hvaležna Bogu, da sem v življenju imela to možnost spoznat obe verstvi (Islam, Judizem) in njihove pripadnike in zagotavljam, da so povsod krasni ljudje - kot tudi v Sloveniji, ignorant ones se pa najdejo povsod. V Izraelu imajo Muslimani svoj, uradni Arabski jezik in đamije in vso versko svobodo, prav tako imamo Kristjani v Jordaniji popolno svobodo med večinskim muslimanskim prebivalstvom. V Ammanu mošeja in cerkev stojita druga naprot druge (cesta vmes, ulica) in nobenega kritiziranja, pač pa spoštovanje. Tile komentarji so še en dokaz več, da je največja nevarnost današnjim generacijam prav verska nestrpnost. Pa ne pozabite, da v YU nismo imeli težav z Bosanci Muslimani, niti niso oni skuhali vojne, so pa ta kratko vlekli. Tisti, ki se sprašujete, kako lahko prišleki zahtevajo pravice zase in govorijo kar jim paše - demokracija in svoboda govora. Namesto, da bi se kaj naučili drug od drugega, si dovolimo spustiti se na najnižji nivo. Poleg tega pa, da 'Južnjaki' ne govorijo slovensko je pa kriv sistem prejšne države, ki tega od njih ni zahteval, mi smo pa tudi to spregledali skoz prste. Torej, ščepec strpnosti na obeh straneh, Muslimani še zdaleč niso slabi ljudje, ker potem kaj smo mi Slovenci, ko nam katoliški duhovniki zlorabljajo otroke in Naš Veliki Spoštovani Oče Ratzinger to podpira in ščiti te duhovnike? Torej, preden kdo kaj napiše, malo premislit, se zamislit. Res, hudo je brat toliko nestrpnosti in jo odnesti z občutkom in vprašanjem: Je to slovenska kultura?
reklakazala
31. 05. 2007 11.01
Bah, ni vam jasno... Mene noben narod ne moti, dokler mi ne vsiljuje svojih pravil in zahteva nekih ugodnosti, ki mu pripadajo, največkrat v njegovi glavi... To naše okolje ni bilo nikoli muslimansko in bojim se, da bomo kmalu priča enakim težavam, kot jih imajo v Franciji in drugod po Evropi, ko muslimani zahtevajo neke pravice, pa spoštovanje njihovega načina življenja in ne vem kaj še. Halo, od kod, prišli ste k nam in boste sprejeli naš način življenja. Nisem iz RKC, ampak je tu dlje od mene in vas, mujezini pa ne in ne bom ga sprejel. nikoli! Nestrpen?, Tudi prav, ampak sprejeli nismo fašizma, ok, s komunizmom so nas malo zajebali, a vsaka šola nekaj stane. Torej, mlade družine raznih Sulej**ićev, ki ne zmorejo toliko spoštovanja do Slovenije, da bi poleg materinega svoje otroke naučili še Slovenskega jezika, si ne zaslužijo niti pravic, niti spoštovanja, ne džamije in ne kulturnega centra!
edinca
31. 05. 2007 10.43
nevem zakaj muslimane vedno enacite sam z bosanci oz. z bosanjaki...res je da je velika vecina bosnjakov, ampak so tud ostali..kar nekaj je ze takih, ki so slovenci, pa so prestopili v islam..sicer ne veliko ampak se jih najde nekaj..pa mi povejte kam bi vi te "slovenske muslimane poslal" ce bi ze bosnjake nazaj u bosno...a te pa zdj k so prestopili na islam enacite z bosnjaki? kar se financiranja tice, nikjer nisem zasledila da bi islamska skupnost prosila drzavo oz. obcino za kake subvencije, nevem kaj vas je tok strah vasega denarja..glede na to da muslimani ze skor 40 let cakajo na to dzamijo, mislim da ko bo ze use uradno potrjeno, da bojo ze sami placal za to. pa se en komentar za limonco...ko si bila neki pametna glede financiranja iz SA...vecino dzamij u bosni so res financiral ljudje..lohk ti navedem primer iz enga manjsega kraja, kjer so bili hudi pokoli med vojno, in zdaj na novo postavljajo spet dzamijo...tam so nekateri posamezniki donirali tudi po 10.000 ...in niso iz SA ampak so bosnjaki... sploh pa ne vem kaj vam je tak problem ta dzamija...sej na hrvaskem majo tud islamski kulturni centr, majo celo solo tam, pa ni nc slisat da bi se kdo javno kaj na ful pritozeval...pr ns je pa taka sramota,..so sli clo vrtickarje snemat, k so se bal za svoje paprike in krompir..k mislijo kok je zdrav k je domace pridelan, zravn pa autocesta pa izpusni plini...sramotno res...
omann@email.si
31. 05. 2007 09.58
Kje si Srebrenico?
sebila
31. 05. 2007 09.51
Jaz ne živim od socialne pomoči, otroških dokladov sploh nimam. Davka plačam verjetno veliko več kot limonca ali reklakazala, tudi južnjaki plačujemo DDV, oziroma dajamo denar zato da naši politiki lahko kradejo. Politiki pa niso južnjaki, to se pravi, da tudi Slovenci kradejo, kam pa naj jih pošljemo....Brezveze, v svojem življenju se še nisem spustila na tako nizek nivo, da debatiram o tem kakšen je kdo. Imejte se radi in velik sreče v življenju, tako Slovencem, kot južnjakom.
reklakazala
31. 05. 2007 09.34
Aja, pa vsem tistim, ki vztrajno mešate Ameriko na ta forum... Tu ni Amerika! Kdor je bil kdaj v vaših krajih pa ve, kako primitivne rezlage ste potegnili iz Korana in da so verski centri po svetu marsikje le celice za teroristično delovanje. Žal. nimate vsega poštimanega v glavah in traparije o nevernikih in podobne srednjeveške krame pri nas ne potrebujemo. Tu smo Turke enkrat že nagnali, vas bomo pa še enkrat, če bo treba!
reklakazala
31. 05. 2007 09.29
Krasno! Kolikokrat na dan se dere tisti model gor na vrhu minareta? 5x? Super. Boljše ne more biti! Me pa res zanima, zakaj se vsi ubogi muslimani, ki tu pri nas ne morete moliti k vašemu bogu, ne preselite enostavno v Sarajevo, Kabul ali Riad? Teheran ali Tikrit? Konec koncev, Slovenščine se nočete naučiti, nad državo se ves čas pritožujete, vsiljujete nam svoje verske in vse ostale običaje, zahtevate ogromno pravic, za katere nise (in nočete) narediti nič. Upam, da bodo šle vaše donacije za džamijo preko davčnega urada in bodo vsem tistim parazitom, ki bodo donirali le en sam usran cent, takoj pobrali vse otroške dodatke, socialne podpore in podobne oblike pomoči. Pa upam, da se bomo našli vsi, ki smo nestrpni in hudobni skupaj in stresli tega Jankovića z županskega stolčka, preden bo Ljubljana napisano v vaših švasanih črkah...
Nikolina Cindric
31. 05. 2007 09.19
jst se strinjam z kar nekaj ljudmi....đamija kot sakralni objekt-zakaj pa ne...samo problem je kaj bo notri....limonca...tut sama sem u02DDdoživela podobne napadeu02DDpa to ne enkrat...te ljudje so pač tako vzgojeni in tako tudi bo....mi neumni slovenčki, k itak vsakomur lezemo v rit, pa jim bomo pustili, da se u02DDuveljavijou02DDtudi v sloveniji....ljudje, pripravite se na še pogostejše napade...fizične in psihične...skratka sej je že vseeno jankovič, janša, pa ostali politiki itak delajo po svoje....in mi potem baje živimo v državi kjer odloča ljudstvo...no coment več....