Slovenija

'Ljudje si zaslužijo višje plače'

Ljubljana, 11. 01. 2018 06.44 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Iz opozicijskih vrst je slišati razumevanje za zahteve sindikatov javnega sektorja po višjih plačah. A imajo različne poglede na to, kako ob njih ravnati. V NSi tako menijo, da je prava pot davčna razbremenitev zlasti plač, v Levici pa se zavzemajo za dvig minimalne plače in odpravo varčevalnih ukrepov.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sindikati postavili za milijardo evrov zahtev
    02:13
    Iz 24UR: Sindikati postavili za milijardo evrov zahtev
  • Iz 24UR ZVEČER: Boris Koprivnikar, Jakob Počivavšek in Igor Antauer o zahtevah sindikatov
    11:36
    Iz 24UR ZVEČER: Boris Koprivnikar, Jakob Počivavšek in Igor Antauer o zahtevah sindikatov

Priča smo valu stavkovnih zahtev, saj je že 27 sindikatov najavilo stavko oz. izrazilo svoje stavkovne zahteve . Njihove zahteve pa po zadnjih vladnih izračunih dosegajo 991 milijona, torej skoraj že milijardo evrov, je na novinarski konferenci po seji vlade povedal minister za javno upravo Boris Koprivnikar.

Minister za javno upravo Boris Koprivnikar
Minister za javno upravo Boris Koprivnikar FOTO: Miro Majcen

"To je tako enormen znesek, da ne gre več le za vprašanje pogajanj med sindikati in vlado, ampak gre za širše družbeno vprašanje, koliko smo dejansko pripravljeni spreminjati prerazporeditev sredstev med gospodarstvom in javnim sektorjem," je dejal minister in dodal, da je zato vlada danes sprejela sklep, da se s potencialnimi posledicami sindikalnih zahtev seznani tudi Ekonomsko-socialni svet.

Sicer je predvideno, da se bo z vsemi sindikati, ki ločeno postavljajo svoje zahteve, sestajala enotna vladna pogajalska skupina. V gradivu za današnjo sejo so predlagali, da bi v pogajalski skupni sedeli državni sekretarjih z vsem ministrstev, na katere se nanašajo stavkovne zahteve. A so na vrhu koalicije odločili, da sestavo še enkrat premislijo in določijo res kakovostno sestavo s tistimi ljudmi, ki najbolje poznajo to problematiko.

Se bo pa v naslednjih dneh še enkrat sestal vrh koalicije in obravnaval predlog odzivanja na vse stavkovne zahteve. Kdaj točno bo ta sestanek, po ministrovih besedah še ni določeno.

Koprivnikar je napovedal, da bodo sindikatom predlagali, da bi ta pogajanja potekala skupno. Zahteve se namreč pogosto nanašajo na ista področja, različni sindikati pa imajo pogosto različne, celo kontradiktorne zahteve, je pojasnil.

Visokošolski sindikat Slovenije vladi sporoča, da ne soglaša, da se ministrstvo pogaja le z enim od štirih podpisnikov. "Poteze Sviza, ko je svoj za univerzitetne delavke in delavce škodljivi predlog uradno posredoval na vlado, ne da bi druge podpisnike kolektivne pogodbe z njim sploh seznanil, ne želimo komentirati, vendar šest let po ustanovitvi Visokošolskega sindikata Slovenije ne bomo več pristajali na to, da bi sindikalni funkcionarji šolskega sindikata z enostranskimi dogovori krojili usodo univerzitetnih delavk in delavcev," so zapisali. Namesto parcialnih pogajanj z eno od poklicnih skupin, "ki bodo še enkrat postavila pod vprašaj njeno kredibilnost", vladi predlagajo, da razmisli o podreditvi resornih pogajanj krovnim pogajanjem s sindikati javnega sektorja.

Poudaril je, da stavkovne zahteve jemljejo resno in se bodo soočili z vsemi sindikati, da pa je vlada danes sprejela stališče, da se ne more pogajati o zahtevah po linearnih dvigih plač, na primer za dva do štiri plačne razrede vsem v javnem sektorju. Se je pa pripravljena pogajati o tistih zahtevah, ki so na primer vezane na dvig zdravniških plač ter postopno odpravljanje varčevalnih ukrepov.

Minister danes še ni želel razkriti finančnega okvira za pogajanja, saj ga nikoli javno ne predstavljajo, dokler ne začnejo pogajanj s sindikati. Je pa poudaril, da bi, če bi vsem sindikalnim zahtevam ugodili, to pomenilo, da bi se v trenutku vrnili v čas najhujše gospodarske krize.

Dodal je, da plače v javnem sektorju v zadnjih letih rastejo. Po njegovih navedbah se je masa za plače v dveh letih povečala za več kot deset odstotkov, plače v javnem sektorju pa rastejo skoraj za odstotek hitreje kot v gospodarstvu in kot je rast produktivnosti.

Menijo, da je to do neke mere upravičeno, saj je javni sektor nosil glavnino varčevalnih ukrepov v času krize, a morajo kot vlada odgovorno ravnati in se pogajati v takšnem okviru, da ne bi ogrozili javnofinančne stabilnosti države.

Koprivnikar je še dejal, da se bodo odzvali tudi na povabilo Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Predvideva, da se bosta v petek pogovorov z njimi udeležila skupaj z ministrico za izobraževanja Majo Makovec Brenčič.

Sicer pa "glede na enormne zahteve" dvomi, a bi lahko v tako kratkem času tako zbližali stališča, da bi stavke preprečili. "Cilj te vlade ne more biti , da bi preprečili stavke za vsako ceno, tudi če je ta cena stabilnost države. Mi se bomo pogajali resno, v okvirih možnosti in postopne rasti plač tudi v javnem sektorju," je poudaril. 

Priča smo valu stavkovnih zahtev, saj je že 27 sindikatov najavilo stavko oz. izrazilo svoje stavkovne zahteve, pravi minister. Med njimi sicer ni gasilcev, saj so ti z vlado dosegli dogovor.
Priča smo valu stavkovnih zahtev, saj je že 27 sindikatov najavilo stavko oz. izrazilo svoje stavkovne zahteve, pravi minister. Med njimi sicer ni gasilcev, saj so ti z vlado dosegli dogovor. FOTO: Miro Majcen

NSi rešitev vidi v davčni razbremenitvi, v Levici stavke podpirajo

"Ljudje si zaslužijo višje plače," je povedal poslanec NSi Jernej Vrtovec, pri tem pa v stranki rešitev za dvig plač vseh zaposlenih vidijo v davčni razbremenitvi. "Nižji davki pomenijo višje plače," je dejal. Po njegovih besedah je sicer vlada sama "odprla Pandorino skrinjico že na začetku mandata, ko je začela nekaterim sindikalnim skupinam popuščati". S tem, ko je vlada ravnala nesistematično in nepravično oz. ne do vseh enako, je naletela na odpor pri drugih sindikalnih skupinah. Odpor je upravičen, a je treba upoštevati naše zmožnosti. Zdaj je ključno, da vlada ravna še vedno fiskalno vzdržno in ne ruši enotnega plačnega sistema," je ocenil. Če bi bila vlada pri plačah manj požrešna in bi zaposlene davčno razbremenila, pa v NSi računajo, da bi se to nato poznalo pri večji potrošnji.

V Levici medtem podpirajo napovedane stavke sindikatov javnega sektorja. "Stavka je upravičena, saj kljub visoki gospodarski rasti, rekordnem zunanjetrgovinskem presežku in 70-odstotni rasti dobičkov, varčevalni ukrepi še vedno ostajajo, plače pa se ne dvigajo," so navedli v sporočilu za javnost. Poslanec Miha Kordiš je ob tem opozoril, da "koalicija ni imela problema, ko se je 80 milijonov letno dalo 10 odstotkom najbogatejših, ko se je obljubilo višanje izdatkov za oborožitev, ki nas bo stala več kot milijardo evrov, ali ko so ustregli zahtevam zdravniškega sindikata, na vse ostale pa pozabili. Očitno pa je dvig plač tistim, ki so na minimalcih in vsem, katerih plače so še vedno nižje zaradi varčevalnih ukrepov, za koalicijo nerešljiv problem. Odziv sindikatov s stavko je bil zato nujen in ga v Levici podpiramo," je navedel. Iz enakih razlogov je Levica že zahtevala dvig minimalne plače na 700 evrov, dvig denarne socialne pomoči in odpravo prekarnosti.

V SDS se do tega še niso izrekli.

Poslanka NP Alenka Bratušek je kritična do potez vlade, ki da je še vsako pomembno zadevo začela "reševati po tem, ko je bilo za to že skoraj prepozno - primer tega so recimo pogovori z Evropsko komisijo o prihodnosti NLB". Spomnila je na pretekla opozorila, kaj bo povišanje plač zgolj delu javnih uslužbencev pomenilo na dolgi rok. "Opozarjali smo tudi, da bodo apetiti pred volitvami veliki. O plačah v javnem sektorju bi se zato vlada s sindikati morala dogovoriti že ob sprejemanju proračuna za leto 2018, a niso pravilno ocenili nezadovoljstva zaposlenih. Lahko pa bi začeli tudi pogovore o bolj koreniti spremembi enotnega plačnega sistema, da bi sindikati videli, da si vlada želi preboja na tem področju. Potem stavke zagotovo ne bi bilo," je prepričana. Zaveda se, da bo doseči dogovor zdaj izjemno težko, a vseeno poziva strani, naj se sestanejo in poskušajo najti rešitev še pred stavko.

Stavko napovedali tudi farmacevti

Prva stavka je napovedana za 24. januarja. Zanjo se je opredelilo 17 sindikatov iz pogajalske skupine, ki jo vodi Jakob Počivavšek. Za 12. februar so stavko napovedali policisti, sindikata, ki zastopata zaposlene v zdravstveni negi in socialnem varstvu, za dan kasneje – 13. februarja. Šolski sindikat Sviz pa je stavko napovedal za 14. februar.

Danes pa so stavko napovedali tudi v Sindikatu farmacevtov (SIFARM). Kot so zapisali, so se za stavko odločili po večletnih neuspešnih pozivih za izboljšave njihovega položaja. Stavka SIFARM bo potekala v okviru splošne stavke sindikatov javnega sektorja 24. januarja. "Farmacevti v Sloveniji so bistveno bolj obremenjeni od farmacevtov v Evropski uniji. To potrjuje tudi podatek, da je v letu 2016 v Sloveniji priznani magister farmacije v povprečju oskrboval 3.190 prebivalcev, v EU pa je magister farmacije v povprečju oskrboval 1.619 prebivalcev," so zapisali. 

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (360)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zaresnico
12. 01. 2018 18.17
+2
Ti sindikati so v Sloveniji naredili že dovolj škode. Se spomnimo? ko so govorili: vsi ali nihče ne bo preživel, ko so sanirali podjetja. Pa so šli vsi v stečaj, namesto, da bi ohranjali pozitivna jedra. In danes ponovno ti sindikati rušijo, tokrat vso Slovenijo. Slovenci, ali smo res neumni?
www.jaz
12. 01. 2018 12.05
+5
Nobene plače v javnem sektorju se ne sme zvišati niti za 1 cent, dokler ne uredite plač in pokojnin, ki niso vredne človeka in ne omogočajo dostojnega življenja, ki je baje zagotovljeno z ustavo !!
www.jaz
12. 01. 2018 12.03
+2
Naj se najprej ustanovi sindikat tistih, ki ne zaslužijo za preživetje ( plače in pokojnine ). 200.000 članov bo imel !! Pa, da vidimo, ko bodo ti šli na cesto !!
jozefStefan
12. 01. 2018 10.57
+3
Potrebno bi bilo znizati prispevke in ne dvigovsti min place. Prevec parazitov je vezanih na minimalno placo.Potrebno je nagradoti delavene ljudi, tiste ki vstanejo in gredo delat za lene parazite.
enakatalena
12. 01. 2018 10.40
Novinarji mečejo ljudem razne kosti:-). Če ni stavka, je pa cepljenje. Ljudje jih divje pograbijo in glodajo, glodajo, eden bolj pameten od drugega. Medtem pa se jim za hrbtom dogajajo nečednosti, ki jih sploh ne opazijo...
TOX6
12. 01. 2018 09.45
+3
Če je konec krize naj znižajob davek kot je bil pred krizo. V javnem sektorju bi morala biti edina tama ODPUŠČANJE.naslednjih 5 let vsako leto 15% poslat domov. Samo ta razprava vodi v višje plače v JU. začnite se pogovarjat o ODPUŠČANJU
noire
12. 01. 2018 09.53
-1
enakatalena
12. 01. 2018 10.41
+1
Se popolnoma strinjam. Začenči pri ministrstvih in njihovih odborih za mešanje zraka.
MalaZaba
12. 01. 2018 09.08
+3
Prvo si višje plače zaslužijo delavci v realnem sektorju,ki so dejansko motor države.
noire
12. 01. 2018 09.53
JAMAN
12. 01. 2018 08.37
+1
... in kje je privarčevani denar iz t.i. VARČEVALNIH UKREPOV. Glede na dejstvo da so jim znižali osnovne plače za 8% (v JS je veliko zaposlenih s 7.stopnjo in več) ....mislim, da je povprečje sigurno najmanj 100 EUR (raje več) manj mesečno osebnega dohodka na zaposlenega v JS - povprečje, da se razume samo iz 8 % znižanja. V JS je zaposlenih vsaj 160.000 ljudi. Po logiki je država iz naslova plač mesečno privarčevala vsaj 16.000.000 EUR na leto vsaj 192.000.000 EUR.... ker pa to traja že nekaj let smo kar pri visoki številki (g. Koprivnikar rad operira z njimi) in to samo iz naslova 8% znižanja osnovnih plač, kjer niso šteti še ostali varčevalni ukrepi, katerih so bili deležni v JS, tako da je znesek iz varčevalnih ukrepov, ki traja že nekaj let zelo visok in je država kar nekaj privarčevala, samo ne vem kam je šel denar, če ga ni, gospodarstvo pa ga kot pravi ni dobilo. Je pa nekaj res JS je potrebno prevetriti, slabe delavce odpustiti, dobre nagraditi in JS napraviti učinkovit, da si povrne zaupanje ljudi. Pa ne mi s tem, da JS ne rabimo sam pri sebi si odgovori; kdo te bo negoval v bolnici, ko se sam ne moreš ali si prestar, kdo ti bo prišel pogasiti požar, kdo ti bo priskočil na pomoč, ko boš poškodovan imel hudo prometno nesrečo in ti lahko rešil življenje, kdo pride do tebe ko ti nekdo grozi in si ves ogrožen in prestrašen, kdo se bo izpostavil nevarnosti zate, kdo bo učil tvoje otroke itd. KDO ......NO KDO ..... ja zaposleni v JS, katerim nekateri ne privoščite nič čisto nič. Videl sem njihove plače na preverjeno..... roko na srce slabe so in tem ljudem ne privoščimo da se odpravijo varčevalni ukrepi in imajo 100 EUR višjo mesečno plačo 100 EUR ne 1000 EUR ..... ŽALOSTNO.
boletus
12. 01. 2018 08.51
-1
noire
12. 01. 2018 08.58
-1
Ne zaslužijo si. Privarcevanega denarja ni. Sam manj kreditov so najeli.
JAMAN
12. 01. 2018 09.39
+2
.. sam vsakemu od vas privoščim dobro in realno plačo ter dostojno življenje......
ajnajs
12. 01. 2018 08.27
+3
Učiteljji naj najprej presedijo v šoli 8 ur, v zbornici in ni nikakršne potrebe po lastnih kabinetih. Pogledat naj pridejo v podjetje - komercialno pisarno - 25 komercialistov - delovna mesta v vrstah, sodelavci sedimo nasproti, loči naju samo ekran računalnika. Vsi imamo telefone in cel dan kličemo stranke, dobavitelje, .... TEga pri vas v šoli v zbornici ni in bi lahko tam popravljali eseje, ne da jih nostite nazaj po cel mesec. Malo resnosti pri delu, ustvarite si avtoriteto in ne mi reč na govorilnih urah, da otorci v 7 razredu NE ZNAJO BRAT. Kriminal in za to neznanje želite višje plače. Pa kje živite??? Če vam kaj ni všeč pridi v gospodarstvo in delaj za javni sektor. Imam 20 let delovne dobe, plane presegam vsaj dva kvartala letno, ostaladva jih dosegam, univerzitetna izobrazba, neto plača 1.200 EUR - delovni čas od 06:00 do 18:00 in še ponoči, toliko časa, dokler posel ni v firmi plačan in potem višji plani. Kakšni so vaši plani? Kdo vas ocenjuje? Ali so kakšne sankcije glede na to da v 7 razredu ne zanjo brati?
boletus
12. 01. 2018 08.47
-1
Si pa fajn kiksnil pri izbiri faksa ali službe. Tega, da si tudi ti zaslužiš višjo plačo s strani izkoriščevalske firme, ki očitno ne zna ceniti tvojega dela, očitno ne vidiš. Namesto da ne privoščiš drugim, za katere brez kakršnekoli podlage trdiš, da ne delajo. Če pa gre tvojemu otroku malo slabše, so seveda krivi vsi drugi, samo ti ne, ki si njegov oče in z njim preživiš očitno premalo časa.
enakatalena
12. 01. 2018 10.43
@ajnajs, že vrli Prešeren je rekel: čevlje sodi naj kopitar. Ko boš preizkusil na svoji koži delo učitelja, potem boš lahko res primerjal obe deli. P.s.: nisem učitelj;-).
NiVseRes
12. 01. 2018 08.01
Zaradi varcevalnih ukrepov se je sigurno zelo veliko privarcevalo..
noire
12. 01. 2018 09.51
Nič se ni privarčevalo. Sam malo manj so nas zadolžil.
ni_mi_vse_eno
11. 01. 2018 22.28
+3
Ljudje si marsikaj zaslužijo, ampak najprej si zaslužijo živeti svobodno. Sedaj živimo v svetu, kjer nam drugi posojajo potiskane papirčke za dolg in obresti, večina dela suženjske ure, da bi odplačala dolgove in večina jih nikoli ne bo mogla. Davki, ki jih prostovoljno plačujemo za šole, zdravstvo in socialo gredo najprej za poplačilo dolga, zato so zadolžene vse države in nikoli ne bomo mogli odplačati vseh dolgov v tem sistemu. Ta sistem je podoben igri monopolija, kjer ti ves denar nekdo na začetku posodi, nato pa zahteva, da mu vsak krog plačuješ obresti uporabe teh potiskanih papirčkov. Kdaj boš dojel prevaro? Gre za največji nateg v zgodovini = The Biggest Scam In The History Of Mankind. Zato neenakost narašča, zato so zadolžene vse države, zato za reveže zbiramo zamaške, medtem ko se za banke najde miljarde. Imamo celo svobodo, da izberemo levo in desno in propagando, ki spre ljudi na levo in desno, da se jim zamegli um, da ne vidijo, kako jih bankirji kradejo z obrestmi na obresti. Zaprti smo v kletki, ki je niti ne vidimo (Strawman - The Nature of the Cage).
pepikrlinca
11. 01. 2018 21.46
+4
vse lepo in prav, vsak delavec ( ne ljudje kot piše zmotno v naslovu, kvečjemu bi lahko pisalo državljani) zasluži za svoje delo pošteno plačilo, vendar kdo bo povišal plače delavcem v gospodarstvu?
Von_Clausewitz
11. 01. 2018 21.14
+5
Menim, da je naslov članka 'Ljudje si zaslužijo višje plače' totalno zgrešen. Pravilno bi bilo "ljudje si zaslužijo poštene politike" !
ONniON
11. 01. 2018 21.09
+1
davke bomo zvišali ja !
dannyer
11. 01. 2018 21.06
+6
če bodo dobili višje plače je treba da gospodarstvo štrajka in pika dovolj je dovolj imeli so višanje plače in to večje kot v gospodarstvo kako to da imajo še kar podlago za štrajk če pa jo nimajo popolni divji zahod v javni upravi mogoče referendum da se uredi javni sektor. nemorejo štrajkati če so imeli povišanje plač????? sramota pol se pa vpršaš zakaj bi plačeval davke ???????????????????????????????????
boletus
12. 01. 2018 08.34
+0
Oprosti, a preberi še enkrat, kar (kako) si napisal. Očitno nisi maral šole, zaj ... te policaji in zdravniki, centrov za socialno delo ne rabimo - živel REALNI sektor, čeprav vaše produkte in storitve kupujejo/naročajo in s tem obstoj vaše firme financirajo tudi/ali predvsem tisti, ki jih imate za NEREALEN sektor.
markym77
11. 01. 2018 21.02
+8
Kolko jih pa dela v javnem sektorju? Kolk pa v gospodarstvu? Kdo bo pa v gospodarstvu zvišal plače?
boletus
12. 01. 2018 08.36
+1
Prosim, ne blebetaj ... Upam, da tvoji otroci, če jih imaš, bolje poslušajo v šoli.
ONniON
11. 01. 2018 20.57
+4
slovenijo letno zapusti več kot 8.000 državljanov to znese v petih letih 40.000 uživajte
enakatalena
12. 01. 2018 10.45
na njihova mesta pa pridejo drugi. Drugačni. V naši soseski nas je vsak teden manj.
Mf1988
11. 01. 2018 20.46
-3
Pa kake vecje place.ne se hecat...davke dvignat pa minimalno placo dat brez malce in potnih stroskov...tak bi moglo bit pa fertik...
denden
11. 01. 2018 21.26
+3
Zanimivo, večina nima nič proti plačevanju oderuških stroškov bank in zavarovalnic, brez vprašanja dajo 100 eur mesečno za stroške mobitela in TV prorgrame raznim ponudnikom. Šarlatanom plačujejo za razne terapije, prehranska dopolnila in tabletke. Vsi ti kujejo milijonske dobičke in ni problema, problem pa nastane, ko je potrebno pošteno plačat ljudi, ki te negujejo v bolnici, varujejo tvoje premoženje, skrbijo za tvoje otroke.
Supervillain
11. 01. 2018 20.21
+5
Davke na plačo znižati.
proofreader
11. 01. 2018 20.17
+8
30% najslabših uslužbencev se odpusti in bo dovolj denarja za preostale.
Von_Clausewitz
11. 01. 2018 20.33
+5