Slovenija

Černač: Cerar je obul prevelike čevlje

Ljubljana, 17. 11. 2014 07.13 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Gojko Koprivec ni več v igri za gospodarskega ministra, Cerar pa zdaj išče novega kandidata. Koalicijski stranki SD in DeSUS mu ponujata pomoč in pravita, da lahko ministra najdejo izven kvot SMC, v opoziciji pa ugotavljajo, da ima največja vladna stranka resne kadrovske težave.

Iskanje kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo se nadaljuje. Državni zbor je najprej sporočil, da je seja odbora DZ za gospodarstvo, na kateri naj bi se danes predstavil kandidat za gospodarskega ministra Gojko Koprivec, odpovedana. Nato pa je prišlo še sporočilo z vladne strani, da se je predsednik vlade Miro Cerar odločil, da Koprivec ni več kandidat za gospodarskega ministra. Razlog? Koprivčevo zdravstveno stanje.

Gojko Koprivec
Gojko Koprivec FOTO: POP TV

Cerar je dejal, da se je s kandidatom predhodno pogovarjal tudi o njegovi psihofizični kondiciji in da mu je takrat zagotovil, da je ta zelo dobra. "Na te zdravstvene spremembe žal ne morem vplivati. Se pa zavedam, da je to motnja v nekem procesu, ki jo moramo čim prej odpraviti," je dejal.

Koprivec bi moral pred odbor stopiti že v petek, a so njegovo zaslišanje prestavili na danes. Predstavitev so preložili, ko je Koprivec premierja obvestil, da se mu je nenadoma poslabšalo zdravstveno stanje in da je bil sprejet na urgenco. Cerar bo zdaj novega kandidata poskušal najti v čim krajšem času.

Stranki SD in DeSUS bi Cerarju pomagali

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar je komentiral, da je pri imenovanju ministra ni razloga za skrivalnice. Sam je bil namreč že prej prepričan, da današnjega zaslišanja ne bo. Odgovornost Cerarja je, da predlaga kompetentnega strokovnjaka za področje, ki je eno ključnih za razvojne načrte države, je dejal Gantar, ki tudi upa, da bo Cerar to storil.

Prav tako bi bilo po njegovih besedah pošteno, da o iskanju gospodarskega ministra – če ima SMC pri tem težave – spregovorijo v koaliciji in morda poiščejo skupnega kandidata, morda iz druge kvote. Po njegovem mnenju bi morali strankarske interese na tem mestu preseči. Kot je pristavil, pri tem ne misli na iskanje kandidata za gospodarskega ministra iz kvote DeSUS. "Nihče ne more preko noči pristati na kandidaturo, čeprav se mu slednje ponudi. A ne vidim razloga, da se to skriva, pač pa se preprosto pove," je še dodal Gantar ob vprašanju, ali je odpoved zaslišanja kandidata za ministra tik pred zdajci korektna.

Minister za zunanje zadeve in predsednik DeSUS Karl Erjavec obžaluje, da je Koprivca "izdalo zdravje in zaradi tega očitno ne bo prevzel te funkcije". A po njegovem mnenju je najbolj pomembno, da to ministrsko mesto prevzame "pravi človek". Pravi, da zanj "niti ni toliko pomembno, iz katere stranke bi prišel takšen minister". Po njegovi oceni je "škoda, da nekdanji gospodarski minister Metod Dragonja ne nadaljuje svojega dela". Meni namreč, da so "dobro zastavili sodelovanje v prejšnji vladi". Cerarju zaupa, da bo našel pravo osebo. Pri tem pa meni, da smo že prišli do točke, ko je zelo težko dobiti ustrezne ljudi.

V SD pa pravijo, da so eden od stebrov politične stabilnosti v vladi in nimajo težav z iskanjem kandidatov. "Ko moramo zasesti kakšna pomembna mesta, imamo več kandidatov," je dejal vodja SD Dejan Židan. Glede na trenutno dogajanje pa pričakujejo, da bodo morda opravili razgovor v koaliciji. Zavedajo se, da je gospodarsko ministrstvo v kvoti SMC, vendar če ima SMC zadrego pri iskanju ministra, so jim v SD pripravljeni pomagati. Židan zagotavlja, da v SD vidijo mnogo kandidatov, tudi takšnih, ki niso iz njihove kvote. Židan se strinja, da imajo nove stranke včasih težave s kadri. "Očitno so prisotne kadrovske zadrege, kar je razlog za posvet koalicije," je poudaril.

Miro Cerar
Miro Cerar FOTO: Reuters

Opozicija: SMC ima resne kadrovske težave

V opoziciji pa ugotavljajo, da ima največja vladna stranka resne kadrovske težave. Kot je dejal poslanec SDS Vinko Gorenak, le-te kažejo na to, da mnogi potencialni kandidati razmišljajo, ali bi funkcijo sploh sprejeli ali ne, saj da vidijo "velik prepad" med tistim, kar premier govori, in tistim, kar je realno. Čedalje bolj pa je po njegovih besedah prisotno tudi spoznanje, da "iz ust Cerarja ne govori Cerar, ampak nekdo drug, nekdo, ki stoji za njim".

"Med ljudmi se vedno bolj utrjuje občutek, da vlada Mira Cerarja nima vizije in ne programa ter da je predsednik vlade obul prevelike čevlje," pa ugotavlja eden od podpredsednikov stranke SDS Zvonko Černač. Na to po njegovem mnenju kažejo težave na kadrovskem področju, kjer da so bile na eni strani velike težave pri iskanju kadrov za ministrske funkcije in v zaskrbljujočih gospodarskih razmerah nimamo gospodarskega ministra, na drugi pa je "enormno" kadrovanje ljudi brez kompetenc. "Slednjega ne govori SDS, ampak kolegi Mira Cerjarja v DZ, danes recimo poslanec Dobovšek," je dejal.

Po ocenah vodje poslancev ZL Luke Mesca je glede na Koprivčevo bolezen umik kandidature pravilna poteza. A obenem ugotavlja, da se je zopet pokazala kadrovska šibkost Cerarjeve vlade, saj tudi v tretjem poskusu iskanja gospodarskega ministra ni šlo. Cerar bo moral po njegovih besedah odgovoriti na vprašanje, kdo se s svojim imenom in priimkom sploh želi podpisati pod program te vlade. "Cerar je očitno prisiljen v zelo okrnjeno izbiro kadrov. Tega bi se moral lotiti z večjo doslednostjo in previdnostjo," je prepričan.

V NSi Koprivcu želijo čim prejšnje okrevanje, a obenem premierju sporočajo, da bo moral v iskanje ministra za gospodarstvo vložiti več energije ter spremeniti tudi način iskanja in preverjanja kandidatov za ministre, je povedal poslanec NSi Jožef Horvat. Strinja se, da gre z vnovično preložitvijo Koprivčevega zaslišanja tik pred zdajci za nekorekten odnos in norčevanje Cerarja iz javnosti.

Vodja poslanske skupine ZaAB Jani Möderndorfer pa ocenjuje, da se je kandidat za gospodarskega ministra "skuril že v petek, vse ostalo je bilo pridobivanje časa". Po njegovem mnenju je zadeva postala nevarno resna in groteskna, premier pa bi moral danes že priti z novim imenom za ministra. Spomnil je, da je vlada z rebalansom proračuna največ vzela gospodarskemu ministrstvu, kar kaže, "da resne podpore temu ministrstvu ne daje". Möderndorfer obenem sporoča, da v ZaAB vedo, kako bi rešili težavo na gospodarskem ministrstvu. Kot eno od možnih rešitev navaja državnega sekretarja v premierjevem kabinetu Metoda Dragonjo.

Cerar bi kandidata raje iskal sam

Cerar je prepričan, da je kandidata sposoben najti sam. "Kakršne koli ponudbe v tem primeru so ali hudomušne ali še kaj več od tega," je dejal. O ostrih odzivih iz koalicijskih vrst, ki napovedujejo celo možnost razpada koalicije, je povedal, da ne gre za tako hudo motnjo. Finančni minister Dušan Mramor je namreč pooblaščen, da vodi tudi gospodarski resor. Kot je poudaril premier, gre za običajno prakso, ki se je pogosto zgodila tudi v prejšnjih mandatih.

V aktualnem primeru to po besedah Cerarja traja šele nekaj tednov, sicer pa sistem deluje normalno. Koalicijske partnerje je spomnil, da "so tudi sami igrali podobne vloge v podobnih primerih v prejšnjih vladah, ko pa dejansko mnogo dlje nismo imeli ministra". "Zato so takšne kritike nekoliko neprimerne," meni premier.

Vlada je brez gospodarskega ministra od oktobra, ko je po le mesecu dni s tega položaja odstopil Jožef Petrovič. Začasno vodenje ministrskih resorjev je mogoče tri mesece, nato pa mora po mnenju pravnih strokovnjakov državni zbor ministre imenovati, sicer vladi preneha mandat.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2138)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Fika Armel
22. 11. 2014 18.29
Vsi se ukvarjajo z JJ in so svojo stranko vzeli za talca in nekaj je bilo povedano da nebodo kod stranka SDS prevzeli nobenega vidnega položaja ali funkcije a sedaj so besede SDSa čisto drugačne in forsirajo JJ da bi prevzel vidno mesto nad obveščevalno službo ja stranka SDS je požrla vse besede ko so ih javno govorili torej se v njih razvija veliki pohlep jaz bi to stranko ignoriral in nebi ih resno jemal naj govorijo kaj želijo a ostalo bi zgol pri besedah......
felix58
18. 11. 2014 16.42
+0
hej tovariši......
Emeritus
18. 11. 2014 14.58
+6
Černač nima tistega v življenju kar bi rad zato pa forsira z JJ kot največjo žrtvijo.
M_teorija
18. 11. 2014 15.08
+4
sinhron
18. 11. 2014 14.55
+13
Vse vlade po Janševih dveh vladavinah se trudijo , da bi uravnotežile javne finance , ki jih je prva Janševa vlada ( 2004 - 2008 ) zrušila in nas poslala v deficit ! Vsako vlado , ki skuša popraviti finančno in moralno stanje v državi SDS in njeni sateliti uničujejo in jim to preprečujejo z referendumi , ustavnimi presojami , z izrednimi sejami onemogočajo normalno delovanje vlad , javnost pa zavajajo z lažmi in prirejenimi dokazi ! Zato se čudim , da ni v parlamentu nikogar , ki bi jasno in glasno povedal tej kliki naj zapusti politični prostor in dovoli , da Slovenijo rešijo tako finančno kot moralno !
M_teorija
18. 11. 2014 15.02
+8
Naj je še tako kristalno jasno povedano ne dojamejo!?
M_teorija
18. 11. 2014 15.06
+3
Ira Sanctus
18. 11. 2014 14.47
+13
gospod Černač, tvoja ta zadnja je kot tarča za pikado! Da ne napišem da si en navaden p..erčina, prikimavaš ko ti jojo ukaže,, roko dviguješ na ukaz... in trosiš neumnosti... si brez hrbtenice. Vas butalcev je v Slo preveč!!!
felix58
18. 11. 2014 16.40
+3
v našem kraju je rahel upad, saj mladi izstopajo iz te sekte (stari pa itak ne vejo zaki se gre) in to samo zaradi tega, ker jim vodja ukazuje, da morjo na novo kadrovati in pridobivati nove člane....zver je že imel nekje neko srečanje, kjer je iznesel želje svojega vodje
Ira Sanctus
18. 11. 2014 14.40
+8
Černač nergač, drkač, drekač...
ina5785
18. 11. 2014 14.33
+11
No, no . . . . . g.Črnač, TI si bil vedno v prevelikih čevljih. Toliko let kot se vlačiš po poslanskih foteljih, nisi naredil nič pametnega, prej nasprotno. Uspelo ti je, na položaj spraviti samo "vaše". Namesto da bi vsi razmišljali, da je pomembno delati samo s sposobnimi, predvsem pa poštenimi ljudmi!
Ira Sanctus
18. 11. 2014 14.43
+6
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++ Černač...drekač...drkač...
Bojan-F
18. 11. 2014 13.29
+2
Desnemu sektorju ... ne omenjajte visegrajske skupine in baltskih drzav ... spet se boste hudovali, da vas morim s stevilkami.
Bojan-F
18. 11. 2014 13.34
+3
Vsem ostalim ... po BDP npr. Estonija niti niso bile tako dalec izza Slovenije ... se pa jim je Slovenija do leta 2008 mocno odmaknila in ostajamo po kriteriju BDP sorazmerno na istih pozicijah razen v koeficientu GINI, kjer smo v primerjavi s Cesko zaostali (toda Desni sektor glede BIBI mi je tako-ali-tako ze davno omenil, da nismo vec v socializmu).
komunjare
18. 11. 2014 14.11
-8
17let levaki, 6let desni, deljeno s 30milijard minusa!!!Kućanizem se nadaljuje s Cmerovanjem!!!!
kameltrajbar
18. 11. 2014 14.18
+7
..do leta 04 je bil dolg zanemarljiv..::))))...na našo žalost,je potem bil janša na oblasti....spirala zadolževanja se je pričela.....:)))...to je to...:)
santamaura
18. 11. 2014 12.04
-4
To je pa samo zato, ker je že kot pripravnik v odvetniški pisarni Senica namesto ansambla Lojzeta Slaka raje poslušal Big Foot Mamo
kmg
18. 11. 2014 11.58
+8
Pa kaj se imate za usajati? Po zakonu ima g. Miro Cerar še vedno povsem zadosti časa, da najde ustreznega, primernega, kompetentnega kandidata! Mogoče bi se raje vprašali zakaj so takšni problemi najti v Sloveniji še koga, ki bi bil primeren za to funkcijo????? Vam povem odgovor?- ker je vse skorumpirano, pokvarjeno in nesposobno! Bolje si vzeti nekaj časa in najti primernega človeka, kot pa nekoga le zaradi tega, da se zapolni mesto.
ROMELS
18. 11. 2014 11.57
-5
Tako kot so mu čevlji gor zlezli, tako mu bodo tudi odšli.Pač teoretik, ki ni za v politiko. Teoretik= katastrofa.
asusprime1900
18. 11. 2014 12.22
+9
A JE FAMILIJA JJ NA SOCIJALI GDO PA FINANCIRA SVECKARE IZGLEDA DA JE BLA PROVIZIJA OD ORUZJA IN PATRIJE OGROMNA HRVATI SO PLPACALI ZA 1 PATRIJO KOMPLET PO 1 M € V SLO PA 2,4 MIL €
ROMELS
18. 11. 2014 12.29
-9
asusprime1900
18. 11. 2014 12.52
+7
volek
18. 11. 2014 11.40
-4
Zanimivo: Litva, Latvija, Estonija, Poljska, Češka, Sloveška, Mađarska imajo gospodarsko rast in nas krepko dohitevajo, čeprav so bile pred 20.leti precej za nami. Ampak oni so imeli lustracijo komunistov, mi pa ne.
Terezinka
18. 11. 2014 11.43
+4
Vsi našteti so bili veliko slabši in življenje je tam kljub "napredku" še zmeraj bistveno slabše kot naše. Čas bi bil, da bi se primerjali s tistimi, ki so bili leta 1990 bolj nam podobni. Vse te države so bile v vsem zmeraj slabše od nas. Tudi kar se tiče "trdega" komunizma in trde oblasti jih ni za primerjati z nami in enkrat za vselej povejte kaj bi radi lustrirali? A ne bi kar pri svojih desnih začeli z lustracijo?
Terezinka
18. 11. 2014 11.45
+3
Največji lopov je skriti lopov. Za tistega, ki svojega članstva in svojih levih pogledov ne skriva ni problematično, veš s kom imaš opravka. Problem je ko narod misli eno v resnici pa je vse drugače. Kdor je volil Kučana ali Drnovška je točno vedel, da so bili nekoč v vrhu partije
santamaura
18. 11. 2014 11.46
+1
To ni res, Saj smo mi tudi Ivana Janšo zaprli
volek
18. 11. 2014 11.49
-9
Terezinka, skritih lopovov ni, ker nihče ne ve zanje. Menda ti je to razumljivo. Povej mi skritega lopova, hahaha. Kaj si misli o levih strankah pa prebri intervju z Milanom Balažicem, bivšim članom SD. Sedaj nima več dlake na jeziku in pove tisto kar si misli.
deathbite
18. 11. 2014 12.19
+9
Je Hvalica vse povedal o ivanu. Pa rupel tudi-pred leti!
santamaura
18. 11. 2014 11.39
-2
Sicer je pa na dobri poti - Preveliki čevlji, palica, brčice in ponošen klobuk - IDEALNI SLOVENSKI POLITIK
deathbite
18. 11. 2014 11.29
+10
Kaj bi radi? Da reši lopovščino, ki je trajal 23 let, v pol leta!? Ne gre tako hitro. Očitno imajo vsi slovenski gospodarstveniki maslo na glavi. Še ivan, največji krivec za nastalo situacijo, je dobil samo dve leti (zaenkrat), pa se vam je svet podrl-desnim!! Če mu uspe v štirih letih narediti iz skropucala pravno državo, zaustaviti krajo premoženja in postaviti zdrave pravne temelje, bo naredil ogromno. Gospodarsko smo pa tako preveč odvisni od zahoda. In tako kot bo na zahodu, tako bo pri nas. razen, če se na začne s proizvodnjo. Kakšno, pa vi povejte!?
B?AN
18. 11. 2014 11.37
-7
Ivan.z. ti si največja bu...a kar jo je svet vidu.Pa brez zamere.
deathbite
18. 11. 2014 12.17
+8
bčan, če bi mi to rekel Človek, bi se sekiral, tako pa me veseli, da se ne strinjaš z mano. Pa brez zamere!
asusprime1900
18. 11. 2014 12.25
+7
TOTI POVRATNICI ARGENTINCI UNICUJO SLO AHHAHHAAH
santamaura
18. 11. 2014 11.27
+13
Cerar ima vsaj čevlje - Od Černača čoban se pa še z bosimi nogami po hrbtu čoha
asusprime1900
18. 11. 2014 12.07
+13
cernjac ni reseval poplave on je reseval crno gradnju rajkia janse ahhahha
29350
18. 11. 2014 11.18
-11
g.Miro Cerar ni opravicila. Prevzeli ste oblast ker Slovencem obljubljali resitev iz ekonomske in moralne krize. Sedaj pa se vidi, je bil to en sam velik nate.
batom@pinkponk.com
18. 11. 2014 11.21
+12
jah, ti bi pa v 2 mesecih rešil vse, kar se je 20 let zafuravalo??? ne ga lomit, no...
cleener
18. 11. 2014 11.32
+6
batom+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
asusprime1900
18. 11. 2014 12.26
+7
A BO VATIKAN VRNO DENAR KAJ JE CERKEV POKRADLA V SLO
blokirani
18. 11. 2014 11.17
-2
Matjaž Han predlaga svoji vladi: začnimo delati ali pa gremo narazen
sinhron
18. 11. 2014 11.03
+9
Ko iščeš neoporečnega menagerja , se izkaže , da v Sloveniji teh skoraj ni in zato neoporečnega ministra za gospodarstvo ni mogoče dobiti , kot to želi Cerar ! Če pa ima kandidat najmanjši madež na sebi ga raztrgajo mediji in tisti , ki jih imajo največ in da bi zakrili svoje napake najbolj glasno vpijejo , kako so drugi pokvarjeni in kažejo s prstom nanje ! Če SMC ne bi dali obveze , da bodo kadrovali kompetentne , moralno in etično čiste ljudi bi bilo lahko - v nasprotnem pobrali bi jih iz SDS in ostale opozicije !
B?AN
18. 11. 2014 11.08
-5
Ha ,ha ,ha do sedaj so odleteli samo ne kompetentni in z madeži bili so celo krivdno razrešeni z prejšnjih položajev. Od stranke brez programa in imenovane po svetem Miru sploh ni druzga za pričakovat.Kadrovski bazen pa itak leži v ranjkih LDS in Zares pa možno ,da je zraven še kakšen PS ali pa Virantovalec.Prav smešni ste v branjenju razmišljujočega Cmerarja.
cleener
18. 11. 2014 11.21
+9
Sam bog nam je končno dal srečo da v vladi ni nobenega sdsovskega plitkaša. Pustite M.Cerarja delat, al se bojite da bo uspel s tem, s čim vi sdsovci niste.
B?AN
18. 11. 2014 11.36
-4
Delat že delaat samo vprašanje kdaj bo začel al bo sam dobro razmislu??
deathbite
18. 11. 2014 12.23
+3
bčan, kje je pa časar? on bi bil dober gospodarski minister!
kapljač1
18. 11. 2014 11.02
+11
Mali sitn karakter se veseli, če drugim ne uspeva. Se šibak ne zmore postaviit ob bok teh ki se trudijo. Lažje mu je nazaj vlečt.
kapljač1
18. 11. 2014 11.00
+6
Še vladat Cerar ni začel. So očitki zgolj tolažba neučakanih in teh ki vsako potezo vidijo kot kiks, da lahk privoščijo. Pač takle mamo. Sedaj samo še sestavlja ekipo in utrjuje pozicijo, da bo lahko začel spreminjat stoletni zaostanek družbe, ki nam je uspelo ustvariti , zgolj v dveh deteletjih samostojnosti. Jaz mu predlagam, da za začetek , vpelje , še kakšnega buldužerja, ker bo težko popravljal, če prej ne bo zradiral do korenin in z novo travo posadil. Država in družba je kot domači vrt. Če plevela prej ne popučeš , se vrtu slabo piše.
B?AN
18. 11. 2014 11.10
-3
Kapljač ,kako ni začel vladat 100 dni je že davno mimo Janša je po 2 mesescih že sprejel ZUJF no saj itak je bilo brez veze ,ker nas je potem Alenka zapufala do neba.
batom@pinkponk.com
18. 11. 2014 11.23
+7
ZUJF, ki je bil poln neustavnosti in je potem moral vračat z obrestmi protipravno odvzete pokojnine? Si to mislil?
cleener
18. 11. 2014 11.26
+7
bučkan.Tvoj janšić je bil še v večih panogah bolj uspešen. Nakradel si je ogromno, ustvaril kradljivce-tajkune, v štirih letih uničil državo tako, da bo potrebno še najmanj štiri leta da pridemo k sebi. In za vse te "uspehe" je revež končal na dobu. Že drugič se mu je zgodila "krivica", hahahaha. Pa še se bo njemu godila "krivica", še za kar nekaj let.
kapljač1
18. 11. 2014 11.46
+5
BČAN Od 71 možnih kadrovanj jih je Cerar zamenjal samo 31. Eh da sme uporabit "buldožer". Bi šlo hitrej priprava na končni obračun. Nekaj na hitr sprejet pa sploh ni dober. Janša lahko, ker kar je za državo slabo je za njegovo stranko dober.
kapljač1
18. 11. 2014 11.51
+5
In primer Bratušek- "Janša je ustvaril Alenko". Se na njo sploh nima kaj sklicevat. Lepo bi se, po poročilu KPK, sam spucal z menjavo mesta predsednika valde. Nastavil nekoga od svojih. Oziroma šel na predčasne volitve. Ne pa da ga je "ena Baba" moral dol z Vlade vlečt , kot takšnega pobčka, ker se je položaja držal kot "pijanc plota".Janša se nikol prav politično ne odloči.. To počne že dve desetletji. Bi se vsaj "Foljčk" naveličal!