Slovenija

Kopač zavrnil očitke

Ljubljana, 21. 12. 2006 13.36 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nekdanji okoljski minister je zavrnil očitke o nepravilnostih pri odločanju o gradnji vetrnic na Volovji rebri.

Janez Kopač zavrača očitke o nepravilnostih na Volovji rebri
Janez Kopač zavrača očitke o nepravilnostih na Volovji rebri FOTO: POP TV

Nekdanji minister za okolje, prostor in energijo Janez Kopač je navedbe Koalicije za Volovjo reber o domnevnih nepravilnostih pri sprejemanju prostorskega plana občine Ilirska Bistrica, ki omogoča gradnjo vetrnih elektrarn, označil za "netočne in zavajajoče". "Prostorski plan občine je vlada na moj predlog potrdila, pri čemer smo spoštovali vse predpisane postopke," je v sporočilu za javnost zapisal Kopač.

Kopač je navedel, da so v postopku pridobili tudi ustrezna strokovna mnenja občine. Opozoril je tudi, da je Koalicija za Volovjo reber z enakimi očitki že sprožila spor pred ustavnim sodiščem, ki pa ji ni ugodilo.

"V kolikor bodo pristojni organi želeli priti resnici do dna, imajo možnost z mojo pomočjo vpogledati v dejansko stanje," je zapisal Kopač. Dodal je, da bo sam "zaradi ponavljajočih se zlonamernih žaljivih obdolžitev ustrezno ukrepal".

Kopač je v nadaljevanju še zapisal, da je vedno podpiral uveljavitev obnovljivih virov energije. Tudi v primeru Volovja reber je šlo "za pomembno okoljevarstveno odločitev, za kakršno se zavzemajo vse resne okoljevarstvene organizacije po svetu," je menil Kopač.

Za izločitev Volovje rebri iz območji Nature 2000 se je v okviru svojih pristojnosti odločil tedanji minister Janez Kopač, ki pa razlogov in gradiv za svojo odločitev ni posredoval strokovni skupini, ki je znotraj ministrstva pripravljala Naturo 2000, zato jih tudi ni v dokumentaciji, so zapisali na spletni strani Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije.

Kot je znano, je 19. decembra Koalicija za Volovjo reber komisiji za preprečevanje korupcije posredovala sklop dokumentov. Ta naj bi po njihovih navedbah razkrival nepravilnosti in nezakonitosti, s katerimi so na
ministrstvu za okolje in prostor, ko je tega vodil Janez Kopač, omogočili sprejem občinskega prostorskega akta, ki je umestil vetrno elektrarno na Volovji rebri. Ključno gradivo, s katerim je minister Kopač zaobšel strokovno gradivo zavoda za varstvo narave in Agencijo RS za okolje, je za investitorja izdelal Elektroinštitut Milan Vidmar, navajajo v koaliciji. Menijo še, da je študija strokovno neverodostojen dokument, navedbe o avtorjih dokumenta pa falsifikat.

Narava ni ogrožena?

Na Volovji rebri naj bi zrasle vetrnice
Na Volovji rebri naj bi zrasle vetrnice FOTO: POP TV

Območje Volovje rebri, kjer naj bi zgradili vetrne elektrarne, je bilo v prvotnem predlogu predvideno za vključitev v posebna varstvena območja Natura 2000, ki jih je vlada oblikovala aprila 2004, je potrdil generalni direktor direktorata za okolje na ministrstvu za okolje in prostor Radovan Tavzes. Vendar pa je ministrstvo s pomočjo drugih strokovnih mnenj spoznalo, da tam nobena vrsta, ne živalska ne rastlinska, ni tako prizadeta, da območja ne bi oblikovali nekoliko drugače, je dodal.

Države članice EU so dolžne za območja Natura 2000 razglasiti vsa območja, ki izpolnjujejo strokovna naravovarstvena merila. Zagotoviti morajo, da se varstveni status varovanih vrst na območjih Nature 2000 ne poslabša.

Vlada je tako v potrditev v Bruselj poslala predlog določitve območja Natura 2000 v Sloveniji, v katerem območje nad Ilirsko Bistrico, kjer nameravajo postaviti vetrne elektrarne, ni navedeno. Vlada je Kopačev predlog sprejela, ne da bi zahtevala dodatna strokovna preverjanja, je še dodal Tavzes.

Predlog Nature 2000 je vlada poslala v potrditev Evropski komisiji. Postopek še ni zaključen, po Tavzesovem mnenju pa naj bi se končal do konca leta 2007. Predstavniki Evropske komisije so sicer opozorili na pomanjkljivosti na nekaterih območjih, med katerimi pa Volovje rebri ni.

Bo Slovenija plačevala odškodnino?


Če bi ugotovili, da je država s posegom, ki ga je odobrila, vendarle naredila napako, bo za to odškodninsko odgovarjala, je povedal Tavzes. Pri tem pa ne gre le za odškodninsko odgovornost do investitorja, temveč tudi za odgovornost za morebitne poškodbe posamezne živalske ali rastlinske vrste. Kdaj bo izdano gradbeno dovoljenje za postavitev vetrnih elektrarn na Volovji rebri, sicer Tavzes ni znal povedati.

Naravovarstveniki opozarjajo, da bi imela investicija škodljive posledice za okolje
Naravovarstveniki opozarjajo, da bi imela investicija škodljive posledice za okolje FOTO: Tomaž Mihelič/DOPPS


SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.