Slovenija

Kopač vpleten v korupcijo?

Ljubljana, 19. 12. 2006 14.08 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Koalicija za Volovjo reber je antikorupcijski komisiji predala dokumente glede nepravilnosti o gradnji elektrarne.

Koalicija za Volovjo reber je na komisijo za preprečevanje korupcije posredovala dokumentacijo, ki naj bi razkrivala nepravilnosti in nezakonitosti, s katerimi so na ministrstvu za okolje in prostor, ko je tega vodil Janez Kopač, omogočili sprejem občinskega prostorskega akta, ki je umestil vetrno elektrarno na Volovji rebri.

Za pomoč pri razkrivanju sumov korupcijskega ozadja primera vetrne elektrarne na Volovji rebri so zaprosili komisiji za preprečevanje korupcije
Za pomoč pri razkrivanju sumov korupcijskega ozadja primera vetrne elektrarne na Volovji rebri so zaprosili komisiji za preprečevanje korupcije FOTO: POP TV

Kot so sporočili iz koalicije za Volovjo reber, so jih za pomoč pri razkrivanju sumov korupcijskega ozadja primera vetrne elektrarne na Volovji rebri zaprosili v komisiji za preprečevanje korupcije, ki se s tem primerom ukvarjajo od poletja. V koaliciji so se z zbiranjem in analiziranjem dokumentov ukvarjali tri mesece, danes pa so komisiji predali prvi sklop dokumentov, "ki razkriva nepravilnosti pri potrjevanju spornega občinskega prostorskega plana".

Nekdanji minister Kopač zaobšel strokovne službe?

V koaliciji za Volovjo reber pojasnjujejo, da je morala občina Ilirska Bistrica, preden je lahko sprejela prostorski akt, pridobiti sklep vlade o ugotovitvi skladnosti občinskega plana z državnim prostorskim planom, za kar je bila pristojna komisija vlade, ki jo je vodil tedanji okoljski minister Kopač. "Dokumenti razkrivajo, da se je minister Kopač na primeru osebno zelo angažiral," so zapisali.

"Ves čas smo vedeli, da je bil minister Kopač velik podpornik vetrne elektrarne na Volovji rebri. Kljub temu pa smo bili po pregledu arhivov presenečeni, ko smo videli, kako po domače se je na ministrstvu delalo", poudarja Tomaž Jančar.
"Ves čas smo vedeli, da je bil minister Kopač velik podpornik vetrne elektrarne na Volovji rebri. Kljub temu pa smo bili po pregledu arhivov presenečeni, ko smo videli, kako po domače se je na ministrstvu delalo", poudarja Tomaž Jančar. FOTO: Dare Čekeliš

Pojasnjujejo, da sta bila za dajanje strokovnega mnenja o usklajenosti predlaganega prostorskega plana za področje varstva narave pristojna Zavod RS za varstvo narave in Agencija RS za okolje (ARSO), ki sta ugotovila, da občinskega plana ni mogoče sprejeti, ker je v nasprotju z državnim planom. "Minister je bil očitno nezadovoljen z zaključki lastnih strokovnih služb, saj se je samo sedem dni pred sprejemom spornega sklepa na komisiji vlade z direktorjem investitorja dogovoril, da bo ta preskrbel alternativno študijo," so zapisali.

Ključno gradivo, s katerim je minister Kopač zaobšel strokovno gradivo zavoda za varstvo narave in ARSO, je za investitorja izdelal Elektroinštitut Milan Vidmar, pravijo v koaliciji. Menijo, da je študija strokovno neverodostojen dokument, navedbe o avtorjih dokumenta pa so falsifikat.

"Ves čas smo vedeli, da je bil minister Kopač velik podpornik vetrne elektrarne na Volovji rebri. Kljub temu pa smo bili po pregledu arhivov presenečeni, ko smo videli, kako po domače se je na ministrstvu delalo. Verjetno ni nihče od akterjev računal, da bo kdaj kdo pregledoval dokumente v arhivih. Ne znamo pa si pojasniti dejstva, da tudi pod novim ministrom ministrstvo nadaljuje z nezakonitimi odločitvami," poudarja vodja primera Volovja reber na Društvo za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije Tomaž Jančar.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bartolomeus
20. 12. 2006 12.36
Se strinjam pumpar. Zelenim kekcem se je totalno odpulilo. Spravili so se na najčistejši možen vir energije. Definitivno neškodljiv za okolico in človekovo zdravje. Človek ne more verjet.
pumpar@volja.net
19. 12. 2006 17.55
Pa kaka korupcija...vsi ki so za veternice so sporni a,ko bo pa treba jedersko gradit da bo folk v Krškem crkavu kot za stavo pa nebo korupcije...?Svaka čast Kopaču karkol je že naredu,govorimo o alternativi hallo!!!Kaj bo narobe če veternice stojijo?Nič