Slovenija

Kopač prevzel vodenje največje slovenske bolnišnice

Ljubljana, 09. 05. 2016 15.14 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Novi generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je od dosedanje vršilke dolžnosti Brigite Čokl prevzel posle v največji slovenski bolnišnici. Ob primopredaji je dejal, da zna biti prednost to, da ne prihaja iz zdravstva, prav tako je dejal, da bo njegova prioriteta ureditev resnih finančnih težav bolnišnice.

Novi generalni direktor UKC Ljubljana Andraž Kopač je danes od dosedanje vršilke dolžnosti Brigite Čokl prevzel posle v največji slovenski bolnišnici. Kot je dejal ob uradni primopredaji, bo to, da ne prihaja iz zdravstva, morda celo prednost, med svojimi prioritetami pa je izpostavil resne finančne težave bolnišnice.

Naša največja bolnišnica je po več kot dveh letih dobila direktorja s polnimi pooblastili. Na sliki Brigita Čokl (v ozadju) in novi direktor Andraž Kopač.
Naša največja bolnišnica je po več kot dveh letih dobila direktorja s polnimi pooblastili. Na sliki Brigita Čokl (v ozadju) in novi direktor Andraž Kopač. FOTO: Aljoša Kravanja
44-letni Kopač je doma iz Žirov, ima magisterij ekonomije, pred tem pa je diplomiral iz organizacijskih ved, prav tako je višješolski strojnik. Med letoma 2003 in 2006 je vodil Alpino, trenutno je direktor podjetja CSS, dela je opravljal tudi v Liv Hidravlika Postojna, bil je namestnik direktorja trženja tudi v termo Škofja Loka, poleg tega je med letoma 2010 in 2013 bil poslovni direktor Smučarske zveze Slovenije.

Čoklova, ki se s torkom, ko Kopač prevzame vodenje Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, vrača med upokojence, je glede finančnega stanja bolnišnice opozorila na naraščanje stroškov za zdravila, medicinske materiale in storitve. Boljše je po njeni oceni sicer vzdušje med zaposlenimi, tudi na račun tega, da redno izplačujejo vse odrejene nadure. Je pa tudi to po besedah Čoklove vplivalo na likvidnost bolnišnice, ki je v primerjavi s koncem lanskega leta še nekoliko slabša in imajo za okoli en milijon evrov minusa.

Kopač je uvodoma poudaril, da se je danes seznanil s stanjem v UKC Ljubljana in da bo potrebnega veliko truda, da razmere na področju financ zadržijo znotraj finančnih okvirov. "Zadeva ni enostavna, tako stanje se vleče že kar nekaj let," je opomnil. Po njegovih besedah bo treba delovati na prihodkovni in odhodkovni strani, preveriti tudi po posameznih klinikah, kaj se dogaja. Če na stroške dela ni mogoče veliko vplivati, pa po njegovem mnenju lahko vplivajo na organizacijo procesov in na nabavo storitev ter materiala, kjer bo treba pregledati zadeve in opraviti racionalizacijo.

Andraž Kopač v zdravstvu do sedaj ni delal.
Andraž Kopač v zdravstvu do sedaj ni delal. FOTO: Aljoša Kravanja

Kot je dodal, si želi vzpostaviti dobro sodelovanje s strokovnim vodstvom bolnišnice in vodilnimi na klinikah. Med svojimi prednostmi je izpostavil to, da ni povezan z nobenim deležnikom v zdravstvu, pa tudi to, da ima izkušnje iz velikega podjetja, s področja nabave, iz negospodarstva in tudi s sanacijo podjetij. Trenutnega stanja v UKC Ljubljana ni želel komentirati, saj da se mora z vsemi podrobnostmi še seznaniti. Prepričan je, da so določene racionalizacije možne na področju nabav. Kar se tiče zelo dolgih čakalnih dob na nekatere preiskave in posege pa je pojasnil, da bodo pogledali konkretno po posameznih klinikah in oddelkih in iskali rešitve, tudi v sodelovanju z zavodom za zdravstveno zavarovanje.

Čoklova se formalno spet vrača v svet zavoda UKC Ljubljana, kjer je bila članica do imenovanja za vršilko dolžnosti. A danes je spomnila, da bo mandat tega sestava sveta verjetno skrajšan, saj je ministrstvo za zdravje lani začelo z zamenjevanjem svetov zdravstvenih zavodov in bo prej ali slej na vrsti tudi svet UKC Ljubljana. Vlada je doslej zamenjala svoje predstavnike v svetih vseh bolnišnic, nespremenjena sta le še sveta Onkološkega inštituta in UKC Ljubljana.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (10)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

butalistan
09. 05. 2016 20.52
+3
SAMO ZANIMA ME ALI SE KAKSEN SLOVENEC VERJAME V TO PODALSKO SKORUMPIRANO DRZAVO? Se begunci jo nocejo. UPAM DA CRKNE VSE CIM PREJ.
proletarec1
09. 05. 2016 19.06
+6
VODSTVU UKCJA, NI ČISTO NIČ MAR , ZA BOLNIKE.ZADOVOLJNI SO, DA SO DOBILI NOVO METLO. KI BO PIHALA V NJIHOV ROG!!!!!!
wolfterier
10. 05. 2016 10.17
+1
gongash
09. 05. 2016 18.58
+6
a je ta mogoče v sorodu s kopač mrakovo? malo ji je tudi podoben. javna uprava v sloveniji je zavod za zaposlovanje sorodnikov.
mallonge
09. 05. 2016 20.16
+3
Zato pa njihovi sindikati ne rabijo referenduma za dvig plač, bonitet, avtorskih pogodb in številnih dodatkov.
mallonge
09. 05. 2016 17.18
+8
Sliklat se že zna. Na dolge dopuste hodit tud. Za ostalo bo pa že dobil izkušnje so rekli.
Solatko
09. 05. 2016 17.15
+12
še en, ki je postavljen na stolček pod okriljem rdeče levaške fašistične mafije!
murate
09. 05. 2016 17.45
+5
BRAVO NAŠI , ŠE EN GOL napredku Slovenije
TRUMPP
09. 05. 2016 17.10
+9
Težek stručnjak,...pa to.........firm je pa menjal več kot gat.......
eiffel
09. 05. 2016 16.47
+5
Uspešen poslovnež za sabo pušča uspešna podjetja.