Slovenija

Cerar: SMC bo podprla Kopač Mrakovo

Ljubljana, 14. 06. 2016 11.28 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Potem ko so v DeSUS napovedali, da bodo vztrajali pri podpori interpelaciji zoper ministrico SD Anjo Kopač Mrak, so se v stranki SMC odločili, da bodo ministrico podprli. Cerar meni, da je poskus destabilizacije političnega prostora s strani DeSUS in SD povsem neprimeren.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Po koalicijskih pogovorih o interpelaciji ministrice
    00:47
    Iz SVETA: Po koalicijskih pogovorih o interpelaciji ministrice
  • Iz 24UR: Desus podpira interpelacijo zoper ministrico
    02:27
    Iz 24UR: Desus podpira interpelacijo zoper ministrico

Premier Miro Cerar je sporočil, da bo stranka SMC podprla ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anjo Kopač Mrak. "Poskus destabilizacije političnega prostora" s strani DeSUS in SD pa je označil kot povsem neprimeren.

Anja Kopač Mrak
Anja Kopač Mrak FOTO: POP TV

DeSUS se je namreč odločil, da bo podprl interpelacijo ministrice ne glede na današnje koalicijske pogovore. Kot je povedal prvak stranke Karl Erjavec, ministrici ne verjamejo več, saj se ne drži dogovorov. Erjavec tudi dvomi, da bo SD izstopila iz koalicije, če pa že, to ne bo pomenilo konca vlade.

Kot je ob robu obiska v Moskvi povedal Erjavec, je ministrica stranki DeSUS pred nekaj več kot desetimi dnevi dala zagotovila glede določenih odprtih vprašanj, sami pa so bili prepričani, da bo ta zagotovila tudi uresničila. V ponedeljek jo je na pogovor povabila še poslanska skupina DeSUS, kjer pa so po besedah Erjavca presenečeno in razočarano ugotovili, da Kopač Mrakova ne misli spoštovati dogovorov, ki so jih takrat sklenili.

Prvak stranke DeSUS ocenjuje, da njihova podpora interpelaciji ne pomeni konca vlade. Kot je dejal, ne verjame, da bo SD zapustila koalicijo, saj ne ve, kaj bi počeli v opoziciji, zlasti, ker bi imeli po njegovih besedah neugodnega partnerja v Združeni levici. "Jaz sem prepričan, da bomo zaključili mandat, ker stranki SMC in DeSUS spoštujeta, kar se koalicija dogovori, vsaj doslej je bilo tako. Ne vidim nobene vladne ali politične krize," je zaključil.

Na podlagi tega so se po besedah Erjavca v poslanski skupini odločili, da bodo interpelacijo podprli. "Gre zlasti za njeno politiko na področju centrov za socialno delo in domov starejših, kjer vidimo, da je veliko zdrsov. Tudi koroški primer kaže na to," je dejal prvak DeSUS.

Drugo kar jih moti pa je po besedah Erjavca kadrovanje v omenjenih zavodih. "Praktično zadnji dve leti v teh zavodih kadrujejo samo ljudje, ki prihajajo iz stranke SD, to pa mislim da ni dobro, ker gre za institucije, ki morajo delovati strokovno, ne pa politično," je poudaril.

O tem, kakšne posledice bo imela podpora interpelaciji s strani DeSUS za koalicijo, Erjavec ne ve in ne špekulira, je pa po njegovih besedah zdaj odgovornost na SD, da spremeni svojo politiko. "Oni so mnenja, da so praktično že zmagali na naslednjih volitvah, mi pa smo mnenja, da nas čakata še dve leti trdega dela in da ni časa za politikantstvo," je dodal.

Ministrica ne izključuje možnosti odstopa

Ministrica Anja Kopač Mrak je na vprašanje, ali računa na podporo SMC, odgovorila, da je predsednik vlade njen nadrejeni in je njegova vloga kot šefa pomembna. K odstopu je niso pozvali, vendar razmisleka o tem očitno ne izključuje.

"Verjamem, da je socialno politiko možno peljati v konstruktivnem dialogu z vsemi partnerji. Sam stvari v državi ne moreš premakniti. Delam po svoji vesti. Če pa drugi, predvsem moji nadrejeni, menijo, da tega ne delam dovolj dobro in bi bilo možno delati drugače, je to stvar pogovora in dogovora," je pojasnila po drugem današnjem koalicijskem pogovoru, ki se je medtem že končal.

Tako je po njenih besedah lahko na mizi tudi ta možnost, če bi jo premier pozval k odstopu. A ob tem dodaja, da pri tem ne gre le zanjo.

SD: Odprte so vse možnosti, tudi odhod iz koalicije

Kot je povedal vodja poslanske skupine SD Matjaž Han, so odprte vse možnosti. Poleg tega, da na interpelaciji zagovarjajo svoja stališča, je omenil še dve. Če bo Cerar povedal, da ministrica nima njegovega zaupanja, lahko ministrica po Hanovih besedah odstopi. "Tretja možnost pa je, da SD s tem, ko dobi tako sporočilo, tudi razmisli, kako nadaljevati," je pojasnil.

A po njegovem prepričanju to ni začetek konca te koalicije, saj ima ta po njegovih besedah "vedno 46 glasov".

"Še vedno smo koalicijski partnerji, kako bo v sredo, bomo pa videli," je povedal predsednik SD Dejan Židan. Danes si morajo še izmenjati informacije, saj je po njegovih besedah možno, da je bil kakšen nesporazum.

Kako bo DeSUS v sredo ravnal, je po Židanovih besedah njihova stvar. A v SD si želijo, da bi premislili in podprli ministrico ter način socialne politike. Ni pa odgovoril konkretno na vprašanje, ali so zagrozili z izstopom iz koalicije. "Ne govorimo o tem, kaj bo, če bo. Lahko pa jasno povem, da je socialna politika temeljna politika SD," je dejal Židan.

Upa, da bodo na koncu spoznali, da je socialna politika prednostna politika vse koalicije. Ob vprašanju, ali lahko z DeSUS še naprej sodelujejo, je spomnil, da so sodelovali tudi v preteklih letih in ne ve, če se je njihovo delovanje spremenilo.

Na vprašanje, s čim je DeSUS želel trgovati, je Židan odgovoril s pojasnilom, da je bilo v prejšnjih dnevih izrečenih nekaj zahtev, ki nimajo povezave z vsebino interpelacije, ki govori o odvzemu dveh otrok starima staršema.

Medtem se je razvila razprava o zagotavljanju višjih pokojnin, pri čemer pa je koalicija enotna. A Židan opozarja, da je denar za to nemogoče zagotavljati iz socialnih transferjev. "Upam, da smo v teh dneh to razčistili," je pristavil.

Tudi za Kopač Mrakovo je, kot je povedala, veliko vprašanje, zakaj se je DeSUS pri podpori njenemu delu premislil, saj da se večinoma strinjajo glede politik uskladitve pokojnin in projekta Starejši za starejše. Tako ugotavlja, da za njihovo odločitvijo, da v sredo podprejo interpelacijo zoper njo, tičijo drugi razlogi. A ni želela pojasniti, na kaj oz. na kakšne kupčije jo napeljujejo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (291)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

JE-BI-GA
15. 06. 2016 11.01
+2
Cerar & komp. podpirajo tako kar je gnilo, saj ni čudno da si čevljev ne zna zavezat, pač mamin sinček v pravičnem sistemu !!!!
korintos23
15. 06. 2016 12.21
+0
M_teorija
15. 06. 2016 10.27
+1
A pol Korl ne bo še rabi v vsak stavku oment"naši upokojenci"!?
prašek
15. 06. 2016 10.30
+1
Ne omenja "naših" upokojencev, pač pa "moji" upokojenci, he, he, he.
prašek
15. 06. 2016 10.01
-1
En lep deževen dan želim vsem tovarišem in tovarišicam !
prašek
15. 06. 2016 10.04
-2
Kopač - Mrakova ima hrbtenico, kar mi je zelo všeč ! Karli bi pa rad malo reklame, ampak meni se dozdeva, da je tole bolj antireklama ! Tudi Desus-ovci ga ne upoštevajo 100%.
prašek
15. 06. 2016 10.04
-1
Sicer pa bo še danes jasno, kako bodo glasovali !
NeresniceLevice
15. 06. 2016 10.18
+1
Nekam malo vas je. Tovarišev. Torej se le bližajo lepši časi za Slovenijo :)
prašek
15. 06. 2016 10.24
+0
Kot vedno, se tudi danes motiš ! Vsak dan več nas je. In samo kot mimogrede : a si že končala delo v Avstriji ? Kakor sem opazil, si komentirala že ob 8.09 !!!!!
mallonge
15. 06. 2016 10.43
+0
Murgel Turkova sekta vedno težje diha. Edino kraja ji še vedno gre od rok.
FoglofffTunekkk
15. 06. 2016 09.47
+0
Čujte, vete zakaj bo Mrakova ostala na položaju?... Šokantni dokaz... PGC500TM.... Anja je v top formi!!! Tak pravijo na POP TV-ju...pa to...
prašek
15. 06. 2016 10.05
-1
Tunek ..... Imam občutek, da se tudi tokrat opoziciji ne bo izšlo .....
Darko32
15. 06. 2016 09.43
+0
A še ni odstopila. A jo je potrebno nagnati ali kaj. Ta ženska sploh nima stika z realnostjo in je povzročila več škode, kot koristi. Sočasno pa ono naduto VUK-ovo poslati na cesto, saj so obe poden od podna in še za nameček kot slišimo zavajajo Slovensko javnost.
ROMELS
15. 06. 2016 09.40
+1
Će jo bodo podprli, bo še kar en čas slonela.
sinhron
15. 06. 2016 08.54
+0
Srčno upam , da je to Erjavčev in sploh DESUS-ov labodji spev in da jih v naslednjem sestavu parlamenta ne bo več , kajti stranka , ki nenehno grozi in spravlja koalicijo in vlado na rob je neprimerna za sodelovanje , sama pa ne naredi ničesar za izboljšanje statusa upokojencev ! Saj niso dali še nobenega predloga za kakšen zakon ali pokojninsko reformo !
robi1971
15. 06. 2016 08.48
+2
Koroška dečka pri tej zgodbi nista več pomembna. Že včeraj sem zapisal, da se politiki samo igrajo igro "država, to sem jaz". Igrajo se z našim premoženjem, ljudstvo bi moralo resno razmisliti, da nekdo izmed nas sproži pobudo, da se prične z zbiranjem podpisov, da je za vsakega politika ali pa direktorja, ki ga nastavi politika, možno največje mesečno izplačilo osebnega dohodka z vsemi dodatki in bonitetami vred recimo 2.000 EUR. En primer: zakaj ima poslanec pravico do službenega stanovanja v Ljubljani, če je malo bolj oddaljen od Ljubljane, potem bi moralo enako veljati za študenta iz Slovenskih Konjic ali pa za študentko iz Tolmina... Če smo pa po zakonu vsi enaki...
staridida
15. 06. 2016 08.03
+3
Mož ki je kradu in bil 1 leto zaprt -postavljen na direktorski stolček v TEŠ-u-to je Cerarjeva etika in morala-na tem portalu se pa tega ne piše, ker je verjetno prepoved iz ozadja....
prašek
15. 06. 2016 10.07
-1
NeresniceLevice
15. 06. 2016 10.17
+2
misterbin
14. 06. 2016 21.48
+10
Prebivalci Slovenije vidimo da ne dela dobro tudi ostali so isti kot ona
FoglofffTunekkk
14. 06. 2016 21.27
-5
Dragi komentatorji, glejte ka mi današnji moderator fse briše???... Temu pa majnka en kup malih sivih celic!!!: Izbrisan komentar: Če se mene vprašate, mislim, da je Mrakova celo ena izmed boljših socialnih ministric zadnjega časa. Tudi predstavniki LGBT skupnosti ne morejo spregledat njene očitne naklonjenosti do izenačenja pravic, pa tudi v številnih drugih primerih se je izkazala kot podpornica strokovnih rešitef.... Mogoče bi lahko bila bolj učinkovita, a na tem se da delati....če jo primerjam njo z ostalimi SD ministri, recimo ima Katičeva, razen servilnosti do NATA, bolj malo za pokazat, da se o nekih Korlih niti ne pogovarjam!!!
FoglofffTunekkk
14. 06. 2016 21.17
-4
Erjavec: "Gre zlasti za njeno politiko na področju centrov za socialno delo in domov starejših, kjer vidimo, da je veliko zdrsov. Tudi koroški primer kaže na to."... Moderator, o čem govori Erjavec?... Tudi o koroškem primeru?... A ni koroški primer, primer babice in odvzetih otrok?... ki so jima bli zakonito in opravičeno odvzeti...to je sedaj ugotovilo tudi sodišče???????????????????????????????????????????????????????????????
JE-BI-GA
14. 06. 2016 20.57
+16
Gospa pravi, "delam dobro" ! Mene pa bolj zanima, če ona sploh ve kaj je delo in z delom zaslužen denar, jaz bi jo dal na 600€ potem se pa naj dokazuje...........................
trdovrat
14. 06. 2016 21.31
+5
Še dobro, da take, ki bi jo dali na 600 EUR, ne vprežejo v "gepel", kajti s svojo močjo in pametjo, bi ga sigurno polomili! No kar še ni, ni rečeno da ne bo! Takrat, ko bo suženjska sila, cenejša od elektrike se lahko marsikaj zgodi!
FoglofffTunekkk
14. 06. 2016 20.56
-9
Čujte, to je mrcvarjenje na obroke... totala diskreditacija in medijski linč... tudi POP TV-jefski... Ali bi in ona morala "rudariti" kot ministrica za kulturo???....Ne dovoli Anja, da "počepneš" ... kleče-brižniki čakajo novo žrtef... fprašajmo se kdor je naslednji???
korintos23
14. 06. 2016 21.11
+0
Čuj Tunek, kaj pa volitve, predčasne, da vidimo na čem smo?
FoglofffTunekkk
14. 06. 2016 21.20
-3
Čuj Kori, ofce fejst blejejo.... jaaaaaaaaaan-šaaaaaaaaaa...
walter2
14. 06. 2016 20.30
+6
Tu se zlorablja otroke s strani politike za svoje interese!Tu so pravice otrok in starih staršev v drugem planu,a tega ne sprevidite!
korintos23
14. 06. 2016 21.12
+1
Starši so eni v restu drugi v grobu, malo pretiravaš!
zdrava.pamet
14. 06. 2016 20.29
+2
namesto, da bi se trudili, da bi se zgledovali po boljših in bolj naprednih.....se zgledujemo po slabših in nazadnjaških
zdrava.pamet
14. 06. 2016 20.30
+1
lep primer je avstrija, ki jo imamo pred nosom....ali pa norveška in ostale severne države, ki imajo socialo in gospodarstvo porihtane v nulo....
zdrava.pamet
14. 06. 2016 20.24
+3
Po mojem mnenju je vsak primer poseben...včasih so starši katastrofalni, včasih stari starši, včasih kdo drug...v vsakem primeru si je potrebno dobro ogledati odnose in po možnosti še narediti psihološko analizo vseh vpletenih...potem pa pogledati, kaj je za otroka najboljše....brezvezne so razprave, kdo je boljši, starši ali stari starši ali rejniki, ker se to od primera do primera razlikuje
zdrava.pamet
14. 06. 2016 20.25
+0
mallonge
14. 06. 2016 20.24
+2
Javna korupcija med SD in DESUS ter ministrico in ministrom.
sinhron
14. 06. 2016 20.13
+4
Srčno upam , da je to Erjavčev in sploh DESUSOV labodji spev !
Simoni?
14. 06. 2016 19.56
+7
Paštetarska koalicija je zelo podobna Renault - diesel pogonskemu agregatu. Ni vprašanje ali ga bo razgnalo. Vprašanje je le: kdaj ga bo razgnalo? Čez mesec, ali dva?