Slovenija

Kontroverzni Uber nam jasno sporoča: Ljubljana in Maribor nista nobeni izjemi

Ljubljana, 12. 06. 2015 09.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 10 min
Avtor
Blaž Garbajs
Komentarji
157

Uber, eden najmočnejših tehnoloških startupov, je zamajal industrijo prometa. Njihova strategija prodiranja na tuje trge je drzna, regulatorji jih ne ustavijo zlahka. Taksisti besnijo. Povprašali smo jih o načrtih s Slovenijo, in odgovor je bil jasen. Da, tudi Slovenija je na njihovi ’invazijski’ karti.

Več videovsebin
  • Iz 24UR ZVEČER: Uber v ZDA
    01:13
    Iz 24UR ZVEČER: Uber v ZDA
  • Iz 24UR ZVEČER: Uber
    03:09
    Iz 24UR ZVEČER: Uber

Začeli so pred komaj šestimi leti v Kaliforniji, tiho in predrzno. Danes so zaradi njih na ulicah gruče protestnikov, po vsem svetu zoper njih rohnijo sodni mlini, število uporabnikov pa še vedno bliskovito narašča. Uber je prisoten že v več kot 300 mestih in skupno 58 državah sveta. Zdi se, da so vlagatelji, med katerimi so tudi velikani, kot sta Google Ventures in Goldman Sachs, ob ideji izgubili razum. Vrednost podjetja, ki polni naslovnice svetovnih medijev, naj bi znašala že okoli 45 milijard evrov. Govorimo o trenutno najvrednejšem startup podjetju na svetu, katerega lovke se, kot smo neposredno izvedeli tudi sami, vztrajno stegujejo tudi k nam.

Uberjeve ambicije so, da bi bili povsod. Prisotni bi bili radi v vsakem progresivnem, naprednem mestu, ki ima potrebo po varnem, zanesljivem in učinkovitem prometnem sistemu. Hočemo biti tam. Ljubljana in Maribor nista nobena izjema. Ves čas proučujemo vse naše možnosti, vključno s tistimi v Sloveniji. predstavniki podjetja Uber za 24ur.com

Še ne veste, za kaj pravzaprav gre?

Če ste eden od redkih Zemljanov, ki za Uber še ni slišal, naj vam pojasnimo, da gre v osnovi za aplikacijo, ki omogoča nepoklicnim voznikom, da s svojim lastnim osebnim vozilom opravljajo komercialne prevoze, potnikom pa zagotavlja enostavno naročanje in nizke cene prevoza. Zadeva deluje tako, da v aplikacijo vnesemo našo lokacijo in željeni cilj, nakar nam ta ponudi okvirno ceno in sporoči, kako hitro lahko naš prevoz prispe. Naše povpraševanje prenese najbližjemu vozniku, ki se je denimo odločil, da bo v prostem času zaslužil še nekaj dodatnega denarja. Voznik se pripelje, nas pobere, aplikacija pa nato spremlja prevoženo pot. Na koncu storitev poravnamo s kreditno kartico. 80 odstotkov plačila dobi voznik, ostalo ostane Uberju. Storitev omogoča tudi ocenjevanje posameznih voznikov in udobja njihovih vozil.

Na voljo je sicer več oblik prevoza. Prva storitev, ki je tudi izvorna, se imenuje uberBLACK. V nekaterih državah so jo poimenovali tudi uberEXEC ali uberBERLINE. Gre za ugodnejši prevoz s praviloma črnimi vozili višjega cenovnega razreda. UberPOP in uberX sta najcenejši in najbolj priljubljeni obliki prevoza z vozili nižjega in srednjega cenovnega razreda. Sledijo še uberSUV (v Evropi tudi uberVAN), uberTAXI in uberXL. Cene lahko primerjate v spodnji razpredelnici, a poudarjamo, da po mestih razlikujejo. Spodaj so cene za njihove storitve na Dunaju.

Za dva prevožena kilometra v središču Dunaja bi po izračunu Uberjevega spletnega računala odšteli manj kot 5 evrov. Toliko je tudi najnižji možni znesek. Če bi sedli v tradicionalni dunajski taksi, bi nam najprej zaračunali štartnino, ki v povprečju stane 3,8 evra, nato bi za vsak kilometer odšteli še 1,4 evra. Uber bi bil v tem primeru cenejša izbira, a ne za več kot 20 odstotkov. Podobno razmerje je tudi drugod.
Za dva prevožena kilometra v središču Dunaja bi po izračunu Uberjevega spletnega računala odšteli manj kot 5 evrov. Toliko je tudi najnižji možni znesek. Če bi sedli v tradicionalni dunajski taksi, bi nam najprej zaračunali štartnino, ki v povprečju stane 3,8 evra, nato bi za vsak kilometer odšteli še 1,4 evra. Uber bi bil v tem primeru cenejša izbira, a ne za več kot 20 odstotkov. Podobno razmerje je tudi drugod. FOTO: 24ur.com

Delovanje aplikacije si boste morda lažje predstavljali ob ogledu spodnjega videoposnetka.

Srž problema: Uberjev voznik je lahko skoraj vsak, ki ima avtomobil in vozniško dovoljenje

Omenili smo, da je Uber na različne načine aktiven že v 58 državah po svetu. V številnih je naletel na pravne ovire. Dejstvo je namreč, da vozniki nimajo prav veliko nadzora, delajo brez licenc in brez sicer precej dragih dovoljenj, ki jih predpisujejo zakoni mnogih držav. Nelojalna konkurenca - besedna zveza, s katero ima Uber v Evropi daleč največ težav. Storitev uberPop, ki je za uporabnike najcenejša, so na primer prepovedali v nemških mestih, Španiji, na Nizozemskem in v Italiji, prav tako ni na razpolago v Avstriji in na Madžarskem. Sodišče v Franciji po spremembah zakonodaje proučuje skladnost, odločitev o prepovedi dane storitve pa je pričakovati v poletnih mesecih. A Uber se znajde po svoje: v državah, ki so prepovedale poceni prevoze nepoklicnim voznikom, k sodelovanju vabi podjetja, ki se že leta ukvarjajo z oddajanjem vozil v najem. Z njihovo pomočjo na primer ponuja cenovno ugoden limuzinski prevoz za poslovne uporabnike. V Barceloni so se pričeli ukvarjati celo z dostavo hrane.

Zgornja karta jasno prikazuje, kako daleč sežejo Uberjeve lovke. Na različne načine je prisoten v 58 državah in skupno 303 mestih. Analitiki pravijo, da je ponekod že sprožil padanje cen taksi storitev. Od lani je na primer delež poslovnežev, ki se raje vozijo z Uberjem, v Severni Ameriki, kjer so sicer tovrstnim tehnološkim novostim najbolj naklonjeni, narasel s 14 na 47 odstotkov.
Zgornja karta jasno prikazuje, kako daleč sežejo Uberjeve lovke. Na različne načine je prisoten v 58 državah in skupno 303 mestih. Analitiki pravijo, da je ponekod že sprožil padanje cen taksi storitev. Od lani je na primer delež poslovnežev, ki se raje vozijo z Uberjem, v Severni Ameriki, kjer so sicer tovrstnim tehnološkim novostim najbolj naklonjeni, narasel s 14 na 47 odstotkov. FOTO:

Uber za 24ur.com: Ljubljana in Maribor nista nobena izjema

V začetku maja so predstavniki Uberja na konferenci OMG Commerce v Zagrebu napovedali tudi širitev v našo regijo. Bo tudi Ljubljana kmalu ena od evropskih mest, v katerih neustavljivi Uber širi svojo mrežo? Z vprašanji glede prihoda te kontroverzne tehnološke rešitve v Slovenijo smo se obrnili direktno na njihove predstavnike. Tokrat nismo naleteli na gluha ušesa. Da, tudi Slovenija je na njihovi ’invazijski’ karti.

V podjetju Uber so nam potrdili, da proučujejo tudi možnosti, ki se jim ponujajo v Sloveniji.
V podjetju Uber so nam potrdili, da proučujejo tudi možnosti, ki se jim ponujajo v Sloveniji. FOTO:

Kot vemo, je vaša aplikacija že na razpolago Avstrijcem, Italijanom in Madžarom, nedavno pa je vaš predstavnik Rob Khazzam potrdil tudi, da proučujete možnosti za širitev na območje Zagreba. Ali Uber prihaja tudi na ulice Ljubljane?

Tiskovno predstavništvo podjetja Uber: "Uberjeve ambicije so, da bi bili povsod. Prisotni bi bili radi v vsakem progresivnem, naprednem mestu, ki ima potrebo po varnem, zanesljivem in učinkovitem prometnem sistemu. Hočemo biti tam. Ljubljana in Maribor nista nobena izjema. Ves čas proučujemo vse naše možnosti, vključno s tistimi v Sloveniji."

Zelo smo razočarani nad omenjeno odločitvijo glede storitve uberPOP, a jo spoštujemo. Trenutno preverjamo vse možnosti, kako bi preprečili, da bi bilo na stotisoče italijanskih državljanov prikrajšanih za varno, zanesljivo in predvsem cenovno ugodno mobilnostno rešitev. predstavniki podjetja Uber za 24ur.com

Italijansko sodišče je konec maja prepovedalo vašo aplikacijo uberPOP, ker naj bi šlo za nelojalno konkurenco. Kako boste ukrepali? Kako boste odreagirali, če ob vašem morebitnem prihodu na slovenski trg enako odloči slovensko sodišče?

Tiskovno predstavništvo podjetja Uber: "Zelo smo razočarani nad omenjeno odločitvijo glede storitve uberPOP, a jo spoštujemo. Trenutno preverjamo vse možnosti, kako bi preprečili, da bi bilo na stotisoče italijanskih državljanov prikrajšanih za varno, zanesljivo in predvsem cenovno ugodno mobilnostno rešitev. Še bolj pomembno; več tisoč ljudem grozi, da jim bo onemogočen dodaten zaslužek, in to kljub temu, da je kar 42 odstotkov mladih Italijanov brezposelnih. Evropska komisija je jasno izrazila, da bi morale države članice z novimi tehnološkimi rešitvami, kakršna je Uber, ravnati pošteno in nediskriminatorno."

Uber
Uber FOTO: Uber

Predstaviki podjetja Uber sicer še pravijo, da je tudi v Italiji vseeno videti premike v skupno smer. ITA (Italian Transport Authority) naj bi italijanski vladi namreč v teh dneh posredovala priporočila za področje mobilnosti.

Tiskovno predstavništvo podjetja Uber: "Pozdravljamo vsakršen trud, da bi zagotovili varnejšo, bolj zanesljivo in cenosno dostopnejšo mobilnost. Poročilo, ki ga je izdala ITA, je zanimiv prvi korak proti modernem regulatornem okvirju. Uber vsekakor želi sodelovati z italijanskimi oblastmi pri zakonodajnih postopkih."

O konkretnih načrtih v tem trenutku ne morejo govoriti, še pravijo, a iz poročil z omenjene konference gre razbrati, da naj bi ob svojem času najprej zagnali le storitev uberBLACK. Vpeljava cenejše različice je odvisna od predpisov in nenazadnje od povpraševanja na trgu, pravijo. 

Ministrstvo za infrastrukturo: prizadevamo si, da alternativne oblike prevozov ne bi ogrožale kvalitete javnega potniškega prometa

Z ministrstva za infrastruturo so nam pred časom sporočili, da nimajo uradnih informacij glede morebitne prisotnosti aplikacije Uber v Sloveniji. Sicer pravijo, da bi v primeru, da ne bi šlo za obliko deljenja osebnega prevoza, pač pa bi prevoze izvajali v tržne in neosebne namene, takšen način prevoza smatrali kot nelojalno konkurenco javnemu potniškemu prometu. V slednjega seveda spadajo tudi taksi storitve. "Ker na Ministrstvu za infrastrukturo pripravljamo aktivnosti in ukrepe, vezane na vzpodbujanje javnega potniškega prometa, si prizadevamo, da alternativne oblike prevozov ne bi ogrožale kvalitete JPP, ampak jo smiselno dopolnjevale," pravijo.

Uber
Uber FOTO: Uber

Do 4200 evrov kazni za prevoz potnikov brez licence

V Sloveniji pravila za prevažanje potnikov in blaga narekuje Zakon o prevozih v cestnem prometu. Ta za posameznika, ki opravi komercialni prevoz potnikov ali blaga brez licence, predvideva od 2500 do 4200 evrov kazni. To pa še ni vse, globe so predpisane tudi s strani občinskih inšpektoratov. Andrej Orač, vodja inšpektorata MU MOL, pravi, da kazen za avtotaksi prevoznika, pravno osebo, samostojnega podjetnika ali pa zgolj posameznika, ki samostojno opravlja dejavnost brez dovoljenja za izvajanje na območju mestne občine, znaša 1400 evrov. Poleg tega bi lahko takega posameznika, ki ni vpisan, oziroma nima prijavljene dejavnosti, kaj hitro v roke prijela tudi Finančna uprava RS in Tržni inšpektorat RS.

Zaslužek je premajhen, da bi plačevali kazni. Bi Uber kril vse te zneske? Sicer pravijo, da skrbijo za svoje, a v ZDA so zaradi slabih zaslužkov vozniki, ki aplikacijo uporabljajo, že večkrat stopili na cesto. "Cene prevozov so tako nizke, da se nam niti ne splača voziti," je bilo slišati na protestu v Santa Monici. Pri Uberju so odgovorili, da vsi vozniki delujejo samostojno in delo opravljajo na podlagi pogodbe. Zaposlitev ni. Imajo dovoljenje za uporabo tehnološkega sistema in so zelo dobrodošli, da ga uporabljajo kolikor želijo, to pa je tudi vse.

Povezovanje tistih, ki potrebujejo, in tistih, ki nudijo prevoz... Nič novega, kajne?

Prevoz.org tako ni primerljiv taksi storitvam ali Uberju, ker samo pomaga povezovati ljudi, ki se bodo v vsakem primeru odpravili na pot. Jure Čuhalev, predstavnik Prevoz.org

Uber se tudi ves čas zagovarja, da ni ponudnik taksi storitev, pač pa ponuja tehnološko rešitev, ki povezuje tiste, ki potrebujejo prevoz, in tiste, ki ga lahko ponudijo. Se vam zdi kaj znano? Prevoz.org je slovensko spletno mesto, ki ima že nekaj let ravno takšno poslanstvo. Le da njegovi avtorji ne zaračunavajo mastnih denarcev. Seveda ne, ko pa je zadeva v osnovi namenjena študentom in preprosto tistim dobrim dušam, ki jim ni težko deliti prostora v avtomobilu. Ko smo jih povprašali, ali menijo, da bi jim Uber predstavljal hudo konkurenco, so nam pojasnili, da ne. "Prevoz.org je oglasna deska, namenjena koordinaciji prevozov med vozniki in iskalci prevozov. Ponudnik vnaprej napove čas in svojo pot in če to iskalcu prevoza ustreza, ga kontaktira preko njegove objavljene telefonske številke. Prevoz.org tako ni primerljiv taksi storitvam ali Uberju, ker samo pomaga povezovati ljudi, ki se bodo v vsakem primeru odpravili na pot," pojasnjuje njihov predstavnik Jure Čuhalev.

'Uber je več kot le aplikacija za naročanje taksija'

Marko Javornik, direktor poslovne enote za avtomobilistko v Comtradeu, poznavalec tovrstnih tehnologij in tudi predavatelj na nedavni konferenci v Detroitu, pravi, da se zdi vrednotenje Uberja pretirano samo, če ga zmotno razumemo kot aplikacijo za naročanje taksija. "Uber predstavlja napredno platformo, ki združuje ponudnike in uporabnike mobilnosti v mestih. Predstavlja tudi zelo napredno uporabniško izkušnjo digitalizacije naše mobilnosti v mestih. Sloni na konceptu mobilnosti kot storitve in poleg taksija v nekaterih mestih že prinaša tudi druge storitve, ki bodo sčasoma izpodrinile koncept uporabe lastnega vozila za prevoz po urbanih naseljih. Poleg Uberja je še veliko drugih podjetij, ki se ukvarjajo s konceptom mobilnosti kot storitve z različnih aspektov. Je pa Uber zaenkrat daleč najuspešnejši po številu uporabnikov njihove platforme," se strinja.

Zgolj ponujanje ugodnih luksuznih prevozov ustanoviteljem podjetja Uber ni zadostovalo.
Zgolj ponujanje ugodnih luksuznih prevozov ustanoviteljem podjetja Uber ni zadostovalo. FOTO: Uber

Uber dobiva konkurenco

Ne le predpisi, bes taksistov in avtomobilska industrija, tudi tovrstne neprofitne in potrošnikom bolj prijazne organizacije ter nenazadnje pojav direktne konkurence, kot sta na primer ameriška Lyft in SideCar, predstavljajo trde ovire za model prevoznih storitev, ki ga ponuja Uber. A njihova strategija podjetja je precej očitna in vsaj doslej tudi zelo uspešna. Na nove trge vstopajo ne glede na predpise, nato ob veliki podpori navdušenih uporabnikov pritiskajo na pristojne z veliko željo po spremembi pravil. Tako so nedavno Evropski komisiji predložili pritožbo zoper ukrepanja Francije, Nemčije in Španije, češ da so jih države, ki so vse članice EU, obravnavale neusklajeno. Hkrati Evropi ponujajo možnost odprtja novih 50 tisoč delovnih mest.

Evropska komisija: Podpiramo razvoj inovativnih storitev, a te ne smejo zaobiti zakonodaje

Glede na razvoj storitev tega področja, spremembe na trgu in pritožbe, Komisija zadevo pozorno spremlja, saj gre za zapletena vprašanja, ki bodo po vsej verjetnosti potrebovala nadaljnjo analizo. Predstavništvo Evropske komisije

Predstavniki Evropske komisije so za 24ur.com dejali, da komisija podpira razvoj novih in inovativnih storitev s področja mobilnosti, saj to lahko pripomore k večji preglednosti, možnosti izbire in zmanjšanju stroškov za potrošnike. "Vendar pa tovrstne storitve ne smejo zaobiti nacionalnih pravil oziroma zakonodaje. Obenem morajo države članice pri uporabi svojih nacionalnih predpisov spoštovati splošna načela prava Evropske unije kot so sorazmernost, nediskriminacija in svoboda ustanavljanja," pravijo.

Kar na danem področju povzroča kar nekaj zmede, je tudi to, da na ravni EU nimamo posebne sektorske zakonodaje za to področje in opravljanje taksi službe trenutno spada v pristojnost držav članic EU. "Ta sektor je ponavadi močno reguliran. V nekaterih državah članicah zahtevajo, da imajo taksisti posebne poklicne kvalifikacije, medtem ko drugje število taksistov omejujejo s številom novih izdanih dovoljenj," pravijo.

Analitiki: Uber dobro ve, kaj počne

Da, dobro vedo, kaj delajo, trdijo številni analitiki. Prepričani so, da z odmevnimi protesti, negodovanji in pravnimi spori na novih in obstoječih trgih Uber pravzaprav krepi podobo disruptivnega in trendovskega podjetja z jasnimi cilji. Kakorkoli že, dejstvo je, da delež "Uber prevoza" v državah, kjer lahko nemoteno posluje, izjemno hitro raste in le vprašanje časa je, kdaj se bomo tudi sami soočili s tovrstno obliko prevoznih storitev.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tatanka44
13. 06. 2015 11.47
+5
Predlagam da spletna stran oz aplikacija prevozi.org izpopolni svojo stran in da lahko ljudje uporabljajo to tudi za mestni promet.Nikakeršnega uberja potem ne potrebujemo in tudi taxi služba se bo malo vprašala zakaj jih ljudje več ne uporabljajo.Prevozi .org so zakon tako kot za potnika kot za voznika.
EUROSMOOTHIE
02. 08. 2016 19.33
-1
Motiš se glede tega da ljudje ne uporabljajo taksija, ubistvu ga uporabljajo množično, verjel al pa ne.
Mungos2
13. 06. 2015 11.28
+8
Mogoče bodo tiste mafijozote taxiste malo prevetrili !!!
tatanka44
13. 06. 2015 11.48
+7
User620888
13. 06. 2015 10.56
+5
tle ste pa sami taksisti odličn bo ta uber
Dragon_13
13. 06. 2015 10.35
+2
Sicer pa mislim, da v Sloveniji ne bodo imeli prav nobenih ovir, daržava bo tako kot je že v navadi tolkla po najnižjih, po tistih ki bodo hoteli nekaj malega zaslužiti, ...
jebemtiš
25. 06. 2015 19.39
-2
ja slaba za drzavo tuki ni davkov ker ni nadzora ni vpogleda v zgodovino ni vodenja knjig ni nic samo aplikacija bo pa zanimivo kako bodo posloval ker denar je treba nekam nakazat na roko ne bodo izplaceval tko da bo pa davk na koncu leta uglavnem se bodo mogl prilagodit zakonom da bodo spelal to v sloveniji mislm da se kaki 2-4leta bol nc od uberja v sloveniji ce sploh kdaj
samanthka
13. 06. 2015 08.56
-9
Ideja je samo se ena od "fast life" varijant, ki unicuje delovna mesta, doprinasa k rasti kriminala in spodbuja nicelno toleranco do vseh in vsega.Podoben sistem imajo strani za booking hotelov - mislimo, da smo dobro skoz prisli, v bistvu pa smo placali neko normalno ceno, brez da bi vedli cisto sigurno, kaj sploh delamo.Ali je varno ali je res prosto,kaj me caka tam in podobno.In potem sledi izsiljevanje s strani ponudnika, ki je zavzel kompleten monopol in na koncu?se vecja revscina, se manj sluzb, se slabsa kvaliteta zivljenja.Zal ljudje ne dojemamo, da najvec sami pripomoremo h krizi, ravno s tem, ko kupujemo in sodelujemo z diskontinimi trgovinami in diskontnimi sistemi
Dragon_13
13. 06. 2015 08.29
+2
V čem je sploh problem da začnejo delovati v nekem mestu, biti morajo edino uporabniki med ponudniki in povpraševalci, mobilni dostop do interneta in GPS signal ter seveda aplikacija mora imeti karto ulic, ali se pač motim? Sicer pa res neverjetno enostavna ideja, malo težja realizacija, vndar tudi ne kakšna znanstvena fantastika in na koncu milijardno podjetje, res svaka čast...
vstajnik1941
13. 06. 2015 07.07
+10
Za tiste ki rabijo prevoz je najpomembneje, da se pripeljejo poceni, hitro in udobno tam kamor so namenjeni, Tisti ki to izvajajo naj bodo deležni podpore in naj plačajo davek. Sicer je pa davek že enkrfat plačan iz naših zaslužkov s katerimi potem plačamo prevoz. Pa nehajte že enkrat ščititi metuzaleme kot so Slovenske železnice in Zokijev LPP, ki te cijazijo po soncu po cele ure za razdalje, ki jih z biciklom prevoziš v nekaj minutah.
vstajnik1941
13. 06. 2015 07.10
+10
Sicer pa če bi bilo po željah LPP bi zaposlenim pobrali denar za vožnjo na delo in bi nas vozili s tovornjaki na odprtih kasonih z napisi "delu čast in oblast", po železnici bi nas pa vozili v živinskih vagonih (nekaj takih imajo še na zalogi iz juge v Bači.
hotchilipoper
13. 06. 2015 06.58
+3
To bo še štala,bo Zoki čist po
JanezNovakJohn
13. 06. 2015 06.25
+0
Danes je svet drugačen.
qbase.
13. 06. 2015 00.22
+10
itak da je nelojalna konkurenca... avtomobil, s katerim se opravlja tržna dejavnost ni pregledan po takih kriterijih kot so taksi avtomobili, da v primeru nesreče sploh ne govorimo o tem kako se zadeve urejajo na sodišču.... nemci ga že kenslajo tale uber, v berlinu in hamburgu je že prepovedan... mi pa pač mal za časom, pa ga mormo naprej šele dobit
Smolapataaaka
12. 06. 2015 23.36
+29
Upam da se ga skensla čim prej. Zakaj? Zato, ker danes že vsak vse ve in zna, noben pa nima pojma!!! In to vsem nam kvari kvaliteto storitev! Vsak, ki si kupi fotoaparat postane takoj profesionalni fotograf. Vsak, ki si s torrentov potegne nelegalno verzijo Adobeja postane grafični oblikovalec. Vsak, ki si kupi HPjev printer za 80 eur postane tiskar. Vsaka, ki si kupi startup paket za nohte za 20 eur, postane profesonalna manikerka. Vsak, ki zna zašraufat en šrauf je pooblaščeni serviser. Vsak, ki so mu pri Herbalifu oprali možgane, postane profesionalni trener in svetovalec za zdravo prehrano.... Vsak hofer je pekarna, mesnica in tržnica vse obenem, itd itd itd....
JohnSmith000001
13. 06. 2015 07.47
-1
Dobro napisano! Res je tako da kvaliteta storitev pada, na racun takih kot je tudi Uber
Smolapataaaka
13. 06. 2015 13.47
-3
Ti flajšmašina, meni je čisto jasno kaj ima Uber s tem, tebi pa očitno ni sploh jasno kaj je Uber. Uber je to, da se voznikom amaterjem omogoča da legalno (če res legalno je stvar debate) opravljajo komercialne prevoze. In pa da s tem in s tistim kar sem napisal, pada kvaliteta storitev. In tokrat upam da se bojo enkrat upravičeno vmešali tudi dacarji in jim stopili na prste.
24UBRISAN
12. 06. 2015 23.28
+2
Kdo iz redakcija ima strica taksista? Informacija je namreč močno zavajujoča v korist taksistov.
ZKL (zdrava kme?ka logika)
12. 06. 2015 23.12
-1
Optimatizacija
900km
12. 06. 2015 23.38
+5
bob87
12. 06. 2015 22.58
+3
Ja glede na napisano, me zanima kako bo to funkcioniralo pri nas, ko so cene že tako balkanske. Na dunaju za taksi 1,4€ na kilometer, pri nas pa te pobere možakar brez licence, v zjahanem avtomobilu, če zna slovensko je že car, za 0,60€/km. Kako bi se temu prilagodil UBER? Glede na to da država in občine dovoljujejo tak KAOS, bo Uber tukaj težko kaj naredil.
cikomb
12. 06. 2015 22.43
+0
Vse kaj pise v clanku je tocno, samo slo je zelo mala pa me zanima kako bi delovalo. Drugace pa v ZDA je Taxi sluzbam veliko konkurenca, slisal sem pa tudi, da bi naj v Nemciji prepovedali njihovo delovanje (nepreverjeno)
lionhead321
12. 06. 2015 22.23
+8
Ne vem ali sem tako zaostal,vendar sem prvič slišal za to !Pa kar redno spremljam razne novice...
E10
12. 06. 2015 22.12
+25
Uber je v evropi popolnoma neznan. Novinarju blazu ocitno ni vse jasno
24UBRISAN
12. 06. 2015 23.29
+1
qbase.
13. 06. 2015 00.23
+3
UBER v evropi neznan? Zato so pa taksisti zavzel ulice v berlinu, ker jim je vse skupaj neznano ja... zdj če smo slovenci za časom, to še ne pomeni da je cela evropa
bundy crocodile
12. 06. 2015 21.04
+13
in btw pohvala novinarju Blaž Garbajsu za trud, lepo sestavljen, informacijsko dopolnjen članek, kar je postala prava redkost na 24.ur ;) Drugače pa inovativnost podpiram 100%!
bundy crocodile
12. 06. 2015 20.59
+7
Če je uber lista zgoraj točna in se boš lahko z uberx peljal za 2€ štartnine in po 0.71€/km ali man (takšna cena je na Dunaju se pravi v slo bi blo max 0.50€), gredo vse slo taxi firme v stečaj al pa bodo delal zastonj! Meni sicer to paše ampak našemu gospodarstvu in neki formalni politiki pa to ne gre. Tudi ne verjamem, da bi si države dovolile vstop nekega nizko cenovnega avto prevoznika, ki zna zamajat celi trg. Od tega ne bo kaj dosti realizirano, bodo pa časi spremenili sistem javnega prevoza slej ali prej, to je jasno, ker danes ni zadovoljen niti taxist oz. taxi služba, niti stranka. Za stranko predrago, za taxiste je vsaka cena izpod 1€/km nesprejemljiva.
LovecNaKomuniste
12. 06. 2015 20.46
+17
Seveda Slovenci avtomatsko proti tej aplikaciji..... Ko te pa taksist ki komaj govori Slovensko z zjahanim Daimlerjom obere za 100 €, takrat je pa vse super.
Baassbooster krneki
12. 06. 2015 21.27
+3
Za 100€ se prpeleš do Ljubljane pa nazaj. Če si Žalčan bi to lahk že vedu ne!
Amethist
13. 06. 2015 01.12
+3
Vsakokrat ko sm narocila taksi je pome prisel kak mozakar kijje lepo govoru slovensko in me brez velikih ovinkov pripeljal na cil v zelo kratkem casu. In to v vozilu visjega cenovnega razreda. Govorim za ljubljano.