Slovenija

Za kontracepcijo bo treba plačati

Ljubljana, 10. 06. 2013 15.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Špela Zupan
Komentarji
141

Po nekaterih izračunih bi morale ženske za kontracepcijo plačati najmanj dva evra, vaginalni obroček bi bil lahko mesečno sedem evrov. V združenju ginekologov so proti, na ministrstvu in ZZZS pravijo, da pacientke ne bodo na slabšem.

Od septembra bodo nekatere kontracepcije plačljive, s čimer se ne strinjajo v Združenju za ambulantno ginekologijo. Po besedah njihove predsednice Marije Ilijaš - Koželj nameravajo nestrinjanje izraziti s peticijo, ki jo je že podpisalo več ginekologov.

V Združenju ambulantnih ginekologov se bojijo, da bo več nezaželenih nosečnosti in splavov.
V Združenju ambulantnih ginekologov se bojijo, da bo več nezaželenih nosečnosti in splavov. FOTO: Thinkstock
Z našo vrhunsko strokovno usposobljenostjo smo omogočili, da ima sleherna slovenska ženska dostop do zanjo najbolj primerne vrste in metode kontracepcije brez doplačila. S tem smo tudi dosegli, da se je v zadnjem desetletju močno zmanjšala splavnost, kar nas uvršča med evropsko najuspešnejše države. Združenje za ambulantno ginekologijo

Oralno kontracepcijo bi še naprej v celoti krilo obvezno zavarovanje, za druge vrste kontracepcije bi bilo treba doplačati. Po izračunih združenja bi morale ženske predvidoma plačati najmanj dva evra. Vaginalni obroček bi bil na primer pet do sedem evrov na mesec.

V združenju opozarjajo, da na Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) pričakujejo, da bodo ginekologi v primeru predpisovanja sodobne, varnejše in večinoma dražje kontracepcije prepričevali ženske, naj jo doplačajo, na kar ne pristajajo.

Po njihovem mnenju želi ZZZS le prihraniti in jim ni mar za pacientke. Strah jih je namreč, da bodo nekatere opustile kontracepcijo. Obenem poudarjajo, da s kontracepcijo preprečujejo zunajmaternične nosečnosti, vnetja rodil in endometriozo, ohranjajo plodnost ter dolgoročno preprečujejo raka jajčnika in materničnega vratu. ''Posledično zmanjšujemo stroške zaradi njihovega zdravljenja,'' so sporočili.

Posebej so opozorili, da so prezrli tudi ''najbolj občutljive skupine mladih žensk in mladostnic, kar je v nasprotju z vsemi strokovnimi in pravnimi normami''. Bojijo se, da bo več nezaželenih nosečnosti in splavov ''in se bomo vrnili desetletja nazaj, ko smo v Sloveniji tako situacijo že imeli''. 

ZZZS in ministrstvo: Ne bo negativnih učinkov za pacientke

Na ZZZS so prepričani, da ne bo negativnih učinkov za pacientke. ''Predstavniki ZZZS so opravili že številne predstavitve in predavanja splošnim zdravnikom in ginekologom ter so naleteli na razumevanje,'' so zatrdili.

Pred leti so ukinili redni ginekološki pregled, ki je bil vsako leto. Zdaj je redni pregled na vsaka tri leta, če se želi zdrava ženska pregledati pogosteje, mora plačati 30 evrov.

Trenutno še ne morejo navesti, za katera kontracepcijska zdravila bo treba doplačevati in za katera ne. Šlo pa bo za različno draga zdravila z enako učinkovino in farmacevtsko obliko. Pacientom želijo zagotoviti najustreznejša zdravila glede na zdravstvene potrebe, pri čemer se mora upoštevati racionalna poraba javnih sredstev, so dodali.

Na ministrstvu za zdravje so poudarili, da odločitev o predpisu kontracepcijskega sredstva ostaja v pristojnosti zdravnika. ''Zdravnik bo predpisal pacientki kontracepcijo, ki je glede na njeno zdravstveno stanje zanjo najprimernejša oziroma je strokovno utemeljena. V kolikor bodo kontraceptivi vključeni v terapevtsko skupino z določeno najvišjo priznano vrednostjo, bo vsaka pacientka imela dostop do kontraceptiva brez doplačila, ki je zanjo najprimernejši,'' so zatrdili.

Pravica do zdravil za preprečevanje nezaželene nosečnosti je zapisana v zakonu in po zatrdilih ministrstva za zdravje ostaja nespremenjena.

Če bo pacientka zaradi zdravstvenih potreb potrebovala na primer trasdermalni obliž, ji ga bo ginekolog predpisal na recept in pripisal brez doplačila, so pojasnili na zdravstvenem ministrstvu. Če potrebuje zgolj kontraceptiv in njeno zdravstveno stanje omogoča uporabo dražeja, ji ga bo zdravnik predpisal. Če bo predpis določenega kontraceptiva presegal zdravstvene potrebe pacientke in bo njegova cena višja od najvišje priznane vrednosti, bo doplačala razliko v ceni, če ne bo želela, da ji zdravnik predpiše drugo zdravilo iz iste skupine, za katerega doplačilo ne bo potrebno.

Na ministrstvu ocenjujejo, da se dostopnost do kontracepcije ne omejuje in tudi ne zmanjšuje. ''S tem ukrepom bomo lahko tudi v bodoče zagotavljali širok izbor kontraceptivov,'' so poudarili. V Združenju ambulantnih ginekologov pa zagotavljajo, da ne bodo sodelovali pri "nepremišljenem in neutemeljenem zmanjševanju reproduktivnih pravic naših žensk in da bodo z vsemi strokovnimi argumenti po svojih najboljših močeh zavarovali njihovo reproduktivno zdravje in pravice".

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (141)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Zmago Žagar
15. 09. 2016 16.00
Ženske sedaj imate priliko , da greste na ulico in dokažete ,da vam ni mar za pridobljene pravice.
lolika.
12. 06. 2013 19.38
+0
Čudno .. Ginekologi svetujejo, da naj jemlješ oz. imaš kontracepcijo, da ne bodo vn praskali "malega otroka" (splav), zdaj pa bo za plačat.. kam gre ta država ..
super_man
11. 06. 2013 15.03
+1
bomo pa brez sexal.
silur
11. 06. 2013 10.14
+5
Mah stiskajo na vse načine, tam kjer bi pa lahko kaj privarčevali pa nič...
Tonček Balonček
11. 06. 2013 01.02
-4
Od kdaj je pa spočetje bolezen?
cirenij
11. 06. 2013 07.40
+5
Prepovejo naj še splav. Pa se bomo slovenci množili.Samo, kdo nas bo prehranjeval? Nakraden denar in premoženje. Mogoče se bodo pa v tem primeru pristojni zganili. Sem prilepil tule, ker zgoraj šteka in ne sprejme.
HooplaToopla
11. 06. 2013 00.46
+2
"Za kontracepcijo bo treba plačati¨¨ ---- Najmanj dva evra mesečno. Vaginalni obroček bi bil na primer pet do sedem evrov na mesec. ----- Evo, moja invalidska penzija res ni bog ve kaj. Ampak če bi se kaka mlada, čedna zanimala, bi bil jaz v zameno za kak prijazen obisk, pripravljen zadevo delno sofinancirati.
wc15
10. 06. 2013 23.53
+10
kaj da ne bodo na slabšem če bodo plačevale?
Aven
10. 06. 2013 23.09
-1
Sex je užitek in morda celo luksuz :) Dobro vprašanje - zakaj bi moral plačevati, da drugi ne pazijo? Enako bi lahko preslikal zadevo na cesto. Glede na minuse, ki jih bom zdaj dobil - bom prepričan da smo egoistični in nas skrbi samo osebni užitek.
Aven
10. 06. 2013 23.04
-5
Kdaj bodo začeli deliti čelade? Veliko otrok se poškoduje pri vožnji s kolesom brez čelade. EJ - če je denar za kotracepcijo - bo tudi za kako drugo zaščito. Se morda motim?
CucurbitaPepo
28. 04. 2014 15.42
+37
Hm, kot magister farmacije se temu smejem, naj rajši omejijo predpisovanje Benzodiazepinov, osebni zdravniki jih predpisujejo, kot bonbone, gledano stroškovno in nato, kakšen postopek je, ko se pacienti tega odvajajo, je veliko, veliko večji strošek, kot kontracepcija!! Sem strokovnjak na tem področju, ukvarjam se z researchom, tako,da tole je dobesedno smešno in brez podlage!!
ansev88
10. 06. 2013 21.40
+12
A to pacientke tko ne bomo nič občutile kot niso občutili nič uporabniki bančnih storitev ob dvigu ddv? Že tko ima preveč folka otroka po nesreči, zdej jih bo pa še več.
Aven
10. 06. 2013 23.01
+0
Otroka po nesreči? Veš kaj pravijo glede vožnje - je potrebno biti pazljiv. To je podobno kot mladeniču poskusit vbit v glavo da ima avto omejitve - pa da sicer obstajajo pravila.
F12
10. 06. 2013 20.54
+4
nimam nič proti, samo pol mi naj ne bluzijo, da je pogoj za določene učinkovite kontracepcije vsaj 1 otrok ali starost 35 let, tak ko to poslušam že deset let.
I G N O R A N T
10. 06. 2013 20.06
+1
Kolko te aspirin stane?
retropil
10. 06. 2013 19.23
+1
vse lepo in prav, ampak kontracepcije ne smejo dražit... pa še nekej bi povedal in sicer, kontracepcijske tabletke recimo niti slučajno niso "zdrave" kot piše tamle gor, da ohranjajo plodnost ipd... ravno obratno - dlje ko ješ tabletke, težje zanosiš - tako da res ne vem kdo vam je prodal te buče, ampak vsak realen strokovnjak ali zdravnik vam bo to potrdil!
tantadruj1
10. 06. 2013 19.26
+4
ni nujno. po 15 letih jemanja je moja zanosila v drugi poskus. je pa res da vsaka po svoje in da jemanje hormonov je v vsakem primeru bolj škodljivo kot drugi načini.
retropil
10. 06. 2013 19.40
-1
je nujno... ampak računej: če je mela prej 99% da zanosi, je mela po 15 letih lahko 75%, kar je še vedno veliko... če je mela pa že takrat bolj slabo, recimo 50%, je pa zelo zelo mala verjetnost... se strinjava?
tantadruj1
10. 06. 2013 19.57
+2
ja ok. sam večina je tistih, ki štartajo z 99%. zato pa obstajajo za ostale druge oblike kontracepcije, da jim s tem ne uničiš možnost oploditve z zamikom. sej ravno zato, ne sme biti nobena kontracepcija plačljiva dodatno in niti za tisto, ki ne more plačati, ker rezultat je potem nepopravljiv.
498983
10. 06. 2013 19.20
+8
Haha...no sej ni smešno. Ampak zgleda, da se nam bliža baby boom :D
Jimi1
11. 06. 2013 23.44
+2
lojzi246
10. 06. 2013 19.05
+36
Sej ni fora samo v tem, da s kontracepcijo preprečimo neželeno nosečnost. Odkar jem tabletke imam redno menstruacijo, manj bolečo, blažjo, pa še manj dni jo imam. Verjamem, da je še pri marsikateri tako.
tantadruj1
10. 06. 2013 19.23
+17
niti ne gre za tabletke. ene jih ne tolerirajo. gre za druge oblike. vsak ima pa pravico, da si izbere kontracepcijo, ki mu ustreza. komur tablete škodijo bo očitno sedaj moral plačati. tako ne gre. pa še nismo prišli do tega, da je to nezaslišano.
retropil
10. 06. 2013 19.24
-9
danes imaš tolko različnih tabletk, da jih praktično vsaka ženska lahko "tolerira". je pa res, da tabletke uravnavajo menstrualni cikel
tantadruj1
10. 06. 2013 19.27
+12
retropil: oprosti ampak to ni res. je pa že čas, da začnejo delati na moških, ker za seks sta potrebna oba, tako da naj polovico naložijo njim.
retropil
10. 06. 2013 19.42
-2
kako da ni res? zakaj pa misliš da obstaja 1000 različnih vrst tabletk? za to pa zares želim slišat razlago, kdorkoli prosim
tantadruj1
10. 06. 2013 19.59
+4
recimo da kdor ima rezistenco na inzulin ima naravno moteno proizvodnjo hormonov že sam po sebi in ne rabi dodatne. kdor je občutljiv na krčne žile na nogah, če jemlješ tabletke ne smeš kaditi... itd itd. odrpi en zavojček pa preberi navodila, za koga niso primerne.
retropil
10. 06. 2013 20.13
-1
čak sej ravno o tem ti govorim - obstajajo tabletke ki delujejo na ta način, in tabletke ki delujejo na drug način... pa spet tabletke ki delujejo na tretji način
retropil
10. 06. 2013 20.17
+1
recimo konkretno Yaz, lahko povzročijo strjevanje krvi - in pa seveda posledično vse kar je povezano s tem - razne kapi, krvni strdki itd... je pa to seveda povezano predvsem s tem, na kaj je telo občutljivo
lojzi246
10. 06. 2013 20.39
+1
Meni je prav, da obstajajo različne vrste. Imela sem že Diane, Yasminele in nobene mi niso odgovarjale (slabost, glavobol..), Yaz imam pa že 6 let in nimam nobenih problemov.
soba666
11. 06. 2013 08.30
-9
Kaj pa bi 11-letnicam predpisali, da bi imele manjše bolečine? Pol pa niste navajene nobene bolečine, pri porodu pa hočejo umret.
hellcat_666
11. 06. 2013 14.04
+1
men se je bolečina stopnjevala z vsakim letom....starejša ko sem bila, bolj je bolelo, včasih tolk de niti iz postle nism mogla ustat od bolečin...potem sn pa požrla 4 naklofene pa je blo...a to je bolši način??? se filat z najbolj strupenimi analgetiki?
Jimi1
11. 06. 2013 23.45
+1
Eh moja oblika kontracepcije....ne seksam, ker so ženske hudo draga reč za vzdrževati.
spuko
10. 06. 2013 18.54
-32
pa naj mi kdo pojasni zakaj bi jaz moral plačat prostutko za sex, medtem ko pari sexajo na stroške davkoplačevalcev?=
tantadruj1
10. 06. 2013 18.56
+22
ti si ga na roke furaj, bo ravno prav za vse. pa razmisli zakaj morajo davkoplačevalci plačevati socialo in centre za socialno delo za tiste, ki imajo otroke pa ne vejo zakaj jih imajo. in vse kar temu sledi. o tem da nimaš pravice spočeti neželenega otroka, ki bo nesrečen s teboj ne bi, ker ti ne nese.
pgdpgd
10. 06. 2013 18.59
+14
na kakšne stroške davkoplačevalcev....halooo če ti ne plačuješ zdravstvenega zavarovanja ,še ne pomeni ,da ga tudi ostali ne.
spuko
10. 06. 2013 19.07
-10
nisemi bral cele novice ampak, če BO treba plačevati k. pomeni da sedaj je ni treba plačat. če je ni treba plačat pomeni da jo plačamo vsi skupaj
tantadruj1
10. 06. 2013 19.16
+24
spuko: v povprečju plačujemo vsi 150€ zdravstvo. +25€ zavarovanja. a sploh še kaj spada v osnovno zavarovanje? kaj jih moti 7€ pri tako pomembni zadevi? a narkomana reševat od overdosa, ki ko pride k sebi te nadere, ker ti ne veš koliko je on dal za šus, to pa ni strošek za zdravstvo?
spuko
10. 06. 2013 19.18
-34
raje narkomanu plačam zdravljenje kot seksaču luksuz.
tantadruj1
10. 06. 2013 19.19
+12
spuko: ja sej nisem imel dvoma. toliko si kratek, da ne znaš prešteti, da bo vedno več narkomanov, če ne bodo otroci zaželjeni, in centri za socialno delo gredo tudi iz proračuna, tako kar odpri denarnico.
tiapia
10. 06. 2013 19.22
+12
Ma pustitega ga, a ne vidite, da ga nobena noče - ga je narava že dovolj kaznovala.
306921 .
10. 06. 2013 19.23
+2
Taki otroci samo trpijo. Nekatere dobijo K za ureditev M, krče,.. me zanima kako bi ti(spuko=supko) prenasou take bolecine..sicer pa ce nisi zavarovan jih ne dobiš. me zanima ce bi biu ti hudo bolan in bi mogu usak zdraviu pplacat (npr. kemoterapijo) kok bi meu pol za povedat
spuko
10. 06. 2013 19.24
-11
za krče in bolečine pač prav da se dobi na recept.. brezplačno, za luksuz pa prav da se jih plača
retropil
10. 06. 2013 19.26
+2
tabletke dobiš tut če nis zavarvana... sam plačat jih morš
306921 .
10. 06. 2013 19.31
+7
kakšen luksux? ti seksas samo ko delaš otroke?? al sploh veš kaj pomeni beseda sex?? ja al nam dajo K al pa če gre vsaka tadruga splavit.. s tem ubije zivo bitje, dela stroske zdravstvu in pa ni nujno da bo lahko še kdaj zanosila ko si bo to zelela in ko bo imela pogoje za otroka. nimajo vse vedno in povsod pogojev, eni se zase komaj poskrbijo.
tantadruj1
10. 06. 2013 19.33
+4
halku palum: pravijo, da so otroci ogledalo staršev. očitno pri njih doma niso bile tabletke na sporedu, poglej rezultat. :)
spuko
10. 06. 2013 19.36
-9
spuko
10. 06. 2013 19.37
-11
sexa se za vse prej kot pa za dleat otroke. sex je luksuz. in stroške tega luksuza bi vi radi prenesli na vso populacijo.
Aven
10. 06. 2013 23.07
-3
Sex je užitek in morda celo luksuz - :) bi se strinjal. Si pa dobro vprašal - zakaj bi moral plačevati, da drugi ne pazijo? Samo da si dobil toliko minusov! To samo pove kako smo egoistični - mislimo samo nase in svoj užitek.
spuko
10. 06. 2013 18.53
-19
še prav da je plačljiva, ker je luksuz
Elena79
10. 06. 2013 18.52
+19
Kdaj boste uvedli, da plačujemo zrak, katerega dihamo? Al pa koliko korakov naredim dnevno in s tem uničujem beton, asfalt, pesek, pločnik, moje stopnice,...
blabla33
10. 06. 2013 18.48
-2
Priporocam oralno konteacepcijo, ni moznosti zanositve pa zastonj je
tantadruj1
10. 06. 2013 18.52
+9