Slovenija

Konkretna pričakovanja Slovenije

Dublin, 01. 05. 2004 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Slovenski premier Anton Rop je po širitveni svečanosti v Dublinu dejal, da smo Slovenci ponosni ter da od pridružitve Uniji pričakujemo tudi konkretne rezultate.

Premier Rop je poudaril, da Slovenija od EU pričakuje tudi konkretne razultate
Premier Rop je poudaril, da Slovenija od EU pričakuje tudi konkretne razultate FOTO: Dare Čekeliš

"Vizija je prevladala - od danes naprej imamo Evropsko unijo 25 držav in Slovenci smo veseli in ponosni, da smo v tej družbi, imamo tudi razloge, da smo ambiciozni ter da od širitve pričakujemo konkretne rezultate," je po širitveni slovesnosti dejal Rop. Pozitivno širitveno vzdušje med voditelji EU v Dublinu pa je premier označil tudi za dobro osnovo za pogovore ob robu, katerih "rdeča nit je ustavna pogodba".

Voditelji starih in novih članic EU že preučujejo možnosti, kako najti skupen kompromis, da junija na vrhu v Bruslju Unija doseže dogovor o ustavi, je dejal Rop. Slovenski premier se bo namreč nocoj udeležil neformalne večerje, ki jo po končani slovesnosti za voditelje razširjene povezave prireja irsko predsedstvo EU. Večerja sicer nima uradnega dnevnega reda in irsko predsedstvo poudarja, da je namenjena predvsem boljšemu spoznavanju voditeljev, ne pa konkretnim dogovorom.

Rop bo uradno s predsedujočim EU, irskim kolegom Ahernom, o ustavni pogodbi in drugih temah spregovoril v nedeljo na dvostranskem srečanju.

Rop: Vse rešitve bodo boljše od določil iz Nice

Rop, ki se bo v nedeljo uradno sestal s predsedujočim EU, irskim kolegom Bertiejem Ahernom, naj bi na sestanku zavzel konstruktivno držo, da so za Slovenijo vse rešitve, ki bodo sprejete z ustavo, boljše od sedanjega sistema, ki ga določa pogodba iz Nice, še posebej kar se tiče načina sprejemanja odločitev.

Rop bo Ahernu lahko tudi sporočil, da v Sloveniji ne vidi potrebe, da bi se o ustavi izvedlo referendum, saj tega ne zahteva nobena od političnih strank. "Referendum je seveda mogoče izvesti," je dodal premier, ki ne zagovarja idej, da bi morebitna zavrnitev ustave za posamezno državo članico na referendumu pomenila njeno izključitev iz EU.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja