Slovenija

FOTO: 'Čas je za korenite spremembe'

Ljubljana, 23. 11. 2011 07.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Nezadovoljni aktivisti, ki so zasedli Filozofsko fakulteto, ne vedo, koliko časa bodo vztrajali tam, saj je vse odvisno od tega, kako hitro se bodo stvari razčiščevale na delavnicah in kako se bodo usklajevali z vodstvom. Podprli so jih tudi nekateri profesorji.

Več sto aktivistov gibanja 15o in Mi smo univerza je opoldne zasedlo Filozofsko fakulteto v Ljubljani. Zasedli so nekaj učilnic in nagovarjali študente, naj podprejo njihove zahteve. Cel dan so potekale delavnice, ukvarjali pa so se predvsem z vprašanji organizacije prihodnjih dogodkov. Kot pravijo, še ne vedo, koliko časa bodo vztrajali na fakulteti, saj je vse odvisno od tega, kako hitro se bodo stvari razčiščevale na delavnicah in kako se bodo usklajevali z vodstvom. Okrog 50 se jih je odločilo, da bodo tam tudi prenočili.

Študenti med drugim zahtevajo polno financiranje študija, konec bolonjske reforme, demokratizacijo univerze in štipendije za vse, je povedal aktivist gibanja Mi smo univerza Miha Kordiš. Zahtevajo, da bi imeli študenti več vpliva na dogajanje na fakulteti, kritični pa so tudi do bolonjskega procesa, saj menijo, da kakovost študija z njegovo uvedbo pada. Opozarjajo tudi na hudo prostorsko stisko Filozofske fakultete, izkoriščanje skozi prekerne oblike zaposlovanja, uvajanje plačljivih oblik študija in individualizacijo financiranja doktorskega študija.

Aktivisti - 5
Aktivisti - 5 FOTO: Damjan Žibert

Kordiš je povedal, da so z vodstvom fakultete že dosegli konsenz. "Začeli bomo sodelovati na raznih delavnicah, konkretizirali bomo, kako lahko sodelujemo in kako gremo lahko v skupen boj za boljše visoko šolstvo," je povedal. Dodal je še, da so redna predavanja čez dan motili le za toliko, da študentom predstavijo svoje zahteve.

Med podporniki študentov, ki so zasedli fakulteto, so tudi nekateri profesorji, med njimi Boris A. Novak, gibanj pa ni formalno podprl dekan fakultete Andrej Černe, čeprav meni, da so zahteve študentov, še posebej tista po večji kakovosti študija, upravičene. Je pa Černe študente pozval, naj prevzamejo del odgovornosti, predvsem glede varnosti ter da poskušajo organizirati skupino, ki bo z njim komunicirala in da bodo skupaj sodelovali na javnih razpravah.

"Nočemo le študirati, ampak tudi živeti!"

Zasedba fakultete ni prišla nenadoma, zato je vsako tovrstno sprenevedanje univerzitetnih mandarinov in njihovo pozivanje k dialogu do univerzitetnih delavcev in študentov naravnost ponižujoče. Morda njihov spomin seže le do grabežljivih potez grajenja lastnih karier, a naš spomin boja je daljši. Mi smo univerza

Člani Mi smo univerza so ob zasedbi Filozofske fakultete na svoji spletni strani objavili izjavo, v kateri pravijo, da se pridružujejo vsem, ki ugotavljajo, da na univerzi vladajo nevzdržne razmere tako na področju študija kot socialnega položaja visokošolskih delavcev in študentov. "Očitno je, da je institucija znanja povsem podlegla diktatu kapitala in oblasti, saj na vsakem koraku onemogoča svobodno, neodvisno in kritično delovanje," so zapisali. Tako menijo, da je prišel čas, da študentje vnovič rečejo odločen ne komercializaciji visokega šolstva in ta trend enkrat za vselej ustavijo.

"Ne trpimo več sistema, ki v svojem enoumju ne dopušča kritike, obenem pa študente spreminja v apatične ovce, ki se v obilici nereflektiranega dela zanašajo na 'copy-paste' rešitve," so zapisali. Motijo jih sistem, ki uvaja nadzor na vseh ravneh, kamere, potrjevanje prisotnosti na nemogočih predavanjih, žigosanje ur dela, zasebni varnostniki in intervencije policije. "Ne trpimo bolonjskega sistema, ki na račun privatizacije in komercializacije prinaša manj predavanj, klesti temeljne predmete in nam hoče ob kopici izbirnih predmetov vcepiti fiktivne kompetence," so dodali.

Ob tem jih motijo tudi številne domače naloge, ki onemogočajo resno delovanje na drugih področjih. "Mi nočemo le študirati, ampak tudi živeti!" so zapisali.

Študenti zasedli Filozofsko fakulteto - 9
Študenti zasedli Filozofsko fakulteto - 9 FOTO: Damjan Žibert

Pejovnik: Osnovni problem je masovni študij

Da so študentje ljubljanske univerze pametni in informirani, meni tudi rektor univerze Stane Pejovnik, ki hkrati priznava, da imajo različne težave, o katerih se je treba pogovarjati.

Kot pravi, podpira vse načine reševanja problemov, dokler so ti na akademskem nivoju. In po njegovem mnenju je današnji protest na Filozofski fakulteti akademske narave.

Protest študentov jemlje kot del učnega procesa. Študentje se morajo naučiti marsikaj in vsega se ne morejo naučiti iz knjig, pravi. "In če bomo danes izpeljali tako, kot moramo, mislim da bodo študentje odnesli tudi kakšno dobro rešitev," je dejal.

Pejovnik marsikatero zahtevo podpira, ne pa vseh. Zanj je zahteva po izboljšanju kakovosti pouka popolnoma verodostojna in upravičena. Kot je pojasnil, ne vidi nobenih težav, da se s študenti ne bi mogli dogovoriti.

Začudeni smo nad reakcijo nekaterih udeležencev, ki skušajo monopolizirati boj za pravičnejo družbo in razporeditev sredstev. Menimo, da mladi in zeleni potrebujemo demokratično priložnost, saj smo del rešitve in ne del problema, zato odločno nasprotujemo posplošenemu in nekritičnemu gledanju ter enačenju vseh akterjev na slovenski politični in gospodarski sceni. Zahteve študentov so upravičene. Še posebej pereče je vprašanje šolnin na tretji bolonjski stopnji, ki zaradi svoje višine številnim onemogočajo nadaljevanje študija. Stranka SMS - ZELENI

Kot je še povedal, je zanj osnovni problem ljubljanske univerze masovni študij. Po njegovem mnenju ima univerza prevelik vpis, s sredstvi, ki jih ima na voljo, pa pouka ne more kakovostno izvajati. Ob tem je dodal še, da na univerzi že nekaj časa pripravljajo strategijo njenega delovanja do leta 2020. Pri tem pa je temeljni problem, kako uskladiti visokošolski strokovni študij in univerzitetni študij.

Izžvižgali Darka Kranjca

Današnjega dogodka na fakulteti se je udeležil tudi predsednik stranke SMS – ZELENI Darko Krajnc, a so ga študentje, kljub dopovedovanju, da podpira njihova prizadevanja, pregnali s skandiranjem: "Nočemo politikov! Politiki ven!"

"Posploševanje je nevarno, ne prinaša nič dobrega in ne pritiče intelektualcem. Nis(m)o vsi politiki pokvarjeni niti ne vsi gospodarstveniki tajkuni. Tako hektično in depresivno vzdušje, ki se ustvarja v Sloveniji, s popolnim zavračanjem politike in odvračanjem od volitev pa samo še dodatno pomaga političnim elitam, ki so zasedle to državo v zadnjih 20 letih, da se še naprej (ob)držijo na oblasti. Spremembe se lahko zgodijo na volitvah," je incident komentiral Krajnc.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (307)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

cirenij
24. 11. 2011 08.35
+5
Nekatere zahteve so res upravičene. Ampak ne morejo posploševat, npr. štipendije vsem. Tukaj mora bit selekcija, tistim potrebnim, koliko jih pa je, ki dobijo starševsko štipendijo v višini delavčeve plače. Tudi ni prav, da so nagnali Kranjca. Marsikaj v njegovem programu je dobrega. Je bil vsaj edini, ki jim je izrazil podporo. Je pa res kot pravi rastafarjanka : uvest sprejemne izpite. Spričevalo srednje šole ni merodajno. Marsikdo šele kasneje pride k sebi. Marsikateri odličnjak pa komplet pogrne.
RED_line
24. 11. 2011 10.14
+3
nekatere zahteve so res kr neki. se strinjam kot študent
zzirafa
26. 11. 2011 17.53
Tudi jaz se strinjam s tem, kar si povedal.
Thor-1st
24. 11. 2011 06.29
+1
Samo nekaj zahtev je upravičenih, vse ostalo je patetičen flanc. Ampak saj jim ne zamerim, saj še noben od njih delal ni. Imajo štipendije in nekateri denar od staršev in tako se je fino iti žuriranje v stilu Kwa dogaja. Itak bi bilo treba omejiti število vpisnih mest in napraviti selekcijo že pred vpisom. Medicinska fakulteta je pri tem kar uspešna že vsa leta. Tam en, ki je komaj OŠ ali šolo s prilagojenim programom končal res ne more postati potem zdravnik . Na filo faks se pa lahko vpise čisto vsak, ki ima pet minut časa in tam nekaj let meditira in potem konča who knows where...
rastafarjanka
24. 11. 2011 07.24
+7
omejitev števila mest s točkami, je čisti nesmisel.. ker nek odličnjak še ni merilo za sposobnega zdravnika ali pravnika. Edina racionalna rešitev je omejitev vpisa s sprejemnimi izpiti
krnekdoo
24. 11. 2011 01.01
+13
Glavni razlog za zasedbo fakultete je mraz zunaj.
tony_abcde@yahoo.com
24. 11. 2011 00.19
+15
imajo tudi precej nerealne zahteve, vsem štipendije?
delboske
24. 11. 2011 01.01
+10
Vsem štipendije do napolnjenega 40. leta starosti !
macx
24. 11. 2011 07.23
+4
RED_line
24. 11. 2011 10.14
+1
seveda, in celo življenje ne delat nič. a ni to fanj :) (* je dal tk predlog)
KatiFafi
24. 11. 2011 00.11
+4
Hipiji so okupiral fakulteto! :)
delboske
24. 11. 2011 01.02
+3
Ne zaprati faksa. Pustite da s esam sesuje vase.
SonyGirl
24. 11. 2011 00.05
+19
Čudn, da se na elektro, al pa strojnem, al pa gradbenem faksu ne bunijo. Mogoče nimajo niti cajta razmišljat o tem, ker so polno zaposleni s študijem.
speedfightpg@hotmail.com
24. 11. 2011 01.24
+8
tocno zaciklano. na strojnistvu nas gonijo 100 na uro ampak to mi je vsec saj bomo enkrat neki morali narediti. Te druzboslovne fakultete bi pa takoali tako morali omejiti z manj vpisnimi mesti, tako da bi samo najboljsi prisli not....
ognjenorezilo
24. 11. 2011 07.27
+0
na tehničnih fakultetah je v višjih letnikih 10 ljudi, mi smo hodili s profesorji na pivo ne pa razmišljali o upiranju. sploh pa na tehničnih fakultetah ni te širokomiselnosti, ki bi pripeljala do takih idej, zato dobro da imamo FF ki opozori na vso nesnago v sistemu visokošolstva. čakam da kakega profesorja, ki je tam samo za to da ima plačo, zvlečejo na cesto. sta pa vi2 lep primer ozkomiselnosti, ki se nekaj trudi na omenjenih fakultetah, vama pa zagotovim iz prakse, da ko bosta zaključila študij in se podala v svet iskat delo, se bosta zavedala kako nekvaliteten je naš študij.
DontTakeItSoHard
24. 11. 2011 09.28
+1
Hahahahaha SonyGirl js sm isto rekla cimri včeri.. Hodm na fmf, in res nimam cajta tuhtat kuk nam je slabo, mam preveč za študirat :D
NotMe
23. 11. 2011 23.58
+11
Leta 91je bilo 61000 študentov, 20 let kasneje pa skoraj še enkrat toliko, od tega jih več kot 35% študija ne konča, povprečna doba študija se pa skoz in skoz daljša. In ne bi o tem, da rastejo kot gobe po dežju razni kvazi univerzitetni in visokošolski programi. Tisti, ki se imajo čas novembra bunit, ga imajo očitno preveč, če se prav spomnim, je november čas za guljenje pred kolokviji na vsakem kolikor toliko resnem faksu! Tko da - marš za knjige, ne pa tkole afne guncat, če mate kej za povedat, to povejte tko kot civiliziran folk, ne pa rint z glavo skoz zid, ko še sami ne veste, kaj bi radi!
PowRider
23. 11. 2011 23.30
+2
Ah ja, študij je en velik privilegij, na žalost se pa tile tega ne zavedajo! Sej če bi šli na kako pravo fakulteto kjer ni cajta za take bedarije bi mogoče kaj drugače razmišljali, dokler je pa govora o FF pa vemo koliko je ura. Ne jemljite jih preveč resno :) Itak ne vedo kaj bi sami s sabo (po večini). :)
lala3
24. 11. 2011 10.35
+2
ti pa itak misliš da je na FF sam filozofija ane? mal se pozanimaj kere smeri so vse gor, pol pa pametuj. *
crnkamn
23. 11. 2011 23.22
+3
"Nočemo le študirati, ampak tudi živeti!" pol bo pa treba zavihat rokave in zaceti delat pri 18ih, da ne boste le filozofirali do 30 leta. ce zelite kaj spremeniti, spokejte protestirat pred bajto kapitalistov ki se imajo za levicarje kot je Jankovic, ki se je pridruzil protestom proti kapitalu in politikom z svojimi 20 miljoni evri - pa ga noben ni vrgu iz mnozice kot ste to danes naredili z Kranjcem. dvolicnost?
RED_line
24. 11. 2011 10.16
+2
hja, fanj vam ko ste v socializmu dobili vse pod rit
Ferdo Crni
23. 11. 2011 23.20
+8
Katastrofa. Zahteve kvazi predstavnikov neke \"zasedbe\",\"delavnic\" in podobne flozarije, se v bistvu samo površinsko, subjektivno dotikajo \"izboljšave\" študia samega. V resnici so zahtevki absolutno navadno lenuharsko sprenevedanje. Seveda so proti bolonjski reformi. Ker je treba že po 3 faliranih padcih na izpitu naslednje pač plačati. To se zavije v antikapitalistično dretje o \"plačljivem šolstvu\" in \"sužnjih kapitala\". V drugo se zavzemajo, da jih sploh ne bi kontrolirali na predavanjih v smislu : če študent reče da je dolgcajt, potem gre lahko na pir in na en puh. Skratka: plačajte nam brezmejno študiranje, in ne drznite si nas kontrolirati kako študiramo. Da so nosilci takšnih kvazi \"revolucinarnih\" tez prav študentje FF in FDV ni prav nič čudnega. Tam imajo med profesorji prave role model kako celo življenje, preko dijaka, diplomiranca, asistenta........ priti so profesure in se z naklonjenostjo pravi politični opciji naslikati kot eminence slovenske stroke. Čeprav niti izkusili niso delo izven univerze ali utrip delovnega človeka. Res --- *
PowRider
23. 11. 2011 23.36
+7
Me prav zanima kaj bi počeli teli protestniki če bi študirali fiziko ali kako elektrotehniko, verjetno bi že prvi teden obupali in brez besed odšli :)
DontTakeItSoHard
24. 11. 2011 09.29
+1
balonar123
23. 11. 2011 23.07
+12
mamo prevec nalog pa premal cajta, a se zezajo??????? ce ze gres studeras, si se nakak sprjaznu s tem da bos pac delu, meni se to zdi logocno........
adorn
23. 11. 2011 23.05
+5
lepo ste uredili to novost pri komentarjih 24ur.. dobra zamisel.. :)
s_love_nija
23. 11. 2011 23.04
+9
problem študentov je, da mislijo, da bodo lahko tako kot povsod drugje vse izsilili, vse jim mora biti prinešeno na pladno, tako kot so tega vajeni od doma. Žalostno je, da se sploh dopusti kaj takšnega, kaj ima en študent za protestirati proti čemu, saj imajo vsega polne riti.... nevejo več kaj bi radi
s_love_nija
23. 11. 2011 23.02
+9
Na žalost so faksi danes socialne ustanove!
Kaja Albreht 1
23. 11. 2011 22.48
+5
dobr da vem kaj se je delal ko smo bli eni lpo na predavanjih....tolk o pomanjkanju časa za študij
Raztezje
23. 11. 2011 21.41
+13
Delavci bi morali slediti vzoru študentov in zaseti fabrike. Tudi oni si zaslužijo štipendijo in vsaj en topel obrok dnevno. Javna uprava pa ne, ker se zaradi njih štrajka in proti njim protestira, da ne bodo spet koga metali na stare finte, kako je treba najprej zanje poskrbeti. Naj na vsaki delavnici piše; "Zasedena avtonomno organizirana delavnica!"
ochi
23. 11. 2011 21.13
+11
dobro ste izkoristili luknjo v žepu in zapolnili čas, ki ste ga ponavadi ob istem času preživljali v lokalih.
lala3
23. 11. 2011 20.41
+21
kakšni hinavci ste vsi po vrsti!!!! vsi pljuvate čez vse in vsakogar, nič vam ni všeč v tej državi, ko pa nekdo dejansko začne nekaj spreminjati pa začnete vsi *kakšna sramota je to in bla bla bla....isto je bilo, ko so študentje razbili parlament.. Pa moram dodati to, da vas itak večina, ki kle komentira SPLOH NIMA POJMA za kaj se gre sam neki se hočte delat pametne in spet šimfat čez vse in vsakogar, ker ste sami zagrenjeni in nesrečni!
pepepipi23
23. 11. 2011 21.22
+16
Ja, točno tako, to je vseslovenski nacionalni šport. Ko bodo delavci stavkali, bodo pa ti isti, ki danes pljuvajo po študentih pisali nekaj v stilu ''naj bi pa študirali''. Tako je s slovenskimi ovčicami. Vsak vse ve in vsak vtika nos v vsako delo. Počasi me navdaja misel, da smo izredno ''bister'' narod, ki vedno drži skupaj.
nekdo...
23. 11. 2011 22.12
+5
MA eni pa res nimate treh čistih al pa ste vsi lenuhi pa ne vplačujete v državno blagajno nič pa vam je vseeno kaj se s tem denarjem dogaja.Vsi si samo iščete neke pravice dolžnosti pa noben
nekdo...
23. 11. 2011 22.12
+8
Če si kdo zasluži protestirat so to delavci privat sektorja ki vas vse *podpirajo
pepepipi23
23. 11. 2011 23.01
+5
Pa dobro, kaj vam ni jasno, kaj zahtevajo ti študentje? Pozanimajte se, o čem govorijo!!! Po vašem je torej obstoječ študijski sistem odličen? Lepo je napisano, ''študij je masiven... ... izvaja se po sistemu copy-paste''. Nekateri ste se obesili le na štipendije, kaj pa ostalo kot npr. kakovost študija, ki jo zahtevajo; univerza ima sedaj idealno priložnost, da potegne ključne poteze. Ko bo stavkal privatni sektor, bom pa v prvi vrsti.
pepepipi23
23. 11. 2011 20.33
+11
Vidim, da je nekaterim Filozofska fakulteta kamen spotike. Ne znam si predstavljati, kako zelo izobraženi morate biti nekateri tu, da po dolgem in po čez pljuvate po Filozofski fakulteti in njenih predavateljih. Malo googlajte in poglejte, kdo so ti nekater predavatelji, ki jih vabijo vrhunske fakultete v svetu, pa vendar iz domoljubja vztrajajo doma. In kot je že nekdo napisal pred menoj, brez Filozofske fakultete danes med drugim ne bi znali niti pisati. Očitno ukinitev Filozofske fakultete tu podpirajo tisti, ki je niso uspeli dokončati, sedaj pa ven s svojimi frustracijami. Kajne?
Martian
23. 11. 2011 20.52
+1
brez Filozofske fakultete danes med drugim ne bi znali niti pisati. --- kva hočeš rečt?da so ble tm nekje v bronasti dobi filizofske fakultete?
pepepipi23
23. 11. 2011 21.33
+9
Martian, kakšen učbenik zgodovine vam ne bi škodil, začnite s tistim za OŠ, da bo šlo lažje, če ne bo šlo, pa ga večkrat prebirajte. Iz katere fakultete pa po vašem prihajajo vrste učiteljev za slovenski jezik, geografijo, zgodovino, tuje jezike itd.?
pepepipi23
23. 11. 2011 21.46
+5
black_princess
23. 11. 2011 22.28
+1
nekdo...
23. 11. 2011 22.36
-3
Sej ne da učitelji prihajajo iz pedagoške fakultete. Medtem ko profesoji
Martian
23. 11. 2011 22.40
-1
Sem prebral že veliko zgodovinskih knjig...tko da ne skrbi za mene....pa prav v nobeni od teh knjig ne piše,da pisava obstaja po zaslugi kake filozofske fakultete....tko da ne pametuj preveč...nobena filozofska fakulteta nima zasluge za to,da znamo danes pisati......
rastafarjanka
24. 11. 2011 07.28
+1
dejstvo je, da polovico smeri na FFju in drugod lahko danes ukinejo :) ne potrebujemo eksotike, ki ne zaposljuje kadra!
tinetone
23. 11. 2011 20.27
+5
a bodo ustanovili svojo komuno? šalo na stran če bodo kaj dosegli jim že vnaprej čestitam, ker pri nas je tako, da vsi bentijo čez vse če bi pa nekdo rad kaj sprmemenil po malo bolj nevsakdanji poti pa potem vsi bnetijo čez tistega, ki bi rad izbolšal stanje
nekdo...
23. 11. 2011 21.40
-1
Kaj pa bi radi spremenili???? Še več socialnih transferjev bi si radi priborili? Ja to pa so res spremembe na bolje. SOCIALIZMA JE KONEC