Slovenija

Konec tedna v Maribor prihajajo anesteziologi iz Reke

Maribor, 23. 02. 2016 13.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š.K./STA
Komentarji
33

V UKC Maribor v petek prihajajo prvi anesteziologi iz reške bolnišnice. Gre za 20 anesteziologov, ki bodo v Maribor prihajali delati za 12 ali 24 ur. To je kratkoročni ukrep, s katerim bi povečali število operacij na 95 odstotkov predvidenega programa. Se pa sicer za delo v UKC Maribor zanima kar 240 anesteziologov.

Več videovsebin
  • Iz SVETA: Pomanjkanje anesteziologov
    01:07
    Iz SVETA: Pomanjkanje anesteziologov
  • Iz SVETA: V Mariboru primanjkuje anesteziologov
    01:57
    Iz SVETA: V Mariboru primanjkuje anesteziologov

Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor bo lahko pri reševanju kadrovskega manjka anesteziologov zaposlil do osem anesteziologov iz tretjih držav. Toliko je zgornja omejitev, ki jo je postavilo ministrstvo za zdravje. Sicer pa naj bi UKC Maribor že ta teden sklenil pogodbe za sodelovanje z več hrvaškimi anesteziologi, je danes povedala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc.

Za delo v Mariboru se zanima kar 240 tujih anesteziologov

Kolar Celarčeva je na današnji novinarski konferenci pojasnila, da naj bi se za delo v UKC Maribor zanimalo okoli 240 zdravnikov anesteziologov iz tujine. Iz mariborske bolnišnice pa so sporočili, da se za zaposlitev zanima 47 anestezilogov iz Hrvaške, 21 z Madžarske, 98 iz Romunije, 65 iz Bolgarije, sedem iz Češke, sedem iz Slovaške in štirje iz Srbije. Po prvih ocenah bi bilo glede na starostno strukturo, izkušenost in usposobljenost 20 primernih za zaposlitev. 

Zaradi pomanjkanja anesteziologov je bil program operacij zmanjšan za 20 odstotkov.
Zaradi pomanjkanja anesteziologov je bil program operacij zmanjšan za 20 odstotkov. FOTO: Thinkstock

Prve okrepitve anesteziologov prihajajo iz Reke

Pogodba o sodelovanju z anesteziologi z Reke predvideva prihod najmanj 12 prihodov na teden. Prihod enega zdravnika in njegovih 12 delovnih ur v UKC Maribor bo stal 1250 evrov bruto.

Za reševanje problematike mariborske anesteziologije so pripravljeni tako kratkoročni kot srednjeročni in dolgoročni ukrepi. Kratkoročni vključujejo iskanje zdravnikov za trenutno premostitev kadrovskega manjka, poleg tega bo letos predvidoma končalo specializacijo pet anesteziologov v UKC Maribor. Kot so sporočili iz UKC Maribor, je podpisana pogodba s hrvaškimi anesteziologi iz KBC Reka. V začetni fazi bo v Mariboru delalo 20 anesteziologov, ki bodo prihajali delati za 12 ali 24 ur. Prvi prihod je predviden že ta petek in konec tedna. Najprej bodo delali le ob koncih tedna, torej od petka do nedelje, kasneje pa čez ves teden, je na današnji novinarski konferenci povedal direktor UKC Maribor Gregor Pivec. Ob tem je poudaril, da gre za visoko usposobljene zdravnike, ki lahko opravljajo tudi zahtevnejše posege. "Dobimo kvalitetne ljudi," je zatrdil.

Srednjeročni ukrep predvideva zaposlitev 8 do 10 anesteziologov iz držav Evropske skupnosti oziroma držav izven Evropske skupnosti, pri čemer v mariborskem UKC upajo, da ne bo težav s priznanjem njihovih licenc. "Želimo si anesteziologov, ki so nam jezikovno bližje," je dejal Pivec. Zato so pristojno ministrstvo prosili za dovoljenje za zaposlitev zdravnikov tudi iz nečlanic EU, predvsem držav jugovzhodne Evrope. Postopek zaposlitve je v tem primeru bolj zapleten, a se kljub temu po besedah Pivca že pogovarjajo za sodelovanje s štirimi zdravniki iz Bolgarije ter enega iz Makedonije.

"Dolgoročni ukrep je dokončanje specializantskega staža za 24 zdravnikov specializantov, ki delajo pri nas. Šele tako bomo zagotovili zadostno število anesteziologov za nemoteno delovanje kirurgije," še sporočajo iz UKC Maribor.

Za petino višja plača zaradi povečanega obsega dela

Iz Maribora so še sporočili, da so reorganizirali anesteziološko službo, tako da se pripravljajo tedenski programi za operativne posege. Prav tako so zaradi povečanega obsega dela priznali 20 odstotno povečanje plače vsem anesteziologom. Na posamezne oddelke so imenovali stalne anesteziologe, ki so skupaj s predstojnikom dotičnega oddelka odgovorni za izpolnjevanje programa. Ti imajo zato 5-odstotni dodatek k plači. Je pa vodstvo UKC Maribor nekoliko prilagodil nadzor nad specializanti anesteziologije v operacijskih dvoranah, s čimer se vsi anesteziologi ne strinjajo. Kot navajajo v UKC Maribor, se nadzor po novem vrši podobno kot v primerljivih državah (Avstrija - Dunaj, Gradec, Nemčija - Heidelberg in Hrvaška - Reka), kjer anesteziolog specialist nadzoruje dva, včasih tudi tri specializante. Izjema je samo kardiokirurgija in otroška kirurgija, kjer je število nadzorovanih specializantov manjše. "Na žalost ugotavljamo, da nekateri anesteziologi še vedno ne spoštujejo predlaganega ukrepa, saj se sklicujejo na priporočila RSK za anestezijo in reanimacijo, kjer bi naj nadzor dveh specializantov anesteziologije prevzeli samo v izjemnih primerih oz. v primeru manjših operacij," še dodajajo v mariborski bolnišnici.

Za petino manj operacij po programu

Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je na današnji novinarski konferenci obljubil, da bo, če se stvari ne uredijo do jeseni, odstopil.
Direktor UKC Maribor Gregor Pivec je na današnji novinarski konferenci obljubil, da bo, če se stvari ne uredijo do jeseni, odstopil. FOTO: Kanal A

V UKC Maribor z učinkom sprejetih ukrepov niso zadovoljni, saj so se programske operacije zmanjšale za približno 20 odstotkov, pri čemer urgence in nujne operacije tečejo nemoteno. "Če bi takšno stanje trajalo celo leto 2016, ocenjujem, da bi odpadlo približno 5.000 operacij, s čimer bi se bistveno podaljšala čakalna doba. Poslovna škoda, ki bi jo na letnem nivoju utrpel UKC Maribor, bi znašala med 6 in 7 milijoni evrov," navaja direktor UKC Maribor Gregor Pivec, ki dodaja, da bo prihod anesteziologov iz Reke povečal število operacij na 95 odstotkov predvidenega programa.

V mesecu januarju 2016 je bilo tako opravljenih 1271 operacij, januar lani 1599. Odpadlo je 328 programskih operacij, kar znaša 20,5 odstotka. V prvi polovici meseca februarja (ponovno primerjalno 2015–2016), je odpadlo 123 programskih operacij, kar je 20,8 odstotka.

Problem, ki se vleče že leta

Ministrica za zdravje je danes tudi opozorila, da problem pomanjkanja anesteziologov v Sloveniji ni nov in so se od leta 2007 z njim ukvarjali trije ministri pred njo. Poleg tega se s tem problemom soočajo tudi v drugih evropskih državah, zato so se ponekod odločili, da del nalog anesteziologov prenesejo na diplomirane medicinske sestre.

Takšen prenos dela so leta 2012 predlagali tudi razširjenemu strokovnemu kolegiju za anesteziologijo, a je bil predlog zavrnjen, je danes povedala državna sekretarka na ministrstvu Sandra Tušar.

Problem mariborske anesteziologije je februarja obravnaval tudi zdravstveni svet in pozval razširjena strokovna kolegija za anesteziologijo ter za kirurgijo, naj na podlagi praks iz tujine pripravita predloge, kako bi reševali problem pomanjkanja anesteziologov. Predlagane rešitve bo zdravstveni svet obravnaval še v marcu.

Pivec: če se zadeve ne bodo uredile do konca leta, bom odstopil

Glede osebne odgovornosti za nastalo situacijo in pozive k odstopu Pivec, ki je na tem položaju že več kot 20 let, odgovarja, da ga imenuje in razrešuje svet zavoda UKC Maribor. Odstopa kljub temu ne izključuje, če se razmere do konca leta ne bodo uredile. "Če UKC Maribor ne bo mogel uresničevati svojih zastavljenih ciljev, bom moral odstopiti," je dejal. "Kakor sem bil pri ustvarjanju kliničnega centra, ne želim biti pri njegovem pogrebu," je dodal.

Na vprašanje, ali bo terjala odgovornost za razmere v UKC, kjer zaradi pomanjkanja anesteziologov odpadajo operacije, je ministrica Kolar Celarčeva dejala, da je to v pristojnosti sveta UKC. Je pa dejala, da s stanjem v UKC Maribor ne more biti zadovoljna, "dokler ne bodo zadeve normalno tekle".

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (33)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Jožajoža
24. 02. 2016 16.38
+1
ZAKAJ.kaj zdrvstveno blagajno tišči denar. ali pa so bolniki ,ki čakajo na operacijo, že plačali pod mizo operacijo mimo vrste. po moje bo to zadnje.
murinar
24. 02. 2016 10.08
Dobro jim je ratalo uničiti zdravstvo! Sedaj bojo pa južni hodili! Barabe !
Timy15
24. 02. 2016 09.17
+2
Tudi na UKC v Mariboru je vodstvo dobro vedelo za vse dogajanje in ni ukrepalo.Nevem kdo ščiti te ljudi,ki niso niti senca tistih izpred 35 let,ko je v tej bolnišnici resnično vse potekalo,kakor je treba.Ti ljudje bi morali že davnaj zapustiti UKC Maribor in za dejanja tudi odgovarjat.
ONniON
23. 02. 2016 22.24
+1
plačajte slovenske delavce tako kot je treba pa bo vsak z veseljem živel ustvarjal in delal v lepi sloveniji , zato pa morajo uvažati poceni delovno silo,kar se zadnja leta dogaja ni ničemur podobno, pogrešam tisto predkrizno slovenijo
motorka57
23. 02. 2016 20.27
+4
......je pa naša vlada,vlada pezdeta,ki bi rada stisnila in prdnila,da ne govorim o ministrstvu,neotesani uradniki s pametjo indulentnega najstnika! Važno je le ,da sedijo v tronu in dobivajo plačo.... Blagor jim,da se ne rabijo naprezat in lohk delajo intrige,pa tudi spore med sodelavci ....
DonDonDan
23. 02. 2016 20.45
+1
Sej vidš že uno kuro Kolarko! Maskota tega, kar se dogaja !!!!
nodus
23. 02. 2016 16.33
+4
Upam, da imajo slovensko zdravniško licenco in izpit iz znanja slovenskega jezika!? Ali bomo izgubljeni v prevodu in delali na črno?! Upam, da ne bojo trpeli bolniki...
simple_mind
23. 02. 2016 17.07
+1
mali grizli
23. 02. 2016 18.37
Jožajoža
23. 02. 2016 19.42
+1
po moje bi bilo najboljše, če bi prišli brez zNANJA. NE BI BILO VELIKE ŠKODE.
Jožajoža
23. 02. 2016 15.52
+2
pa se je res potrebno ukvarjat toliko z bolanimi, zanemarjamo pa zdrave. aja, za denar jim gre. lobijem, ki preko zdravstva kradejo milijone.
DonDonDan
23. 02. 2016 20.47
Ja, ja, Jožko vaši kradejo. Čudn, da ti ne!? Te ne marajo zraven ?? So pa egoisti, veš !! Ne vem zakaj jih imaš te levakarje potemtakem tako rad ? Ljubezen ..
Jožajoža
23. 02. 2016 22.29
sem trenutno v bolnišnici, sem kot v hotelu. imam najpogostejšo slovensko bolezen, razpad jeter. pridi, pa nas boš videl. smejal se boš, s kakimi so vašo zdravstvo ukvarja. HIK na zdravje.ravno sedaj mi je sestra prineslla 2 dl. belega. zaradi delirija
Nikiiy
23. 02. 2016 15.25
+14
300 domačih zdravnikov čaka, pa uvažajo Hrvate in pol pismene BOSANCE.., 300 000 Slovencev na robu preživetja pa Migrante na silo uvažajo..in 135 000 Slovencev brez dela Kosovarje pa poseljujejo vse povsod...
Ka pa mislis
23. 02. 2016 15.43
-9
nesre?ko
23. 02. 2016 15.46
+2
Nikiiy
23. 02. 2016 15.52
+8
300 jih čaka letos Avgusta na čakalno listo diskriminacije novih 200....Tako se dela z domačimi mladimi polnimi energije in znanja...
trunck
23. 02. 2016 16.50
+0
Migrant, kakor vem je Pivec iz tvoje stranke čislanega Janeza. Mu je pač ves kader ušel, zaposlitve pa se še vedno dogajajo po ukrepih spet tvojega Janeza, ki je napadel JU vse po vrsti, da bi prihranil pri javnih stroških. Pa ni, samo BDP mu je padel za 10%. Pa ni problem. Bo bolj uspešen pri reševanju begunske krize, dokler je ne bo reševal. Če jo bo reševal, pa ne bo uspešen, ker še pri nobeni stvari ni bil
simple_mind
23. 02. 2016 17.10
+1
Še dobro, da imate obsedenost z nekim Janezom ves čas na pladnju, kot edini problem v butalski deželi. Pravzaprav mu pa delate reklamo, vsaj tega se zavedajte ...
dr.dare
23. 02. 2016 17.14
-1
ma ne čistilka dobi v avstriji 10 jurjev pri nas pa dohtar 45 eur!!
FAUSTOS1
23. 02. 2016 14.51
+7
kaj če bi kdo povprašal direktorja ukc zakaj ni v 12 letih kolikor se gradil novi oddelek štipendiral kadra-ker potem nebi mogel on in njegovi prejemat denar za kao dodatno delo,ker ni dovolj kadrov
Nikiiy
23. 02. 2016 15.43
+7
300 domačih čaka na špecializacijo..Avgusta novih 200 vsem zapirajo kariero, pot in delovno mesto tako je že nekaj let..
Hajni
23. 02. 2016 14.45
+1
Od našega zdravstva in tu zaposlenih "visoko šolanih" priseljencev bomo vsi pocrkali! Zdrave (zaenkrat še) slovence in državo to bolj malo briga.
kolo1982
23. 02. 2016 14.45
+10
Sramota za slovensko zdravstvo...
Uporabnik113189
23. 02. 2016 15.20
+4
hrčki dobijo denar, slovenec pa žaro, kdo je tukaj rešen?
lepe o?ke
23. 02. 2016 14.24
+4
Anestezisti iz Romunije, Bolgarije , Makedonije,,,,,, katastrofa , kje smo pristali, na podnu,,,,,Kaj pa anestezijsti iz Sirije, Afganistana, Iraka in Pakistana????? Je vredno razmislit,,,,, so verjetno poceni delovna sila, pa verjrtno zelo kvalitetni,,,,,
dr.dare
23. 02. 2016 14.30
+4
malo mešaš pojme od kdaj so pa še bili specialisti iz iraka ali sirije poceni delovna sila? malo imaš pobrkane pojme.. standard teh ljudi preden se je nato+zda odločil uničit njihove države je bil vsaj desetkrat našega!!
Uporabnik113189
23. 02. 2016 14.31
+4
Moja izkušnja, pa ne iz zdravstva, več v detajle ne grem. Bili smo ekipa, domačini, vse je potekalo bolj ali manj brez težav. No, seveda so bili prepiri in iskrice kje pa jih ni. Potem smo dobili multikulturnega strokovnjaka, ki je imel boljšo izobrazbo od naših..Najprej je dala odpoved čistilka, ker so bile vse sanitarije nenadoma svinjske in je rekla naj jih čistimo kar sami. Potem smo ugotovili, da je vse kar je naredil reklamirano, kjub vsemu trudu da ga česa naučimo. najraje je bil na telefonu, dokler ni dobil boljše službe..Vsi smo se oddahnili od te strokovnosti in delali šlamparije po starem, kupci so bili uvidevni in niso reklamirali.
simple_mind
23. 02. 2016 14.18
+1
In vse se to dogaja povsem slučajno, kdo bi si mislil, naenkrat velik problem, brez botrov, spet sami "naši", kaj ?
Uporabnik113189
23. 02. 2016 14.02
+7
Mogoče ne veste, da je uspeh operacije v mnogočem odvisen od anesteziologa. Pravzaprav skoraj vsem. Niso namreč vsi ljudje enaki, v resnici je vsak svoj unikum. Mnogi so alergični na vsega vraga in od njegove strokovnosti je odvisno ali boste "nepomemben" in "rutinski" poseg preživeli..Za naše ni bilo denarja, ker so dobro delali, ni bilo problemov, pa so "nagrajevali" druge, ki so bili glasni in kričali da imajo premalo. Vedno ista zgodba, kako sem že tega sit. Odgovor je bil hiter in za naše zdravstvo popolnoma nepričakovan. Napisali so odpoved in šli tja kjer delajo manj za mnogo več. Pa še glava jih ne boli od napihnjenih in nadutih saj vemo koga. No, sedaj imamo mnogo kandidatov za zamenjavo, vprašanje se glasi le, ali imajo znanje takšno kot tisti ki so odšli. Osebno krepko dvomim in sem zaskrbljen. Izkušnje iz otroške so poučne..
simple_mind
23. 02. 2016 14.21
+1
Relativno zelo pogosto se pacient ne zbudi več iz splošne anestezije,... Podpisati pa pacient mora, pred kirurškim posegom, da pravzaprav nihče ni odgovoren, če se kaj slabega zgodi, hehe...
Uporabnik113189
23. 02. 2016 14.25
+0
Seveda to ni evtanazija, ki je kazniva, podpisal si sam, torej izrazil željo, vsekakor bolje kot če bi trpel mesece brez posega..
dr.dare
23. 02. 2016 13.59
+4
240 se jih zanima ljudje so pa še vedno brez operacij.. razumi ti to če lahko...