Slovenija

Konec tedna bo oblačen, v ponedeljek nas bo razveselilo sonce

Ljubljana, 05. 12. 2014 09.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Obeta se nam oblačno vreme, žled pa se na kritičnih območjih tali. Tako bo vse do nove ohladitve, ki se nam obeta v začetku naslednjega tedna. A nov žled ne bo nastajal. V ponedeljek nas bodo razveselili sončni žarki.

Nekaj suhega in sončnega vremena bomo imeli v ponedeljek.
Nekaj suhega in sončnega vremena bomo imeli v ponedeljek. FOTO: Thinkstock

Jutri bo še oblačno, ponekod bo občasno še rahlo deževalo. Meja sneženja bo na okoli 1800 metrov nadmorske višine, jutri pa med 500 in 800 metri. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ki se bo jutri popoldne nekoliko okrepila, poroča Agencija za okolje.

V nedeljo bo na zahodu države zmerno, drugod pa pretežno oblačno. Predvsem v vzhodni polovici Slovenije bodo občasno še rahle padavine, napovedujejo vremenoslovci, ki razveseljujejo z napovedjo, da bo v ponedeljek suho z obdobji sončnega vremena. Na Primorskem bo oba dneva pihala povečini šibka burja.

Včeraj so vremenoslovci sporočili, da se nevarnost nastanka žleda in poledice zmanjšuje, danes pa je dežurni prognostik na Arso Janez Markošek za 24ur.com dejal, da je nevarnost že nična ter da se led tali. V začetku prihodnjega tedna se nam v višjih legah obeta ohladitev. Nov žled ne bo nastajal, se bo pa že obstoječi žled nehal taliti, je dejal in dodal, da se bo morda pa do takrat že povsem odtalil.

Kdaj nas bo razveselil sneg?

Kako bo od ponedeljka naprej? Od torka do vključno četrtka bo suho vreme, kažejo napovedi. Sprva bo nekaj sonca tudi po nižinah, nato pa bo vse pogostejša megla. Na Primorskem in v višjih legah bo povečini sončno. Jutranje temperature bodo v večjem delu Sovenije pod lediščem. Proti koncu tedna se bo oblačnost povečala, predvidoma v soboto bo pričelo deževati, v nedeljo pa naj bi se meja sneženja spuščala, so zapisali na spletni strani meteo.si.

Kakšne so razmere v visokogorju?

Na nadmorski višini 2500 metrov je snega v Julijskih Alpah do okoli 130 centimetrov, na 1500 metrih pa okoli 30 centimetrov. Sneg leži tudi v Gornjesavski dolini, kjer ga je do 10 centimetrov, od drugod pa podatkov ni. Z nižjo nadmorsko višino debelina snežne odeje hitro pojema. Drugod v naših gorah je na 1500 metrih nadmorske višine večinoma kopno. Snežna odeja je razmeroma mehka, le ponekod je pokrita s tanko skorjo, ki je nastala zaradi vetra.

Jutri se bodo od vzhoda spet začele pojavljati padavine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 500 metrov. Padavin bo več v vzhodnem delu naših gora, v Julijskih Alpah ter v hribih Notranjske in severne Primorske pa manj. Do nedelje zvečer lahko zapade od 5 do 10 centimetrov snega, malo več morda le na Pohorju in v vzhodnih Karavankah. Lavinske razmere se zato ne bodo kaj dosti spremenile, le snežna odeja bo segla v nižje nadmorske višine.

Na Planinskem polju se nivo vode viša

Višina vode na vodomerni postaji Hasberg na Planinskem polju je danes ob 8. uri znašala 530 centimetrov, dodajajo v agenciji. Višina vode na Planinskem polju se je tako v zadnjih 24 urah zvišala za 8 centimetrov. Danes in jutri se lahko vodostaj na Planinskem polju še nekoliko poviša, opozarjajo.

Ljubljanica poplavlja na območja pogostih poplav in upada, pravijo v agenciji.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

flojdi
05. 12. 2014 20.15
+2
..kako že izgleda sonce ??? ( še moji ciklami na okenski polici se je že scufalo. ponavadi ima listke in cvetke na dvocentimetrskih štiblah, zdaj pa so te dolge že 10-15cm...
LuckyBastardo
05. 12. 2014 11.36
+3
Snega letos ne bo ,ze dolgo ni bil božič bel
zof4
05. 12. 2014 10.58
+9
pa kdaj bo že sneg,vsakič ga v napovedi zamaknejo za en teden
CandySkull
05. 12. 2014 11.09
+3
slayer2
05. 12. 2014 12.07
+4