Slovenija

Konec stavke v novomeškem domu starejših. Zaposleni dosegli plačilo za delo med prazniki

Novo mesto, 11. 01. 2018 20.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Stavkovni odbor je preklical stavko v novomeškem Domu starejših občanov, ki so jo v začeli zaposleni, da bi si zagotovili plačilo dela na praznične dni. Obe strani sta pri pogajanjih nekoliko popustili, je povedal predsednik stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič.

V novomeškem Domu starejših občanov (DSO) so po popoldanskih pogajanjih danes preklicali stavko, ki so jo v sredo začeli zaposleni. Predsednik stavkovnega odbora Zvonko Vukadinovič je povedal, da sta obe strani nekoliko popustili. 

Vukadinovič, sicer predsednik Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije, je še dejal, da so pri pogajanjih dosegli svojo glavno zahtevo glede plačila dela na praznične dni, zadovoljni pa so tudi pri izpolnitvi drugih zahtev. Odstopa direktorice DSO Milene Dular ne zahtevajo več.

Z vodstvom DSO so podpisali tudi stavkovni sporazum in stavko že danes preklicali. V novomeškem DSO delo tako že poteka po utečenih tirnicah, je še povedal Vukadinovič.

Po njegovih besedah je omenjeni sindikat sicer stavko začel, ker je vodstvo novomeškega DSO zaposlenim med prazniki namesto, da bi jim to delo plačali, kot določa kolektivna pogodba, zadnji dve leti podeljevalo neplačane proste dneve, ki so jih morali ti potem še nadoknaditi.

Zaposleni so z izkupičkom stavke zadovoljni.
Zaposleni so z izkupičkom stavke zadovoljni. FOTO: Kanal A

Zaposleni so morali tako po njegovem mnenju na leto ob enaki plači delati vsaj 11 dni več od svojih kolegov drugje po državi, in so bili zato v neenakopravnem položaju. Glede svojih zahtev so se z vodstvom novomeškega DSO pred stavko sicer večkrat neuspešno pogajali.

Prvič so stavkali v sredo, ko je večina zaposlenih med poldrugo uro trajajočo stavko poskrbela le za nujne in storitve, brez katerih bi bila ogrožena življenja ali pa bi se zdravje oskrbovancev lahko poslabšalo. Doplačilnih storitev niso izvajali, varovance DSO pa so skušali čim manj obremeniti.

Danes so stavko nadaljevali v milejši obliki oz. le z delom točno po pravilih, do premika pri pogajanjih pa je prišlo na izredni seji sveta zavoda v sredo popoldne, na kateri so direktorici DSO, ki je pred tem trdila, da pri delovanju zavoda upoštevajo vsa zakonska določila, predlagali, naj stavkajočim ugodi pri zahtevi plačila dela na praznične dni.

Dularjeva je povedala, da bo predlog sveta upoštevala, glede preostalih zahtev pa napovedala nadaljnja pogajanja.

V DSO Novo mesto, ki zaposluje 230 ljudi, sicer med drugim skrbijo za 355 varovancev.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pepikrlinca
11. 01. 2018 21.42
+0
Zanimiv je ogled komentarjev tukaj. Očitno spletnih mrhovinarjev, ki so prisotni pod večino člankov na 24 ur. nesreča navadnih delavcev ne zanima
pepikrlinca
11. 01. 2018 21.39
+1
kaj so dosegli? kaj tisto kar jim po zakonu pripada.