Slovenija

Konec šole, poletje se lahko začne!

Ljubljana, 22. 06. 2012 07.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Večina otrok je za to šolsko leto zadnjič sedla v šolske klopi. V šolo se vračajo 3. septembra. Izjema so seveda maturanti. Manj veseli pa so verjetno tisti, ki imajo še predmetne ali popravne izpite.

Večina otrok bo danes zadnjič sedla v šolske klopi, potem pa se začnejo dvomesečne počitnice.
Večina otrok bo danes zadnjič sedla v šolske klopi, potem pa se začnejo dvomesečne počitnice. FOTO: Thinkstock
V šolske klopi se učenci vračajo v ponedeljek, 3. septembra.

Učenci osnovnih šol in dijaki z izjemo devetošolcev in maturantov so imeli danes zadnji dan pouka v tem šolskem letu. Za večino so se začele najdaljše počitnice v letu, šolskih obveznosti pa še ne bodo odložili tisti, ki imajo še predmetne in popravne izpite.

Za nekatere se učenje z zadnjim šolskim dnem ne konča, saj jih čakajo popravni ali predmetni izpiti.
Za nekatere se učenje z zadnjim šolskim dnem ne konča, saj jih čakajo popravni ali predmetni izpiti. FOTO: Thinkstock

V iztekajočem se šolskem letu je šolske klopi gulilo 159.618 učencev v osnovnih šolah in 79.900 dijakov v srednjih šolah. Učenci devetega razreda osnovne šole so s poukom zaključili že 15. junija, dijaki zaključnih letnikov srednjih šol pa 28. maja.

V osnovnih šolah se s torkom, 26. junija, začenja obdobje predmetnih in popravnih izpitov za učence do 8. razreda. Izpite bodo v tem roku lahko opravljali do 9. julija, medtem ko se bo za devetošolce obdobje predmetnih in popravnih izpitov zaključilo v ponedeljek, 2. julija, saj jih imajo možnost opravljati že od 18. junija. Novo priložnost bodo učenci osnovnih šol imeli še med 20. in 31. avgustom. Za srednješolce se 28. junija začenja spomladanski izpitni rok, jesenski rok pa se začenja 16. avgusta.

Ob zaključku šolskega leta se je minister za izobraževanje, znanost, kulturo in šport Žiga Turk v poslanici učencem, njihovim staršem in učiteljem zahvalil za trud. Vsem je zaželel miren odhod na počitnice in dodal, da se bodo septembra, ob začetku novega šolskega leta, vsi vrnili v isto šolo, kot so jo obiskovali doslej, starši pa da bodo otroke pripeljali v šolo in jih po koncu pouka prevzeli ob isti uri kot doslej. Prav tako bodo v istih šolah kot doslej učili isti učitelji, je poudaril minister.

Iztekajoče se šolsko leto je v osnovnih šolah zaznamoval začetek uvajanja posodobljenih učnih načrtov, ki se bo nadaljevalo tudi prihodnje šolsko leto. Posodobljeni učni načrti se uvajajo pri več predmetih in v različnih razredih. Kot pravi vodja oddelka področnih in predmetnih skupin na zavodu za šolstvo Amalija Žakelj, si strokovnjaki v šolstvu vseskozi prizadevajo v pouk uvajati sodobne pristope oz. da je njihova bistvena naloga posodabljanje šolske prakse.

Prihodnje šolsko leto bo v šole po Sloveniji predvidoma vstopilo 161.070 osnovnošolcev in 78.560 dijakov. Med drugim se s prihodnjim šolskim letom uvaja centralna evidenca, ki bo pristojnim organom omogočala hitreje in lažje dostopati do ustreznih podatkov.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

br.0001s
23. 06. 2012 15.05
profesorje je treba nagnat na ceste pa naj odprejo privat šole če jim je tolko do tega. otroke nam itak poneumlja zahodni svet,ko smo taki hlapčki.