Slovenija

Konec rohnenju tovornjakov

Maribor, 19. 10. 2007 18.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Prometni minister Žerjav je spet omejil vožnjo tovornjakarjev med Mariborom in Madžarsko ob sobotah.

16 županov poziva ministra Žerjava, naj premisli o razrešitvi vodstva Darsa.
16 županov poziva ministra Žerjava, naj premisli o razrešitvi vodstva Darsa. FOTO: POP TV

Minister za promet Radovan Žerjav je danes na srečanju o problematiki čezmernega prometa tovornih vozil skozi Pomurje v Beltincih predstavil več ukrepov za omilitev nevzdržnih razmer. Med temi je tudi prepoved vožnje tovornjakov v noči na soboto. Žerjav je napovedal, da bodo zapornice na 29 železniških prehodih med Sežano in Ljubljano ter Ormožem in Mursko Soboto delovale še v tem letu, potrdil pa je tudi svojo odločitev, da bo zamenjal vodstvo in nadzornike Družbe za avtoceste v RS (Dars).

Omejitev tovornega prometa

Odredba o omejitvi tovornega prometa na cesti G3/1, to je med Mariborom in Dolgo vasjo, je izšla v današnjem Uradnem listu in velja med 22. uro v soboto in 21. uro v nedeljo. Za zdaj je prehodna, saj potekajo intenzivni pogovori z Madžarsko, da bi državi podaljšali prepoved na čas med 8. uro v soboto in 22. uro v nedeljo, kot je veljalo med letošnjo turistično sezono. Sodelovanje obeh držav je po besedah ministra Žerjava nujno tudi zato, ker bi si s skupno zaporo porazdelili tovornjake na parkiriščih, ki jih je veliko premalo.

V SV Sloveniji so župani 16 občin na prometnega ministra Radovana Žerjava naslovili odprto pismo, v katerem so izrazili protest zoper napovedane menjave vodstva Dars. Župani so v sporočilu za javnost zapisali, "da napovedane menjave ne služijo pozitivnemu oz. zdravemu namenu, temveč zgolj izražajo neznosno lahkost oblastniškega stroja pri poseganju v gospodarstvo".

Prav iz tega razloga na ministrstvu resno razmišljajo, da skoraj končanega avtocestnega odseka med Mariborom in Lenartom za promet ne bi odprli letos, pač pa šele, ko bo zgrajena celotna avocesta med Mariborom in madžarsko mejo, to je do konca prihodnjega leta. Do takrat bi na njem ob koncu tedna parkirali tovornjaki.

Zapornice spet spuščene

Že pred leti postavljene zapornice, ki pa ne delujejo, bodo delovale še letos, najprej poskusno, saj je to potrebno za uporabno dovoljenje, je nadaljeval Žerjav in vse prebovalce, ki nanje nestrpno čakajo, prosil za potrpljenje. Med Mursko Soboto in Ormožem je takih prehodov 18, med Sežano in Ljubljano pa 11.

Minister Žerjav je spet omejil vožnjo tovrnjakov med Mariborom in Madžarsko ob sobotah.
Minister Žerjav je spet omejil vožnjo tovrnjakov med Mariborom in Madžarsko ob sobotah. FOTO: POP TV

Minister je omenil tudi sredino skupno sejo vlad Slovenije in Madžarske in povedal, da Slovenija predlaga, naj drugega tira proti Madžarski ne bi gradili ob sedanjem tiru, ki pelje skozi Hodoš, pač pa bi pri Beltincih zavil proti Lendavi in se tam povezal z madžarsko progo pri Rediczu. Vendar pa morata državi o tem še doseči soglasje.

Dars: Žerjav vztraja pri razrešitvi

Na vprašanje, kako komentira odprto pismo 15 županov med Mariborom in Dobrovnikom, ki protestirajo zoper napovedane menjave vodstva Darsa, je Žerjav dejal, da pisma ni dobil in ga zato ne more komentirati. Kar zadeva vodstvo in nadzornike Darsa, pa vztraja pri razrešitvi, je dodal.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

albertinum@excite.com
21. 10. 2007 15.00
Žerjav ima jajca, da bo zamenjal mafijo na DARS-u. Tako se dela. Po Virantu je on drugi minister sicer nesposobne Janševe vlade, ki zna kaj narediti.
dinozavec
21. 10. 2007 09.15
Kot prvo si pojdi pogledat kaj pomeni tovornjakarsko parkirišče, pa boš vedel zakaj tam ne smejo stati. Drugo je to, da bi ta avtocesta morala biti zgrajena 2006, pa še vedno ni, zdaj pa jo hočejo še zamakniti, tretje pa so nenormalne gneče okoli Lenarta in G. Radgone, od MS do MB pa neredko rabiš po 1h30 ali več za 56km vožnje. Zato se te ceste rabijo. Vsaj od Lenarta do MB da bi se normalno lahko peljal, če že drugje ne.
igicza
21. 10. 2007 00.33
nintendo64..meni se pa ta ideja sploh ne zdi slaba in menim, da se ta nova avtocesta ne bi smela uničit.Saj pa bodo samo ob vikendih stali in če pogledamo na počivališče Trojane je vse ok.
nintendo64@email.si
20. 10. 2007 04.27
To, da bi tovornjaki parkirali na novo zgrajeni avtocesti 1 leto, še je le prava ideja. Si predstavljate kako bo ta avtocesta uničena po enem letu stanja tovornjakov na njej?! Kolesnice bodo verjetno globoke kot škocjanske jame.
123_Zoke_vec_ni
19. 10. 2007 21.33
Ja, kaj pa je, novinarčki bogi?? A spet pritiskajo na vas, da morate cenzurirat vse, ki ne pišejo po godu vašim financerjem? V DARS so SLS-ovi lobiji, in večina županov, ki so proti menjavi vodstva je SLS-ovih, ali simpatizerjev SLS. Če to ne ustreza vašem medijskem konstruktu, ki očitno napeljuje k diskvalifikaciji ministra, pa mirne duše izbrišite tale post.
E-OL
19. 10. 2007 20.16
Če DARS dela prav sem jaz papež! mafija ena... pffffff
123_Zoke_vec_ni
19. 10. 2007 20.02
Župani občin Maribor Franc Kangler (SLS), Sveti Jurij ob Ščavnici Anton Slana (neodvisni), Beltinci Milan Kerman (NSi), Pesnica Venčeslav Senekovič (SLS), Veržej Slavko Petovar (SLS), Lenart Janez Kramberger (SLS), Križevci Ozvald Tučič (neodvisni), Turnišče Jožef Kocet (SLS), Benedikt Milan Gumzar (LDS), Črenšovci Anton Törnar (SLS), Gornja Radgona Anton Kampuš (SD) in Radenci Mihael Petek (neodvisni). Tako se poroča. Ker nam je vsem znano, da je Dars vrtiček SLS-ovega lobija.