Slovenija

Konec počitnic povzroča preglavice tudi staršem: polna šolska torba stane od 100 do 150 evrov

Ljubljana, 17. 08. 2015 10.26 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Starši morajo za šolske potrebščine osnovnošolca odšteti od 100 do 150 evrov, lahko pa tudi več, saj se strošek delovnih zvezkov med šolami precej razlikuje. Lani so bile razlike najopaznejše pri devetošolcih, saj so morali ponekod starši za delovne zvezke odšteti 170 evrov, nekje drugje pa 'zgolj' 31 evrov.

Pri delovnih zvezkih se strošek razlikuje od šole do šole, saj vsak učitelj sam določi, ali bo uporabljal delovne zvezke in katere.
Pri delovnih zvezkih se strošek razlikuje od šole do šole, saj vsak učitelj sam določi, ali bo uporabljal delovne zvezke in katere. FOTO: Aljoša Kravanja
Pred začetkom novega šolskega leta starši hitijo z nakupom vseh potrebnih stvari, ki jih bo v šoli potreboval otrok. Koliko bodo odšteli zanje, je odvisno predvsem od kakovosti izdelkov in delovnih zvezkov, ki jih zahteva posamezne šola. Po izkušnjah DZS morajo starši za prvošolca odšteti od 100 do 150 evrov, lahko pa tudi več.

Po besedah vodje marketinga na DZS Nataše Ješe starši za stvari, ki jih bo v šoli potreboval prvošolec, v povprečju odštejejo od 100 do 150 evrov, lahko pa tudi več, če izberejo torbico znanega proizvajalca.

Za šolske potrebščine, kot so barvice, zvezki in podobno, starši po besedah Ješetove v povprečju odštejejo od 40 do 70 evrov. Dodatnih 70 evrov odštejejo za delovne zvezke, še nekaj dodatnega denarja pa za torbico. Učbenike si lahko učenci brezplačno sposodijo v šoli.

Pri delovnih zvezkih se strošek razlikuje od šole do šole, saj vsak učitelj sam določi, ali bo uporabljal delovne zvezke in katere. Pri torbicah pa je strošek odvisen od njene kakovosti in proizvajalca. "Če starši kupijo torbico priznane znamke, v kateri so še peresnica, barvice in vrečka za copate, lahko ta stane od 145 do 199 evrov. Če pa kupijo običajno torbico, pa lahko ta stane tudi zgolj 9,99 evra," pravi Ješetova.

Starši se po besedah vodje marketinga na DZS običajno sicer odločajo za bolj kakovostne in s tem dražje izdelke, četudi imajo nizke dohodke, ker "želijo za svoje otroke najboljše". Pri torbicah računajo tudi na to, da jo bo lahko v primeru, da bo bolj kakovostna, otrok nosil več let ali pa jo bosta nosila njegov brat ali sestra, dodaja. Sicer pa na DZS opažajo, da se stroški staršev za stvari, ki jih bo v šoli potreboval otrok, iz leta v leto ne povečujejo in ostajajo na približno enaki ravni.

Ali je uporaba velikega števila delovnih zvezkov smiselna?

Na Zvezi aktivov svetov staršev Slovenije podatkov o tem, koliko stanejo šolske potrebščine, nimajo, imajo pa zbrane precej podrobne podatke o stroških za učbenike. Po podatkih, zbranih s 113 (od 450) osnovnih šol, so učbeniki v preteklem šolskem letu za prvi razred v povprečju stali nekaj manj kot 50 evrov, za deveti razred pa v povprečju nekaj več kot 76 evrov. Najdražji so bili učbeniki za osmi razred, ki so stali nekaj manj kot 94 evrov.

Zbrani podatki po besedah predsednika omenjene zveze Antona Medena kažejo, da obstajajo velike razlike med šolami. Tako lani staršem prvošolčkov na nekaterih šolah za delovne zvezke ni bilo treba odšteti niti evra, medtem ko je na eni izmed šol ta znesek dosegel tudi nekaj več kot 86 evrov. Še večje so bile razlike v devetem razredu, kjer so morali starši za učbenike ponekod odšteti 170 evrov, nekje drugje pa "zgolj" 31 evrov. Največ za delovne zvezke sicer odštejejo starši otrok v Pomurju.

Tudi zato Meden ocenjuje, da bi bilo treba narediti analizo, zakaj prihaja do takšnih odstopanj. Na zvezi po njegovih besedah sicer spoštujejo strokovno avtonomijo učiteljev, da določijo, katere delovne zvezke potrebuje učenec, "očitno pa je, da pri tem uporabljajo zelo različne metode".

Po njegovem bi bila potrebna tudi analiza, ali je uporaba velikega števila delovnih zvezkov smiselna. Na šolah, kjer učenci ne potrebujejo veliko delovnih zvezkov, namreč dosegajo enake rezultate kot na šolah, kjer so stroški za delovne zvezke najvišji, pravi.

Na splošno sicer Meden opaža, da se stroški za delovne zvezke v zadnjih štirih letih zmanjšujejo. Slednje kažejo tudi zbrani podatki. Skupen strošek za delovne zvezke za obvezne predmete za vse razrede osnovne šole je pred štirimi leti znašal okoli 750 evrov, danes pa znaša okoli 650 evrov, pravi.

 

Povečuje se število staršev, ki ne zmorejo nakupa šolskih potrebščin.
Povečuje se število staršev, ki ne zmorejo nakupa šolskih potrebščin. FOTO: Aljoša Kravanja

Število staršev, ki ne zmorejo nakupa šolskih potrebščin, se povečuje

Nižji stroški za delovne zvezke pa kljub vsemu očitno ne pripomorejo k temu, da bi se število staršev, ki imajo težave z nakupom šolskih potrebščin, zmanjševalo. Nasprotno. Po besedah sekretarke Skupnosti centrov za socialno delo Slovenije Darje Kuzmanič Korva na centrih za socialno delo opažajo, da se število družin, ki ne zmorejo omenjenega nakupa, povečuje.

Na slednje po njenih besedah kaže tudi podatek, da se je povečalo število prejemnikov izrednih denarnih pomoči, namenjenih za nakup šolskih potrebščin. Velik strošek po besedah Kuzmanič Korve pri tem predstavljalo prav obvezni delovni zvezki.

Na skupnosti centrov za socialno delo si tudi zato prizadevajo, da bi staršem pomagali še na druge načine. Tako so v preteklih dveh letih z Rotary klubom 25 iz Ljubljane že pripravili dve akciji nabave šolskih potrebščin za otroke, katerih starši nakupa ne zmorejo.

Projekt je vključeval vseh 62 centrov za socialno delo v Sloveniji in osnovne šole, ki so se na terenu povezali in ugotovili, katere družine potrebujejo pomoč. Na tak način je lani šolske potrebščine prejelo 11.333 otrok, pravi Kuzmanič Korva.

Slednja je tudi prepričana, da bi morale biti tovrstne akcije bolj usklajene, "saj pomoč zbira in razdeljuje veliko število različnih organizacij in posameznikov, ki medsebojno niso povezani in tako ne ustvarijo sinergije".

Akcije zbiranja sredstev za šolske potrebščine sta letos tradicionalno pripravili Slovenska karitas in Rdeči križ. Prva sredstva zbira v okviru akcije Otroci nas potrebujejo, drugi pa predvsem preko svojih območnih organizacij.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (160)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

najram
18. 08. 2015 22.00
V cajtih ko sn jaz bil šolar je blo ajnfoh vse.....čitanka je bla čitanka......pa ni blo važno,če sem obiskoval šolo v Mariboru al pa v Kopru al pa ....ne vem ki ....danes je vse vkup bolano..
zvit kot presta
18. 08. 2015 15.17
+1
V Sloveniji imamo obvezno osnovno šolo, z javno priznanem učnim programom. kako je potem mogoče, da si šole lahko same izbirajo učbenike in učno gradivo. meni tole diši po neenakosti. Pa nisem za eno uniformiranost, ampak kar se učnega procesa tiče bi moral biti po vseh OŠ v državi enak in z enakimi pripomočki.
LOPOVEpredZID
18. 08. 2015 08.15
-1
pa jim kupite tablične računalnike in nerabijo zvezkov, ne rabijo barvic in flumastrov......aja sej tablične računalnike imajo že vsi!!!
dule100
18. 08. 2015 08.06
Delovni zvezki in zvezki za 4.razred OŠ stanejo 150 Eur !
123lolita123
18. 08. 2015 06.19
+5
more met..more met.. zakaj pa more met vsako leto vse barvice nove? Naucite jih lepo delat s svojimi stvarmi pa ne bo treba skos novo kupovat. madona..4 leta pa ja zdrzi en normalni nahrbtnik. razvajate jih, zato pa je kakor je. jaz imam pri svojih 30ih se zmeraj flomastre in barvuce spravljene iz os in se zmeraj vse lepo dela. pa niso "firma".
flisko1423
18. 08. 2015 00.19
+2
osnovna šola velik bl na**be ker morjo met flumastre barvice ni da ni. Pa vsk otrok more imet spider-mana al pa bat-mana narisanga, da so zadovoln.
odpisan2x
17. 08. 2015 23.34
+2
vsako leto novi delovni zvezki pa kaj vam dogaja,evo vam uradno prijavo za ministrstvo za notranje zadeve.se vam bom podpisal z imenom in primkom,sicer vam pa menda že anonimna prijava lopovskih iger zadostuje
AtaAufbiks
17. 08. 2015 23.26
+1
Če bi država nehala financirati RKC, bi bilo dovolj denarja za vse šolske potrebščine, za malice in za kosila!
Diškor
17. 08. 2015 23.52
+2
ONniON
17. 08. 2015 23.12
+3
v sloveniji je življenje postalo nasplošno drago, vse več revščine ipd....po drugi strani so pa problem izbirčni , domišljavi profesorji in založniki
Diškor
17. 08. 2015 22.42
-2
A JE NOV UČNI PROGRAM, VSAJ PRI ZGODOVINI SLOVENCEV. NA PROSTORU OD REETIJE ( CH) DO ROMUNIJE SO SLOVENCI ŽIVELI VSAJ 3000 p.K.
Diškor
17. 08. 2015 22.41
-3
ČE BI VLADAL J.J., BI LANSKO LETO TABLICE DAL IN 1000 EUR PO DRUŽINI, LETOS PA LAPTOPE IN 2000 EUR, PA STE RAJ" ETIČNEGA" IN " POŠTENEGA" MIRKA IZVOLIL, POL SI V KASTROLO ETIKE NALIJTE, KUHAJTE 30 min IN Z POŠTENJEM PRELIJTE IN DOBER TEK.
gremonazaj
17. 08. 2015 21.04
+7
Pomoč zbira in razdeluje veliko število različnih organizacij, ki medsebojno niso povezani.. TOČNO TAKO. Delam v trgovini in vidim vso bedo te družbe. Mama dobi od Karitasa bone za nakup šolskih potrebščin npr. ca 200 eur, nato gre še na RK po naročilnico, spet za 200 Eur, če še to ni dovolj še na Center za socialno delo po. novo naročilnico. Zbirajo pa vse po vrsti, vse drago, nič ne gledajo na ceno. Starši, ki so pa zaposleni pa nakupujejo drugače, doma vse pregledajo, če je še kaj ostalo od lanskega leta. Saj za našo firmo je tak nakup super, .ni pa pravično porazdeljen denar za tiste ki res potrebujejo .Pridejo vse zagorele( še pohvalijo se , da so bili cel mesec na morju), ful nakita., nikjer ni videti kakega pomanjkanja. To je SLO Zato imamo zaposleni tako nizke plače, ker treba futrat še nezaposlene, ki se niti najmanj ne trudijo zaposliti. Pravijo , da jim je tako fajn., je luštno . Da ne govorim o učiteljih in njihovih seznamih.Res se človek vpraša od kje jim diplome?Podružnica ima druge del. zvezke kot matična šola. Kako si lahko dovolijo , da vsako leto spreminjajo seznam.? Noben del. zvezek očitno za njih ni dovolj dober. Vsako leto si umislijo novega, nato ugotovijo , da ni v redu, tako ostane prazen in naslednje leto zahtevajo spet drugega. Ali ni to sumljivo? V redu bomo vse prodali, ta kratko potegnejo pa starši. Profit ima edino učitelj in založnik .Jaz dobim od firme najmanj, samo besede, da dobro delamo.. Pa LP
srebrnibreg
17. 08. 2015 21.11
+4
tatanka44
17. 08. 2015 20.50
+5
Ravnateljica in socialna delavka sta mi rekli da moramo fanta UKALUPITI................ker je bil pač malo živ.In sedaj ga podpiram 100% čeprav je bil že v 4 razredu ukor.To so normalni otroc,ne pa 20 pridnih punčk sam da ma učitlca mir.UKVARJAT SE JE TREBA Z NJIMI.
adorn
17. 08. 2015 20.28
+4
zakaj pa je tisoče in tisoče evrov za lgtb..? ni pa za malco in šolske potrebščine.. in ni za šolstvo in ni za zdravstvo..? je za grke, je za zadolževanje itd..? ja vi novinarji se ne borite za pravice in resnice.. ne odkrivate napravilnosti in nepravična financiranja..? vprašanje za novinarje zakaj pa ne razkrivate zakaj ni denarja za šolske otroke.. vsako leto ponavljate eno in isto.. ne iščete pa vzroke ali rešitve..? saj delate za državljane ne..?
srebrnibreg
17. 08. 2015 19.11
+8
Kot prvo je groza, ker morajo toliko knjig in raznoraznih zvezkov nositi, kot drugo bi morala država dovoliti najvišjo ceno učbenikov in, da bodo učbeniki v vseh šolah isti ne pa, da si vsaka šola izbira svoje učbenike in tretje je problem, da otrokom ni težko kupiti telefon za 500 evrov knjige so pa predrage.
johanca123
17. 08. 2015 20.49
+1
Lohk se javiš in vsak dan kakim petim mulcem nosiš knjige v šolo namesto da pametuješ na tem portalu.
srebrnibreg
17. 08. 2015 20.56
+2
Jaz sem svojemu mulcu pomagal drugi pa naj svojim.
simple_mind
17. 08. 2015 18.53
+1
Očitno stane še premalo, saj se nihče ne zgane, ne ? Zakaj si ne bi nekateri delali mastne profite na račun obveznega šolstva in ostalega, če ni nobenega nasprotnika, ne ?
iGURT
17. 08. 2015 20.19
-1
obvezno šolstvo ti ni ok? .....ti bi ukinil obvezno OŠ?
Kapitol
17. 08. 2015 17.13
-6
Vsaj otroci niso več lačni sedaj ko ni Janše...
iGURT
17. 08. 2015 18.44
-1
Roxy79
17. 08. 2015 17.01
+16
ja ja. pa smo spet tam. starši. najbolj jokajo tisti kateri imajo veliko pod palcem. namesto da bi kupili šolsko torbo za 30-40€ jo raje kupijo tisto za 160€.... in to za 1 leto. kajti ta čas jo otrok dodobra raztura... pa neglede na to kakšna je cena torbe. Kdor pa jo pazi.. pa je torba lahko samo 20€ pa jo bo imel lahko nekaj let. Če so bogati otroci navajeni razsipništva imajo vsako stvar samo 1 leto. Otroci navadnih delavskih ljudi pa imajo lahko torbo nekaj let... tisti iz socjalno šibkih družin pa verjemite mi....da veliko bolje znajo ceniti in čuvati stvari. Tako da.... za 1 razred komplet učbeniki, copati,torbe, zvezki... itd razna drobnarija je stala 145€, poznam primer katera jamra da je dala samo za 1 razred 300€ . ??? HALO ????? Dragi starši... veliko jamranja nad cenami šolskih potrebščin za 1 leto. pozabite pa da ste kupili otroku.. OTROKU mobitel vreden 200€ (vezava... na 2 leti.. itd itd) tačas otrok "izgubi" telefon, razbije..) itd itd........... Drugi spet jamrajo. pozabijo pa povedati da gredo ravno ti, kateri najbolj jamrajo. da gredo med zimskimi počitnicami s svojimi otroki za teden dni v Francoske alpe smučat......... cena ????? mislim da je cena za vseh 8 razredov osvnovne šole
periot22
17. 08. 2015 22.10
+1
schranz91
17. 08. 2015 17.00
+11
šola kvari človeški um, spreminja ga v izprijenega
komunjara 1
17. 08. 2015 16.53
+4
sploh ni pomembno teh 150 al 200€ pomembno je da smo socialna drzava in da imajo vsi enake pogoje solanja in zdr.oskrbe pomembni je da smo pred zakonom vsi enaki pomembno je tudi to da NE PREPOZNAMO POMEMBNIH STVARI
tron3
17. 08. 2015 16.58
+4
Kdo Vam pa je kriv, če ste slepi, gluhi, pa brati ne znate med vrsticami, potem pa Vas lulat pa kakat vozijo, kakor se jim zljubi, je tako ta beli, ta rdeči, sredinski-analni, ta mladi komunisti itd. pamet ni Vaša vrlina, je že zdavnaj pomahala v slovo večini slovenčic in slovenčkov!!!!!