Slovenija

Po letu in pol konec odpustkov za prehitre voznike

Ljubljana, 26. 01. 2017 13.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Naslednji teden bosta Dars in policija po več kot letu in pol vendarle začela s sekcijskim merjenjem hitrosti na avtocesti čez Trojane. Če boste želeli traso prevoziti po pravilih, boste morali za dobrih pet kilometrov poti porabiti najmanj tri minute in pet sekund. Vse, kar bo manj, bo avtomatska prekoračitev hitrosti.

Radarski sistem na Trojanah.
Radarski sistem na Trojanah. FOTO: POP TV
Po več kot letu in pol zapletov bosta Dars in policija na avtocesti med Trojanami in Blagovico naslednji teden vendarle začela izvajati sekcijsko kontrolo hitrosti, so sporočili s policije. Podrobnosti bodo predstavili na jutrišnji novinarski konferenci.

Vsem voznikom bodo merili čas, ki ga bodo potrebovali za dobrih pet kilometrov poti, in na podlagi tega izračunali povprečno hitrost. Če jo bodo presegli, bo na njihov naslov priromal plačilni nalog. Na avtocestnem odseku prek Trojan je sicer hitrost vožnje že vseskozi omejena na 100 km/h.

Kako bo potekalo merjenje?

Če boste želeli traso prevoziti po pravilih, boste morali pot od začetka predora Trojane do konca predora Podmilj prevoziti v najmanj treh minutah in petih sekundah. Vse, kar bo manj, bo avtomatska prekoračitev hitrosti.
Prva kamera je nameščena pred predorom Trojane, druga pa na izvozu iz predora Podmilj. Obe boste zabeležili registrsko številko vozila in podatke poslali v nadzorni center. Ko bo ugotovljena hitrost vožnje, pa bo zgolj pri kršiteljih kamera posredovala v center tudi fotografijo vozila,  pojasnjujejo na Darsu, kjer zagotavljajo tudi, da podatkov ne bo mogoče brisati ali jih spreminjati. "Ob tem velja poudariti, da ne gre za snemanje, ampak za fotografiranje: v primeru, da ni kršitve, se fotografija takoj uniči, v nasprotnem primeru se fotografija posreduje na strežnik, ki je v pristojnosti policije," so dodali.

Eden najnevarnejših cestnih odsekov v Sloveniji

Odsek skozi predora Trojane in Podmilj ni bil izbran naključno. Sodi med deset najnevarnejših, kjer se dogajajo najhujše prometne nesreče. Kljub temu več kot polovica voznikov tam ne upošteva omejitve hitrosti.

Pred letom in pol, ko je Dars prvič napovedal skorajšnjo namestitev sistema za sekcijsko merjenje hitrosti, so posredovali rezultate analize, ki je pokazala, da je najvišjo dovoljeno hitrost prekoračilo 57 odstotkov voznikov oziroma več kot 78 tisoč vozil v enem samem tednu. Nekdo je peljal celo 218 km/h. Na njegovo srečo so tega divjaka ujele le Darsove nadzorne kamere, s katerimi pa si policija ne more veliko pomagati in tako nikoli ne bo videl globe 1200 evrov, so poročali v oddaji 24UR.

Štajerska avtocesta, ki povezuje največji slovenski mesti, je tudi med najbolj obremenjenimi. Trojanske predore vsak dan prevozi skoraj 36.000 vozil.

Zakaj sekcijsko merjenje hitrosti?

V tujini se je tovrstni sistem za nadzor hitrosti že izkazal za učinkovitega.
V tujini se je tovrstni sistem za nadzor hitrosti že izkazal za učinkovitega. FOTO: Thinkstock
Stacionarni radarji, ki smo jih prvič dobili pred 12 leti, nimajo želenega učinka. Izkazalo se je namreč, da številni vozniki hitrost zmanjšajo tik, preden vidijo "škatlo", in takoj ko so mimo, spet stopijo na plin. Nov način merjenja, ki spremlja hitrost na petkilometrski razdalji in se je v tujini že izkazal kot zelo uspešen pri umirjanju hitrosti, takšnega goljufanja ne omogoča več. Pri večini voznikov ima takšna meritev tudi psihološki vpliv. Ljudje se zavedajo, da so v nadziranem območju in vozijo bolj previdno.

Dars in policija zato upata, da bosta voznike končno prisilila k vožnji po omejitvah, s tem pa bi se zmanjšalo tudi število nesreč. "Manj nesreč pomeni tudi manj zapor na tem prometno razmeroma zelo obremenjenem avtocestnem odseku, ki povezuje največji slovenski mesti," poudarjajo na Darsu. V trojanskih predorih ni odstavnih pasov, ob nesrečah ponavadi morajo avtocesto zapreti, hkrati pa so bolj izpostavljeni tudi reševalci in gasilci.

Sistem, ki ga potrebujemo tudi na drugih odsekih

Od same postavitve so se hitrosti v povprečju za 5 km/h znižale, kar je pri teh sistemih veliko. Jan Sajovic, Dars, 1. 7. 2016

Ne le na avtocesti čez Trojane, podoben sistem bi potrebovali tudi na drugih odsekih. Recimo na tistem mimo Višnje Gore, pa na gorenjskem kraku avtoceste, na odseku mimo Celja ter med Brezovico in Vrhniko, je leta 2015 za 24UR našteval Jan Sajovic iz Darsove službe za prometno varnost. 

Po več kot letu in pol bo sistem končno začel delovati

Začetek sekcijskega merjenja sta Dars in policija prvič napovedala že junija 2015, a se je zapletlo. Najprej so kar leto dni čakali, da je urad za meroslovje odobril merilnike. Septembra lani je v javnosti odjeknila novica, da bodo začeli pošiljati globe. A jih niso, saj so se še naprej vrstile težave. Ko so birokratske premagali, se je namreč pokvarila ena od kamer. Upali so, da bodo do konca lanskega leta vendarle začeli z nadzorom hitrosti, a tudi to jim ni uspelo. Februarja pa naj bi, kot rečeno, zadeva vendarle stekla.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (156)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

-BZ-
27. 01. 2017 15.58
Ta vlada prehitro pozablja kar bi se naj naučili iz zgodbe z gorečimi mariborskimi radarji: da folka ne moreš nenehno odirati do kosti zato d abi napolnil prazen proračun. Hude napake, ki botrujejo resnično hudim nesrečam pa npr. ostajajo nekaznovane - konkretno neprilagojena hitrost in alkohol že zdavnaj nista več glavna razloga za nesreče, ampak neprimerna, prekratka varnostna razdalja in telefoni v rokah. Koliko je že bilo kazni za to dvoje? Minimalno...ampak tega seveda, kot tudi da so naše ceste rupa od varnosti, nihče noče priznati. Frekvenca tovornih vozil na naših avtocestah npr. je trikrat prekoračena od dovoljenega standarda in ena najvišjih na svetu! Čez Slovenijo se šlepa vse, kar ima malo bolj pritrjena kolesa, in to zato, ker so naše cestnine za tuje prevoznike - prepoceni- varnost pa je ogrožena do te mere da ne omogoča niti varnostne razdalje. Ergo.
Frigo
27. 01. 2017 09.07
-2
Edino pravilno vec radarjev pa vec kontrol po vseh cestah po Slo vozimo pametno pa srecno
Frigo
27. 01. 2017 09.07
-2
Edino pravilno vec radarjev pa vec kontrol po vseh cestah po Slo vozimo pametno pa srecno
xy yx
26. 01. 2017 22.40
+4
To posega v svobodo gibanja. Vem da se slisi nebuloza pa vendar. Kajti ne kontrolira se vec trenutek temvec perioda. Od tukaj naprej je odskocna deska za vsako pocetje slehernika, spremljanje posameznika. Vse na racun da boste Varni, da mediji ne bodo servirali groznih nesrec. Nesreca je to, kako zivijo v tretjem svetu in kako smo sami slepi. Jaz temu pravim liberalni avtoritarizem, vse na racun "varnosti". Da lahko srecni umremo :)
xy yx
26. 01. 2017 22.44
+3
Da nebo pomote. Tudi bolnikov je cedalje vec, so potrebni ukrepi abdolutno. Ampak prvo je treba zacet drugje, ne z radarji.
kahelc
26. 01. 2017 22.38
+8
Zdej pa tako.. pravkar prisel domov in ne morem verjeti kaj se dogaja na cestah. V kopru je avro priletel s tako hitrostjo v krozno da se sploh ustaviti ni ni mogel. Visel je na telefonu in ce se jaz ne bi ustavil bi imeli karambol. Grem za tem avtom ki se malo naprej ustavi pri restavraciji. Iz avta stopi gaspa in dva otroka. Ko tipa vprasam ce je prizadet pa zacne tezit in pravi da bi nesreca bila njegov problem. Ej, dva otroka bi ubil, cepec! Prosm vse objestne voznike, dejte se pobit med sabo in ne ogrozajte drugih ljudi. Naredite samomor, obesite se, vrzite se s klifa, utonite, dejte se zaplinit, samo ne ogrozat drugih. Lepo prosim. Evo, zelja za naslednjega bozicka.
xy yx
26. 01. 2017 22.33
scipio
26. 01. 2017 22.33
-3
Tako je prav. Preženimo divjake in pijance s slovenskih cest. Z vsemi sredstvi in enkrat za vselej.
scipio
26. 01. 2017 22.35
-4
Sit sem že vseh teh pergarjev, ki so našvercali dovolj denarja, da si kupijo bmw in ga zdaj nažigajo prek trojan in prek trupel zato, da eno minuto prej pridejo do svojega zelja in klobase.
fiftgear
26. 01. 2017 22.54
+4
jst sem pa sit tvojih vedno enakih postov. Kaj ti je hudo če nimaš bmw-ja
travnk
26. 01. 2017 22.11
+3
seprav bom rabu se stoparco v avtu
travnk
26. 01. 2017 22.11
+1
seprav bom rabu se stoparco v avtu
srecnii
26. 01. 2017 21.37
+8
Smešni so s temi radarji na avtocestah. Gre samo zato, da si določeni osebki izplačujejo plače na račun prehitrih voznikov. Najbolj simpl pa je tja dat znak 100 omejitev a na regionalni po ovinkih pa se lahko vozi 90km/h
vzdev
26. 01. 2017 20.47
+15
Če na tem delu odseka skoraj vsi vozijo prehitro, pomeni, da je očitno nekaj narobe z omejitvami, ker je na avtocesti tako ali tako vedno več počasnežev, ki si ne upajo peljati več kot 110km/H. Toda lažje je pobirati kazni, kot pa urediti omejitve. Na tem odseku bi bila omejitev brez problema 130km/h, razen v tunelih bi lahko bila 100 ali 110km/h. Ker je popolna neumnost, da se moraš na avtocesti, pri kateri se vsi vozimo v eno smer, voziš samo 10km/h hitreje, kot na regionalni cesti, kjer se vozijo vozila v obe smeri.
lightning
26. 01. 2017 20.26
+13
ta odsek je nevaren zaradi tovornjakov, skor v vsaki nesreči so udeleženi...sekcijsko merjenje hitrosti ni namenjeno njim pač pa izključno pobiranju kazni in polnjenju proračuna
Eitipatapa
26. 01. 2017 20.05
+12
Se ne bom obremenjeval s hitrostjo ampak enostavno bojkotiral obisk tistih koncev. Poštimajo naj avtoceste pa takih banalnih ukrepov ne bo potrebnih.
konstruktor
26. 01. 2017 19.57
+4
A iz Štajerske proti Lj pa ni štoparce?
hamudza
27. 01. 2017 14.23
+1
Draža
26. 01. 2017 19.55
+9
Pije.jebavanje in provociranje voznikov,zaradi tega se dogajajo nesreče,najslabše avtoceste v Evropi imamo.
kaslc 1
26. 01. 2017 19.46
+3
haha ne problem z racunom za hitrost,ampak koliko sekund ima minuta,hiiii
gregor203
26. 01. 2017 19.28
+0
Vidim, da imajo nekateri probleme z računom za hitrost. Tako naj bi to potekalo: Hitrost [km/h] = (prevožena razdalja [m] x 3,6) / (čas vožnje [s] ) oziroma 5000m x 3,6 /185s = 97,3km/h. Za 100 km/h je potrebno 180 sekund!!!
hamudza
27. 01. 2017 14.30
Gregor, a si malo na off? Če voziš 5 km/h, 5 km prevoziš v eni uri.Kapiraš? Če voziš desetkrat hitreje, desetkrat prej prevoziš isto razdaljo. Torej razdaljo 5 km s hitrostjo 50 km/h, prevoziš v 6 minutah! Štekaš? Logično je potem, če voziš 100km/h da prevoziš v treh minutah, kar pa je prehitro! A še zmeri ne štekaš???? Pol ti ni pomoči. i
hamudza
27. 01. 2017 14.32
Očitno pa ti dela preglavice, koliko sekund ima minuta. Oziroma koliko minut ima ura. Ni ti pomoči, na žalost.
pijanec22
26. 01. 2017 18.50
+17
Kakšen nevaren odsek? Kljub vsakodnevni vožnji tam še nikoli nisem videl nesreče.
Sršen
26. 01. 2017 22.09
+3
Pregovor:dober glas seže v deveto vas,pri nas pa se laži širijo še hitreje,samo ,da je to v interesu lažnih inkasantov!!!!!
hsds
26. 01. 2017 18.49
+22
Kako boste pa pokasiral od Romunov Bolgarov in podobnih tranzit kombijev k letijo po levem pasu od zacetka do konca avtolukne ! Prosim za URADNO RAZLAGO HVALA.
murkecc
26. 01. 2017 18.38
+10
In kakšna je kazen, če grem sekundo prehitro? Kr neki.
tepee
26. 01. 2017 18.45
+9
to ti obrazložijo,ko prejmeš domov kazen.