Slovenija

Konec minulega leta 5700 prostih delovnih mest

Ljubljana, 23. 02. 2012 12.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 1 min

V zadnjem lanskem četrtletju je bilo na voljo povprečno 5700 prostih delovnih mest, kar je približno na ravni izpred enega leta. Zasedenih delovnih mest je bilo skoraj 711.000.

Stopnja prostih delovnih mest je bila v gradbeništvu dvoodstotna.
Stopnja prostih delovnih mest je bila v gradbeništvu dvoodstotna. FOTO: Damjan Žibert

V zadnjem lanskem četrtletju je bilo na voljo povprečno 5700 prostih delovnih mest oz. 19,5 odstotka manj kot v četrtletju prej in približno na ravni izpred enega leta, so sporočili iz državnega statističnega urada. Zasedenih delovnih mest je bilo skoraj 711.000.

Stopnja prostih delovnih mest – to so tista, za katera se do zadnjega dne posameznega meseca v opazovanem četrtletju še ni iztekel rok za prijavo – se v zadnjem četrtletju leta običajno zmanjša. V primerjavi s prejšnjim četrtletjem se je zmanjšala za dve odstotni točki in je bila tako 0,8-odstotna.

Zmanjšanje stopnje prostih delovnih mest je bilo tokrat posledica nekoliko manjše ponudbe prostih delovnih mest v zadnjem četrtletju; število zasedenih delovnih mest pa je bilo približno enako kot v tretjem četrtletju, navajajo na statističnem uradu.

Stopnja prostih delovnih mest je bila najvišja v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih, in sicer je bila 2,6-odstotna. Precej visoka, dvoodstotna, je bila tudi v gradbeništvu.

Število zasedenih delovnih mest je bilo v zadnjem četrtletju lani za okoli 870 manj kot v tretjem četrtletju. Njihovo število je v četrtletni primerjavi najbolj upadlo v gradbeništvu, in sicer za okoli 3200, najbolj povečalo pa se je v predelovalnih dejavnostih (za skoraj 2000) in v izobraževanju (za skoraj 1300).

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.