Slovenija

Konec 'kuhanja' pri 30 stopinjah Celzija

Ljubljana, 15. 06. 2012 12.06 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Pacienti in zaposleni v UKC Ljubljana bodo po mnogih letih neznosne poletne vročine v prostorih glavne stavbe končno lahko zadihali. Višja nadstropja bodo s hladilnimi napravami opremljena že sredi julija, pravijo pristojni.

Klinični center
Klinični center FOTO: Damjan Žibert

Univerzitetnemu kliničnemu centru Ljubljana je v letošnjem letu dokončno uspelo rešiti problematiko hlajenja glavne stavbe, kar bo olajšalo bivanje pacientov v vročih dneh. "Z največjim ponosom in veseljem sporočamo, da smo v letošnjem letu uspešno izvedli javni razpis za izvedbo hlajenja glavne stavbe. Že sredi julija bodo prvi pacienti pri nas bivali pod precej izboljšanimi pogoji, zaposleni pa lažje delali," je veselo novico danes sporočil generalni direktor Simon Vrhunec.

Bolnišnica
Bolnišnica FOTO: Reuters
Za hlajenje bo treba odšteti več kot 1,2 milijona evrov

Izvedba projekta hlajenja glavne stavbe sicer poteka v dveh fazah, sredi julija bo hlajenje dokončano v 6., 7. in 8. nadstropju, pozneje še v preostalih nadstropjih, pravijo pristojni. Skupno bo v obeh fazah vgrajenih 469 ventilatorskih konvektorjev, vrednost investicije znaša 1.223.995 evrov in jo v celoti financira UKC Ljubljana. Dela prvega sklopa naj bi bila v celoti končana do 31. julija 2012, dela drugega pa naj bi končali oktobra. Z izvajalcem se sicer usklajujejo, da bi roke za izvedbo še skrajšali.

"Način hlajenja prostorov bo izveden z ventilatorskimi konvektorji. Pri odločitvi načina hlajenja smo sodelovali s Fakulteto za strojništvo Univerze v Ljubljani in s Službo za preprečevanje in obvladovanje bolnišničnih okužb iz UKC Ljubljana," je pojasnila Maja Mazej, vodja Tehnično vzdrževalnih služb. Kot še pojasnjujejo pristojni, je ventilatorski konvektor naprava, skozi katero se pretaka hladna voda, ki hladi prostorski zrak. V danem primeru bo to hladna voda temperaturnega razpona od 12 do 17 stopinj Celzija. Poudarjajo še, da naprava nima negativnih vplivov na zrak v prostoru in je izjemno tiha. Omogočeno bo nastavljanje temperature, nastavitve hitrosti delovanja ventilatorja in vklop ali izklop naprave. Na oknih bodo nameščena tudi stikala, ki bodo zaznala ali je okno odprto. V takšnem primeru se bo delovanje ventilatorskega konvektorja ustavilo.

Simon Vrhunec, generalni direktor
Simon Vrhunec, generalni direktor FOTO: Blaž Garbajs

"Za uspešno hlajenje celotne zgradbe bomo v naslednji fazi potrebovali povečanje moči hladilne strojnice. Investicija povečanja moči hladilne strojnice se navezuje na investicijo nove urgence, ki jo vodi ministrstvo za zdravje; v tem trenutku naj bi bil na MZ v pripravi nov razpis za izvedbo del," še pravi Mazejeva. Zagotovitev ustrezne količine hladu je pomembna tudi za uspešno klimatizacijo novih prostorov za KO za hematologijo. UKC Ljubljana si sicer močno želi, da bi do konca leta pristopili k izvedbi omenjenega projekta in si tako zagotovili dovolj hladilne moči za sezono 2013.

UKC: Naš cilj je hlajenje vseh prostorov UKC, ne le glavne stavbe

Kot še pravijo, je dolgoročni cilj poskrbeti za hlajenje v vseh prostorih UKC Ljubljana, ne samo v glavni stavbi. "Želimo izboljšati bivanjske pogoje za paciente in delovne pogoje za zaposlene, a smo pri tem omejeni s sredstvi. Zavedati se moramo tudi problema starosti posameznih stavb. Dotrajane inštalacije namreč ne omogočajo več dodatnega priklopa čedalje večjega števila potrebnih medicinskih aparatov in ostale opreme," opozarjajo ter tistim, ki bodo v posameznih stavbah še vedno izpostavljeni vročini, zagotavljajo, da bodo zaposleni zanje poskrbeli z največjo skrbnostjo.

Zaposlenim v nehlajenih prostorih v poletnih mesecih sicer znova predlagajo, da v vročih dneh v prostorih, ki so na južnih straneh, okna zapirajo in senčila popolnoma spustijo med 7. uro zjutraj in 21. uro zvečer.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Bojan-F
16. 06. 2012 09.55
+3
Joj, joj, joj, ... Montirali so ventilatorske konvektorje in se s tem takoj pohvalijo (?). In pri posegu celo sodelovala FS. Preverimo bodočo investicijo: - hladilni agregat zrak-voda (2 enoti) .......... 400.000 ojrov - konvektorji (469 kosov)................................. 200.000 ojrov - cevovodi .......................................................... 300.000 ojrov - CNS .....................................................................50.000 ojrov - projektiranje .......................................................50.000 ojrov SKUPAJ ...........................................................1.000.000 ojrov Mimogrede: je pa zelo (!) pohvalno, da so se odločili za konvektorje in ne neke multi-splite ali VRV (VRF)
gemini62
15. 06. 2012 23.56
+1
potem bodo pa šparali in ne bo denarja za elektriko, pa filtrov ne bodo menjavali, ker so dragi, pa za servis ne bo keša itd. itd. in bo vse skupaj v 2 letih crknilo!Ppa še dolgovi elektrodistributerjem se bodo enormno zvišali! Saj UKC komaj dobi denarja dovolj za osnovne zdravstvene storitve in pri tem neprestano dela v minus. Kako bo hladil > 8000 qm površine, če za to ne bo vsaj 200.000 EUR dodatnega denarja na leto?
HooplaToopla
15. 06. 2012 16.41
+10
komunisti so spuvali cel klinični center, tile zdaj pa kot velik uspeh vidijo to, da so po dvajsetih letih zmontirali klimo.
nikhrast
15. 06. 2012 16.09
+1
Bolnica še oken ne bi smela imeti, vse pod centralnim ogrevanjem in hlajenjem.