Slovenija

Konec izločanj članov komisij?

Ljubljana, 04. 07. 2011 12.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ustavno sodišče je presodilo, da nista v skladu z ustavo zakon o parlamentarni preiskavi in poslovnik o parlamentarni preiskavi. Poslancem je naložilo, naj v enem letu po objavi odločbe v uradnem listu odpravijo protiustavnost.

Ustavno sodišče med drugim ugotavlja, da niti zakon o parlamentarni preiskavi niti poslovnik o parlamentarni preiskavi ne vsebujeta posebnega postopkovnega mehanizma, ki bi učinkovito preprečeval sistematično naklepno oviranje dela preiskovalnih komisij s predlaganjem za priče in posledičnim izločanjem članov komisije, vključno s predsednikom.

Eva Irgl je že tretja predsednica parlamentarne komisije, ki preiskuje ozadje afere Patria. Najprej je bil predsednik Zvonko Černač, nato Branko Grims, oba pa sta status izgubila, ker je koalicija predlagala, da se ju zasliši kot priči.
Eva Irgl je že tretja predsednica parlamentarne komisije, ki preiskuje ozadje afere Patria. Najprej je bil predsednik Zvonko Černač, nato Branko Grims, oba pa sta status izgubila, ker je koalicija predlagala, da se ju zasliši kot priči. FOTO: Dz-rs.si

Ker v zakonu oziroma poslovniku ni takšne posebne ureditve, je protiustavno okrnjena učinkovitost parlamentarne preiskave, ki jo zahteva 93. člen ustave, meni ustavno sodišče. Ker je ugotovilo neskladje izpodbijanih aktov s 93. členom ustave, ustavno sodišče drugih očitkov predlagateljev ni presojalo.

Pomembno je, da ustavno sodišče ugotavlja, da bi dalj časa trajajoče, ponavljajoče se, neprekinjeno in sistematično izločanje določenih članov preiskovalne komisije na podlagi poslovnika, z namenom oviranja dela komisije, lahko pripeljalo do daljših zastojev dela v komisiji, morda tudi za ves čas, do prenehanja njenega mandata. V skladu s poslovnikom pa se parlamentarna preiskava, ki ni končana v mandatni dobi, šteje za zaključeno. V konkretnem primeru takega ravnanja bi bila lahko z ustavo zajamčena učinkovitost parlamentarne preiskave bistveno okrnjena, opozarja ustavno sodišče.

Menjavanje predsednikov zaradi zavlačevanja ali zaslišanja?

Zahtevo za oceno ustavnosti 3. člena zakona o parlamentarni preiskavi v povezavi s poslovnikom so marca na ustavno sodišče vložili poslanci SDS, SNS in SLS. Zahtevo so vložili po zapletu na zaprtem delu parlamentarne komisije v zadevi Patria, kjer se z nekaterimi koalicijskimi poslanci niso mogli uskladiti, kdo je upravičen do vodenja seje. Trije koalicijski člani komisije so namreč pred tem zahtevali, da se takratnega predsednika Branka Grimsa (SDS) na komisiji zasliši kot pričo, zaradi česar mora zapustiti mesto v komisiji.

V SDS so opozarjali, da koalicija zlorablja zakon, da bi onemogočila učinkovito delo omenjene preiskovalne komisije, saj je bil najprej kot njen predsednik izločen Zvonko Černač, nato pa še Grims zaradi udeležbe na seji sveta SDS. Da bi, kot so pojasnili, komisiji zagotovili normalno delo, so po nekaj mesecih za novo predsednico komisije predlagali Evo Irgl. Njeno imenovanje so poslanci potrdili na junijski seji.

Odločba ustavnega sodišča
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prehlad
05. 07. 2011 08.58
ČE LEVIH NE BI BILO NA OBLASTI SPLOH NE BI POTREBOVALI KOMISIJ .TI SO BOLJ ZAGNANI Z AFERAŠRVOM.
Buena Vita
04. 07. 2011 23.19
srebrnibreg jah,po tvoje je tako,ko gre za rošote ,potem je vse dovoljeno, za vse ostale pa nič kmali boste odpeketali v remengo,dovolj je rošotov in vaših svinjarij
srebrnibreg
04. 07. 2011 21.56
Po mojem ne potrebujemo nobene preiskovalne parlamentarne komisije, ker imamo za to plačano druge ustanove. Sploh pa ne takšnih burlesk, ko recimo Grims vodi preiskavo zoper Janšo. Isto velja za vse druge stranke in zadeve.
Danger_Mouse
04. 07. 2011 21.05
Daleč najbolj žalostno je to, da je afera Patria Slovenijo pahnila nekako za 10-15 let nazaj in veliko vode bo preteklo preden se bomo vrnili na tistih 92%.
Danger_Mouse
04. 07. 2011 20.56
Le čemu takšno zavlačevanje zblaznelega trojčka? Da minejo še ene volitve?
titovka
04. 07. 2011 19.02
mene samo zanima, če te parlamentarne komisije to počnejo zastonj????sploh irglova, ki je tako poštena!!!
Vance
04. 07. 2011 16.34
Kakšne preiskovalne komisije neki,povrh še pobarvane v umazane strankarske barve.Ozadje afer naj raziskujejo sposobni kriminalisti in Interpol,odkrijejo naj finančne tokove.Eno nakazilo na Wolfa so že odkrili,pa kaj,ko jim je dal "tehten" odgovor,da ni bilo za njega.Smešimo se še naprej in verjemimo tem kriminalcem,ki so Slovenijo spravili in jo še spravljajo na kolena.
prehlad
04. 07. 2011 15.29
JA JA RESNICA BOLI.
prehlad
04. 07. 2011 15.28
TRDEČKE VEST PREGANJA IN OKLEPAJO SE LAŽI .Z DOKUMENTI NA PLANO.
drago štubljar
04. 07. 2011 14.43
tisti beli rusiju drzavu z vsim sredxtvi da bi prisli na oblast
krucyfix
04. 07. 2011 13.48
Ma nej grejo v maloro tile janševiki, se cmerijo ko na njih preizkusijo njihove lastne metode. Tako kot zafuranost države, v znatni meri je rezultat njihovega verbalnega blata. Nej izpišejo Janšo in par njegovih ta zvestih vojakov, pol pa pogledajo če znajo postat konstruktivni. Parlamentarne preiskave pa nej že končno ukinejo in spravijo zadeve na sodišče.
MOSSAD001
04. 07. 2011 13.19
Trdeč se bojijo,zato pa tako mencajo !!! Če bi kaj imeli bi bila zadeva že rešena,tako pa samo REKLA KAZALA-PO UDBOVSKEM priročniku !!!