Slovenija

Končno predlagan za ministra

Ljubljana, 06. 12. 2005 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Premier Janša je v DZ poslal predlog za imenovanje Jožeta P. Damijana za ministra brez listnice.

Jože P. Damijan je predlagan za ministra brez listnice, odgovoren za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije
Jože P. Damijan je predlagan za ministra brez listnice, odgovoren za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije FOTO: POP TV

Predsednik vlade Janez Janša je v Državni zbor poslal predlog za imenovanje Jožeta P. Damijana za ministra brez listnice, odgovornega za usklajevanje in spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije.

Damijanova kandidatura temelji na podlagi strokovnega znanja, bogatih izkušnjah na področju raziskovalnih projektov ter dosedanje aktivne vloge pri vodenju odbora za reforme in pripravi predloga ukrepov za spremljanje izvajanja strategije razvoja Slovenije, so pojasnili v premierovem kabinetu.

38-letni Damijan, ki je doktor ekonomskih znanosti, je bil leta 2004 imenovan za podpredsednika strateškega sveta za gospodarski razvoj pri predsedniku vlade. Julija letos pa je prevzel vodenje vladnega odbora za reforme, ki je pripravil okvir ekonomskih in socialnih reform za povečanje blaginje v Sloveniji.

Imenovanju Damijana ni nasprotovala nobena od koalicijskih partneric, čeprav so do njegovih predlogov reform, še posebej do davčne stopnje, zadržani tudi v nekaterih koalicijskih strankah.


Damijan je bil od leta 1992 mladi raziskovalec, kasneje asistent za mednarodno ekonomijo na Ekonomski fakulteti v Ljubljani in znanstveni sodelavec na Inštitutu za ekonomska raziskovanja. Leta 1998 je doktoriral na Ekonomski fakulteti v Ljubljani, doktorski študij pa je opravljal na CA Universitaet Kiel v Nemčiji.

Od leta 2005 je Damijan izredni profesor za mednarodno ekonomijo in znanstveni sodelavec na LICOS, Katholieke Universiteit Leuven v Belgiji. Leta 1993 je prejel fakultetno Prešernovo nagrado, v letih 1995-96 je bil DAAD štipendist, leta 2001 je prejel EARIE young economist prize, leta 2004 KU Leuven Research Fellowship in leta 2005 European Commission, DG EcFin, Visiting Research Fellowship.

Damijan je od leta 1998 član uredniškega odbora IB revije ter Economic and Business Review. Je avtor številnih znanstvenih člankov, poglavij v knjigah, monografij ter delovnih zvezkov. Aktivno sodeluje v mednarodnih raziskovalnih projektih, kot so npr. 5th Framework Project (2003-2005) in Global Development Network Project (2005-2006), ter na znanstvenih konferencah.

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1