Slovenija

Končno odprtje opere – vesel, a tudi grenak dogodek

Ljubljana, 10. 12. 2011 07.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Saša Senica
Komentarji
114

V vsem sijaju se je po šestih letih prenove predstavila stavba ljubljanske Opere. Odprtje ima grenak priokus, saj podizvajalci še niso poplačani. A to ni edini primer, kjer so podizvajalci za dela, katerih naročnik je država, ostali brez plačila.

Ljubitelji kulture so končno dočakali veseli dan za stavbo SNG Opera in balet Ljubljana. Stavbo, zgrajeno leta 1892, so temeljito prenovili, dodali še prizidek, s koncertom Zlitje stoletij pa so po šestih letih vrata operno-baletne hiše odprli tudi za obiskovalce.

Zunanjost prenovljene ljubljanske opere
Zunanjost prenovljene ljubljanske opere FOTO: Aljoša Kravanja

Trak je v družbi začasnega ministra za kulturo Boštjana Žekša in ravnatelja Mitje Bervarja prerezal predsednik republike Danilo Türk, častni pokrovitelj otvoritvene slovesnosti. "Danes je velik praznik slovenske kulture, ko končno odpiramo to hišo, v kateri se bo ansambel SNG Opera in balet Ljubljana ponovno naselil po šestih letih izgnanstva in dela v nemogočih pogojih,“ je dejal Žekš.

Dobili smo novo arhitekturo, vadbene dvorane, obnovljen oder in odrsko opremo, delo se tako lahko začne, je poudaril akademik. Dodal je še, da bo treba delati skupaj, tudi z ministrstvom za kulturo in svetom zavoda, saj zdaj po njegovem mnenju ni čas za diskusije in prepire. Svojemu nasledniku na ministrstvu pa je položil na srce, da je najbrž iluzorno pričakovati, da bo v tej hiši za delo potrebnega manj denarja. "Bojim se, da ga bo potrebnega več," je svoj nagovor sklenil Žekš.

Opero prenavljala dva zdaj že propadla gradbinca

Odprtje prenovljene opere so iz leta v leto prestavljali, prav tako so se povečevali tudi stroški. Ko se je leta 2006 začela prenova stavbe, naj bi za to plačali 30 milijonov evrov, končni račun pa bo znašal več kot 43 milijonov evrov. Po prvotnih načrtih bi morali prenovo končati že leta 2008, a se je seveda zapletlo in zavleklo. Ministrstvo za kulturo je ljubljansko operno hišo leta 2006 uvrstilo na prednostni seznam investicij. Marca 2007 so takratni minister Vasko Simoniti in predstavnika zdaj že propadlih gradbincev – Aleksander Meze iz SCT-ja in nekdanja predsednica uprave Vegrada Hilda Tovšak podpisali pogodbo o prvi fazi izgradnje prizidka in obnove stavbe. Takrat je bilo predvideno, da se bo prenova končala spomladi 2009.

Trak je slovesno prerezal predsednik Türk.
Trak je slovesno prerezal predsednik Türk. FOTO: Aljoša Kravanja

Oktobra 2007 so Simoniti, Tovšakova in nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar podpisali še pogodbo in aneks k pogodbi za izvajanje del druge faze; odprtje so potem napovedali za november 2010. A so se dela podaljšala še za eno leto, saj je v pododrje vdrla podtalnica. Kot da ne bi bilo že vsega dovolj, je svoj davek zahtevala še kriza v gradbeništvu. Po propadu Vegrada in SCT-ja so prenovo opere dokončali podizvajalci, ki pa še niso poplačani.

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) je pred odprtjem prenovljene opere znova opozorila na problematiko izigravanja pravil javnega naročanja. Že večkrat so predstavili 24 konkretnih primerov neplačanih investicij, med katerimi so poleg projektov ministrstva za kulturo tudi prekmurska avtocesta, stanovanjsko naselje Brdo in Dunajski kristali. Kot je pojasnila Alenka Avberšek, izvršna direktorica za zakonodajo in politike pri GZS, podatki, ki so jih pridobili na zbornici, kažejo, da na projektih ministrstva za kulturo terjatve znašajo skoraj 1,5 milijona evrov, od tega 1,07 milijona samo na projektu opera. To po njenih besedah ni končna številka, ker so v njej zajeti zgolj tisti podizvajalci, ki so se odločili javno izpostaviti.

Gospodarske razmere so se od začetka obnove zelo spremenile, a projekt je bilo seveda treba dokončati, je poudaril Mitja Bervar, ravnatelj SNG Opera in balet Ljubljana: ''Mislim, da mora vsaka država oziroma vsak narod poskrbeti za temelje svoje kulture, saj je nacionalna operno-baletna hiše eden od stebrov kulturne identitete naroda. Podobnih prenov so se v različnih državah lotevali na različne načine, vsak je iskal svoj recept.''

V finančnih težavah tudi SNG Opera in balet?

Po nekaterih informacijah naj bi bila tudi operna hiša v rdečih številkah.
Po nekaterih informacijah naj bi bila tudi operna hiša v rdečih številkah. FOTO: SNG Opera in balet Ljubljana / Damjan Prelovšek

Po nekaterih informacijah naj bi bila tudi operna hiša v rdečih številkah. Bervar je pojasnil, da so na splošno ''operno-baletne hiše po svetu ustanove, kjer ni mogoče govoriti o finančnih presežkih. Naš javni zavod je v preteklosti iz leta v leto prenašal negativno stanje, poleg tega je bil šest let brez strehe nad glavo. Temu primerno je tudi finančno stanje.'' Ravnatelj je še dodal, da so sprejeli že precej ukrepov in da so finančno stanje delno že sanirali. Stanje se bo z vrnitvijo v domačo hišo, s povečanim obsegom dela in sponzorji, s katerimi se prej ni bilo mogoče dogovarjati o sodelovanju, bistveno izboljšalo, je še prepričan Bervar: ''Mislim, da nas ob vsem tem ter razumevanju in zadostnem sofinanciranju ministrstva za kulturo za prihodnost naše hiše ne bi smelo skrbeti.''

Vrnitev domov

Vsekakor je vrnitev na domači oder in odprtje hiše, tako za vodstvo kot zaposlene ter seveda tudi za ljubitelje opere, vesel dogodek. Okoli 300 zaposlenih se veseli dobrih delovnih pogojev, je dejal Bervar. Namesto prejšnjih 3500 kvadratnih metrov je umetniškim ansamblom zdaj na voljo 10.500 kvadratnih metrov prostora. Na voljo imajo pet sodobnih vadbenih dvoran, oder z vso tehnično opremo omogoča nove scenske in režiserske pristope, tudi ostali prostori, kot so garderobe in servisni prostori, so zdaj primerni za delo nacionalne operno-baletne hiše.

Po besedah Bervarja bo tako moč program dolgoročno načrtovati in bo zaradi boljših pogojev tudi bolj drzen in kakovosten. S tem pa bodo privabili še več obiskovalcev, ki jim je na voljo od 526 do 580 sedežev.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (114)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

komi1
12. 12. 2011 15.06
-1
v odgovor vsem, ki mešajo jabolka in hruške: opera ni mestni, ampak državni projekt - torej Jankovič tokrat najbrž izjemoma ni nič kriv. Bil med srečneži na otvoritvi. Opera je sedaj vizuelno in tehnično vrhunska in vredna vsakega občudovanja, ne glede na standarni plenilski vzorec, ki je folklora slovenskih javnih naročil - vse n-krat preplačano, na koncu pa neplačani izvajalci! Organi pregona pa nič. Žal pa to ne bi mogel reči za nastopajoče. Orkestralni del brez pripomb in zasluži vsa priznanja, ostalo pa ... nisem nek profi, ampak to je navaden amaterizem, najbrž posledica dolgoletnega delovanja \"kulturno-operetnega, ali kakega podobnega omrežja\", ki mu je z leti kakovostni nivo, kot izgleda, zadnja skrb. Za tako slavnosten dogodek bi pričakoval kak napev iz Gorenjskega slavčka, ali Prodane neveste, pa venček najbolj priljubljenih arij. Ne. Navzoči smo bili deležni nabijanja tipičnega slovenskega larpurlatizma, ob katerem na koncu (najbrž ne edini) iz publike zakričim: \"Cesar je vendar nag!\" O \"performansu\" baletnikov pa še sploh ne bi! *
byteME
12. 12. 2011 13.06
+1
gospod Janković kako boste komentirali neplačevanje podizvajalcev pri obnovi operne hiše v Ljubljani?? Z.J.: ammmm (nasmeh) to naj rešuje sodišče. Hvala. tako kot vse čegar se je dotaknu ane ???
doberdan
11. 12. 2011 21.21
+3
naj še enkrat poudarim kar sem že skozi odgovore na komentarje: ABSURD, da v kriznih časih odpiramo vrata prenovljenih objektov, ki so NADSTANDARD in NE NUJA! v normalnih časih bi tudi meni pasalo imet lepo operno hišo, ampak ne pa zdaj in na račun malega delavca, ki niti plačan ni in pa na račun davkoplačevalcev, ki še za svoj futer nimajo. jst za hrano mam pa se mi useen zdi idiotsko, da namesto nujnih stvari najprej oddelamo luksuz. a greste vi najprej jest pa pol če kej dnarja ostane v kino, al greste najprej v kino, če pa kej dnarja ostane pa jest??
franceljtancelj
11. 12. 2011 20.57
+1
Zdej bo pa to res prišlo do izraza!!! Ko nam bodo teli naši zategnili pasove bomo še bolj na TANKO PISKALI!!!
User1988
11. 12. 2011 18.50
-1
Končno opera obnovljena vsaka čast to je klasika :)
Trenirka_SDS
11. 12. 2011 15.41
+9
"....Oktobra 2007 so Simoniti, Tovšakova in nekdanji prvi mož SCT Ivan Zidar podpisali še pogodbo...." Dovolj povedanega
Cofar
11. 12. 2011 15.30
+4
Glede na to da je opera ena lepsih stavv v Ljubljani, pa na zalost turisti ne bodo morali lepo fotografirati te lepotice, saj jo kazi tista crna truga tam zadaj! Skoraj se ne da narediti niti ene lepe fotke brez tiste crnine :) GROZA!
Cofar
11. 12. 2011 15.29
+1
Na zalost je tako vse v nasi drzavi! Bojim pa se, da se to se dolgo ne bo spremenilo!!!!! Ker na glavnih pozicijah sedijo eni in isti ljudje!
evasle
11. 12. 2011 10.27
+6
Na osnovi česa je Bervar prilezel do ravnatelja SNG. Kap me je skoraj, ko sem ga zagledala.
pehtateta
11. 12. 2011 12.41
+5
evasle
12. 12. 2011 15.50
+0
ultras1
11. 12. 2011 10.09
+10
Slovenija je en pokvarjen podjetje -.-
gizadlinka
11. 12. 2011 09.11
+16
kakšni brezzvezni komentarji. Naročnik za investicijo je bila država in kaj ima s tem jankovič. Če država ni plačala podizvajalcem, ni kriv jankovič. Sem velika pristašica janše, ampak ni pokazal dovolj prisrčnosti in prijaznosti do ljudi, kot to znajo drugi politiki, zato so pa tudi drugi zmagali. Če bi bil jankovič tako nasmejan in ljudski kot je jankovič bi zagotovo zmagal z več kot 70 %. Na soočenjih pa je bil piker, jamrast,, v njem ni bilo prisrčnosti in prijaznosti in t.i. domačnosti, zato je bil pa tudi rezultat slab. Nobeden od politikov še ni ustvaril čudežev, ampak ljudem dajo upanje vsaj je nekaj časa, navadno do končanih volitev, pa so nekateri kar zadovoljni.
kawboy
11. 12. 2011 13.27
Če bi bil Janša tako nasmejan in ljudski kot Jankovič.... Vi ste pa napisali dvakrat Jankovič.
roman.lovsin@gmail.com
11. 12. 2011 08.19
-3
......najlepše mesto s srbsko zastavo. Upam, da ste ljubljančani na to zelo ponosni! V to opero bodo hodili samo jankovičevi, saj bo za ostale zmanjkalo denarja in hrane.
QueerAsYou
11. 12. 2011 08.29
+2
Mi ne potrebujemo opere da smo ponosmi, čeprav smo veseli da je spet odprta!
equi value
11. 12. 2011 09.00
+1
equi value
11. 12. 2011 08.03
-8
Ljubljana bo najlepše mesto na svetu. Hvala ti Janša.
JanezNovakJohn
11. 12. 2011 08.33
+5
Kajetan
11. 12. 2011 09.45
+3
equi value
11. 12. 2011 12.11
-1
Kaj sem mislil je moja stvar. Vaše je da naprej ugibate, ker ne razumete.
pehtateta
11. 12. 2011 12.39
+3
Kako ne razumete? Janković že žanje prve uspehe, tip je čist nor, uspeh za uspehom, otvortev za otvoritvijo, mostovi, stadioni, dvorane.
henrikosmi
11. 12. 2011 07.28
+3
kaj nam treba opera_house ko smo skoraj bosi in lačni!!! pregrešno draga investicja v hišo kjer se vrti visoka kultura odmaknjena od navadnega večinskega človeka. veste koliko zaslužijo operni pevci? če bi vedli bi jih nagnali z naše države. zato sem nasprotnik izjemnih pokojnin ala svetlana makarović
QueerAsYou
11. 12. 2011 08.27
+2
Kultura nas dela ljudi! Visoka kultura ni nič obmaknjena od ljudi, ampak so ljudje od nje! Namesto narodnozabavnih oddaj ob petkih zvečer bi lahko po tv-ju gledali opero in balet!
equi value
11. 12. 2011 09.13
+1
Ljudje bežijo od kulture, ker se tako počutijo bolj varne in domače. Za to pa jim zadostuje že RTV.
pehtateta
11. 12. 2011 12.40
+1
Večina ljudi res, Opera ni bila nikoli za večino, oziroma za človeka množice!
doberdan
11. 12. 2011 21.11
kultura je širok pojem, mnogo širši od pojma opera. tut narodnozabavni programi spadajo pod kulturo. pod šport al pa znanost gotou ne. kako so ti programi ocenjeni po ''standardih visoke kulture'' mene ne zanima. dejstvo je za zabavajo narod (zato se pa tut tko reče) kar je super. mogoče besedila niso prefinjena vendar sprostijo ljudi, ne pa pri operi, ko rabiš nekaj letno šolanje da zastopiš za kaj se gre na odru. nimam nič proti operi, naj uživa v njej kdor hoče, samo ne me posiljevat z opero če men paše narodnozabavna. pa ne ob petkih zvečer na TV ampak ob petkih zvečer na prostem, v realni družbi! :)
killer1971
11. 12. 2011 07.15
+10
lepo ste si tole zamislili gospodje!43 mil. davkoplačevalskega denarja za obnovo,zdaj bi pa še čim več davkoplačevalskega denarja za stroške,pa čim več sponzorjev....... seveda,so mali privatniki spet zastonj delali,zato da bo na koncu lahko slovenska smetana hodila na predstave in kazala nove lepe avtomobile in razne armanije ....... naj vas smetana sponzorira,ne pa delavc,ki ima komaj za kruh,ne pa za karte za opero!!
?rnogled
11. 12. 2011 07.04
+17
Trak je prerezan,sedaj pa,spoštovani ,bo treba še račune poplačati.Spet ena državna investicija,ki temelji na lopovščini.Davkoplačevalci smo znova plačali nekaj pregrešno dragega,le denar je nekam poniknil in nihče ne ve kam,ali pa se samo delajo,da ne vejo.Iz 30 milijonov je cifra narasla na 43,torej 13 mio razlike,ki so jih nekateri pospravili v svoje žepe. Tista o vdoru vode,je tudi malo bosa.Voda je res vdrla v odrsko jamo,a nihče ne pove vzroka.Nihče ne pove kdo je bil nadzorni inženir,ki je glavni krivec za nastalo škodo,saj iz zanesljivih virov vem,da je bila jama narejena,milo rečeno,diletantsko in je Hilda več kot pol materiala "prišparala",se pravi,da ni bil vgrajen.Gospodje se izgovarjajo,na vodo,nihče pa ne pove,da je bila nevarnost v tem,da se vse skupaj zruši,saj so bile stene jame,ki je mimogrede globoka cca 17m,pretanke,slabo armirane,slabo zalite z betonom(slabo vibrirane) in spokane do te mere,da se je južna stena jame(proti NLB) že nevarno vboćila.Da o hidroizolaciji med steno in terenom sploh ne govorim. Vedno govoričijo o tem,da je krivec nekje drugje,ali je to teren,ali je to neka tretja stvar,vedno najdejo izgovore za anekse in podražitve,nihče pa ne opravi svojega dela kot je treba.Naj nekdo povpraša pristojne,koliko je stala samo sanacija odrske jame (zaradi slabe izvedbe in ne dela nadzornikov)Naj nekdo vpraša,ali bo ta nadzornik odgovarjal za škodo,ki jo je povzročil s tem,ko ni opravil svojega dela,itd.S te strani se je treba lotiti sanacije naše obubožane države.Lopove,ki so najverjetneje podkupljeni s strani izvajalcev dobaviteljev in ne vem koga še,je treba pozapreti,jim naložiti materialno odgovornost,jim pobrati še gate z riti,pa se bo stvar premaknila na bolje. O tem,da je bila hiša potrebna prenove ne gre dvomiti,se pa poraja vprašanje,ali ne bi bilo smiselno(za ta denar),obnoviti samo obstoječega dela,kot kulturnega spomenika,nekje,na novi lokaciji,pa zgraditi nov objekt.Verjamem,da bi za 43 milijonov € to zlahka izpeljali,še posebej,ker se veliko dela naredi zastonj(beri:se ga ne plača) Za konec pa še razmislek o tem,koliko Slovencev je plačalo obnovo Operne hiše,za samo nekaj izbrancev,ki jo bojo imeli možnost obiskati.Večina plačnikov teh računov,ne bo imela možnosti niti od daleč videti te obnovljene,a pregrešno drage Operne hišesaj še za kruh nimajo.
snelja53
11. 12. 2011 14.16
+2
Res je , da nas še kar naprej zadolžujejo gospodje, ki so v vladi. Res je tudi, da si v bodoče ne moremo privoščiti takšnih ali večjih investicij, a kaj, ko komunistična nomenklatura tega NE dovoli. Kajti njihovi žepi se ne bi tako bogato polnili, če bi ne bilo vedno na novo investicije, investicije. Saj ni problem v tem, da bi jih sploh kdo nadziral! Sami sebe pač ne bodo nadzirali. In ne mimogrede, še veliko je možno pokrasti v Sloveniji. Počakajte da J. zavlada. Ali se kdo spomni, da so bile 50% podražitve neke storitve le v Markovičevih časih, ko je bila mesečna inflacija 10 do 20 %. Danes pa Slov. priznava o,3 % inflacijo g. župan pa podraži prevoz za 50%. In glej, nihče temu ne nasprotuje, in vedite, da so TU zaloge iz katerih bodo črpali denar od malega človeka.
doberdan
11. 12. 2011 21.00
kurtas2, maš res! denar mečejo stran, obnovo smo plačali vsi skupaj, pa večina nikol ne bo imela nič od tega (beri: nimajo dnarja za vstopnico). bruhaš.
toncek.bb
11. 12. 2011 02.18
+4
vsaj nekaj je bilo danes lepega pri odprtju opere: novi BMW 6 :) z vsake strani en...lepo :)
toncek.bb
11. 12. 2011 02.17
+1
skupaj. za slovenijo. delajmo. mislimo. pozitivno. naprej. itd... :)
bravonasi
11. 12. 2011 01.58
+2
karabas: naročnik je država in ne Zoki. Sam da pljuvas a?
bravonasi
11. 12. 2011 02.00
+4
Aja pa gradnja se je zacela v JJ mandatu. Beri clanek. LOL
karabas
11. 12. 2011 02.49
+2
Izplacilo pa ob Pahorjevem mandatu, ki tudi podpira najverjetnejšega novega mandatarja Velikega šerifa, zvanega Zoki, za vse skup pa zagotavlja socialno čutečost avantgarda, ki je prišla \"proskat\" Zokija, da udejanji to socialno idilo! bravonasi, ne se delat *!
karabas
11. 12. 2011 03.04
+3
Sicer pa, bravonasi, imas morda tudi ti kako firmo na Cipru ali deviških otokih, hkrati minuse na racunih v visini nekaj 100.000,00 EUR, pa se vseeno vozis z mercedesi in BMW-ji? Če je temu tako, kar naprej, saj bos lep zgled tistim, ki imajo 500 EUR plače in životarijo, nergajo in volijo Jankovića! Avantgarda vas ima rada, ker imate vi radi huliganski socializem!! Ce je volja ljudstva taka, pa naj bo tako!!
toncek.bb
11. 12. 2011 01.41
-4
bom spravil skupaj par odg., ker se nekateri ocitno avtomatsko skrajsajo, itd..: toncek.bb 11.12.2011 01:30:18 danasnje stanje (pred 30min): Ljubljana je trenutno POLNA...center in lokali in stojnice so POLNE....stadion je poln (koncert), Gospodarsko rastavisce je POLNO... cez dan: shoping centri razmeroma POLNI...itd.. dobro / slabo?? zelo dobro - denar mora krozit in potrosnja je za BDP nujno potrebna....to je en del ciklusa, ki je potreben, da je gospodarstvo v dobrem stanju....in vsi moramo biti del tega, se tega zavedati in k temu prispevati (eni manj, drugi vec) spomnimo se leta nazaj - stanje je bilo podobno, le ni bilo taksnega psiholoskega ucinka na ljudi, kot je danes - kjer so povsod neg. oznake, vsi govorijo o recesiji, itd....in ljudje so v strahu in upajo na boljsi jutri - ampak kako, kdo in kaj lahko tega prinese?? tud pred leti so politiki kradli, ljudje imeli enake place, in isto se je gradilo, itd...a smo ocitno bili vsi srecni...paradox.... -- rast mesta, drzave in gospodarstva je povezana z rastjo infrastrukture, cest, itd....brez tega ni rasti in tud delovnih mest in dela, itd.....seveda je potrebno poskrbet, da vse to prinese potreben denar in se potem ta denar tudi nameni ljudem in placilom za opravljeno delo (ne pa flikanje drugih lukenj) - a to je spet potrebno uredit na drugacen nacin.... ce se nic ne gradi, nic ne dela, nic ne investira v profitne stvari (za to se tudi zadolzuje - ce nimas prihrankov) - pol tud nobene rasti ne more biti - to je logicno! ce se samo spara - tudi ni ok, rasti ni, nekaj denarja je na kupu, inflacija je vedno prisotna, itd...in spet se vrtimo v zacaranem krogu.... obstaja kje kaka drzava, ki ima veliko gospodarsko rast in veliko denarja, in da nima nobene infrastrukture, da se nic ne gradi, da ni cest, itd......v ksni dzungli dvomim, da kdo vidi gospodarsko rast..?? -- glede ljudji, ki v drzavi nimajo za jest - kje je vzrok? je veliko globji kot mislimo, in je delno vsak za to tudi sam pri sebi kriv (stanje in dejanja v preteklosti) - a to nima veze z gradnjo infrastrukture v mestu ali drzavi - in tudi tega nekaj denarja, ki ga namenjajo temu - ne bo popravilo stanja vseh drzavljanov, ki so pomoci potrebni - tudi ce bi pomagalo - za koliko casa?? kak mesec, morda leto? kaj pa pol...kako naprej? btw: shoping centri pa vedno bolje poslujejo in hrane se vedno vec prodaja, itd....tam krize ni opaziti.....koliko denarja gre v posamezni druzini po nepotrebnem za alkohol in druge pijace, cigarete in druge razvade?? ce vsak pri sebi to ukine, je razlika lahko zelo opazna...to je samo en izmed moznih primerov.... -- Kar se lacnih in bosih tice - se lah le delno strinjam...kdo je za tako stvar kriv? drzava in vlada?? mogoce samo za tiste, ki so nepotrebno in grdo ostali brez sluzb, ipd (to so kriva podjetja (posredno za neaktere tudi vlada in splosno ekonom.stanje))...ampak - kaj pa vsi krediti, ki so jih ljudje jemali pred leti?? ok tisti, ki so bili nujni za prezivetje (ceprav je teh malo) so izjema....a vecinoma se je slo za nepotrebne stvari, materializem itd....nihce (tu mislim vecina takih) ni pomislil, kaj ce pride do tezkih casov, nihce se ni poucil o investiranju, ipd. - vsi samo krediti in potrosnja....do ene mere to se nekako gre (oz je slo) zdj je to pocilo, in je zato tako... takim ni kriva nobena vlada.....prej neznanje (financna nerazgledanost) in nasedanje komercialnemu svetu in potrosnji, itd....prej neznanje (financna nerazgledanost) in nasedanje komercialnemu svetu in potrosnji, denarnici polni kreditnih kartic, itd.....sam vecina tega ne more dojeti, da so si sami krivi za nastalo situacijo in da morajo pri sebi spremeniti odnos in razmisljanje o vsem kar se tega tice..... krediti vodijo v pogubo.....razen ce so uporabljeni za investicijo, ki prinasa veliko vecje prihodke, kot znesejo obresti (investicija, ki prinasa samo stroske, je slaba investicija), a takih ni veliko, zato je danasnje splosno stanje tako kot ga imamo....zal. (za)Zivimo danes za