Slovenija

Spet povabilo na rokometno tekmo

Ljubljana, 28. 01. 2009 08.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Predsednika mešane komisije sta se strinjala, da bi lahko mejni spor, če ne bi bilo politike, končali v enem popoldnevu. Predsednik hrvaškega dela je zato slovenskega povabil na rokometno tekmo v Split in upa, da bo ta vabilo sprejel.

Predsednik slovenskega dela mešane komisije za vprašanje meje Miha Pogačnik
Predsednik slovenskega dela mešane komisije za vprašanje meje Miha Pogačnik FOTO: POP TV

Slovensko-hrvaška komisija mednarodnopravnih strokovnjakov za reševanje vprašanja meje se je v Šmarjeških Toplicah sestala na četrtem srečanju. Kot sta povedala predsednika komisij, sta komisiji zelo zbližali stališča. Dogovorili sta se, da se upošteva stanje meje na dan neodvisnosti, torej 25. junija 1991, ugotovili sta tudi, da 664 kilometrov meje ni sporne, spornih pa ostaja šest kilometrov meje. Če ne bi imeli političnih navodil z obeh strani, bi komisiji lahko delo opravili v enem popoldnevu, je povedal predsednik hrvaškega dela Davorin Rudolf. Tako bo vsak del komisije poročal svoji vladi.

Ostali sta še dve odprti vprašanji, ki ju je težko rešiti na ravni strokovnjakov, glede na to, da so stališča držav tako vsak sebi. Miha Pogačnik

Kot je poudaril predsednik slovenskega dela mešane komisije Miha Pogačnik, sta ostala odprta še vprašanje uporabe načela pravičnosti in predmet spora. Pogačnik je še povedal, da na današnjem zasedanju ni predlagal, da bi komisija končala delo, je pa poudaril, da bo komisija sedaj vladi seznanila z doseženim in počakala na njuno odločitev, ali ga je potrebno nadaljevati, saj, kot je dejal, so se ustavili pred dvema velikima ovirama, o katerih mora odločitev sprejeti politika.

Hrvaški pravni strokovnjak Davor Vidas se zavzema za odgovorno vedenje pri urejanju spora o meji.
Hrvaški pravni strokovnjak Davor Vidas se zavzema za odgovorno vedenje pri urejanju spora o meji. FOTO: Špela Zupan

Rudolf je izrazil obžalovanje, ker Pogačnik njegove pobude, da bi komisija nadaljevala z delom, danes ni sprejel, in ocenil, da so se v 18 letih najbolj  približali rešitvi spora, tako da vseeno upa v nadaljevanje dela komisije.

Oba predsednika komisije sta se zavzela za rešitev vprašanja meje, in sicer takšno, ki bo dobra za obe državi in njune državljane. Rudolf je ob tem še povedal, da je Pogačnika povabil na tekmo rokometnega svetovnega prvenstva v Split in da upa, da bo vabilo sprejel.

'Počakajmo na poročilo komisije'

Slovenski premier Borut Pahor, ki je v ponedeljek napovedal, da bo komisija danes zaključila delo, je ob tem dodal, da bo slovenska politika pred kakršnimi koli odzivi na nadaljnje pobude glede reševanja vprašanja meje najprej temeljito preučila poročilo komisije. "Počakajmo na poročilo komisije, počakajmo na posvet komisije z visokimi predstavniki slovenske politike in potem na formalno odločitev vlade o njenem nadaljnjem mandatu," je dejal in dodal, da se zavedajo ''kompliciranosti zapleta in problema, ki smo mu priča. "Če želimo priti do rešitve, sprejemljive za obe strani, si je treba vzeti čas, da vsako nadaljnjo odločitev dvakrat premislimo."

Mešana komisija je bila ustanovljena za to, da ugotovi, ali se slovenska in hrvaška stran lahko sporazumeta o načelih in morebitni izbiri arbitra. Kolikor sem obveščen, komisija ni prišla do skupnega stališča ne glede prvega ne glede drugega." premier Pahor

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je poudaril, da mešana komisija ni opravila svojega dela. "Naš del komisije je bil pod vplivom hrvaške strani," je zatrdil. Po njegovih besedah je skrajni čas, da slovenski del komisije preneha delovati v sedanji obliki in da se vodja slovenskega dela komisije Miha Pogačnik umakne s položaja, ter da "zadevo vzamejo v roke tisti, ki jim je kaj do Slovenije, ne do denarja".

Vodja SLS Bojan Šrot pa je ponovil, da je njegova stranka proti ratifikaciji vstopa Hrvaške v zvezo Nato, saj so v dokumentaciji, ki jo je predložil Zagreb, vsaj štirje sporni dokumenti, ki prejudicirajo mejo med Slovenijo in Hrvaško.

Sanader: Hrvaška se ne bo odpovedala sodišču

Hrvaški premier Ivo Sanader je danes v saboru izjavil, da se Hrvaška ne bo odpovedala blejskemu dogovoru iz avgusta 2007, ki je določil oblikovanje skupne komisije za določanje spornih točk na državni meji in pravni okvir za urejanje problema na mednarodnem sodišču. Kot je dejal, sta omenjeni dogovor podprli obe strani.

"Če bi se odpovedali dogovoru, bi to pomenilo, da se nekdo ne počuti dovolj močnega, da argumenti zanj niso dobri in da ima slabšo pozicijo. Ne želim si, da bi se Slovenci tako počutili, naj bodo prepričani. Z argumenti bomo šli na Meddržavno sodišče, kdo bo imel boljše argumente, naj odloči sodišče, oba parlamenta naj bi se obvezala, da bosta sprejela odločitev sodišča," je ponovil predsednik hrvaške vlade.

Hrvaški premier Ivo Sanader vztraja pri reševanju mejnega vprašanja na mednarodnem sodišču.
Hrvaški premier Ivo Sanader vztraja pri reševanju mejnega vprašanja na mednarodnem sodišču. FOTO: Dare Čekeliš

Sanader je izpostavil, da Hrvaška še ni prejela nobenega uradnega predloga Evropske komisije za umik slovenske blokade hrvaških pogajanj z Evropsko unijo. Vnovič je dejal, da se drži dogovora z Evropsko komisijo in "besede, ki sem jo dal", ker je predsednik komisije od obeh strani zahteval, naj ne komentirata, dokler se ne bodo zmenili glede predloga.

Ponovil je prepričanje, da bi slovenski državljani podprli vstop Hrvaške na referendumu, ki ga napoveduje slovenski politični vrh. Ocenil je, da so "razlage slovenskega kolega Boruta Pahorja, da je Slovenija blokirala Hrvaško in pogajanja, da bi preprečila omenjeni referenduma, ki naj bi imel negativen izid za Hrvaško, popolnoma nesmiselne".

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (493)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

minnaema@yahoo.com
30. 01. 2009 09.20
......ko lepa beseda lepo mesto najde in poleg tega v dogovarjanjih je moč uspeha, a lepo prosim NE na stadionih te ali on tekme in sosed iz sosednje države( za zdaj NEimenovan) se baje obnaša tako KREUZUSKO in absolutistično, kakor, da bi bila že v EU-ej kako iracionalno da NI modre - sinergije !
mobius
29. 01. 2009 14.08
ali veste da je predsednik hrvaške komisije Davorin Rudolf tudi slovenskega porekla in če je kdo od njih slišal za njegovo izjavo da je 100 % Hrvat in sedaj kaj vam to pove o potomcih Slovencev v drugih okoljih in državah in kdo je temu kriv da se ne zavedajo da pripadajo obema kulturama. pz!!!
marija120
29. 01. 2009 13.49
Pinco če je gdo FAŠIST to si sigurno ti
Pincopalino
29. 01. 2009 09.10
Očitno gospod Sanader se sam ne počuti sposobnega zato vedno išče kompromise pri drugih. On je pravi fašist in nacionalist, ki ruši razvoj demokracije na Hrvaškem.
BellaCiao
29. 01. 2009 09.01
Enkrat moramo biti odločni in predvsem DOSLEDNI. OK so Ivice in Marice, ki jih srečamo na obali in imajo podobne probleme v življenju, kot jih imam sam. Nimam nič proti njim. A politiki hrvaške, ki ima mimogrede z vsemi sosedami nerešene probleme, je potrebno reči NE. Nič dogovarjanj. Naslednja 4 leta naj Pahorjeva vlada VSO ENERGIJO PORABI ZA REŠEVANJE KRIZE. S Hrvaško se nam NI POTREBNO ukvarjati. Jasno jim dajmo na mizo NAŠE POGOJE. Če sprejmejo = ZELENA, če ne RDEČA LUČ; če je potrebno tudi za naslednjih 20 let.
hakihak
29. 01. 2009 08.50
zakaj naj bi morali iti na to rokometno tekmo, v državo, kjer zažigajo zastave držav udeleženk prvenstva???? navsezadnje smo pa slovenci nacionalisti!!
sherum
29. 01. 2009 08.27
Kakšno pvabilo. Pogačnik itak ima veliko denaraja da si lahko kupi karto sam. Za tisti denar katerega dobi od vseh nas bi lahko on povabil vse slovence na rokometno tekno v Split,. Kakšne barabe. V enem popoldnevu bi oni to lahko rešili. Ja kako bi pa potem pokasirali tako veliko denarja. UKINITE ŽE ENKRAT TO KOMISIJO , NE RABIMO JE.
sonicsyndicate
29. 01. 2009 07.59
SAM PIT PA JEST HODIJO SKUPAJ PA SE NAŽIRAT Z DAVKOPLAČEVALSKIH DENARJEM BARABE!!!! DA BI PA KEJ REŠLI...RAJE NE BOSTA MESIĆ PA TURK ŠLA ŠE RAJE NEKAJKRAT NA KAKŠNO KREMŠNITO, PA FINO KOSILO NA BLED...
colibri-r
29. 01. 2009 07.36
Zakaj toliko panike okli meje z Hrvaško.Leksikografski zavod v Zagrebu Je leta 1969 narisal meje med Slovenijo in Hrvaško sedaj pa te meje ne priznajo.Sanaderju predlagam naj položi svoj zemljevid preko tega da bo ugotovil kje je nam dal ali vzel naš teritorij. Saj kar naprej ponavlja ,da ne bo kupoval poti v evropsko unijo z svojim teritorijem.(Pokazali so velike apetite po tuji zemlji žal jim pri Hercek bosni ni uspelo)
eBuddy
29. 01. 2009 07.32
pogačarja ni treba povabiti, on ima že zdavnaj VIP karte.
lijepanasa
29. 01. 2009 07.24
Oh koliko je nezaposlenih, bolesnih a ipak još pismenih , iako gladnih, u Evropi?
Rosanna Boldin
29. 01. 2009 06.52
Phor naj ga povabi na boks....Sanader:Pahor
djdj
29. 01. 2009 04.12
Lahko da je misli da bi skupaj igrala "sobni rokomet"(drkanje)
Uporabnik113189
29. 01. 2009 01.18
se_kotali, saj pravim. Niso se spremenili niti za milimeter. Še vedno podcenjevanje, zezanje, prikrivanje pravih namenov, izzivanje. Pogačarja in komisjo tale Rudolf vozi po megli, kjer so se zapičili v en pravni termin in iz njega naredili gordijski vozel. Obstaja množica drugih rešitev..Prva, ustavite delo te zmešane komisije. Drugo, republiška mejo med HR in SLO naj se reši na konferenci o prevzemu dediščine po razpadu Jugoslavije, kjer se določi tudi mednarodne meje bivših republik. Prej nihče več ne more vstopiti v EU..Če te konference ne želijo, naj bodo zunaj, vsi bodo srečni, ker so se izognili širitvi.
prosper
29. 01. 2009 01.04
BBRS29.01.2009, 00:590 pamet si, sama te je pamet
BBRS
29. 01. 2009 00.59
purgerici se svi nesto ulizujete hahhaha.....to je sigurno neka debela ruzna...k_ _ k a...koja je non stop za compam..hahhaha mwa
BBRS
29. 01. 2009 00.52
A I DA VI SLOVENCI STE ZE DOSADNI Z TEMU EU..SAM SE HUJ JE K JE EU VI SLOVENCI SMORLI STE SA EU...I KAKO SE VI ULIZUJETE AMERIKI HAHHAA...CC...
BBRS
29. 01. 2009 00.50
IVO SANADER..P _ _ KO ON I ONAJ IGRAC BOBAN....HAHHAHA JOJ...LICOMER..
HooplaToopla
29. 01. 2009 00.31
Ce bi napisal, da naj nas vse skupa j (Hrvate in slovence) končno že emkrat okupirajo Italijani, Avstrijci, ali Nemci, bi me obdolžili da sem fašist, kar nisem. Če bi si zaželel, da nas vse skupaj okupirajo Srbi, bi mi rekli, da sem Jugonostalgik, kar sem, vendar tudi to danes ni stvar, da bi se z njo hvalil.. Morda bo najbolje, da si zaželim, da res počasi pridejo Kitajci in Japonci, da nas naučijo reda in discipline. (Američani so že malo iz mode, Rusi pa bi morda bili zanimiv in koristen okupator.) Pa lep pozdrav.
se_kotali
29. 01. 2009 00.31
V enem popoldnevu? Če pa tole ni podcenjujoče do slovenskih politikov in slovenskega naroda prav tako, potem pa res ne vem. Več kot desetletje se skušamo izvleči iz te brezizhodne pozicije, s problemom so se ukvarjali najbolj modri in pametmi politiki, zdaj pa so tu 3 ljudje, ki trdijo, da vedo več kot je še za časa žvljenja vedel Drnovšek ... saj pravim - ceneno, ponižujoče. Lahko bi rekli kar koli, le to, da je zadeva rešljiva v 1 popolnevu, ne. Mislim ne no. A naši bebčki bodo pa kar kimali?! Hlapci bomo za vedno ostali le hlapci. Samo poglejmo Hrvate; kaj vse so pripravljeni narediti zase! In kako so se potrudili v EU. Zlobirali so tako, da smo problem postali mi ... itak smo slišali stališče EU: šibkejšemu je treba pomagati (!)