Gospodarstvo

Opozicija: vlada prelaga odgovornost glede prodaje Telekoma

Ljubljana, 08. 06. 2015 06.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

O prodaji večinskega deleža v Telekomu Slovenije britanskemu skladu Cinven bo nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga odločal v sredo. Do takrat edini ponudnik tudi pričakuje odločitev glede prodaje. Opozicija pa pravi, da vlada prelaga odgovornost.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Sage o prodaji Telekoma še ni konec
    03:09
    Iz 24UR: Sage o prodaji Telekoma še ni konec
  • Iz 24UR: Očitki opozicije letijo na Cerarja
    01:27
    Iz 24UR: Očitki opozicije letijo na Cerarja
  • Iz SVETA: Prodaja Telekoma
    01:54
    Iz SVETA: Prodaja Telekoma
  • Iz 24UR: Vlada le zapletla postopek prodaje?
    02:10
    Iz 24UR: Vlada le zapletla postopek prodaje?

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo o prodaji večinskega deleža v Telekomu Slovenije britanskemu skladu Cinven odločal v sredo, je dejal predsednik nadzornega sveta Samo Lozej. Do takrat edini ponudnik tudi pričakuje odločitev glede prodaje.

Britanski zasebni naložbeni sklad Cinven, ki je edini oddal zavezujočo ponudbo za okrog tričetrtinski delež v Telekomu, končno odločitev pričakuje do 10. junija. Zaradi omejitev na strani svojih virov financiranja se Cinven po omenjenem datumu namreč ne more zavezati k izpolnitvi ponudbe.

Vlada je na nedeljski več kot sedemurni seji razjasnila odprti vprašanji glede mehanizma razdelitve tveganj oziroma jamstva države s tega naslova ter glede pojma strateškega lastnika. Ob tem je organom Slovenskega državnega holdinga (SDH) naložila, da nadaljujejo s postopkom prodaje večinskega deleža v Telekomu Slovenije.

Obenem je vlada izpostavila, da je treba v morebitno prodajno pogodbo vključiti tudi določilo o ohranitvi sedeža največjega slovenskega telekomunikacijskega operaterja v Sloveniji ter določilo o opcijski pogodbi za nakup 100-odstotnega deleža družbe Soline v korist države. Telekom je namreč lastnik družbe Soline, ki upravlja s krajinskim parkom Sečoveljske soline.

Po pojasnilih premiera Mira Cerarja je pot do prodaje zdaj odprta. Uprava in nadzorni svet SDH sta namreč že v četrtek ocenila, da je prodaja Telekoma primerna in ekonomsko utemeljena, vlada pa je v nedeljo razrešila še oba izpostavljena pomisleka.

Telekom Slovenije
Telekom Slovenije FOTO: Reuters

Finančni minister Dušan Mramor ob tem ne pričakuje, da bi omenjene nove zahteve lahko zapletle pogovore med potencialnim kupcem in SDH. Poleg tega je v nedeljo izpostavil, da je bil SDH ustanovljen prav z namenom oz. logiko, da se politične odločitve ločijo od strokovnih, ekonomskih. Zato mora SDH po njegovem mnenju sprejemati te odločitve, sicer ga ne potrebujemo.

Cerar pa je že v petek ocenil, da položaj s Telekomom Slovenije jasno kaže na to, da tako imenovana neodvisna institucija SDH nujno potrebuje temeljito prenovo, in spomnil, da se je ravno končal javni razpis za nove nadzornike SDH. Proti SDH vlada sicer ne bo ukrepala neposredno.

Člani nadzornega sveta SDH so poleg Lozeja še Stane Seničar, ki je tudi namestnik predsednika, ter Roman Dobnikar, Nives Cesar, Pavel Gorišek, Miran Škof in Simona Razvornik Škofič.

Samo Lozej je sicer direktor javnega podjetja Energetika Ljubljana, v preteklosti pa je bil med drugim zaposlen tudi v kabinetu župana Zorana Jankovića kot svetovalec in vodja projektov.

Opozicija odločitev vlade glede Telekoma vidi kot prelaganje odgovornosti

V več opozicijskih strankah odločitev vlade, ki je SDH naložila nadaljevanje postopka prodaje Telekoma, ocenjujejo za prelaganje odgovornosti. V SDS sicer z odločitvijo o prodaji nimajo težav, da bo SDH do srede opravil svoje delo, pričakujejo tudi v NSi. V ZaAB opozarjajo, da finančni skladi niso strateški vlagatelji, v ZL pa prodaji nasprotujejo.

Vodja poslanske skupine SDS Jože Tanko je v izjavi za medije v DZ ponazoril, da tisti, katerim je bilo zaupano upravljanje države, z njeno lastnino "očitno delajo tako kot trgovci na bolšjem trgu, ki robo premetavajo z enega pulta na drugega". Po Tankovem mnenju so bile odločitve sprejete pravočasno, vlada pa bi morala že davno imenovati novo vodstvo SDH. Ker tega ni storila, mora prevzeti politične posledice za vse to, kar se sedaj dogaja, je dejal.

Tanko je še poudaril, da sami nimajo težave z odločitvijo o prodaji Telekoma, vendar pa naj odločitve sprejemajo tisti, ki so za to pristojni in pooblaščeni. Ravnanje premierja Mira Cerarja v tem primeru zato ocenjuje kot neodgovorno, saj v vladi po njegovi oceni samo "iščejo, komu bi dali kostanj v roke, da bi odločil in sprejel odgovornost namesto njih".

Vodja poslanske skupine ZL Luka Mesec pa je nedeljsko odločitev vlade pospremil z oceno, da premier Cerar "ni mož beseda". Kot je dejal Mesec, je premier pred volitvami večkrat dejal, da nasprotuje prodaji strateških podjetij, odločitev vlade pa je šla v smeri podpore prodaji Telekoma.

Obenem vlada odgovornost za prodajo prelaga "na neko paradržavno institucijo, za katero niso niti poskrbeli, da bi bila v polni kadrovski zasedbi", je dejal. V ZL temu "mešetarjenju" nasprotujejo, kar bodo pokazali na skorajšnjem protestu proti privatizaciji. Razmišljajo pa tudi o tem, da bi začeli zbirati podpise za parlamentarno preiskovalno komisijo na to temo.

Vodstvo NSi danes ni bilo na voljo za izjave v DZ, saj se v Berlinu udeležuje tridnevnega delovnega obiska pri sestrski stranki CDU, ki jo vodi kanclerka Angele Merkel. So pa sporočili, da pričakujejo, da bo SDH do srede opravil svoje delo.

Po besedah predsednice ZaAB Alenke Bratušek je žalostno, kar se dogaja s Telekomom. Vlada ni odločila o ničemer, po oceni Bratuškove pa je "absolutno dala privoljenje k prodaji Telekoma" in s tem prevzela veliko odgovornost. Prav tako je vlada očitno presodila, da so "po novem tudi finančni skladi strateški vlagatelji", kar je po mnenju predsednice ZaAB popolnoma neprimerno.

V ZaAB sicer prodaji v splošnem ne nasprotujejo, vendar pa je prejšnja koalicija sprejela odločitev, da se Telekom proda strateškemu partnerju. Finančni skladi pa "po definiciji nikoli niso strateški, ker v podjetje vstopijo z namenom, da naredijo dobiček in ga prodajo naprej". Sicer pa ima premier "škarje in platno v rokah že skoraj eno leto, ni več profesor, da bi delil nauke, ampak mora odločati tudi o težkih stvareh", je še dejala Bratuškova.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (101)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

zvit kot presta
10. 06. 2015 13.44
+2
Kaže, da nam bodo tile neokomunisti do konca uničili mlado državo.
01xxy
10. 06. 2015 06.20
+0
Res je, da Cerar nikoli več ne bo izvoljen nikamor; škoda za njim bo ostala! Kaj bo s prekmurskimi kmeti ob prodaji Žita? Briga njega , kot ga ne briga za Telekom, ki ga prodajata z Mramorjem skoraj zastonj. Katastrofa! Zato na demonstracije proti kolaborantom!
zvit kot presta
10. 06. 2015 13.48
+2
Demonstracije? Od kdaj pa se človeška neumnost odpravlja z demontracijami?
razocarani
09. 06. 2015 14.58
+2
gospodje cakajo da bo cena delnice se padla ,,bodo zato vecje provizije ,,samo malo logike rabic,, vse te nase nekoc uspesne firme so gospodje sami pokradli ali prodali pod ceno za velike provizije ,,me zanima koliko je bobil igor za prodajo istrabenza in koprske banke ,,,nicesar se danes ne naredi zastonj ,,da gospoda ne dobiva provizij za take posle je najvecja laz ,,tudi pri patrijah je tako ,,pa sam priznam da ce bi mi kdo kaj ponudil takoj vzamem ,,samo bolj previden bi bil kot tisti pri patriji ,,saj bi bil bedak ce ne bi vzel teh cekinov ,,sami se dajte pred dejstvo ,,verjemite cudili bi se kako prav pride vsak evro v danasnjih casih ,,kar se tice neke casti je pa pravljica ,,zal smo navadni ljudje se vedno castni ker nimamo prilike kje kaj dobiti ali porovariti ,,to je clovesko in samo bedak ne bi vzel ,,vedite da je korupcija delovala tudi v jugi a ne tako velikih zneskov ,,takrat so bolj delili kake dobrine kot so prsuti ,,pozrtije ,,pa se kako tetico so zrihtal ,,odvisno od republike ,,je pa res da je bila z tem slovenija bolj skrta ,, ce imate priliko poberite vse kar vam kdo ponuja ,,samo pazite na hrbet ,,pa srecno vsem ki se niste imeli te priloznosti ,,
dostojevski II
09. 06. 2015 12.59
+3
21. junija 2013 je DZ potrdil prodajo 15 podjetij. Glede prodaje Telekoma v omenjenem sklepu DZ piše, da lahko Slovenski državni holding (SDH) Telekom proda, z namenom pridobitve »strateškega investitorja, ki bo dolgoročno zagotavljal učinkovito upravljanje, konkurenčnost ter uspešen razvoj družbe in njenih hčerinskih družb«. ... Poslanci SDS in NSi so leta 2013 glasovali proti. Danes pa so za prodajo Telekoma, ker ga kupuje sklad špekulativnega kapitala.
BULDOH
09. 06. 2015 13.33
-1
SD pri Bratovškovi bil za prodajo, zdaj je proti-to si pa pozabu napisat...
dostojevski II
09. 06. 2015 13.47
+1
Seveda so proti. SD in Bratuškova. Ker Telekom ne kupuje strateški kupec, kar je sklep DZ, temveč ga kupuje sklad špekulativnega kapitala.
razocarani
09. 06. 2015 15.02
+1
mis daj ze nehaj nakladat tu na tem forumu ,,bos imal kmalu priliko na janezovi tv ,,takrat pa si lazite in sejte sovrastvo med seboj ,,res si neverjeten fanaticni laznivec ,se pa opravicujem se si bolan ,,potem pa si poisci pomoc ,trenutno je se na drzavne stroske ,,ko boste vi zavladali tega ne bo ,,ah -samo za vaso elito bo ,,tako ni strahu
razocarani
09. 06. 2015 15.32
+1
dostojevski ,ne pisari neresnic in neumnosti ,,ce o necem nimas pojma ,,,ce bo dobra provizija bojo gospodje prodali tudi strojanovim ,,samo tu je haklcek ,,briga vse nase politike telekom ,briga pa jih kje se da kaj stalacit v zep ,,temu pa lahko res verjames ,,denar nikomur ne smrdi ,,se jaz bi vzel ce bi mi kdo kaj ponudil ,,
dostojevski II
09. 06. 2015 16.33
dolgi nos... Katere neresnice sem zapisal v 2 zgornjih komentarjih ? Bi bil lahko tako prijazen in jih navedel.
BULDOH
09. 06. 2015 07.48
+1
vlada se igra -gnilo jajce......
61810
09. 06. 2015 07.13
+1
Vlada ima vsaki mesec manj podpore, in po mojem ne bi več smeli vladati še manj pa odločati o taki pomembni zadevi. Za nič ne bi odgovarjali. Pravijo da delajo pošteno itd. Sramota,da se nočejo zavedati posledic. Kako dolgo smo prdajali Mercator in prav je tako ne bi ga smeli niti prodati. Zapirajo se že male targovine, delavci pa na cesti. V trgovinah je že veliko robe hrvaškega porekla. Slovenske znamke ki so bile redno na njihovih policah ni več. Sušlja pa se tudi da bo še odpuščal in zapiral male trgovine. Kam pa je Vlada vtaknila ta denar, od prodaje Drugi primer lastnik Heliosa se nam slatko smeji, kakšni norci smo bili ko smo ga prodali. Mi pa nič spet prodajamo za drobiž naprej podjetja.
Fedor Anton Umek
08. 06. 2015 23.54
+1
Kot je danes zapisalo "Delo".: Telekom Slovenije ima 637 miljonov € letnega prometa in 36 miljonov dobička ( ali 5%-bruto).Konkurenčni Si mobi,ki je že privatiziran, pa 377 milionov prometa in 63 milionov dobička ( ali 16%).Stvar je seveda kristalno jasna.Dokler nosi TS nahrbtnik iz svoje "socialistične " preteklosti nima niti najmanjše šanse na odprtem trgu.Če ne bi meli cincarske vlade bi bil TS že zdavnaj privatiziran in to seveda ne s strani več kot dvmljivega ( angleškega) skalada tveganega kapitala
Montekristo
08. 06. 2015 23.18
+6
Vlada se strinja s prodajo, odgovornosti pa nebi prevzeli: po moje je tukaj nekdo odveč; ali vlada ali pa SDH! Srbi bi rekli: ne možeš je**t a da ne udže!
lilyallen
08. 06. 2015 22.46
sam tole novico bom kopiral, res je da se ne nanaša na temo sam useno...Iz evropske komisije so sporočili, da je 97 milijonov evrov, kolikor bo država Slovenija Cimosu namenila državne pomoči, v skladu s pravili konkurence.
tron3
08. 06. 2015 21.40
+0
Lukec bo odločal, če pa je bil brezposeln, brez kakršnih izkušenj, pa kaj ste nori, da bo takšen mulc odločal, se Vam je že čist zrolal in to na suho!!!! pa če še dodamo zblojeno igralko pa zapitega Hanžka pa je norišnica na dlani!!!
srebrnibreg
08. 06. 2015 21.52
+0
Saj pa stalno slišimo, da morajo mladi prevzeti politiko in državo. Kaj sedaj ni v redu? Aja, ni iz prave stranke.
njofra47
08. 06. 2015 21.26
+6
Trditev da moramo prodati ker smo to nekomu obljubili torej pomeni da moramo prodati pod ceno, saj se kupec tega dobro zaveda. Še sreča da se kateri od naših pametnih politikov ni spomnil da bi obljubil da bomo kar podarili. Še se dobro spominjamo obljube enega naših "bistrih", ki je že v prostopnih pogajanjih Slovenije v EU obljubil zaprtje Duty free shopov. In seveda pametni in "verodostojni" kot smo seveda v strahu za naš ugled, četudi na svojo škodo, to tudi izpolnili. Nekateri se iz svojih napak kaj naučijo, našim politikom pa ni pomoči. Pa tudi zakaj bi jih skrbelo, njim bo že dobro, samo da se ne zamerijo evropskim mentorjem in bodo za njih že poskrbeli.
PadliAngel
08. 06. 2015 21.24
+2
Velika škoda je, da je odstopil Deutsche Telekom. Jaz bi bil najbolj vesel, če bi Nemci to prevzeli. Nemec je vseeno Nemec. Kaj pa veš kdo stoji za tem angleškim skladom...kaki indijci ali kitajci....vseeno se tu gre za telekomunikacijski sistem. Z tem se ni za hecat.
Biofanatik
08. 06. 2015 21.18
+3
Financ ministra najbolj zanima kje bo sedež firme , ne zanima ga pa kako bojo plačal vse zgrešene naložbe Telekomovih strokovnjakov ki jih ne bojo prevzel novi lastniki !
amedeo
08. 06. 2015 20.56
+4
Važno,da se nekomu proda,ni sicer pomembno komu in za koliko,samo da se proda.....smo obljubili,da prodamo,ne vemo točno komu vendar obljuba dela dolg.Obljubili smo tudi da prodamo poceni. Sledi še prodaja Triglava,krke,luke in avtocest ter čisto na koncu še prodaja pitne vode...
ONniON
08. 06. 2015 20.08
+6
gospodarska rast ki naj bi jo beležila slovenija, navadni ljudje nimajo nič od tega , imajo vse nižje socialne , delavske pravice in nesramno, lažnjivo oblast, vse več revščine, brezdomstva , hvala lepa za takšen kapitalistični sistem, js zagovarjam takega kjer imajo vsi neko korist od dobičkov , podpiram visoko obdavčenost bogatih , najbogatejših, podpiram močne sindikate , ne take kot so pri nas ampak sindikat v pravem pomenu
chucknorris
08. 06. 2015 19.43
-3
Sicer pa podjetja, ki opusti blagovno znamko kot je Mobitel, ne kaže drugega kot prodati lastniku, ki bo vedel kaj početi z njim. Vsak lastnik bo boljši,kot pa naša politika z obrazom SD, ZL in sindikati.
chucknorris
08. 06. 2015 19.37
+9
Samo bog še lahko pomaga državi, ki jo zadnjih vsaj 15 let vodijo oportunisti, pokvarjenci,nesposobneži - slovenski politiki !!!
01xxy
08. 06. 2015 19.42
+9
Res, kdo vse premetava slovenske milijarde! To ni farsa, to je kriminalka! In Slovenci morajo živeti v taki, kriminalni državi.
Netajkun
08. 06. 2015 18.17
+2
Si pa drznem napovedati , da si nadzorniki SDH-ja ne bodo upali podati soglasja k prodaji , prvi nadzornik je celo " pobegnil " v tujino . Če se bo zgodilo to , lahko Cerar brez slabe vesti ( in kolikor ga poznam , je sposoben tega ) ponudi odstop . . . ker se s tem zaključi njegov drugačen in moralno etični pristop , ter prekinitev slabih praks iz preteklosti . Izsiljevan bo iz vseh strani , na vseh področjih . . . Mramor pa bo lahko samo še pomahal , s svojim načrtom uravnoteženja . Mogoče je pa res prišel čas , ko lahko socialni marxkeynesijanci poskusijo po grški poti . . na slovenski način .
tron3
08. 06. 2015 18.11
-2
Opozicija zelo draga, Država je brez denarja, Telekom je pač treba prodati, da bo za plače v JS in pokojnine do konca leta, potem pa bomo videli!!!
Biofanatik
08. 06. 2015 21.20
+1
ahmadinedzad
08. 06. 2015 15.42
+2
Telekom lastnik solin. Sava lastnica turisticnih kompleksov. Kolektor oziroma F21 lastnik Dela. Soline v razsulu, turisticni kompleksi stagnirajo oziroma celo nazadujejo, Delo pa se naprej financirano s strani drzave, tako da o nekem normalnem novinarstvu ne moremo govorit, bi pa bilo dobro brano mogoce v Severni Koreji ali Venezueli. Deutsche Telekom zadnje case ne razmislja o nakupu solin v Berchtesgadnu, Continental prav tako ne o nakupu hotelov in Siemens ne o nakupu FAZ. Pri nas pa nam partijska oligarhija, danes sicer vecpartijska, se naprej je be mater. Pa lep pozdrav v socialisticni kalifat.
srebrnibreg
08. 06. 2015 17.02
-1
Kolektor je torej od foruma 21? Lepo. koda, ker ta forum ni lastnik večih podjetij in, da bi bila tako uspešna kot ta. Se pravi, da levica le ni slab lastnik.
Uporabnik458403
08. 06. 2015 17.31
+2
Saj tezava je v tem, da forum21 nima v lasti nobenega vecjega podjetja, temvec v tem, da jih obvladuje, se posebej pa javne institucije, kot so sodstvo, zdravstvo, banke......
srebrnibreg
08. 06. 2015 17.43
+0
Velika razlika imeti v lasti in obvladovati. Samo, da nabijate.
Netajkun
08. 06. 2015 18.22
+1
S hoteli je pa tako , v razumnem svetu imajo nalogo privabljanja tujega denarja ( s katerim se plemeniti državni proračun in predvsem lokalna potrošnja ) . Cilj je torej . . . polni hoteli in čim večja potrošnja . Pri nas je malo drugače , samo da so v domači lasti . . pa čeprav so skoraj prazni .