Slovenija

Koncert Thompsona v Mariboru prepovedali, organizator napovedal pritožbo

Maribor, 17. 05. 2017 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
S.S./STA/U.Z.
Komentarji
206

Upravna enota Maribor je na podlagi predloga policije preklicala dovoljenje za koncert glasbenika Marka Perkoviča Thompsona, ker je ocenila, da bi posledice, ki bi nastale, če bi do kaznivih dejanj na prireditvi prišlo, bile bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve. Organizator je napovedal pritožbo. Hrvaški mediji pa poročajo, da je Thompson jezen na slovensko policijo.

Več videovsebin
  • Iz 24UR: Prepoved koncerta
    02:50
    Iz 24UR: Prepoved koncerta
  • Iz 24UR: Prvič pri nas prepovedali koncert
    01:14
    Iz 24UR: Prvič pri nas prepovedali koncert
  • Iz 24UR ZVEČER: Koncert Thompsona odpovedan zaradi varnostnih razlogov
    06:21
    Iz 24UR ZVEČER: Koncert Thompsona odpovedan zaradi varnostnih razlogov
  • Iz SVETA: Prepoved Thompsonovega koncerta razburila Hrvate
    02:06
    Iz SVETA: Prepoved Thompsonovega koncerta razburila Hrvate
  • Iz 24UR: Politični konflikt zaradi koncerta?
    03:03
    Iz 24UR: Politični konflikt zaradi koncerta?

Upravna enota Maribor je na podlagi predloga policije preklicala dovoljenje za koncert glasbenika Marka Perkoviča Thompsona v Festivalni dvorani Lent.

Kot je danes znova povedal vodja oddelka za splošne policijske naloge na mariborski policijski upravi Darko Lamot, so na podlagi pridobljenih informacij in zaznav dogodkov ocenili, da so izpolnjeni zakonski pogoji za tak ukrep, saj informacije kažejo na povečano varnostno tveganje zaradi nevarnosti, da bo koncert izrabljen za izvrševanje kaznivih ravnanj.

Bolj kot se je dogodek bližal, več je obsodb, pa tudi tistih, ki menijo, da je prepoved neprimerna. Da bo tudi ta zgodba dobila politično noto, se napoveduje že s tem, da je predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Branko Grims, sicer poslanec opozicijske SDS, za četrtek sklical nujno sejo komisije, na kateri bo edina točka prav obravnava varnostnih razlogov za prepoved koncerta.

Policija je dolžna vzdrževati javni red na javnih prireditvah, zato v povezavi z vsako javno prireditvijo spremlja varnostne razmere. Tako je ravnala tudi v tem primeru in med drugim pridobila informacije v povezavi s prodajo vstopnic za koncert preko spletnih ponudnikov na Hrvaškem in v Avstriji, so dodali.

Po njihovi presoji kaže na utemeljeno verjetnost, da bi se koncerta udeležili posamezniki iz okolij, kjer so bili koncerti istega glasbenika prepovedani, oziroma se bodo koncerta z namenom vsiljevanja in izvrševanja kaznivih ravnanj udeležili njegovi radikalni privrženci iz Hrvaške. Organizator nima vpogleda v kategorijo obiskovalcev, v smislu ogroženosti reda na prireditvi, tako doma kot v tujini.

Ob tem so policisti seznanjeni tudi z informacijami o shodu nasprotnikov koncerta, kar po njihovem mnenju še dodatno povečuje varnostno tveganje.

Lamot je še dodal, da je policija v predlogu sledila izključno interesu zagotavljanja varnosti, zato je namigovanja, ki se v tej zvezi pojavljajo v javnosti, zavrnil kot neupravičena in popolnoma brezpredmetna.

Načelnica Ksenija Klampfer je pojasnila, da so ob torkovem soočenju vseh strani skrbno presojali vse dokaze in tehtali med ustavno pravico združevanja ter na drugi strani razlogi, ki jih je navedla policija. "Pri odločitvi je pretehtalo dejstvo, da bi posledice, ki bi nastale, če bi do kaznivih dejanj na prireditvi prišlo, bile bistveno večje od posledic, ki bodo nastale z odpovedjo prireditve." 

Koncerta ne bo.
Koncerta ne bo. FOTO: POP TV

Organizator že napovedal pritožbo

Organizator koncerta Milan Trol danes za odziv ni bil dosegljiv, a že ves čas poudarja, da gre le za glasbeni dogodek. Na odločitev je mogoča pritožba v treh dneh, ki jo je Trol že napovedal, vendar pa ta ne zadrži izvršitve odločbe prvostopenjskega organa. O pritožbi bo v roku treh dni po prejemu pritožbe odločalo ministrstvo za notranje zadeve.

Sicer razprodan koncert Thompsona v Mariboru je že ob napovedi dogodka sprožil številne pomisleke, med drugim pri županu Andreju Fištravcu. Kot je dejal danes, si je oddahnil, da je država s prepovedjo koncerta ukrepala v skladu z zmožnosti, ki jih ima. "Tudi sam sem bil namreč v zadnjih mesecih deležen številnih pritiskov, da naj glede koncerta ukrepam, pa to sploh ni v moji pristojnosti," je dejal. Dodal je, da je koncert sprožil številne odzive, ne le v Sloveniji, ampak tudi širše.

Nekateri ob obsodbah Thompsonovega koncerta izpostavljajo tudi, da bo isti dan na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani nastopila za nekatere prav tako sporna Svetlana Ražnatović - Ceca, ki pa je kritiki Thompsona ne pribijajo na križ.

Lastnik dvorane, kjer naj bi koncert potekal, Stojan Auer je po današnji odločitvi znova opozoril na Evropsko konvencijo o človekovih pravicah, saj je prepričan, da so bile te kršene. "Kot absolvent magisterija diplomatskih ved pa pričakujem, da se bo ustrezno odzvalo ustavno sodišče z izdajo začasne odredbe za koncert," je dejal.

Po poročanju spletnega Večera, ki povzema portal Vijesti.hr, je Thompson jezen na slovensko policijo. "Če mi prepovejo koncert, se bom obrnil na predsednico," je naslov članka, ki so ga v torek objavili na portalu. Kot poročajo, glasbenika moti, da ga skušajo prikazati kot negativca. "Vsakdo, ki je poslušal moje skladbe, ne more najti v njih ničesar takega, za kar me obtožujejo," je povedal in napovedal, da bo o prepovedi koncerta obvestil hrvaško diplomacijo.

Na hrvaškem zunanjem ministrstvu so danes potrdili, da so hrvaški diplomati "v stiku s slovensko stranjo z namenom zagotavljanja enakopravnega tretmaja hrvaških državljanov pri njihovih poslovnih dejavnostih v Sloveniji, tako tudi v tem primeru". "Upoštevajoč dejstvo, da je odločitev o koncertu v pristojnosti oblasti Republike Slovenije, bo hrvaško ministrstvo za zunanje in evropske zadeve nadaljevalo komunikacijo s slovensko stranko, da bi se izognili podobnim situacijam v prihodnje," so pojasnili.

Tudi hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković je med obiskom v Gospiću potrdil, da je od hrvaške veleposlanice v Ljubljani Vesne Terzić zahteval, naj preveri, kaj se je zgodilo v Mariboru, in ugotovi razloge za prepoved Thompsonovega koncerta. Na novinarsko vprašanje, kako vidi prepoved koncerta v Mariboru, je dejal, da to "nikakor ni dobro". "Ne vem, iz katerih razlogov bi prepovedali koncert," je še dejal.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1