Slovenija

Koncentracija ozona presegla opozorilno vrednost

Ljubljana, 23. 07. 2013 18.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
V.L./S.S.
Komentarji
1

Koncentracija ozona je na merilnem mestu Otlica presegla opozorilno vrednost. Visoke koncentracije ozona dražijo sluznico. Na Arsu zato priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal v tem času ostanejo v zaprtih prostorih. Nekaj težav so povzročile tudi nevihte.

Ozračje
Ozračje FOTO: POP TV

Na merilnem mestu Otlica v Trnovskem gozdu je koncentracija ozona danes ob 16. uri presegla opozorilno vrednost 180 mikrogramov na kubični meter, so sporočili z Agencije RS za okolje (Arso). Pojasnili so, da zaradi lokacije merilnega mesta podatki veljajo za širšo okolico, kar pomeni da so koncentracije ozona previsoke v višjih predelih Primorske.

Visoke koncentracije ozona, ki presegajo opozorilno vrednost, dražijo sluznico in dihala. Na Arsu priporočajo, da ljudje s kroničnimi boleznimi dihal in krvnega obtoka v tem času ostanejo v zaprtih prostorih, kjer je koncentracija ozona nižja. Tudi zdravim ljudem priporočajo, da se izogibajo naporom v času previsoke koncentracije.

Na Arsu so zapisali, da lahko glede na vremensko napoved preseženo opozorilno vrednost koncentracije ozona pričakujemo tudi v naslednjih dneh. Vročina se bo namreč stopnjevala, tako se bodo v petek najvišje dnevne temperature povzpele do 33 stopinj Celzija, v soboto pa do 34 stopinj Celzija. V poznih večernih urah naj bi koncentracija ozona padla.

Nevihta ujela planince, strela udarila v smreko

Vročino so popoldne zmotile vročinske nevihte, ki so povzročile nekaj težav. Nekaj minut pred 18. uro je zaradi udara strele zagorela smreka v naselju Ledinica v občini Žiri. Posredovali so gasilci PGD Dobračeva, požar pogasili in smreko požagali.

Ob 18.55 pa se je zaradi udara strele kadilo iz transformatorske postaje v Iški Loki v občini Ig, so zapisali na Upravi za zaščito in reševanje. Aktivirani so bili gasilci PGD Iška Loka in zavarovali kraj dogodka. Dežurni delavci podjetja Elektro Ljubljana so s preklopom postajo izločili iz omrežja ter začeli s popravilom.

Nekaj pred 20. uro pa je udarila strela v lesen drog električne napeljave v naselju Hudi Kot v občini Ribnica na Pohorju, pri čemer je le-ta zagorel. Posredovali so gasilci PGD Ribnica na Pohorju.

V gorah pa je nevihta presenetila planince. Kot poroča Uprava za zaščito in reševanje, so štirje planinci okoli 16.40 obstali na poti proti vrhu Male Mojstrovke v Julijcih, kjer jih je ujela nevihta. Aktivirani so bili reševalci GRS Kranjska Gora in helikopter Slovenske policije za reševanje v gorah z dežurno ekipo. S pomočjo vitla so jih nepoškodovane dvignili v helikopter in prepeljali na Vršič.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

aghr
23. 07. 2013 23.39
+2
Kdaj bo ohladitev?