Slovenija

Končan odvoz 2200 ton nevarnega mulja s Koroške v Avstrijo

Prevalje, 19. 03. 2024 12.55 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sanacija onesnaženega mulja na Koroškem je končana. Podjetje Saubermacher Slovenija je v Avstrijo v predelavo odpeljalo 2200 ton mulja, skupna vrednost projekta pa je stala slabih 640.000 evrov. So pa z okoljskega ministrstva sporočili, da bo potrebno v najkrajšem možnem času urediti center za ravnanje z onesnaženimi zemljinami na območju Mežiške doline in Celjske kotline.

Z ministrstvo za okolje, podnebje in energijo so sporočili, da so zaključili odvoz nevarnega mulja, ki je nastal kot posledica katastrofalnih avgustovskih poplav na Koroškem. Kot so navedli, se z odvozom nevarnega mulja zaključuje pomemben del sanacijskih ukrepov. Skupaj z drugimi resorji in institucijami pa jih pri obnovi po poplavah čaka še nekaj pomembnih ukrepov zaradi onesnaženih zemljin in degradacije okolja.

Skupna ocena neposredne škode naravne nesreče, ki je avgusta prizadela Slovenijo, in njenih posledic za prebivalstvo, gospodarstvo in okolje po oceni vlade znaša približno 9,9 milijarde evrov.
Skupna ocena neposredne škode naravne nesreče, ki je avgusta prizadela Slovenijo, in njenih posledic za prebivalstvo, gospodarstvo in okolje po oceni vlade znaša približno 9,9 milijarde evrov. FOTO: Aljoša Kravanja

Ministrstvo je po lanskih katastrofalnih poplavah naročilo analizo mulja, ki jo je izvedel akreditiran laboratorij. Vzeli so osem vzorcev na različnih lokacijah v vseh petih koroških občinah (Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd). Rezultati so pokazali, da lahko mulj razdelimo v tri kategorije: inerten, nenevaren in nevaren. Na štirih lokacijah so analize pokazale, da gre za mulj inertnega značaja, na dveh lokacijah za nenevaren odpadek, na dveh lokacijah pa za nevaren odpadek, in sicer na lokaciji Poljana (nasproti gostišča Krivograd na Prevaljah in Cricket club na meji med Prevaljami in Mežico). 

Skladno s pogodbo o prevzemu in predelavi nevarnega mulja, ki je bila sklenjena na podlagi Zakona o javnem naročanju med MOPE in podjetjem Saubermacher Slovenija, je bilo lani decembra odpeljanih 1700 ton nevarnega mulja v predelavo v Avstrijo. Na podlagi aneksa k navedeni pogodbi pa so marca 2024 odpeljali še dodatnih 500 ton nevarnega mulja. Pogodbena vrednost za 1700 ton odpeljanega mulja znaša 493.297,50 evra z DDV, za dodatnih 500 ton pa 145.087,50 evra, skupno torej 638.385 evrov z DDV.  

Kam z inertnim in nenevarnim muljem? 

Septembra lani je Zavod za gradbeništvo Slovenije (ZAG) odvzel vzorce iz protipoplavnega nasipa ob reki Meži pri Prevaljah, grajenega iz mulja, nanesenega po poplavah avgusta 2023. Namen preiskav v Geomehanskem laboratoriju ZAG-a je bil predvsem ugotoviti možnost uporabe mulja za vgradnjo v nasipe in zasipe. Ugotovili so, da sam mulj, predvsem zaradi visoke vlage, ni primeren za vgradnjo v nasipe in zasipe, zato je treba material izboljšati z vezivi, navajajo na ministrstvu za okolje. 

Na podlagi prvih vmesnih rezultatov geomehanskih preiskav stabilizacije mulja z aditivi za povečanje trdnosti izhaja, da mulj ni škodljiv za okolje, če se stabilizira s primernimi dodatki. Rezultati izlužkov samega mulja kažejo, da je onesnaženost precej nizka. Rezultati pa tudi kažejo, da so celo mešanice z nižjim deležem veziv primerne za vgradnjo v nasipe in zasipe. Po strokovnem mnenju ZAG zaradi visoke vsebnosti finih zrn mulj ni primeren za cestne tampone, se bo pa lahko uporabil za geotehnične zasipe in druge nasipe po predhodni ustrezni obdelavi, pri čemer je pred uporabo nujno treba izvesti vse potrebne analize glede mehanskih lastnosti in izluževanja. Po zadnjih razpoložljivih podatkih bo Direkcija RS za infrastrukturo v različnih prihodnjih investicijah porabila 100.000 m3 mulja, ki je nastal kot posledica poplav avgusta 2023.

Se je pa del mulja iz lokacij začasnega skladiščenja uporabil za izvedbo izrednih ukrepov po avgustovskih poplavah na porečju reke Meže (zapolnitev zajed, zasipi ...). Večji del mulja iz lokacij začasnega skladiščenja bodo uporabili za vzpostavitev vodne infrastrukture v funkcionalno stanje, neuporabljeni material pa bodo odložili na ustrezna odlagališča, še navajajo na ministrstvu in dodajajo, da končno poročilo o vgradljivosti mulja pričakujejo konec marca.

Uporaba mulja nikakor ni primerna za vrtičke in kmetijske površine, opozarjajo strokovnjaki.
Uporaba mulja nikakor ni primerna za vrtičke in kmetijske površine, opozarjajo strokovnjaki. FOTO: iStock

Opozorilo prebivalcem: mulja ne uporabljajte za obdelovalne površine

Strokovnjaki iz Kmetijskega inštituta Slovenije ne priporočajo uporabe mulja, ki ga je naplavilo v lanskih avgustovskih poplavah, za vrtičke in kmetijske površine. Kmetijski inštitut je med drugim pripravil dokument z usmeritvami in dobrimi praksami za remediacijo poplavljenih tal in ravnanje z muljem na kmetijskih zemljiščih in vrtovih, v katerem je podal ustrezne ukrepe in navodila.

V prihodnosti nujna izgradnja centra za ravnanje z onesnaženimi zemljinami, občine lokaciji nenaklonjene

So pa z ministrstva za okolje sporočili, da bo potrebno zaradi preteklih okoljskih bremen ter posledic poplav in plazov v skladu z Zakonom o obnovi na območju Mežiške doline in Celjske kotline v najkrajšem možnem času urediti center za ravnanje z onesnaženimi zemljinami, ki nastanejo ob naravnih nesrečah in niso primerne za nadaljnjo uporabo, pri tem pa zagotoviti samozadostnost, saj zanašanje na obdelavo tovrstnih odpadkov v tujini ekonomsko in tudi okoljsko ni upravičeno. Izgradnja centra, ki bo potekala v soglasju z lokalno skupnostjo, bo strošek države, za njegovo upravljanje in izvajanje ravnanja z onesnaženo zemljino pa bodo podeljene koncesije. Glede na dosedanje odgovore nobena občina v Mežiški dolini ni pripravljena urediti lokacije za ravnanje z onesnaženimi zemljinami iz tega dela Slovenije.

So pa na okoljskem ministrstvu v sklopu sanacijskih ukrepov pripravili tudi osnutek Programa ukrepov za izboljšanje kakovosti okolja na območju vrtcev, šol in javnih igrišč v občinah Črna na Koroškem, Mežica, Prevalje, Ravne na Koroškem in Dravograd ter ga poslali v pregled in dopolnitev vsem petim občinam.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (19)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sebastjan jelen
20. 03. 2024 11.09
Ja...ostalega so pa v mojo in sosedovo parcelo navozili đabe... mafija lopovska 🤷🤮🤮🤮🤮
Bebec
19. 03. 2024 19.10
+1
Lepo so nas n.......I.
Bebec
19. 03. 2024 19.09
+1
Lepo bodo zaslužili . šoferji bodo pa lepo naj...l.to vozit ni tko koker če maš 2 paleti na kamijoncku.dober biznis so odpadki.
ap100
19. 03. 2024 16.21
+5
to slovenija še lastnega d..eka ne zmoremo sami pospraviti
Julijann
19. 03. 2024 15.50
+7
Ga bo Drava nazaj prinesla, prečiščenega, opranega čez kamenčke.
123soba
19. 03. 2024 15.02
+8
Mulj so vozili v avstrijo, kjer so ga mal pošprical z vodo in odpeljal nazaj v slovenijo. Bravo, največ je zaslužil dario južna, ki je izvajal prevoz...
proofreader
19. 03. 2024 14.43
+6
Tracker naj dajo notri in spremljajo kam ga bodo peljali Avstrijci.
NLKP
19. 03. 2024 14.15
+10
Pomembno je, da bodo posamezniki odšli iz poplav bogatejši...
2fast4
19. 03. 2024 14.09
+6
2200 ton je pesek v oči. Tega materiala je se X 100000. Če ste tr ceni sprejeli, da je vse odpadek potem pa odpeljite ves material vzdolž poplavljeni rek na deponijo in navozite svežo zemljo...
pepe007
19. 03. 2024 14.06
+20
Le kaj Avstrijci naredijo z njim? Skipajo v Dravo in počakajo, da ga odnese nazaj? Rudarijo in izkoristijo težke kovine skrite v njem? V vsakem primeru verjamem, da se jim smeji ob dobrem biznisu z butastimi južnjaki.
NLKP
19. 03. 2024 14.14
+9
Točno tako, Slovenija je center Balkana.... Nikoli nismo bili in ne bomo Evropejci ampak balkanci...
docc
19. 03. 2024 14.45
+7
2200 ton je vsaj cca 1000 m3. Torej je stal odvoz in skladiščenje mulja vsaj 640€/m3. NBa kamion gre vsaj 10 m3, torej 6.400€ na kamion. Res smo bogata (in neumna) država!
quest
19. 03. 2024 13.54
+11
To je rezultat kvazi slovenskih okoljevarstvenikov,brez znanja in ustrezne izobrazbe.V Slo.ne bi imeli sežigalnice, obratov za predelavo nevarnih odpadkov,NEK-a,z lahkoto pa to pošiljamo v sosednjo Avstrijo,ki je te zadeve zakonsko uredila,mi pa to mastno plačujemo,tako,da se človek vpraša kdo v bistvu stoji za EKO lobiji,ker zgodbo plačujemo slo.davkoplačevalci.
trdaglava
19. 03. 2024 14.04
+3
To ja pa za to ker ekologi v slo niso pravi ekologi ampak to izrabljajo le za sluzenje denarja in zato nasprotujejo prav vsemu brez da bi se sploh tehnično poglobili v zadevo.
Da se mene pita..
19. 03. 2024 13.39
+10
Jodlarji so mastno kasirali,po obdelavi nam pošljejo nazaj,kar bomo tudi plačali.
Valkidžija
19. 03. 2024 14.39
+7
Točno tako. Pri nas se nič ne splača, pri njih pa se vse. Ko vse to predelajo , pa nam pošljejo nazaj po Hoferjevih in podobnih trgovinah v obliki BIO gnojil za vrtne rastline, rožice in podobno. Enako je pri odkupu živine. Naše klavnice ti vzamejo kravo v zakol po mizerni ceni in jo prodajo naprej v Avstrijo po mastni ceni. Oni prav iščejo mastne krave, jih predelajo in ves loj koristno uporabijo za kozmetiko in podobne žavbe in nam jih prodajajo nazaj spet v Hoferjih, DM mih in ostalih drogerijah. Seveda se jim lahko smeji. Upravičeno.
trgft
19. 03. 2024 13.24
+11
Strošek države? Državo tvorijo ljudje!