Slovenija

Komunalno podjetje pripravljeno na prevzem zavetišča za živali

Maribor, 13. 01. 2012 13.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Mariborska Snaga se že pripravlja na prevzem upravljanja z mestnim zavetiščem za male živali, čeprav župan Franc Kangler še ni odločil o pritožbi Mačje hiše na izbor koncesionarja. Tako so že objavili razpis za vodjo zavetišča in veterinarja.

Zavetišče za živali-3
Zavetišče za živali-3 FOTO: Dare Čekeliš

V mariborski Snagi so predstavili svoje aktivnosti in načrte za mestno zavetišče za male živali, kljub temu da župan Franc Kangler še ni odločil o pritožbi Mačje hiše na izbor koncesionarja. Občinsko komunalno podjetje je danes že objavilo razpis za veterinarja ter hkrati vodjo zavetišča, veterinarskega pomočnika in tri oskrbnike.

Direktor Snage Ivan Hajnšek je ob tem povedal, da je Snaga vedno zagotavljala, da bo v zavetišču zaposlila strokoven kader, možnost prijave pa dala tudi sedanjim zaposlenim v zavetišču. Ker dokončne odločitve o pritožbi enega od treh prijavljenih potencialnih koncesionarjev še ni, je razpis objavljen pogojno, kar pomeni, da bodo pogodbe o zaposlitvi z izbranimi sklenili, ko bo z Mestno občino Maribor podpisana koncesijska pogodba.

Predstavniki Snage so ta teden po Hajnškovih besedah obiskali tudi najstarejše in največje zavetišče v Sloveniji, Gmajnice pri Ljubljani, kjer so se srečali z direktorico Živalskega vrta Ljubljana, ki upravlja z omenjenim zavetiščem, Zdenko Ban Fischinger ter vodjem zavetišča Markom Omanom. Predstavili so jim njihove izkušnje in postopke dela ter jim osvetlili težave, s katerimi se pri svojem delu srečujejo.

V zavetišču Gmajnice - 2
V zavetišču Gmajnice - 2 FOTO: Aljoša Kravanja

Hajnšek se je dotaknil tudi protestov posameznih skupin, ki so v preteklosti širili protipropagando predvsem prek družbenih omrežij ali svoje nezadovoljstvo izražali tudi na ulici, kar naj bi se po njegovih informacijah znova zgodilo ta konec tedna. Vse je pozval, da so kadar koli dobrodošli na sestanku z njim, kjer se lahko pogovorijo na primerni ravni, ki si jo obravnavana tematika zasluži. Zavrača pa neutemeljene obtožbe in blatenje njegovega podjetja.

Kot je povedala vodja projekta Irena Bartok, trenutno v podjetju že tečejo aktivnosti, ki bodo omogočile, da se razmere v mariborskem zavetišču čim bolj učinkovito sanirajo in stabilizirajo. Po njenih zagotovilih načrtujejo organizacijo stalne veterinarske službe, hkrati pa si želijo zavetišče približati in integrirati v lokalno skupnost. "Po eni strani v smislu izobraževanja, kjer načrtujemo učne ure v vrtcih in šolah, po drugi pa si želimo, da zavetišče postane lokacija, kjer se redno srečujejo lastniki in ljubitelji malih živali, si izmenjujejo izkušnje, hkrati pa na naša vrata potrkajo vedno, ko bodo potrebovali strokovne nasvete," je dejala Bartokova in dodala, da v smislu odpiranja javnosti načrtujejo tudi izobraževanja za sprehajalce psov.

Pasja šola bo v prvi fazi namenjena samo psom iz zavetišča, ki potrebujejo socializacijo ali resocializacijo, pozneje pa jo želijo odpreti tudi lastniškim psom. "Prav tako želimo v zavetišču odpreti tudi trgovino s specializirano prehrano, opremo in pripomočki za nego in vzgojo živali, prav tako pa nameravamo od aprila do oktobra enkrat mesečno izpeljati sejem, kjer se bodo srečali lastniki malih živali, in si pomagati z nasveti ter prodajo rabljene opreme," je še dodala vodja projekta.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

major1
13. 01. 2012 14.46
+2
Upravnik pa naj bo KANGLER
bunkica112
13. 01. 2012 14.33
+42
Bla bla. 1. Posel so dobili tako kot vsi ostali Kanglerjevi prijatelji in pri vseh (milo rečeno) spornih zadevah oz. aferah, v katerih se Kangler v zadnjem letu pojavlja, se ob njem pojavljajo ista imena. KDO JE TU NOR??? Postopek je bil izveden proti vsem pravilom in zakonom, zdaj pa se pojavljajo z idejami, ki jih je prvotno prijavil drug kandidat na razpisu. In o pritožbi odloča župan. Trikrat ugibajmo rezultat. 2. Od enega sestanka z ljudmi, ki delajo z živalmi, so pa res lahko naenkrat eksperti na tem področju. Ne me basat. In s tem hkrati pravzaprav priznavajo, da o tem nimajo pojma. 3. Najavljen shod je v prvi vrsti protest za dobrobit živali, saj je drug kandidat na razpisu bistveno bolj izkušen na področju ravnanja z zapuščenimi živalmi, da o etiki sploh ne izgubljamo besed, saj je dejstvo, da delajo izključno za dobro živali, ne pa za dobiček, kot se dogaja v marsikaterem drugem zavetišču. Kot drugo pa je to shod proti korupciji, ki že prav ogabno obvladuje občino Maribor s šerifom Kanglerjem na čelu, ki je pripeljal nepotizem v mestu do neslutenih razsežnosti. DOVOLJ NAM JE TEGA!!!!!!!!
gjurica
13. 01. 2012 14.46
+23
Bravo ! Se popolnoma strinjam s teboj. Sem že mislil, da sem sam v tem nazovi mestu...
wsharky
13. 01. 2012 14.27
+25
.. samo v mb, je lahko celo komunalno podjetje usposobljeno za delo z zapuscenimi zivalmi ... ju hu hu ...
Hachi
13. 01. 2012 17.28
+8