Slovenija

Štrukelj: Za 26 ur bi dobili normalno plačo, za 22 ur pa primerno nižjo

Ljubljana, 13. 12. 2012 13.46 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sindikati so na pogajanjih v okviru socialnega sporazuma dobili kompromisni predlog glede povečevanja otrok v oddelkih in dodatnih obremenitev vzgojiteljic in pomočnic. Kljub temu pa v konfederacijah vztrajajo pri ohranitvi sedanjih normativov in standardov.

Po usklajevanjih s starši, občinami in ravnatelji je ministrstvo za šolstvo umaknilo predlog, da bi ena vzgojiteljica del svojega delovnega časa delala z eno, del pa z drugo skupino v vrtcu. Kot pravijo na ministrstvu, bi predlog, da bi vzgojiteljica delala po tri ure v vsaki skupini, namesto pet ur v eni sami, imel največji vpliv na kakovost vzgojnega dela vrtcev.

Ministrstvo predlaga, da v okviru 40-urnega delovnika vzgojiteljice in pomočnice nekaj več časa preživijo z otroki. Na mizi pa tudi ostaja predlog, da se za enega ali dva otroka poveča število otrok v skupini, a le v primeru, da so za to prostorske možnosti. Pravijo, da bo tako možnost obiskovanja vrtca dobilo še nekaj otrok, ki zdaj te možnosti nimajo. Ob tem pa povprečna velikost skupine ne bo presegla velikosti skupine, ki jo dovoljujejo že zdajšnji normativi.

Vrtec
Vrtec FOTO: Thinkstock

Na področju standardov in normativov brez napredka

Na področju standardov in normativov v več kot pol leta ni prišlo do nikakršnega napredka, pravijo na ministrstvu. Zato sindikatom predlagajo, da se v socialni sporazum zapišejo splošna izhodišča za razvoj na področju vzgoje in izobraževanja, o katerih se obe strani lahko strinjata.

Sindikatom so na pogajanjih za socialni sporazum predstavili tudi dve možnosti, kako realizirati proračun na področju osnovnega in srednjega šolstva. To je mogoče ali z odpuščanjem ali z višanjem normativov, pravijo na ministrstvu. Dodajajo še, da si bodo še vnaprej prizadevali, da se v zvezi s standardi in normativi usklajujejo s sindikati in dosežejo dogovor.

"Tisto, kar nas vse obvezuje, so številke v proračunu," je za TV Slovenija glede predloga ministrstva, da bi se v slovenskih osnovnih in srednjih šolah pedagoška obveznost učiteljev povečala za dodatne štiri ure, dejala državna sekretarka Mojca Škrinjar. Po njenih besedah sicer pedagoško obveznost lahko povečajo za dve uri in s tem dosežejo cilj, a bo po njenih besedah potem več kot 1500 tehnoloških viškov.

Branimir Štrukelj
Branimir Štrukelj FOTO: Blaž Garbajs

Sindikalisti vztrajajo na ohranitvi standardov in normativov

Kljub kompromisnemu predlogu pa v konfederacijah vztrajajo na ohranitvi sedanjih normativov in standardov, je dejal predsednik Konfederacija sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj.

Štrukelj je na skupni novinarski konferenci delovne skupine za pripravo socialnega sporazuma 2012–2016 Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja dejal, da je dokazano, da se ključni temelji za uspešno izobraževanje postavijo že v predšolskem obdobju in so povezani z vrtcem. Poseči v to kakovost, bi bilo katastrofalno, in to ministrstvo počne, je prepričan.

"Tisto najbolj v nebo vpijočo zgodbo o prvem starostnem obdobju, kjer naj bi ena vzgojiteljica tekala iz enega v drug oddelek, so pod pritiskom vseh umaknili, vendar za nas to ne spreminja bistveno stvari, jo zgolj nekoliko mehča," je poudaril.

"Ob dodatni obremenitvi bi znižali plače"

Poleg tega jim je ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport danes ponudilo dodaten predlog, da bi se v slovenskih osnovnih in srednjih šolah pedagoška obveznost učiteljev povečala za dodatne štiri ure. To bi po njegovih navedbah pomenilo, da bi se ta obveznost v osnovnih šolah povečala s sedanjih 22 na 26 ur in v srednjih šolah s sedanjih 20 na 24 ur. To je več kot 20-odstotno povečanje v obremenitvah, kar bi po njegovi oceni privedlo do množičnih odpuščanj.

"Ob tem so nam nekoliko cinično ponudili, da bi ob tej dodatni obremenitvi za toliko znižali plače. Torej za 26 ur bi dobili normalno plačo, za 22 ur pa primerno nižjo plačo. Ta znižanja so dramatična in v konfederaciji na to ne bodo pristali," je pribil Štrukelj.

Štrukelj je izrazil zadovoljstvo nad rezultati mednarodnih raziskav o uspehih slovenskih učencev.
Štrukelj je izrazil zadovoljstvo nad rezultati mednarodnih raziskav o uspehih slovenskih učencev. FOTO: Thinkstock

Štrukelj: Želijo pogajanja v okviru socialnega sporazuma

Štrukelj je še enkrat ponovil, da se želijo o vseh spremembah standardov in normativov, pa naj gre za vrtce ali univerzo, pogajati v okviru socialnega sporazuma. To jim, kot pravi, zagotavlja tudi podpis sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev, podpisan 10. maja.

Štrukelj je izrazil zadovoljstvo nad rezultati mednarodnih raziskav o uspehih slovenskih učencev, ki so izjemno napredovali in so v naravoslovju v Evropi tik za Finci. Po Štruklju je to odličen dosežek in ga razume kot dejstvo, ki postavlja ministra za izobraževanje Žigo Turka pred zelo neprijetno izkušnjo. Turk je namreč trdil, da so rezultati slovenskega izobraževalnega sistema slabi v primerjavi s tem, koliko vlagamo. To zagotovo nekaj govori o pomenu slovenskega javnega šolstva in tudi vrtcev, sklene Štrukelj.

Marinčič zaskrbljen zaradi 16 milijonov evrov

Marko Marinčič pa je v imenu Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam navdušen nad sprejeto novelo zakona o visokem šolstvu na pristojnem odboru DZ, a hkrati zaskrbljen glede dodatnih 16 milijonov evrov, ki jih je DZ ob sprejemanju proračuna za leti 2013 in 2014 namenil visokemu šolstvu in znanosti.

"Morali bi biti veseli, a razporeditev teh sredstev ni znana, kot tudi nimamo zagotovila, da bo ta denar prišel na javne univerze," je poudaril in dodal, da jih skrbijo normativi neposredne pedagoške obveznosti v visokem šolstvu, ki bi morale biti tema pogajanj v okviru socialnega sporazuma.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (373)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

jaka
14. 12. 2012 19.14
+1
Učitelji bi morali imeti bolj življenjske normative!!! Prvo leto učiteljevanja naj bo 16, 5 ure tedensko poučevanja in 23,5 ur priprav, učitelj tik pred penzijo in izdelanim načinom poučevanja pa bi mora prevesiti razmerje na 30 UR (to je cca 40 šolskih ur) poučevanja in cca 10 ur režije oz priprav. .
Terezinka
14. 12. 2012 12.20
+1
Pametne vlade pri nas ni. Pri nas je vlada, ki dela strah med ljudmi, nas smeši po svetu in govori, da narod, ki ga poniževalno imenuje ulica, demostrira proti javnemu sektorju. Govori, da demostriramo za znižanje naših socialnih pravic. Med nami dela spore. Niti toliko si ne prizna niti nam niti EU, da bi jasno ugotovili, da demostriramo proti skorumpirancem in tajkunom
rde?e in ?rno
14. 12. 2012 12.15
+2
minimalne plače pametne vlade povečujejo, da se več troši seveda in se požene proizvodnja
rde?e in ?rno
14. 12. 2012 12.15
+3
glede na to, da je šolanje doma zakonsko dovoljeno. tisti, ki menite da si učitelji ne zaslužijo kar dobijo, šolajte doma sami al pa s pomočjo inštruktorjev. izvolite
Terezinka
14. 12. 2012 12.23
+1
Ni belo in črno in ni tako enostavno. Kaj bo šolal doma delavec, ki ni bil deležen dobre izobrazbe, kaj bo šolal doma revež. To si lahko privošči malo kdo. Državo imamo, da bo šolala otroke. To pravico naši otroci imamo. Če ti tvoji dohodki in znanje dopuščajo, da se z otrokom lahko ukvarjaš blagor tebi.
rde?e in ?rno
14. 12. 2012 13.03
+3
kakšnih 100 otrok se že šola doma in to uspešno in to ne samo pri bogataših. to govorim za tiste, ki trdijo da si učitelji ne zaslužijo svojih plač. izvolite šolajte si jih sami
bedak12346
14. 12. 2012 12.13
+3
Zaboga začnite delat na gospodarstvu, pa se bo denar za vse najdel. Odkar je ta vlad poslušamo le o šparanju, efekta pa nobeneg, isto kot v Grčiji bolj ko jo pritiskajo z butastimi ukrepie manj je sposobna iziti iz krize, voluharji bi se radi polastili nadzora nad ljudmi.
dule100
14. 12. 2012 09.21
+3
Buhteljček resnično verjame, da bi referendum uspel ! Ne vem, ali je to naivnost ali samopašnost !
MICLA
14. 12. 2012 13.05
+1
tega norca je potrebno poslati v psihiatrično bolnišnico ne pa vodja sindikata svetnik in ne vem še kje ,zato pa smo tam kjer smo ,ker imamo take bedake na takih položajih in se borijo samo za svoje stolčke in plače 5300€
rde?e in ?rno
14. 12. 2012 13.56
+2
zanimiv predlog, podaj ga na sindikalnem sestanku, če si članice tega njegovega sindikata.
Jaka Planinc
14. 12. 2012 09.08
+2
SAME ŠOLE, ŠTUDENTJE,ŠTUDIRATI ISKANJE SLUŽB NE PA DELA. KDO BO ŠE DELAL,KER DELA NI. TOVARNE SO DELAVCEM,POKRADLI, ZAPRLI ŽE LETA 1990 , IN JIM UNIČILI PREŽIVETJE. NOVIH DELOVNIH MEST PA NE ZNAMO USTVARITI,SAMO SANJAMO O NJIH. ŠTRUKLJI ,SEMOLIČI PA KAR SANJAJO O NOVIH ŠTUEDNTIH,KI PA JIM DELO SMRDI.
maculja
14. 12. 2012 10.38
Tale moj odgovor gre sicer nekoliko že v filozofske vode in dejansko ne odgovarja na pereča vprašanja ampak - koliko delovnih mest v tovarnah iz leta 90 lahko dandanes, zaradi tehnološkega napredka zamenjajo stroji? Ali je to dobro ali slabo? Zakaj pravzaprav živimo v družbi, kjer bi morali vsi nekaj "delati", biti zaposleni, če nam prav tehnologija omogoča, da bi lahko pravzaprav verjetno tretjina prebivalstva bila lepo doma. Pa v tem primeru ne mislim s tem vodilnih, ampak prav teh, da dnu hierarhičnih lestvic podjetij. Zakaj je kljub vsem napredku in tehnologijam, ki omogočajo, da bi vsi imeli dovolj, to še vedno nemogoče. Zakaj torej sploh razvijamo nove stvari, če nam prinašajo le gorje. Po drugi strani pa starša, vzgojitelja, učitelja nikoli ne more nadomestiti stroj. Nekaj podobnega so v preteklosti že poskušali nacisti (ne ravno s stroji) pa so bile posledice katastrofalne. Nasplošno gledano, proizvedemo več hrane, kot je lahko pojemo, mečemo jo stran v ogromnih količinah, uničujemo hrano, ki ostaja v javnih zavodih, ker tako predpisuje zakon, čeprav bi lahko z njo nahranili marsikoga lačnega in to celo s toplim obrokom.
prašek
14. 12. 2012 09.02
+5
Vzgojil sem dva mulca , dobro vzgojil ! Oba sta imela Zoisovo štipendijo , @gizdalinka , pa nisem ne jaz ne soproga na kakšnem položaju ! Oba sta visoko študirana in hvaležen sem učiteljem , profesorjem , da so ju v tistem "času za oddih" toliko naučili .
Terezinka
14. 12. 2012 12.26
+3
Tako se govori. Otroci so se lahko izšolali in v večini danes niso krivi, da postajajo večni študenti. Dejstvo je, da nimajo kam delat. Nastavili so take pogoje, naredili so jih
prašek
14. 12. 2012 08.40
+11
Malo sem pogledal spodnje komentarje . Pa ljudje , zakaj ne vzamete otrok iz vrtcev in šol , ter jih vzgajate sami doma ? Zakaj jih prepuščate tem razvajenim učiteljem , ki samo vlečejo tiste tisoče € , otrok pa ničesar ne naučijo ?????? Izpišite jih iz vrtca , izpišite jih iz šol , saj je očitno , da vi sami vse obvladate !!!!!!!!!!!!!!!!! Učitelji/vzgojitelji , občudujem vaše potrpljenje , spoštujem vaše delo , ne dopustite , da se igračkajo z vami razni Turki ! In tukaj še izražam podporo edinemu sindikalistu , ki se za člane svojih sindikatov tudi poteguje ! Bravo Štrukelj !!!!!!!
Huey
14. 12. 2012 08.44
-2
Prašek, mene in verjetno ostale niti ne moti da se Štrukelj bori kot lev za svoje člane. Iz tega naslova ga lahko celo občudujem. Mi gre pa na bruhanje ker se za njihovo nedotakljivost in sorazmerne bonitete, jemlje iz žepa najrevnejšega sloja, torej delavcev ki čakajo pred karitasom in RKjem za pet kil makaronov. Štekaš poanto?
MsPikapiki
14. 12. 2012 08.55
+5
Prašek. tisočkrat + za zgornji komentar.Nekateri starši še enega ali dva svojih lastnih frocev ne obvladajo, vzgojiteljice in učiteljice jih morajo vsaj 6 ur na dan obvladati in učiti od 20-30 otrok v razredu.
dule100
14. 12. 2012 08.57
-2
Prašek Šola je obvezna ! Neprihajanje v šolo je kaznivo ! Drugače pa, za nadstandard, naj starši tudi nadstandardno plačujejo ! In ne jokcat, da je vrtec predrag !
prašek
14. 12. 2012 08.58
+0
Huey Delavci katere ti omenjaš pač niso imeli dobrih sindikatov ! Ali pa sploh niso bili včlanjeni , ne vem !!! Štekaš poanto ????
prašek
14. 12. 2012 09.03
+2
dule Sem ti odgovoril , ampak adminu ni bilo všeč ! Ne bom pa ponavljal !
dule100
14. 12. 2012 09.22
-1
prašek Da bi bil ti nesramen, ne verjamem ! To je bila pomota !
maculja
14. 12. 2012 10.23
-1
Kdo je pa postavil tak sistem, ki največ pobere tistim, ki imajo najmanj? In to celo z obrazložitvijo "pravičnosti"? Kako bodo pa otroci staršev z nižjimi (ali brez) dohodkov prišli do kvalitetne izobrazbe (tudi če je le osnovnošolska ali srednješolska), če gre tudi šolstvo (ki je sedaj zastonj) v privatni sektor? Kako bodo starši delali, če jim ne bo na razpolago vrtec za 70, 100€ ali celo zastonj, ampak bodo za varstvo plačevali od 300-500€, koliko trenutno stane privatno varstvo v Lj. recimo - in to samo varstvo, brez vsega ostalega kar vrtec nudi?
maculja
14. 12. 2012 10.25
+1
Se ne bi raje borili za bolj pravično, bolj "fer" državo in zakone, kot pa proti nečemu tako temeljnem, kot je šolstvo in zaposleni v njem?
rde?e in ?rno
14. 12. 2012 12.13
+2
šolanje doma je dovoljeno letos se šola doma preko 100 oswnovnošolcev. torej pogumno .
Terezinka
14. 12. 2012 12.32
+2
Vsa čast sindikatu, ki se bori za pravice svojih delavcev. Nikoli ne sme biti namreč pri plačah uravnilovka v kateri bodo vsi enako plačani. Stimulacija je razlika . Oblast pa nas je z svojo reklamo skregala in izkoristila foušijo tako da se borimo med seboj namesto proti njim. Politiki si plače za tako delo ne zaslužijo. Vsi skupaj s tistimi, ki jih postavljajo za šefe in nadzornike nas kradejo. Pokradli so nam socialo, banke, podjetja in državo. Zato naj odstopijo in dajo mesto drugim. Slabši od teh ne morejo biti
prašek
14. 12. 2012 08.35
+4
Eno lepo in dobro jutro želim vsem skupaj Lep pozdrav tudi adminu !
Huey
14. 12. 2012 07.53
+3
Štrukelj je napovedal totalno vojno s svojo JU/JS vsem ostalim, kateri prispevate v budget oziroma vsem ki ustvarjajo dodano vrednost. Napovedal je vojno 100 000 brezposelnim katerih firme so poc-rkale in še ostalim 400 000 ki delajo in gurajo z minimalcem. Štrukelj je napovedal vojno in zahteva še višje davke na delavca v gospodarstvu, čeprav je slovenski delavec že sedaj najbolj obdavčeno in ubogo bitje pod soncem. Če ne bi bilo tako tragično, bi bilo že komično. Nikoli v življenju ni delal, sedaj pa on in njegovih 200 000 zaposlenih na delavskih žuljih, zahtevajo še več pravic, še več zaposlenih v JU/JS in še večje izkoriščanje delavca prek davkov. Totalni narobe svet. Ta logika nas bo pokopala, ne samo Janša, Pahor, levi, desni, rdeči, črni...predvsem takšna mentaliteta. Za čimmanj dela prejemati čimvečjo plačo ki jo dejansko ustvari nekdo drug. Brez zamere ampak večina v JU/JS (izjeme so policaji, čistilke, gasilci, vzgojiteljice itd itd) nimate pojma kako je čakat pol leta na minimalca ker ravno v vašem sektorju sistem ne samo da ne deluje, je invaliden in nesposoben. Če bi sodstvo/organi pregona/tožilstvo/zakonodajna telesa (Torej spet JU/JS) delovala, bi bila realnost za vse drugačna. Tole ne bo šlo dolgo in zagotavljam vam da stepotrpežljivost delavca pripeljali do konca. V bistvu se odkrito norčujete iz njega, s Štrukljem in Semuličem na čelu! Leta 91 vas je bilo 60 000, sedaj v moderni dobi računalnikov in interneta vas je blizu 200 000. Tu je po goli kmečki logiki v nebi vpijajoče dejstvo da je nekaj narobe. Vse vlade so samo zaposlovale, filale, ustvarjale namišljena delavna mesta za prijatelje, podpornike, žlahto, itd itd....sedaj pa mamo kar imamo. Davki, trošarine, DDVji itd itd pa se samo viša viša viša. Koliko časa še?
maculja
14. 12. 2012 10.44
+0
Davki, trošarine, ddv se višajo tudi za zaposlene v javnem sektorju. In Štrukelj ne zahteva prav ničesar od naštetega, zahteva le, da se normativi v vrtcih ne spreminjajo, ker se s tem niža kvaliteta vrtcev. In še enkrat, kdo pa bo izobraževal otroke delavcev, če ne javno šolstvo? Jih bodo pošiljali v privatne, plačljive šole? Kdo točno bo zdravil delavce? Bodo šli v zasebne ambulante in plačevali operacije? Saj obstajamo ravno zaradi njih, tisti z "dovolj" se glede naštetega ne bodo kaj preveč zasekirali.
lordvader
14. 12. 2012 11.12
-4
maculja Standardi in kvaliteta v vrtcih in šolah naj bodo primeljivi z ostalimi državami! Če si nekaj ne moremo privoščit, si pač ne moremo, ker ni denarja, a štekaš? Pa pojdi malo po svetu in poglej primerljivo javno šolstvo in vrtce in boš ugotovila da imamo pri nas luxuzne vrtce in šole, primerljive najboljšim privatnim šolam po svetu, katerih šolnine stanejo mesečno od 10-40.000 eur. Privatnih šol pa bo verjetno tako ali tako tako malo, da se to sploh ne bo poznalo praktično nikomur, po moje cca 10 šol v Sloveniji. Sicer pa, straši, ki si privatne šole ne morejo privoščit, si je pač ne bodo mogli privošči, to je pač realnost, ni treba, da v Sloveniji izumljamo toplo vodo, ker ta že obstaja. Zanje bo še naprej obstojalo dobro javno šolstvo in konec zgodbe. V Sloveniji ste vsi preveč razvajeni v smislu: država mora dati, država mora poskrbeti,..... brez kakršne koli osebne odgovornosti, ki bi morala biti primarna. Vsak je primarno odgovoren za svoje življenje, ne pa v kolektivističnem smislu: jaz bi imel, ker nimam, pa drugi to plačajte, ker to mi pripada.
rde?e in ?rno
14. 12. 2012 13.29
+1
matzer si totalno skrenil lord.... privatne šole se naj v celoti financirajo samo, tud cerkvene denarja bi bilo dovolj če ga ne bi tisti oblastniki, ki sedaj zahtevajo varčevanje zapravili oz pokradli pa še več bi radi imeli. ni problem v narodu, ki noče zmanjševanja. narodu pripada več in več bi morali zahtevati, ker si bogatuni vse preveč jemljejo
hlap?ek
14. 12. 2012 07.34
+3
Štrukelj, kaj ti ni jasno? Briga te za tajnice, hišnike, snažilke in druge v šolstvu, ki cepajo svojih 8 ur. Boriš se za kasto učiteljev, ki pride na šiht ob pol osmih, gre ob enih, doma so več kot dva meseca na leto in so zato celo plačani. Sindikalist, ki se bori za pravice priviligirancev - to je možno samo pri nas.
rde?e in ?rno
14. 12. 2012 13.31
+2
pa normalno saj je sindikalist tega sektorja. za vsako delo se najde sindikat pa naj se borijo za svoje člane. in če se bori za ohranitev standardov v šoli se za to zelo dobro bori, vsaka čast mu, tud jaz bi v sindikatu trgovske dejavnosti rad imel koga takšnega
jaka
14. 12. 2012 07.16
+5
Učitelji bi morali imeti bolj življenjske normative!!! Prvo leto učiteljevanja naj bo 16, 5 ure tedensko poučevanja in 23,5 ur priprav, učitelj tik pred penzijo in izdelanim načinom poučevanja pa bi mora prevesiti razmerje na 30 UR (to je cca 40 šolskih ur) poučevanja in cca 10 ur režije oz priprav.
JožaZportoroža
14. 12. 2012 01.20
+12
zaj je strukl zalostn ker bo meu placo 5500 namesto 6000€
soprann
14. 12. 2012 00.57
+11
Kaj hoce ta tip a ne vidi da ljudje delajo v teh casih za 500eur ,on ima pa placo cez 3000eur,daje mu za 2 leti po 500eur place,pa bomo videli ce se bo se kaj bunil. Vsi naj gredo na 500eur ,da bodo videli kaj je borba,ne pa se bunijo pa itak lepo zivijo vsi...
rde?ein?rno
13. 12. 2012 23.35
-4
OK. koliko pridig na teden ima župnik? 7? Po 1 uro? Se mu slabo godi? Mu kaj manjka? Stanovanje, kuharica, faranke, otročki (npr. Peter), denarja v izobilju, Zdravstveno varstvo, brez obdavčitev, penzija, ...itd.
noire
13. 12. 2012 23.57
+6
soprann
14. 12. 2012 01.24
-1
ne to naivni ljudje nosijo v cerkev ,ampak ne vejo da gre ta denar tudi za prostiucijo
Shooter1982
14. 12. 2012 15.25
+1
noire to pa se zelo motiš, še kako gre iz proračuna, samo poglej koliko miljonov nameni država cerkvi. Ne zavajati ljudi.
star1
13. 12. 2012 23.32
+17
Štrukelj,za takšne kot si ti je rešitev samo kocka v tvojo neurejeno zanemarjeno glavo.
Milan Hišan
13. 12. 2012 23.22
+13
Štrukelj NE BOŠ VEČ DOLGO!
mili?
13. 12. 2012 23.08
-10
Štrajk!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
M_teorija
13. 12. 2012 22.49
-9
Pa kako naj se sindikati sploh s kom še pogajajo, če se pa sedanja vlada skriva le še po zakotnih gostilnah v kritju noči!?