Slovenija

Bo obveljal kompromis ali bomo šli na referendum?

Ljubljana, 30. 01. 2012 13.40 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Družinska pobuda je pripravila popravke družinskega zakonika, s katerimi iščejo skupni imenovalec za vse vpletene strani. Zakonik deli konservativne in liberalne kroge, zaenkrat pa še ni jasno, ali bodo morali svojo voljo na referendumu vnovič izrekati volivci ali ne.

V Družinski pobudi opozarjajo, da je zadnji dan za dokončno sklenitev dogovora o kompromisnem družinskem zakoniku 10. februar. Najpozneje do torka, 31. januarja, do večera pričakujejo odgovore političnih strank in gibanj, ki imajo do takrat čas povedati, ali je predlog za njih sprejemljiv, predlagati popravke in sporočiti, ali so se pripravljeni pogovarjati o njegovi izvedbi.

 Družinski zakonik je že od svoje predložitve in prve različice predmet ostrih polemik in nasprotovanj v državi.  Društvo Družinska pobuda je pripravilo kompromisni predlog zakonika s petimi točkami sprememb, ki se nanašajo na opredelitev zakonske zveze in zunajzakonske skupnosti, ter ga poslalo svojo različico predsedniku Državnega zbora Gregorju Virantu in vsem političnim strankam.

Kot so prepričani predlagatelji, so našli "minimalni skupni imenovalec med vsemi vpletenimi v tej zgodbi na način, ki v primerjavi s spornim sprejetim zakonikom nikomur ničesar ne jemlje, daje pa družbeni pomen življenjski skupnosti med moškim in žensko, očetovstvu in materinstvu, enako ureja medsebojna razmerja med odraslimi ljudmi v vseh zvezah ne glede na njihovo spolno sestavo in usmerjenost, odpravlja tveganje nezavednih učinkov na druge zakone, ne da bi sploh natančno vedeli, na katere in kako, in odpravlja pomisleke glede skrbi, da bi bil družinski zakonik lahko podlaga za uzakonitev umetnega oplojevanja lezbijk in nadomestnega materinstva, ki je v svojem bistvu kupovanje otrok“.

Kaj ponuja nov predlog?

Istospolna partnerja
Istospolna partnerja FOTO: Thinkstock
V kampanji Za vse družine smo presenečeni nad današnjimi predlogi Družinske pobude, saj je bil Družinski zakonik sprejet že junija lani. Predlogi, ki jih omenjajo, niso kompromis, ampak pomenijo ohranitev zdajšnjega protiustavnega stanja. Žal nam je, da nasprotniki Družinskega zakonika na tak način izigravajo voljo 48.380 državljank in državljanov in spet zlorabljajo instrumente pravne države. Ne čudi pa nas, da je do tega njihovega preobrata prišlo prav v trenutku, ko kar tri javnomnenjske raziskave nakazujejo, da bi večina volivk in volivcev podprla nov Družinski zakonik. Tako kot ves čas javne razprave smo se vedno pripravljeni pogovarjati in vedno bomo zagovarjali človekove pravice za vse. Kampanje Za vse družine

Predlagatelji predlagajo spremembo opredelitve zakonske zveze, tako da se doda pomen zakonske zveze, ki je v zasnovanju družine. Iz zakonika bi črtali člen o zunajpartnerski skupnosti, saj po mnenju predlagateljev takšna skupnost kot istospolni ekvivalent zunajzakonske skupnosti nesorazmerno posega v svobodo in zasebnost dveh oseb istega spola, ki skupaj živita.

Pravice zakoncev o svobodnem odločanju o rojstvu otrok zakonik ne more predpisati istospolnemu paru, ker je rojevanje otrok naravno pogojena pravica, ki jo imata skupaj ženska in moški, poudarjajo predlagatelji. Po mnenju predlagateljev bi o posvojitvah otrok v istospolne skupnosti potrebovali strokovne in neodvisne raziskave.

Primc za kompromis

Iz Civilne iniciative za družino in pravice otrok so sporočili, da ne bodo vložili podpisov za razpis referenduma "do zaključka pobude oziroma dokler se ne bo izkazalo, ali so politične stranke pripravljene na kompromis – seveda, če se bo to izkazalo pred 11. februarjem, ko se izteče skrajni rok za vložitev podpisov v državni zbor".

S kompromisom proti referendumu?

Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice, je prepričan, da bi se stroškom in delitvam lahko izognili le, če bodo pri svojih stališčih popustili tako zagovorniki kot nasprotniki zakonika.
Aleš Primc, vodja Civilne iniciative za družino in pravice, je prepričan, da bi se stroškom in delitvam lahko izognili le, če bodo pri svojih stališčih popustili tako zagovorniki kot nasprotniki zakonika. FOTO: Blaž Garbajs

Kompromisni predlog nekaterih pomembnih stvari, ki so jih v civilni iniciativi izpostavljali v postopku sprejemanja zakonika, sicer ne vključuje, opozarja vodja civilne iniciative Aleš Primc, zato se želijo o teh in drugih vprašanjih pogovoriti s predlagateljem kompromisa, predstavniki političnih strank in predstavniki civilnodružbenih organizacij. "Naše stališče in predloge bomo predstavili na teh pogovorih, če bo do njih prišlo," je zapisal v izjavi za javnost.

Predlog kompromisa je podprl tudi predsednik Slovenske akademije znanosti in umetnosti Jože Trontelj.

"Verjamemo, da bi ob pripravljenosti vseh strani na popuščanje in kompromis lahko prišli do rešitve, ki nas ne bi delila, ampak povezovala, in se izognili stroškom in delitvam, ki bi jih prinesel referendum,“ pravijo predlagatelji in dodajajo, da je prav tu možno prihraniti prve štiri milijone od napovedanih 800 milijonov evrov, ki jih bo treba privarčevati.

Svetlik: S kompromisi bi se krnile pravice

Da so nekateri kompromisni predlogi dobri, nekateri pa problematični, je prepričan minister za delo družino in socialne zadeve, ki opravlja tekoče posle, Ivan Svetlik. Pozdravil je dejstvo, da se v predlogu niso dotaknili vprašanja opredelitve družine, posvojitev in pravic otrok, a je zanj sporen predlog, da se iz zakonika črta člen o zunajpartnerski skupnosti.

Kot je dejal, pobudniki želijo, da bi v družinskem zakoniku izrecno opredelili namen zakonske zveze, ki je zasnovanje družine. To je po Svetlikovih besedah sicer mogoče, vendar pa je treba dodati tudi druge potrebe zveze, kot so čustvene, spolne, moralno-etične in ekonomske. Enako vlogo pa bi po njegovih besedah morali priznati tudi zunajzakonski zvezi.

Istospolno usmerjeni partnerji bi z uveljavitvijo družinskega zakonika in prenehanjem veljave zakona o registraciji istospolnih partnerskih skupnosti nekatere pravice celo izgubili. Če bi jih nato želeli uveljaviti, bi bila potrebna sprememba več zakonov.

'Že osnovni zakon je kompromisni predlog'

Na spremembe družinskega zakonika so se odzvali že v Pozitivni Sloveniji, kjer so se postavili v bran ustavnim pravicam otrok. "Osnova Družinskega zakonika je otrok in njegove pravice. Otrok, ki živi v skupnosti z odraslo ali več odraslih oseb, ki zanj skrbijo, skupaj z njimi tvori družino. Družino, v kateri je temelj zaupanje, skrb, ljubezen in razumevanje. Samo na podlagi omenjenih načel je po naši oceni možno govoriti o določenih izboljšavah oziroma spremembah,“ poudarjajo v Pozitivni Sloveniji. Že sprejeti zakon po njihovem mnenju že ureja skupna izhodišča in iz njega izhajajoče pravice in obveznosti za vse partnerske skupnosti, zato se z iniciativo Družinske pobude ne strinjajo.

Spremembam družinskega zakonika nasprotujejo tako v Pozitivni Sloveniji kot v SD. Kot pravijo, je že osnovno besedilo zakona kompromisni predlog.
Spremembam družinskega zakonika nasprotujejo tako v Pozitivni Sloveniji kot v SD. Kot pravijo, je že osnovno besedilo zakona kompromisni predlog. FOTO: POP TV

Predlogu Družinske pobude niso naklonjeni niti v SD. "Zavedati se moramo, da je ta zakonik že kompromisni predlog, ki dejansko zagotavlja minimum varovanja enakosti pravic vseh otrok in enakost uresničevanja pravic, ki jih zagotavlja Ustava,“ v sporočilu za javnost poudarjajo v SD.

"Za nas je predlog Družinske pobude zavajajoč, na videz prinaša nedolžne kompromise, v resnici pa vnaša nove diskriminatorne in protiustavne rešitve. Nov predlog sprememb družinskega zakonika, kot ga predlaga Družinska pobuda, je milo rečeno žalostna slika čistega sprenevedanja in velikega politikantstva, kar smo imeli priložnost videti in slišati med samim zbiranjem podpisov za referendum proti Družinskemu zakoniku,“ še dodajajo v SD.

V poslanski skupini Državljanska Lista Gregorja Viranta predloga društva še niso obravnavali, zato ga niso komentirali, najverjetneje pa ga bodo proučili na sestanku v torek. "Še vedno pa podpiramo predlog v DZ sprejetega družinskega zakonika," so sporočili.

V SLS so pojasnili, da bodo v najkrajšem možnem času preučili predlog, želeli pa bi si, da bi se lahko izognili referendumu. "Seveda pa mora morebitna rešitev vsebovati kompromis, ki bo sprejemljiv za vse deležnike oziroma vsako zainteresirano javnost," so povedali in dodali, da so odprti za poskus, da se zadeva poskuša urediti z dogovorom.

Iz NSi so sporočili, da podpirajo iskanje kompromisnih rešitev, s katerimi bi se po njihovem izognili referendumu in tudi ideološkim polemikam. V kompromisu vidijo rešitev tudi zato, ker bi se tako izognili stroškom referenduma. 

V poslanski skupini stranke SDS predloga društva niso komentirali, v DeSUS pa se na predlog še niso odzvali.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (91)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

prašek
31. 01. 2012 13.03
+1
Gremo na referendum in potrdimo zakon. Primcu pa želim , da mu sin pripelje domov zeta , obe hčerki pa snahi
titovka
31. 01. 2012 11.34
+3
gremo na referendum...plača naj novakova, primc in rkc za hujskanje !!!!
Tonček Balonček
31. 01. 2012 10.07
+1
V naravi očletje izjemoma redko skrbijo za potomstvo, vs eje prepuščeno materam! Še evč, obilččajno je v tropiš oče vsega potomstva le en samec, ostali pa lahko čakajo na naslednjo sezono paritve. Toliko o naravnih zakonih na tem svetu. In ljudje nismo pingvini ali golobčki.
Dongjang1
31. 01. 2012 07.50
-2
Hvala lepa k ste me zbrisal - še enrat ponavljam, zgleda (po številu komentarjev in minusih), so na tem forumu ostali samo ljubiteljice dlak na jeziku od prijateljic in zahrbtni sodelavci. Ostali ta normalni so na drugih temah - ker nočem da kdo posumi da sem istospolnik grem na drugo stran. LP
Doroteja Emersic
30. 01. 2012 23.45
-5
Ja, tako gredo stvari naorej. ko se prestopi rubikon (splav po mojem mnenju), se sproži plaz in res ne vemo, kje se bo ustavilo - ali pri napovedi djongjanga1? Ne dovolimo tega, za as in naših otrok dobro! Naj že pade ta nesrečni sružinski zakon! Čeravno niso vsi členi slabi, dajte, prosim, pamet v roke in modrost v usta!
tali?ni tom
30. 01. 2012 23.31
+1
jst mam rad lezbijke ! resnično !hihihi
Buena Vita
31. 01. 2012 06.05
-1
Dongjang1
31. 01. 2012 07.37
-1
Tonček Balonček
30. 01. 2012 22.58
+16
Ne vem zakaj s etem katilikom zdi v redu, če otroka brez staršev v rejo vzamejo v kak ženski samostan ali nunsko sirotižnico k stotim ženskam, če ga pa posvojita dve lezbijki ali celo le partnerica od matere, je pa to perverzno in v nasprotju z naravo.Kaj ni bolje, d aima otrok dve mami kot samo eno? A će ima 100 redovnic je pa odlično?
prvi_svit
31. 01. 2012 10.42
+0
Samo da redovnice za otroke skrbijo v smislu zavoda in ne družine ... Tudi v šoli je otrok obkrožen s 30 učiteljicami, pa ne vem, da bi kdaj kdo katero od njih zamenjal za svojo mamo.
VOY
30. 01. 2012 21.17
-9
Izenačitve nebo,pa se loh slikate za ribiško karto...pa to
haarpo
30. 01. 2012 20.59
-4
Vsi zakoni, ki so sprejeti v nasprotju z zakoni narave, so vnaprej obsojeni na propad!!!
mangan
30. 01. 2012 22.36
+11
Kaj je zakon narave? To, da se otroka spočne brezmadežno?
prvi_svit
31. 01. 2012 10.48
-2
Lezbični in gejevski pari z otroki gotovo ne! Edini razlog, zaradi katerega naj bi obstajali, je KORISTOLJUBJE.
polikarbonatka
30. 01. 2012 20.28
+7
halo Primc,kako se upaš izigravati voljo ljudstva,42000 ljudi je želelo referendum,pa ogromno časa in dela si vložil,tvoja služba,filozofa na kmetiljskem ministrstvu je zelo trpela,pa tvoja družina tudi,kaj pa Ivan Oman,Ljudmila,verska skupnost,pa ne boš jih razočaral.Na tvojem mestu se ne bi preveč zanašala na Janšo.
Buena Vita
30. 01. 2012 19.58
-10
GREMO NA REFERENDUM,NAJ ODLOČI LJUDSTVO VENERA 16,,,ŠE EN IZPAD IN ZMERJANJE KATOLIČANOV DOBIŠ PRIJAVO SOVRAŽNEGA GOVORA,
on39
30. 01. 2012 20.22
+13
Buena Vita zakaj referendum istospolnim naj pripadajo iste pravice kot jih imamo vsi.Kdo pa smo mi da bobomo odločali o njihovih pravicah a slučajno oni niso ljudje.
gruli75
30. 01. 2012 20.26
-11
Ni kaj, tako imamo. Eni predlagajo, drugi zavračajo, eni bi to drugi ono. Jaz bi v družinskem zakoniku imel urejene stvari za hereroseksuaplne pare, za istospolne pa se naj uredi v ZRIPS-u.
polikarbonatka
30. 01. 2012 19.43
+11
kaj je Primc,ne upaš na referendum,bojiš se poraza,upaš da ti bodo Ludmila in tomažek pomagala drugače. si se podelal v hlače ker ankete kažejo drugače kot bi si ti in tvoji botri želeli?
srebrnibreg
30. 01. 2012 19.56
+3
Ankete so tudi napovedovale prepričljivo zmago Janši pa je pogrnil.
BaGr67
30. 01. 2012 20.20
+5
Dongjang1
30. 01. 2012 19.41
-2
Pršu sm na idejo! Star sem 6o bom dobu enga frenda tud 60, bova registrirala istospolno skupnost in posvojila dve 16 letnici, pa bova mela oba zadost
Buena Vita
30. 01. 2012 20.00
-1
EEEE,ČESTITAM VAMA,ČE STA DOVOLJ BOGATA SE BODO ŠESTNAJSTLETNICE TEPLE ZA VAJU,NAUČITA SE PREJ BORILNIH VEŠČIN
Dongjang1
30. 01. 2012 19.37
-10
ves ta cirkus zaradi dvajsetih zblojencev z drugačno spolno prakso od večine
komarec
30. 01. 2012 18.49
+11
Za vsem tem stoji RKC, ki svojim uplivom si želi podrediti družine, da bi vzgajale otroke tako , da bodo hodili v cerkev in s tem jo tudi preživljali. In prav ta cerkev ima za povedati največ o družini. Prav njihova sveta družina je bila najbolj kontraverzna današnji družini. Marija je spočela od sv. Duha. Rodila je sina in ta sin bi danes veljal za nezakonskega. Njegov oče je Bog, krušni oče je bil sveti Jožef, ne vem za kaj sveti. Torej ta sin je imel tri očete. Ko je bog ustvaril človeka se pravi moškega in žensko je dejal: " Ljubita se in množita se". A je po tem celibat logičen? Ni in ljudje, ki ga sprejmejo, po mojem prepričanju, niso normalni. Prav ti ljudje zavračajo istospolne. In prav ti ljudje, ki trdijo, da je bog ustvaril človeka, trdijo istočasno, da so homoseksualci in lezbijke pokvarjenci. Žal je tudi njih bog ustvaril.
komarec
30. 01. 2012 19.54
+1
Dongjang1
31. 01. 2012 09.12
prvi_svit
31. 01. 2012 10.53
+1
O, a se nekateri začenjajo versko izobraževati? Sicer še veliko, veliko, velikoooo manjka do pravega razumevanja in spodobnega znanja, a počasi se daleč pride. Kjer je volja, tam je pot ... :)
srebrnibreg
30. 01. 2012 18.43
+6
Hočem referendum, da bom na soočenjih poslušal prepričevanje z ene strani Ljudmilo in Janeza in na drugi strani Viranta in še katerega.
Frater
30. 01. 2012 18.27
-8
Si predstavljate kako bo otrok stigmatiziran,ko bo v petem razredu 70 letnik prišel na govorilne ure, pa saj bodo vsi mislili da je dedek!
Janez_Jajcko
30. 01. 2012 18.25
+9
Tile nasprotniki so si privoščili celo poneveriti študije o tem, kako so otroci nesrečni v enospolnih družinah. Združenje psihiatrov in psihologov je takšne trditve ENERGIČNO ZAVRGLO in dodalo, da študije kažejo celo NASPROTNO. Nobene razlike ni med otrocmi!
srebrnibreg
30. 01. 2012 18.29
+9
Študije so brezvezne saj se obračajo po potrebi bogatejšega. Ne dolgo nazaj so trdili kako zelo so morske ribe zdrave in jih je treba čim več uživati. Nove študije pa so dokazale, da je priporočljivo uživati samo enkrat na teden, ker niso tako zdrave kot so najprej menili. Mimogrede sem isto sam trdil pa so me nekateri čudno gledali.
Janez_Jajcko
30. 01. 2012 18.19
+4
Ja nekdo ima zgodbo o Gregorjevih obiskih sinovega prijatelja v Belgiji. Naj bi bila cela štala okoli tega.
Frater
30. 01. 2012 18.09
+10
Kaj pa poročanje s 30 let mlajšo? A to posledično vodi v pedofilijo?! Za to ne bo referenduma?
srebrnibreg
30. 01. 2012 18.20
+4
Za trideset let mlajšo moraš biti sposoben. Dobra teorija, slaba praksa.
Janez_Jajcko
30. 01. 2012 18.21
+6
Zato pa ima Tomažek že sedaj težave doma.