Slovenija

Komisija zahteva odgovore

Ljubljana, 23. 04. 2003 00.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
V.V./V.P./STA
Komentarji
0

Komisija za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb se je seznanila s prvimi poročili o aferi udba.net. Končnih odgovorov komisija ni dobila, zato bo od pristojnih organov zahtevala poročila o stanju tajnih arhivov in o tem, kakšen vpliv bi takšna afera lahko imela na nacionalno varnost.

Parlamentarno komisijo je predvsem zanimalo kaj se skriva za centralnimi evidencami podatkih o domnevnih sodelavcih in nadzorovanih osebah tajne službe državne varnosti, ki so bili objavljeni na spletni strani udba.net. Preiskavo vodi kriminalistična služba, ki ugotavlja storitev kaznivega dejanja razkritja državnih skrivnosti.

www.udba.net
www.udba.net FOTO: POP TV

Skrbnik strežnika je po preverjenih podatkih že dobil zahtevo interpola, da spletno stran udba net umakne, ker je ilegalna. 41 letni indijec Dhirendra Sood , ki je arhive spravil na internet pa se je danes spomnil, kdo mu je dal CD-je na katerih so bili seznami Udbe.

"Spomnim se samo, da me je poklical po telefonu in mi povedal, da ima zgoščenke, ki bi mi jih rad dal. Rekel sem mu, da grem v nakupovalni center po nakupih. Zmenila sva se, da se dobiva tam. Predstavil se je kot Chris," je povedal Sood.

Sicer pa v policijski preiskavi aktivno sodeluje tudi slovenska varnostno obveščevalna agencija Sova.

Jožef Jerovšek, predsednik komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb
Jožef Jerovšek, predsednik komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb FOTO: POP TV

Kot je dejal predsednik komisije Jožef Jerovšek, sta notranji minister Rado Bohinc in direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije Iztok Podbregar člane komisije seznanila o tem, da poteka policijska preiskava na podlagi suma storitve kaznivih dejanj razkrivanja državnih skrivnosti in zlorabe osebnih podatkov.

"Hočemo vedeti, kje so dosjeji, kaj se je z njimi zgodilo in ali so bili podatki odtujeni ali pa pridobljeni iz kakšnega drugega vira," je poudaril Jerovšek. Pri tem je pojasnil, da je komisija med drugim izvedela, da so bile na mikrofilmih hranjene zadeve do leta 1986 in da so mikrofilme včasih izdelovali v več izvodih. "Tega, kakšna so bila pota mikrofilmov, ki so bili nato skenirani in objavljeni na internetu, seveda še ni bilo mogoče ugotoviti." Dejstvo pa je, da je naša civilizacijska dolžnost, da se stvar razčisti, je še opozoril predsednik parlamentarne komisije za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb.

Generalna državna tožilka Zdenka Cerar je dejala, da je v zvezi z afero udba.net v teku predkazenski postopek, ki ga usmerja okrožno državno tožilstvo v Ljubljani. Zbrali bodo celovito dokumentacijo. Vsekakor ima dokumentacija, objavljena na spletnih straneh, oznako državne tajnosti, zato bi lahko šlo za izdajo osebnih podatkov ali pa državne tajnosti.

Minister za notranje zadeve Rado Bohinc je po končani seji pojasnil, da je njenim članom predstavil dosedanje izsledke policijske preiskave. Ta poteka na podlagi suma domnevne storitve kaznivih dejanj razkritja državnih skrivnosti, uradnih skrivnosti ter delovanja v nasprotju z varstvom osebnih podatkov. "Ugotavlja se, ali so podani elementi teh kaznivih dejanj. Policijska preiskava pa najbrž še ne bo prav kmalu končana," je dejal Bohinc. Na vprašanje o avtentičnosti omenjenih podatkov pa je notranji minister odvrnil, da policija tega še ni ugotovila.

Iztok Podbregar pa je dejal, "da ima objava določenih podatkov, za katere se še ne ve, ali so avtentični ali kako drugače prirejeni, večplastne posledice." Gre za poseg v človekove pravice; takšna objava lahko prizadene tako tiste, ki so se prvič videli na teh spiskih, kot tudi tiste, ki so že bili predmet določenih obravnav v preteklosti. Najmanjše posledice pa bodo zagotovo občutili tisti, ki so ta gradiva pripravljali oziroma te podatke obdelovali, je dejal Podbregar in dodal, da je v tem smislu nujno počakati na rezultate policijske preiskave.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni