Slovenija

Komisija za preprečevanje korupcije: O sumu nepravilnosti pri nabavi žičnate ograje smo obvestili pristojne organe

Ljubljana, 11. 05. 2017 16.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Poslanka Alenka Bratušek trdi, da je včerajšnja seja o nabavi ograje na južni meji prinesla šokantna razkritja, saj naj bi bilo iz prirejenih dokumentov razvidno, da za največji del posla ni bil izbran najcenejši ponudnik. Zakrajšek očitke zavrača in Bratuškovi očita, da z dokumenti manipulira. Komisija za preprečevanje korupcije pa je zavrnila izjave, da v postopku preiskave niso bile odkrite nikakršne nepravilnosti.

Zaprta seja komisije za nadzor javnih financ glede nabave ograje na južni meji je po besedah predsednice Zavezništva Alenke Bratušek prinesla šokantna razkritja. Iz dokumentov, ki so jih dobili člani komisije, je namreč razvidno, da so bili ti prirejeni ter da za največji del posla ni bil izbran najcenejši ponudnik, je poudarila Bratuškova.

Po besedah Alenke Bratušek je včerajšnja seja glede nabave ograje na južni meji, ki je bila zaprta za javnost, prinesla šokantna razkritja.
Po besedah Alenke Bratušek je včerajšnja seja glede nabave ograje na južni meji, ki je bila zaprta za javnost, prinesla šokantna razkritja. FOTO: POP TV

Parlamentarna komisija za nadzor javnih financ je namreč v sredo na zahtevo poslanske skupine nepovezanih poslancev znova razpravljala o nabavi ograje na južni meji. Del seje je bil za javnost zaprt, saj so poslanci razpravljal o dokumentih, na katere je zavod za blagovne rezerve dal oznako tajnosti.

Ti dokumenti pa kažejo, da so prirejeni in da za največji del posla ni bil izbran najcenejši ponudnik, je na današnji novinarski konferenci poudarila Bratuškova. Med drugim so razkrili, da v dokumentaciji manjka en ponudnik. Še bolj zanimivo pa je po besedah Bratuškove to, da so po zaključku postopka javnega naročila v zavodu za blagovne rezerve od tega ponudnika želeli dobiti ponudbo in jo tudi dobili. Ponudbe, ki so jo sicer zaradi neizpolnjevanja pogojev zavrnili, pa v dokumentaciji ni, je še opozorila.

Bratuškova se tako sprašuje, kako je mogoče po zaključku naročila še kar naprej zbirati ponudbe, nenavadno pa je tudi, da te ponudbe v dokumentaciji ni. Opozorila je tudi, da je bil sklep o začetku postopka podpisan 25. februarja, vse ponudbe pa so bile oddane pred tem datumom.

Najbolj šokantno pa se ji zdi, da so prirejali podatke iz ponudb, da so lahko izbrali podjetje, "ki so si ga želeli", torej podjetje Minis. Bratuškova na novinarski konferenci podatkov z oznako interno ni mogla pokazati, je pa s hipotetičnimi številkami prikazala, kako se razlikujejo podatki iz ponudb oziroma pogajanj s podatki iz poročila o pregledu ponudb.

Po besedah poslanke je več kot očitno, da je šlo za prirejanje dokumentov. Postopek nabave ograje preučuje tudi okrožno državno tožilstvo, ki po mnenju Bratuškove ne bo imelo težkega dela. Ugotovitve o ponarejanju dokumentov bo sicer tožilstvu tudi sama predala.

SMC: Od ministra Počivalška smo dobili vsa pojasnila

Od predsednika vlade Mira Cerarja in vladne koalicije pa pričakuje ukrepanje. Poleg zavoda za blagovne rezerve in gospodarskega ministra Zdravka Počivalška je po njenem mnenju namreč odgovoren tudi Cerar, ki ju ščiti.

Na sredini seji komisije so sicer nepovezani poslanci znova predlagali sklep, da se z dokumentov umakne oznaka tajnosti, a neuspešno. Drugih opozicijskih strank po besedah Bratuškove ta tema žal ne zanima.

Sklepu so nasprotovali koalicijski poslanci. Kot je danes ob robu kolegija pri predsedniku vlade dejala vodja poslanske skupine SMC Simona Kustec Lipicer, so namreč od ministra Počivalška dobili vsa pojasnila.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han sicer ni bil seznanjen z dogajanjem na komisiji, je pa pričakoval, da bo komisija ta vprašanja razčistila. Če je bilo v postopku vse transparentno, po njegovem mnenju tudi ne bi smelo biti težave z razkritjem dokumentacije.

Po besedah vodje poslanske skupine DeSUS Franca Jurše bi moralo biti v javnem sektorju javno vse, kar ni povezano z varnostjo. V konkretnem primeru je po njegovih besedah dilema, ker gre za postopek nabave nečesa, kar je povezano z varnostjo, vendar pa je poudaril, da mora biti zagotovljena transparentnost.

Zakrajšek očitke zavrača: "Bratuškova manipulira z dokumenti"

Direktor zavoda za blagovne rezerve Anton Zakrajšek zavrača očitke o prirejanju dokumentov o nabavi ograje na južni meji. Vztraja, da so izbrali najbolj ugodnega ponudnika, predsednici Zavezništva Alenki Bratušek pa očita, da z dokumenti manipulira.

Kot je dejal Zakrajšek, bodo do konca vztrajali, da so izbrali najugodnejšega ponudnika z najnižjo ceno in najhitrejšim rokom dobave. Iz dokumentov, ki so jih dobili člani parlamentarne komisije za nadzor javnih finance, je to po njegovih besedah razvidno.

Bratuškova tako pri svojih obtožbah o ponarejanju dokumentov manipulira, saj vse obtožbe gradi na napaki, ki se je zgodila v enem od zapisnikov, je dejal Zakrajšek.

Predsednica Zavezništva je namreč na današnji novinarski konferenci prikazala, kako se razlikujejo podatki iz ponudb oziroma pogajanj s podatki iz poročila o pregledu ponudb. A Zakrajšek je pojasnil, da so se le zmotili pri eni od številk. Tako so denimo pomotoma zapisali, da je dal ponudnik ponudbo za 30 kilometrov ograje, v resnici pa jo je za 20 kilometrov. Po Zakrajškovih besedah gre za evidentno, lahko razložljivo napako.

V zavodu "glede na vso to gonjo" razmišljajo, da bi umaknili oznake tajnosti, razen z dokumentov, ki govorijo o količini nabavljene ograje, saj so ti podatki zaščiteni tudi s sklepom vlade.

Sicer pa jih doslej nobena institucija še ni obvestila o kakršnihkoli nepravilnosti. Tudi ne s tožilstva, ki po navedbah Bratuškove zadevo preiskuje.

Je pa zavod za blagovne rezerve pred časom policiji prijavil "odtekanje" zaupnih dokumentov, povezanih z nakupom ograje. Na Policijski upravi Ljubljana so potrdili, da so prijavo prejeli, kriminalisti pa jo še preučujejo.

Na navedbe Bratuškove se je odzval tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Dejal je, da ga za razliko od Bratuškove nič od tistega, kar je slišal na sredini seji komisije, ni šokiralo. Ponovil je, da so vsi postopki tekli zakonito in pregledno. "Poslanka pa bo morala svoje trditve dokazati," je dejal. Glede dokumentov z oznako interno je dejal, da so bili vsi podatki v zvezi s tehničnimi ovirami posredovani, ne nameravajo pa razkrili "petletnega načrta zavoda za blagovne rezerve, ker ne bo javen podatek o tem, koliko imamo v blagovnih rezervah žice".

Počivalšek Bratuškovo poziva, naj svoje trditve dokaže.
Počivalšek Bratuškovo poziva, naj svoje trditve dokaže. FOTO: POP TV

Komisija za preprečevanje korupcije: Ne drži, da nismo odkrili nepravilnosti

Na včerajšnjo sejo Komisije za nadzor javnih financ se je odzvala tudi Komisija za preprečevanje korupcije, ki nam je sporočila: "Včeraj je bila s strani več oseb podana izjava, da Komisija za preprečevanje korupcije v preiskavi postopkov nabave in postavitve tehničnih ovir ni ugotovila nepravilnosti, kar ne drži."

Kot so dodali, postopek preiskave pred komisijo v tej zadevi še ni zaključen, je pa senat komisije na seji  8. decembra lani sprejel sklep, da se "o sumu nepravilnosti predlaga uvedba postopkov pristojnim organom, kar je bilo tudi storjeno. V predmetni zadevi komisija, v okviru pristojnosti po Zakonu o integriteti in preprečevanju korupcije, nadaljuje s postopkom preverjanja dejanskega stanja in sumov nepravilnosti."

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (43)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

brezveze13
13. 05. 2017 10.40
vsaka stvar ima svoja merila, ampak ko vidim to šiviljo ki se levi kot kameleon imela je priliko in jo zafurala ,sedaj se nekaj šopiri kot poštenjakinja državi je skoraj 100% povečala kredit in jo blamirala pred Evropo s svojo samovšečno kandidaturo . res mi gre na bruhanje. Edini politik približno treznega razmišljanja se mi zdi HAN ampak kot je včeraj sam izjavil ČLOVEKA SPOZNAŠ KO MU DAŠ FUNKCIJO ALI UNIFORMO. Prav tako mislim da bi morali biti politiko strankarsko neopredeljeni s tem bi bilo veliko manj rivalstva ker bi moral vsak sam poskrbeti za svoj imidž in se ga s tem tudi držati Tako pa se med sabo pokrivajo glede na priljubljenost ali podpore stranke in delujejo po načelu klana
brabusednet
12. 05. 2017 16.22
+1
Število tankov in letal ni vojna tajna,žiletna žica pa je.Tu zares nekaj zelo smrdi samo levičarji imajo pač slab vojn in vid.
LLLEPI
12. 05. 2017 16.06
+2
Zgodilo se ne bo nic. T o pa zato ker so vsi nasi politiki lopovi in ima vsak svojo zgodbo,ki mora ostati tajna pred javnostjo.No pa saj lahko kradejo tudi javno Slo javnost oziroma volilec nima nic proti in to podpira ze 25 let
LLLEPI
12. 05. 2017 16.00
+2
Najbol sokantno je da v Sloveniji ni ene postene stranke in niti ENEGA POSTENEGA POLITIKA; Vsi so lopovi
fljfo
12. 05. 2017 14.00
+0
Kje so sedaj levi plačanci? Zakaj se takih člankov izogibajo?
SLObunkeljn
12. 05. 2017 12.54
+2
a pri tem poslu pa niso poslali nobenega "pod krinko"? Hahahaa
mallonge
12. 05. 2017 16.38
+2
mallonge
12. 05. 2017 11.33
+5
Tudi Ekonomsko fakulteto vodijo kriminalci.
mallonge
12. 05. 2017 11.34
+6
Cerar jim seveda neomajno zaupa. Gliha vkup štriha.
wolfterier
12. 05. 2017 11.42
+5
To je ustvarjanje delovnih mest...dober posel firmi z blokiranim računom i 1.5 zaposlenih.Vse nas imajo za norce !
LLLEPI
12. 05. 2017 16.02
+3
V Slo so na vseh vodilnih mestih lopovi in kriminalci
Gagg
11. 05. 2017 23.24
+4
Teli nasi posr.. niso sposobni kupiti navadnega bureka na stacjonu, ne da bi kdo svoj pisker pristavil, kaj sele za vecje investicije, ko si nas prigaran denar tlacijo v svoje nenasitne zepe...in mi le gledamo in tiho bentimo.
tone7
11. 05. 2017 22.03
+6
Ali koga še preseneča take in podobne objave naše vrle politike, ki deluje povsem "transparentno". Našo politiko lepo prosim, da preneha zlorabljati besedo TRANSPARENTNO
LLLEPI
12. 05. 2017 16.07
+1
TRANSPARENTNO ??? A je to kaj za pojest?????
CIGU MIGU
11. 05. 2017 21.13
+0
ma kakšna komisija goli in bosi naj stojijo pri ograji in čakajo če kdo pride,v kolikor nihče ne prečka meje pa dotični v beg in preskok prek ograje--kdor uspe uspe
LažNOB
11. 05. 2017 20.41
-4
Koliko ti "novi obrazi" dnevno ukradejo iz naših žepov, bomo šele izvedeli. Vse do sedaj je le drobiž. Cerar nas ropa etično in moralno hkrati. Zdaj ga razumemo, zakaj ne jamra. On toliko pokradenih milijonih mu res ni treba.
wolfterier
12. 05. 2017 11.43
+1
ni_mi_vse_eno
11. 05. 2017 20.20
+5
Oznako "Strogo zaupno" nosi dokument z nazivom: "Strateški načrt rezerv jeklene žice". Veste, gre za obrambo domovine in glede na to, da metkov manjka, bomo neprijatelje lovili na samozategovalne zanke, takoimenovane pasti. Neprijatelji, ki utegnejo brez našega soglasja stopiti na našo zemljo, bomo ulovili v jeklene pasti, zato nikakor ne smemo razkriti, koliko takih pasti lahko naredimo na ozemlju republike slovenije, saj bi se lahko neprijatelji na to pripravili.
tedoVV2HCmedo
11. 05. 2017 20.15
+6
Ta komisija se ne ukvarja s preprečevanjem korupcije, ampak s skrivanjem.
lobo1112
11. 05. 2017 22.52
+1
Karantanija
11. 05. 2017 20.13
+3
Kriminal na vsakem koraku - takšen ali drugačen - preplavlja Slovenijo.
lobo1112
11. 05. 2017 22.52
+1
Karantanija
11. 05. 2017 20.12
+15
Naj se razčisti.
PS2Xministri
11. 05. 2017 20.11
+0
Upam stavit da je to skrita firma od gospoda Zakrajška......Alenka daj ga stisni za vrat.
bb5a
11. 05. 2017 20.08
+6
tresla se je gora, rodila pa miš...
ni_mi_vse_eno
11. 05. 2017 20.07
+3
organi so že dolgo obveščeni, pa se se organom zmeraj hebe. Bolj kot praskaš, bolj se jim hebe.
komarec
11. 05. 2017 19.30
+3
Ko vidiš s kom se Alenka druži v privat življenju ti je vse jasno. Ne morem ji več zaupati, ker eno govori drugo dela, njeni osebni prijatelji pa so prav tisti, ki so imeli veliko za povedati čez njo ko je bila predsednica vlade. Prepričan sem da igra dvojno vlogo.
mallonge
11. 05. 2017 19.31
+0
wolfterier
12. 05. 2017 11.45
+2
Maček spregleda po sedmih dneh,Slovenec nikoli !
wolfterier
12. 05. 2017 11.45
+1
mallonge
11. 05. 2017 19.28
+1
Lasten kriminal je naravno stanje naših pravnikov.
lobo1112
11. 05. 2017 22.53
+1
dam ++++++++++++++, ker mi 24 kur ne dopusti na objavo