Slovenija

Komisija predlaga razrešitev članov uprave AUKN

Ljubljana, 19. 07. 2012 12.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Mandatno-volilna komisija državnemu zboru predlaga sklep o razrešitvi Goloba in Grašiča, članov uprave AUKN. Poslanci PS so sejo komisije obstruirali, saj predsednica ni upoštevala poziva, da bi na sejo povabili tudi omenjena člana uprave.

Predlog za razrešitev članov uprave Agencije za upravljanje kapitalskih naložb RS (AUKN) Marka Goloba in Danila Grašiča je podala vlada, in sicer zaradi njune domnevne prekoračitve pooblastil ter nestrokovnega in nevestnega dela.

Jani Möderndorfer
Jani Möderndorfer FOTO: 24ur.com

Tako je o tem odločala mandatno volilna komisija DZ. Poslanec PS Jani Möderndorfer je na začetku seje predlagal, da se ta prekine in da se na njeno nadaljevanje povabi Goloba in Grašiča. S tem bi komisija po mnenju poslanca omogočila soočenje vseh vpletenih in razrešitev nesporazumov ter argumentirano razpravo, ki bi poslancem omogočila korektno odločanje. Pri tem ga je podprl tudi poslanec Socialnih demokratov (SD) Janko Veber.

Predsednica komisije Sonja Remšak (SDS) je povedala, da so se poslanci s stališči članov uprave AUKN lahko seznanili iz obsežnega pisnega gradiva, ki sta ga slednja naslovila na DZ. Poslanec Državljanske liste (DL) Rihard Braniselj pa je menil še, da poslanci ne sedijo v sodni dvorani, da bi organizirali soočenja. Ker seje niso prekinili, se je tako poslanska skupina PS odločila za obstrukcijo.

Janez Šušteršič
Janez Šušteršič FOTO: Damjan Žibert

Vlada sicer med konkretnimi primeri obema članoma uprave očita predvsem dve javni pismi; prvo sta naslovila na guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca ter ga v njem pozvala, da pristopi k ugotavljanju, ali posamezni člani nadzornih svetov bank ustrezajo zahtevam zakonodaje. Finančni minister Janez Šušteršič je danes kot sporno med drugim izpostavil dejstvo, da člana uprave AUKN guvernerja pozivata k čemur koli. Banka Slovenije je neodvisna institucija, ki je odgovorna edino DZ, je spomnil.

Drugo pismo je potovalo v poslanske klopi in tudi v roke sindikatom in medijem, nanašalo pa se je na različne scenarije dokapitalizacije NLB. Šušteršič v tem primeru članoma uprave AUKN očita, da sta zadeve predstavila na "tendenciozen, predvsem pa na napačen način" ter da sta s pismom želela vplivati na odločitve DZ.

Člani mandatno-volilne komisije so predlog na koncu seje izglasovali z 11 glasovi za in enim proti. Tako je komisija sprejela sklep, s katerim DZ predlaga sprejem sklepa o razrešitvi Goloba in Grašiča.

Golob je svoj in Grašičev zagovor sicer podal na sredini novinarski konferenci.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

saintjozef
19. 07. 2012 12.49
+3
No, vsaj razmerje so zadeli. Na enajst prisotnih eden pošten.