Slovenija

Komisija: Nesrečo na Jesenicah je povzročil strojevodja

Ljubljana, 03. 11. 2011 16.12 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Železniško nesrečo na Jesenicah je povzročil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje speljal brez dovoljenja, je pokazala preiskava komisije Slovenskih železnic. Škoda zaradi nesreče znaša 1,58 milijona evrov.

Komisija Slovenskih železnic (SŽ) je končala preiskavo trčenja potniškega in tovornega vlaka 26. avgusta na Jesenicah. Na podlagi preverjenih dejstev in ugotovitev v času preiskave ter na osnovi pridobljene dokumentacije so sklenili, da je do izrednega dogodka prišlo zaradi začetka vožnje potniškega vlaka s tira 4 postaje Jesenice brez dobljenega dovoljenja za vožnjo.

Mnenje komisije torej deloma potrjuje neuradne informacije, da naj bi nesrečo zakrivil strojevodja potniškega vlaka, ki je s postaje odpeljal prezgodaj in kljub rdeči signalni luči. Težavo pri preiskavi SŽ in ministrstva za promet je sicer povzročalo dejstvo, da naprave, ki beležijo dogajanje na postaji, med nesrečo niso delovale pravilno.

Izredni dogodek se je zgodil zaradi začetka vožnje potniškega vlaka s tira 4 postaje Jesenice brez dobljenega dovoljenja za vožnjo.
Izredni dogodek se je zgodil zaradi začetka vožnje potniškega vlaka s tira 4 postaje Jesenice brez dobljenega dovoljenja za vožnjo. FOTO: Bralec -ZaGoR-

Kot pojasnjujejo na SŽ, je preiskava potekala v skladu z določili pravilnika o preiskavi resnih nesreč, nesreč in incidentov ter navodil o ravnanju ob izrednih dogodkih ter je bila končana v predpisanem roku. Ta naj bi sicer znašal štiri mesece od začetka preiskave.

O ugotovitvah so obvestili prometni inšpektorat, inšpektorat za delo, policijo in sektor za preiskovanje železniških nesreč in incidentov na ministrstvu za promet. Preiskava komisije SŽ je namreč le del celovite preiskave, ki poteka tudi na policiji ter v sektorju za preiskovanje železniških nesreč in incidentov, so še poudarili na SŽ.

Spomnimo. V neposredni bližini železniške postaje na Jesenicah sta 26. avgusta trčila tovorni in potniški vlak, po prvih podatkih SŽ pa se je nesreča zgodila, ko je potniški vlak iz smeri Jesenic speljal s postaje v smeri proti Novi Gorici, v tistem trenutku je na postajo iz ljubljanske smeri pripeljal tovorni vlak. Pri trčenju je iztiril del potniškega vlaka, lokomotivi in vagon tovornega vlaka, v nesreči pa se je poškodovalo 34 ljudi, devet med njimi huje.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rossi4611
04. 11. 2011 07.17
DODGE-RAM.. očitno sva se narobe razumela :D zadnja nesreča je bila ta in od te so dali slike gor. Bila je pa konec avgusta. Nove slike pa bol težko dajo gor ker je že vse pospravljeno... am jah v škodo se štejejo vsi stroški ki so nastali zaradi tega... tako materialna škoda kot tudi poškodbe ljudi... zdravljenje kaj hitro dvigne ceno... saj veš kakšno je slovensko zdravstvo... sicer je pa res da je malo pretiravanje s to številko.
DODGE-RAM
03. 11. 2011 21.12
pa tut gozdovi so obarvani zeleno rossi...tako da ne vem...razen če si mislil res stare par let...te slike so bile že zadnjič objavljene
DODGE-RAM
03. 11. 2011 21.10
rossi4611...če si logično pogledaš vidiš da ni nekih razbitin...pa tut zamude v SLO. z vlaki niso nič novega...tako da toliko €€€ne more bit... tega si omenil za slike...se ti zdi da je kaj takšnih k bi v novembru hodili v kratkih majicah,kaj šele hlačah kot je razvidno iz slik...tako da ne blefiraj če pojma nimaš...
Darko32
03. 11. 2011 19.41
Tukaj je drugo vprašanje.? KAko so lahko dali dovoljenje za uvoz vlaka iz smeri Ljubljane, če pa niso brezhibno delovale naprave za registriranje. MAr ni isto, kot če pri kamionu ne deluje registracija v tahografu, da je vozilo v okvari. Tukaj pa mi res ne gre skupaj te nasprotujoče si ugotovitve.
rossi4611
03. 11. 2011 19.35
@DODGE-RAM: ne kvast naumnosti! res je da je 1.58 m€ velika številka. ampak glede na škodo realna... am glede slik se pa zlo hudo motiš :D ker če bi bile slike stare ne bi bilo na njej nekaterih gasilcev ki jih jaz poznam! z delom so pričeli šele letos poleti... tako da!!!
DODGE-RAM
03. 11. 2011 19.04
če je tukaj škode za 1.58 mio. € grem takoj med nune...pa te slike od zadaj naprej ko so slikani ljudje in oprema so že stare od prejšnje nesreče...spet nekaj mutijo
bebo3
03. 11. 2011 19.03
a to so ugotavljali 2 meseca? saj je vse bilo jasno v pol ure...
formular
03. 11. 2011 18.49
Zanimivo pri vsej zadev na SŽ je, ko se delavci borijo za višje plače, je zmeraj en kup ljudi, ki opravičujejo to svoje delo kot težko, zdravju škodljivo, psihično naporno in predvsem ODGOVORNO in oh in sploh, ko pa pride do sranja, ki ga SISTEM včasih avtomatsko omogoča, ja pa naenkrat kriv samo en človek in to je tisi, ki se ne more skrit kot ostale podgane. Takrat pa ni blizu nobenga. In še to. To so zgolj ugotovitve in ugibanja komisije na SŽ (nesrečo preiskuje še inšpektorat in policija, ki sicer nimajo pojma), ki pa stanja, ki se je zgodilo, ne bo mogla NIKOLI dokazat (okvare naprav, ki niso beležile). Samo, da ga mamo, krivca namreč. Žalostno in hudo mi je, ko gledam vso to gonjo.
cable
03. 11. 2011 18.21
Jaz grem jutri z vlakom v službo!
mejdn
03. 11. 2011 17.48
Spet je * sibki clen
Miha Piha 1
03. 11. 2011 17.46
TA DNAR ZA ŠKODO BI LAHKO NAM LJUDEM RAZDELILI NE PA ZA TAKE KUZLARIJE DATI
elah74
03. 11. 2011 17.25
+1
Hja, signalizacija ni delovala pravilno, problemi se tam skoz dogajajo, pa so naprtili škodo kar fizični osebi (strojevodji) za 1,58 mil €, če pa bi bila kriva firma, bi pa bilo škode ziher za 100.000 € (za javnost). Ma daaaajjj...
rock69
03. 11. 2011 17.08
+1
Revščino v Sloveniji so povzročili naši najbolj pametni....škoda je nekaj milijard!!!