Slovenija

Janša na Twitterju: Hvala za (pozne) pohvale naših ukrepov

Ljubljana, 29. 05. 2013 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

Ocena slovenskih ukrepov iz Bruslja po besedah Bratuškove dokazuje, da Slovenija zmore brez pomoči. A to je šele začetek, pravi. "Zahvaljujem se Evropski komisiji in aktivni vladi za (pozne) pohvale naših ukrepov. Sedaj pa je čas, da nova vlada še sama nekaj naredi," pa je na Twitterju zapisal Janša.

V Pozitivni Sloveniji so z odločitvijo Evropske komisije, ki ne bo uvedla postopka proti Sloveniji, pač pa je država dobila več priporočil, zadovoljni. "Komisija je prepoznala, da so bile odločitve vlade in koraki DZ pri zadnjih odločitvah pravilne in v pravi smeri," je poudaril vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer.

Jani Möderndorfer
Jani Möderndorfer FOTO: Miro Majcen

Prepričan je, da so bila s to odločitvijo Evropske komisije zanikana vsa namigovanja, da je Slovenija na poti proti izgubi lastne finančne suverenosti odločanja in da je podvržena nekemu nadzoru trojke. "To ne pomeni, da je delo vlade in parlamenta končano, nasprotno. Na podlagi sprejetih programov in načrtov bo treba nadaljevati v treh korakih. Nadaljevati bo treba s sanacijo bank, z razbremenitvijo prezadolženosti gospodarstva in ustvarjanja pogojev za gospodarsko rast," je izpostavil.

Ob tem je pojasnil, da bo vlada do konca junija oz. do začetka julija pripravila dodatne ukrepe v tej smeri. "Komisija je ugotovila, da je treba nadaljevati ukrepe tudi na strani povečanja prihodkov z večinoma posrednimi davki, torej tudi DDV, in da je bila tudi to dobra in prava odločitev," je še pojasnil.

Bratuškova: Dokazali smo, da zmoremo brez pomoči

Danes prejeta ocena slovenskih ukrepov iz Bruslja po besedah predsednice vlade Alenke Bratušek dokazuje, da Slovenija zmore brez pomoči. A to je šele začetek, treba bo izpolniti, kar smo si zadali, je odločitev komentirala Bratuškova.

"Ko sem sprejela vodenje vlade, je v državi gorelo; čakalo nas je veliko trdega dela in očitno smo ga opravili uspešno," je dejala. Poleg nalog, ki jih je Slovenija zapisala v nacionalni reformni program in program stabilnosti, je Bratuškova izpolnila še tri prednostne naloge vlade: ponoven zagon gospodarstva, k čemur bo po njenih besedah najbolj pripomogla sanacija bank, vrsto ukrepov za mlade ter povrnitev zaupanja v pravno in pravično državo. "Zdaj lahko zavihamo rokave in začnemo graditi prihodnost," je dejala.

Alenka Bratušek - 1
Alenka Bratušek - 1 FOTO: Damjan Žibert

Čufer: Dokaz, da gremo v pravo smer

Po besedah finančnega ministra Uroša Čuferja so priporočila skladna s pričakovanji. "To kaže, da imamo z Evropsko komisijo isti pogled, kakšna je diagnoza stanja, in kateri so potrebni ukrepi za naš položaj," je dejal. Priporočila so dokaz, da gremo v pravo smer, je dejal in poudaril, da jih delamo zase. Kot prvi ukrep je izpostavil očiščenje portfelja bank.

Paket ukrepov bo zdaj obravnaval DZ, sledil bo transparenten postopek privatizacije, Čufer pa že razmišlja o dodatnih ukrepih. Ti bodo na izdatkovni strani proračuna, je dejal in menil, da se bo med drugim treba nujno lotiti vprašanja pokojnin. "Doslej so že vsi ostali segmenti prebivalstva prispevali k delitvi bremena te krize," je dejal. Pričakuje pa tudi kar nekaj ukrepov za racionalizacijo poslovanja javnega sektorja.

Janša: Hvala za (pozne) pohvale naših ukrepov

"V imenu cele vlade se zahvaljujem Evropski komisiji in aktivni vladi za (pozne) pohvale naših ukrepov. Sedaj pa je čas, da nova vlada še sama nekaj naredi," pa je na Twitterju zapisal Janez Janša.

Janez Janša - 3
Janez Janša - 3 FOTO: Miro Majcen

Po besedah vodje poslanske skupine SDS Jožeta Tanka je Evropska komisija dala jasen signal, da ve, kje je imela in kje ima Slovenija težave. Nasploh meni, da so priporočila komisije v več pogledih enaka prioritetam Janševe vlade oz. stranke SDS. Kljub dveletnemu odlogu za odpravo presežnega primanjkljaja Slovenijo po njegovih besedah čaka še trdo delo.

Lukšič: Ukrepi, ki za Slovenijo pomenijo novo vizijo

Priporočila Bruslja so po mnenju prvaka SD Igorja Lukšiča potrdilo usmeritve, ki jo je Slovenija na novo začrtala, in sicer da je "Janševa vlada delala slabo. Zato je bila nenehno v strahu, da bo prišla bruseljska trojka". Po njegovih besedah je bil Janša julija lani "že ves prestrašen, češ da je konec mandata in suverenosti Slovenije".

Bruseljske ocene slovenskih proračunskih in reformnih načrtov korektno kažejo, da je Slovenija v minulem mesecu opravila dobro delo, a sprejete zaveze so pravzaprav le dobra podlaga – resnično delo nas še čaka, je ocenil evropski komisar za okolje Janez Potočnik.

A sedanja vlada je uspela pripraviti ukrepe, tako Lukšič, ki pomenijo za Slovenijo novo vizijo. Ob tem pa je opozoril, da je to za SD premalo in da bo Slovenija morala še več narediti zlasti na spodbudi razvoja, zlasti spodbudi ustvarjanja delovnih mest za mlade.

Virant: Slovenija je na pravi poti

Minister za notranje zadeve in predsednik DL Gregor Virant je dejal, da odločitev komisije, da države ni vključila v program odprave presežnih neravnovesij, kaže na to, da sta Slovenija in njena vlada na pravi poti, a da je treba sprejeti še veliko ukrepov.  "Priporočila so napisana tako, kot bi jih napisala Državljanska lista in so v popolnem sozvočju z našim programom," je dejal.

Bogovič: Po poročilu v Sloveniji ni razloga za veselje

Po poročilu Evropske komisije v Sloveniji ni posebnega razloga za veliko veselje oziroma za to, da bi si lahko oddahnili, je prepričan prvak SLS Franc Bogovič. Poudaril je, da poročilo pred nas postavlja zahtevno nalogo, da začnemo z ukrepanjem. Po njegovem je treba najprej začeti mašiti luknje vrča, iz katerih izteka, preden se bomo odločili, da bomo na novo začeli nalivati v ta vrč z novimi davki.

Za DeSUS priporočila Bruslja niso presenečenje

Vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša je dejal, da je s priporočili iz Bruslja sicer seznanjen le iz medijev, a je ob tem priznal, da bo treba še "ogromno zadev postoriti", pa "ne zaradi Bruslja, mislim, da predvsem zaradi sebe". Ukrepi, ki smo jih pripravili doslej, so bili "dejansko ukrepi, s katerimi smo gasili", je poudaril in napovedal, da bodo zdaj morale slediti še nekatere strukturne spremembe. "Če strukturnih sprememb ne bomo naredili, potem seveda ti začetni, gasilni ukrepi ne bodo dokončno delovali in tudi mi ne bomo prišli iz krize," je izpostavil.

Ekonomista Igor Masten in Marko Jaklič v priporočilih ne vidita nič novega. "Novo je le to, da piše, heca je konec, naredite to takoj," je dejal Masten. Tudi Jaklič pravi, da je treba zastavljene ukrepe izvesti v praksi. "Operativna sposobnost vladanja v Sloveniji se izrazito slabša," pravi.

Prvak DeSUS Karl Erjavec je poudaril, da so svetovni mediji še pred nekaj tedni pisali, da je Slovenija v bankrotu, da bo potrebovala mednarodno pomoč, da bo prišla trojka ... "in nova vlada je z nekaterimi potezami pokazala, da lahko sama rešuje težave v zvezi s finančnim položajem Slovenije," je dejal. Med novimi ukrepi izpostavlja privatizacijo in naložbe, pokojnin pa ne bodo pustili nižati, pravi Erjavec.

NSi: Poročilo Evropske komisije je dobronamerno

Poročilo Evropske komisije je dobronamerno, hkrati pa nas opozarja, da moramo vse, kar smo navedli v reformnem programu, tudi izvesti, je poudarila predsednica NSi Ljudmila Novak. Prepričana je, da ima trenutna vlada nekoliko lažje delo, ker "opozicija razume, da je treba reforme izvesti". Ob tem je dejala, da se je veliko naredilo že v prejšnji vladi z zakonom o slabi banki in o Slovenskem državnem holdingu, s pokojninsko reformo ter z delovnopravno zakonodajo.

ZSSS: Varčevanje, ki ne bo vodilo iz krize

Rdeča nit priporočil Evropske komisije je, da Bruselj žal vztraja na "ekstremnih oblikah varčevanja", ki nas ne bodo pripeljale iz krize, ampak jo bodo še poglabljale, pa meni predsednik ZSSS Dušan Semolič. Ne strinja se s predlogom, naj se vzdržnost pokojninskega sistema okrepi med drugim z navezavo zakonsko predpisane upokojitvene starosti na podaljšanje življenjske dobe. "To bo takoj imelo negativne učinke in bo pospešilo upokojevanje tistih, ki bi želeli delati dlje," meni.

OZS: Priporočila niso presenečenje

Za Obrtno-podjetniško zbornico (OZS) priporočila Bruslja niso nikakršno presenečenje, saj so nanje ves čas opozarjali, pravijo. Po njihovem mnenju bi morala država podjetnikom in obrtnikom omogočiti bančna posojila za ponoven zagon, zato bi bilo treba čim prej sanirati bančni sistem. Morali bi izboljšati pogoje na trgu dela in povečati konkurenčnost gospodarstva.

GZS: Pridobljen čas govori, da so razmere resne

Da so priporočila Evropske komisije skladna z zahtevami, ki jih slovensko gospodarstvo postavlja v okviru nabora kratkoročnih ukrepov za izhod iz krize Agenda 46+ in drugih predlogov, pa ocenjuje tudi Gospodarska zbornica Slovenije (GZS). Kot so zapisali, še posebej poudarjajo opozorilo, da vladni reformni program premalo podpira strukturne reforme, ki lahko prinesejo gospodarsko rast. Vlado pozivajo, naj upošteva priporočila. "Relativno kratek čas, ki smo ga dobili, govori le o resnosti razmer v Sloveniji," menijo.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (2239)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

opazovalec_
30. 05. 2013 14.23
+4
Vsi politiki so isti. Ne delijo se med uspešne in manj uspešne, ker so vsi zanič. Njihovi rezultati so ali nevidni ali pa jih ni. Svojo nesposobnost pa kompenzirajo z davki, ki jih sejejo čez vse kar jim pride na misel. Vsi so isto sran.je samo drugo pakovanje (barva, stranka..) -še vedno se dogaja gospodarski kriminal -še vedno je plačilna nedisciplina -še vedno ni zahtevane odgovornosti na vodilnih delovnih položajih -še vedno obstaja samo politično in sorodstveno kadrovanje -še vedno v bankah ni sankcioniranih spornih kreditojemalcev in kreditodajalcev -še vedno stojijo črnogradnje ....
opazovalec_
30. 05. 2013 14.24
+4
opazovalec_
30. 05. 2013 14.33
+6
Če se za CPP zaradi ponavljanja prekrškov višajo kazni, bi se lahko tudi za tajkune, gospodarski kriminal, plačilno nedisciplino, korupcijo,... :)
opazovalec_
30. 05. 2013 14.50
+4
Mamas&Papas
30. 05. 2013 14.00
+9
Spomenka Hribar je na TV lepo povedala. Janša bi lahko odšel v zgodovino kot heroj osamosvojitvene vojne, tako pa bo odšel kot revanšist, cinik in človek, ki je Slovence razdelil....tako kot že enkrat Jugoslovane...
Elias47
31. 05. 2013 13.58
-1
ja, ko ni bilo čisto tako, kot si je on želel, je začel sipati zlo na vse strani... in le to še zna...
Mamas&Papas
30. 05. 2013 13.42
+9
Odkar smo v EU, so vse reforme BRUSELJSKE in ne Pahorjeve, Janšine ali Alenkine - to bi pa do sedaj že lahko vedeli! BUTALCI!!!
prpa24
31. 05. 2013 12.56
-1
Ne vem kje je več bukseljnov (neumnežev, budal, omejencev, topoglavcev, bedakov, tepcev, cepcev) ali v Bruslju ali Butalah, vem le to, da ne delajo v dobro ljudi, ker se eni in drugi klanjajo vlogi profita in kapitala.
Saloreich
02. 06. 2013 14.57
+1
Zakaj pa so bili nekateri ukrepi potem drugačni pri JJ kot zdaj pri Alenki.. recimo DDV? Vsegliharstvo in sprenevedanje..
batom@pinkponk.com
30. 05. 2013 13.19
+8
pazi pazi, S(d)S je šla v ofenzivo deljenja minusov :-)))))))))) Kot da bo to kaj spremenilo :-P
MARK AUREL
30. 05. 2013 12.49
-5
Điđi (JJ) lastna hvala , cena mala. Te ideje je imela že Pahorjeva vlada, sami ti supermen si vseb\"rušil\" in nas pošiljal na referendum in naj mglasujemo proti.
Bojan-F
30. 05. 2013 12.46
-6
Le kdo bi si mislil, da bodo Pahor-Križanič-Isajlovićeve reforme po treh letih pozabe hvaljene z vseh strani?
SLObunkeljn
30. 05. 2013 12.55
-6
opazovalec_
30. 05. 2013 14.34
+3
Piše o tem, kar je Janša rušil za časa Pahorja :)
rozlee...
30. 05. 2013 12.41
+10
Mami ,Mami..jest bi pa en sladkorček.... ne bo šlo nimamo zadosti denarčka....
korintos1
30. 05. 2013 12.47
-5
M_teorija
30. 05. 2013 12.40
-8
Slovenija je prva od držav, ki je rekla Bruslju, da je dovolj tega varčevanja, ki duši celo EU!?
korintos1
30. 05. 2013 12.16
+1
A v drugih državah tudi iztrošeni politiki take norosti kvasijo?
komauli
30. 05. 2013 12.04
+16
Ne moremo reč, vsaj tisti, ki smo živeli in žurali v sedemdesetih in osemdesetih prejšnjega stoletja, da smo se imeli slabo. Sicer ni bilo materialnih dobrin na pretek, ma se je dalo preživet. Najbolj nas je peklo to, da smo imeli stalno eno tujo komando in radikalne ukrepe nekih starčkov, ki so omejevali našo svobodo. Saj mladi ne morejo razumet, da si moral plačat depozit, če si hotel kupit kavo v tujini, niti za devize nisi mogel kupit benzina. To je bil čas par nepar omejitve vožnje. Ne razumem, kako je bil naš Josip prijatelj z vsemi naftnimi mogotci, mi pa stradali nafte? Meni osebno je bilo najbolj hudo, da sredi bele Ljubljane v kasarni nismo smeli uporabljat materinega jezika. (To so dovolili naši starčki...). Kako so nas gledali postrani, ko smo peli jugoslovansko himno v Slovenščini !!!!! Za njih smo bili vedno glupi Janezi !!!! In to sredi naše Ljubljane!!! Skoraj sem umrl, ker mi en pastir ni pustil v ambulanto in sem moral delati sklece s šlemom na glavi, da mi je pretrgalo slepič. Sredi moje Slovenije mi en usran tujec ni pustil v bolnico. Zato smo hoteli našo svobodno državo. Saj ne moremo sodit človeka, če je ciničen, če se ne posmeje... takrat je imel veliko poguma, da je stopil na čelo teritorialne obrambe. Zoperstavit se proti uradno priznani vojski je bilo v tistih časih zelo zelo pogumno dejanje. Zato ga spoštujem kot moža in politika. Drugi so kolebali in najrajši bi šli na morje se skrit na kakšno osamljeno plažo. Kar se tiče sedanje krize je več vzrokov. V EU smo vstopili, kot da bi šli na pocestnice brez spolnega organa. Nepripravljeni. Euro smo sprejeli preuranjeno, nepripravljeni, zato nimamo kupne moči. Mladina je depresivna, penzionisti komaj preživijo, mi delavci živimo v negotovosti. Kar niso nemci uničili z jeklom in z smodnikom so uničili s papirjem imenovanim EURO. Zato je težko obtoževat eden drugega, stopit moramo zopet skupaj, povečat narodu kupno moč ( kapučino naj stane zopet 100 sit), ker sedaj je že pravi luksus povabit prijatelja na kavo in ne vlačit starih jajc iz 1945 na plano. Ekonomisti staknite glave skupaj in najdite rešitev..da ne bomo zopet glupi Janezi sredi EU. Lep dan in pozdrav !!!
SLObunkeljn
30. 05. 2013 12.48
-9
Sem ti dal plus zaradi zadnjih dveh stavkov! Drugače pa bi rekel tako : Pogumni smo bili takrat vsi - večji del naroda : - tudi tisti, ki smo med okupacijo hodili v službe, večiinoma peš - tisti, ki so bili vpoklicani in so se odzvali - tudi ostali člani vlade in trenutne politike, predvsem smo takrat dobili vojno zaradi ministra za informiranje, pa čeprav je zdaj član LDS - tudi zaradi slovendke delegacije na zadnjem zasedanju CK ZKJ, ki je demonstrativno zapustila kongres - vsi, ki smo ostali in nismo zbežali v sosednje države - itd .... Brez vseh naštetih, bi težko sam iz kleti CD osvobodil državo. Glede sedemdesetih in osemdesetih: - vsekakor se je živelo bolje, zdravstvo, šolstvo je bilo vsem dostopno, dolg na prebivalca pa precej manjši, precej manj se je kradlo - glede bncina, pa bi rekel, da je za marsikoga od nas zdaj še manj parnih oz. neparnih dni - bencina je polno, nimamo pa dovolj denarja in se vozimo še manj :) - zdaj so vsi fancy artikli dostopni pri nas vendar jih ne moremo kupovati, prej so bili res samo v tujini, a smo imeli denar, da smo šli in si jih privoščili, če smo si želeli - lačnih otrok tudi ni bilo - pa ne lačnih delavcev, upokojencev, enostarševskih družin ... itd - res smo vzdrževali in financirali druge narode iz območja, zdaj pa z manj denarja financiram peščico domačih t.i. elitnikov Ne opevam takratnih časov, normalno je, da se vse spreminja ... pojdimo naprej .... vendar staknimo glave ali pa pesti, da ne bomo šli na precej slabše!
opazovalec_
30. 05. 2013 14.41
+2
taft01
30. 05. 2013 14.47
+4
človek se je skrival v bunkerju in dal ukaz za napad na kasarno v mostah eni osebi, ta je ukaz prenesla tretji osebi,.. tako se je fuhrer zavaroval, da nebi bilo frke, ker je vedu da ga bo JNA obsela za muda, če ga dobijo,... zlo pogumno, se strinjam s tabo, ja. odprite že enkrat oči belčki
Mejduš
30. 05. 2013 11.38
-10
Če bi Janša skoz vodil vlado bi danes bili na konju tako so pa levičarji pa stojimo pret greznico.
M_teorija
30. 05. 2013 12.38
-10
A to SDS-ovci stojijo pred greznico!? Pa naj naredijo korak naprej!?
oResnicA
30. 05. 2013 11.37
+12
,..Hvala Lepa G. OčA Naroda JJ ,..Vedno ti bomo hvaležni!
korintos1
30. 05. 2013 12.18
-6
tron3
30. 05. 2013 11.30
-1
Nehajte nakladat in lagat sami sebi, kriza je nastala, zaradi, zakonodaje, ki so jo sprejemale politične stranke v parlamentu, ki je bila pisana na kožo, raznim političnim in gospodarskim elitam, ki so potem lepo spraznile bančni sistem, je tako ali ni tako. V tej igri so sodelovale vse političnie stranke ne glede na barvo, zaradi osebnih koristi posameznikov in združb, ki so se oblikovale, prav zaradi takšnega početja, in bi jih lahko imenovali kar kriminalne združbe. Bančni sistem je skoraj že spucan, denar je na varnem, v oazah davčnih, državljanke in državljani pa boste lepo sedaj plačali to pojedino!!!
batom@pinkponk.com
30. 05. 2013 11.29
+3
od vseh ljudi majer res najslabše prenaša poraz. kr ne more pa ne more.
santamaura
30. 05. 2013 11.23
-2
KO bo dobil sodbo, da mora v zapor, bo na Twitterju zapisal, da je sodnikom dve leti govoril, da je kriv pa ga niso poslušali
I G N O R A N T
30. 05. 2013 11.20
-3
Tile tipi se preko tweeta oglsajo kot nekaksen carovnik iz ozza.Do danes niso povedali ama nic pametnega.Zgolj in samo jadikovanje.
putinj
30. 05. 2013 11.16
-7
putinj
30. 05. 2013 11.15
-4
janezek a se nis v zaporu? gdo te je sploh kaj vprasu? mi slovenci bomo sami prisli iz dreka, brez tebe dreka!
Gaja Bobek
30. 05. 2013 11.04
-1
nesporno ti priznamo zasluge za stanje kakršno je - tvoji žepi polni mi pa plačujemo lopovščine
Crvena zvezda
30. 05. 2013 11.02
+2
Bivšemu premjeju pa samozavest ne pojenja.... , res je hudo samovšečen..