Slovenija

Černač: Brezigarjevi niso prikrito prisluškovali

Ljubljana, 20. 04. 2009 14.21 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Po ogledu dokumentacije je Černačeva komisija za nadzor obveščevalnih služb ugotovila, da policija zoper Brezigarjevo ni izvajala prikritih preiskovalnih ukrepov.

Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač
Predsednik komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb Zvonko Černač FOTO: POP TV

Zoper generalno državno tožilko Barbaro Brezigar niso bili izvajani prikriti preiskovalni ukrepi, je po seji komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb dejal njen predsednik Zvonko Černač (SDS). Dodal je, da so danes dobili utemeljeno zagotovilo, da bo preiskava glede Patrie zaključena v najkrajšem možnem času, tj. vsaj še letos.

Kot je znano naj bi Brezigarjevo policija ujela v prisluhih med preiskavo v zadevi Patria, saj naj bi bila v stikih z enim izmed osumljencev. Kriminalisti so med preverjanjem izpiskov telefonskih pogovorov osumljenih v aferi Patria odkrili, da je imela z enim izmed njih stike tudi Brezigarjeva, ki pa je navedbe označila za insinuacije.

Notranja ministrica Katarina Kresal pa je po povedala, da je policija pri nadzoru komunikacij osumljenih v primeru Patria ravnala zakonito in skladno s sodnimi odredbami. Na MNZ je po pogovoru z Brezigarjevo vprašanje o zakonitosti postopka naslovil minister za pravosodje Aleš Zalar.

Generalna državna tožilka Barbara Brezigar
Generalna državna tožilka Barbara Brezigar FOTO: Dare Čekeliš

Na seji, ki se je začela v petek, končali pa so jo danes, so se člani komisije sicer seznanili s poročilom o delu Slovenske varnostno-obveščevalne agencije (Sova) za leto 2008 in ga sprejeli. Prav tako je komisija sprejela poročilo o delu Obveščevalno-varnostne službe Ministrstva za obrambo (Mors) za leto 2008. Komisija DZ je poleg tega sprejela programa za delo tako Sove kot Morsove službe za leto 2009.

Po Černačevih besedah so ugotovili, da sta obe službi v zadnjem obdobju naredili kakovostni premik pri opravljanju svojega dela in da "se nezakonitosti, ki so se predvsem na Sovi dogajale v času, ko jo je vodil Iztok Podbregar, ne dogajajo več". Kot je zatrdil predsednik komisije, se je Sova uspešno konsolidirala in uspešno izvaja svoje naloge. Današnje seje komisije se je udeležil tudi v. d. generalnega direktorja policije Janko Goršek. Predstavniki tožilstva se seje niso udeležili.

V petek je komisija sprejela tudi sklep, da pri vlomu v prostore SD 17. marca ni znakov, da bi šlo za vlom s političnim ozadjem.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (2)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
20. 04. 2009 14.52
Noben pameten in perviden človek pač po telefonih, e-pošti itd. ne komunicira o delikatnih rečeh. Tudi dokumentov ne hrani v službi, doma ali na vikendu, denar pa ne potuje po bančnih računih. Če bi delalin tako, bi v Italiji npr. mafija že zdavnaj izumrla!
cakalnica3
20. 04. 2009 14.44
Ma, saj je tudi Brezigarjeva čisto navaden človek. Konec koncev tudi njej lahko prisluškujejo, če je kakšen utemeljen sum. Problem je le v tem, da ni prav, če take informacije, nepošteno pridejo v javnost, saj če se vsepovsod govori, da se nekaj sumi, potem je veliko ljudi že prepričano, da je nekaj resnično narobe. In to ne velja le za primer Brezigarjeve, to velja za vse.