Slovenija

Komisija bo začela preiskovati Golobiča

Ljubljana, 05. 11. 2009 11.57 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Komisija, ki preiskuje ravnanja ministra Gregorja Golobiča, je sprejela sklep o pripravljalnih preiskovalnih dejanjih in bo nemudoma začela zbirati gradivo za preiskavo.

Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič
Minister za visoko šolstvo Gregor Golobič FOTO: Blaž Garbajs

Predsednik komisije Rudolf Petan (SDS) je povedal, da bo komisija že danes začela zbirati gradivo za preiskavo o sumu klientelizma in koruptivnega ravnanja pri pridobitvi znatnih javnih nepovratnih sredstev in poslov na javnih naročilih za gospodarske družbe v skupini Ultra, prenosa področja elektronskih komunikacij z ministrstva za gospodarstvo na ministrstvo za visoko šolstvo, utaje davkov, neupravičene pridobitve statusa kmeta in pridobitve slabo zavarovanih posojil družb v skupini Ultra, s čimer naj bi bil povezan minister za visoko šolstvo Gregor Golobič.

Sklep o preiskovalnih dejanjih sicer obsega tri podsklepe. Prvi določa, da bo komisija pridobila vsa tista gradiva, kot jih je že na prvi seji predlagal predsednik komisije Petan, druga dva, sprejeta sta bila na predlog koalicijskih poslancev, pa določata, da bo pridobila še nekatera dodatna gradiva.

Rudolf Petan
Rudolf Petan FOTO: POP TV

O omenjenem sklepu bi morala sicer komisija odločati že na prejšnji, konstitutivni seji, vendar so člani odločanje o tem preložili na danes, ker so pred tem želeli pridobiti mnenje zakonodajno-pravne službe DZ, ali lahko preiskava zaobseže tudi Golobičeva ravnanja v času, ko ni bil državni funkcionar. Mnenje službe je komisija dobila, po besedah Petana pa slednja pravi, da za takšno preiskavo ni ovir in da lahko komisija preiskuje vse tiste zadeve, ki so zapisane v sklepu o imenovanju komisije.

Zalokar Oražmova močno začudena

V ločeni izjavi za medije pa je vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem, ki je tudi članica komisije, povedala, da je nad mnenjem zakonodajno-pravne službe silno začudena. "Takšno mnenje pomeni, da vsi javni funkcionarji od polnoletnosti naprej nosijo odgovornost za svoja dejanja, saj lahko preiskovalna komisija preiskuje kar koli iz življenja katerega koli funkcionarja," je dejala in dodala, da bodo lahko glede na omenjeno mnenje preiskovalne komisije v prihodnje postale pravi inkvizicijski organi.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (8)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

finec
05. 11. 2009 18.13
Kdaj bo Pahor spoznal, da je Golobič pravzaprav krokar?
Schickeria
05. 11. 2009 17.53
Škoda, da bivši policist, ki je svojo bivšo ženo in sebe rešil življenja, ni prej "operiral" v našem Parlamentu. Kar se pa tiče Golobiča - v resni državi bi TAKOJ postal bivši minister....džizs...
B23
05. 11. 2009 17.00
Če ne bi člo za Golobića bi Kos že čivkal
Marija Krebs
05. 11. 2009 16.27
Bomo sedaj spremljali le še teater med poslanci?
galiot
05. 11. 2009 15.15
V NAŠI DRŽAVI OBSTAJA MNOGO KOMISIJ,TO JE PA TUDI VSE.SAJ SO TAKO ALI TAKO VSI NEDOTAKJIVI.NI NOBENE ZAKONSKE OSNOVE,DA BI MOGOČE KOGA KAZNOVALI,ALI MOGOČE ZAPLENILI PREMOŽENJE.NI VAŽNO KATERA STRAN VLADA VSI ENAKO NAKLADAJO,KAJTI ZA NAS DRŽAVLJANE JIM JE MAR SAMO V ČASU VOLITEV.PO KATEREKOLI VOLITVAH,PA IMAJO VELIKO DELA SAMI Z SEBOJ.IN MINE 4 LETA SE PA SPET SPOMNIJO NA NAS.TAKO V NEDOGLED,NEZADOVOLJSTVO RASTE BREZPOSELJNOST,KRIMINAL AMPAK OD NOBENE VLADE NIČ PAMETNEGA,SAJ IMAJO DELO SAMI Z SEBOJ.VAŽNO,DA KVAZI KOMISIJE KONTROLIRAJO SAME SEBE ALI KAJ.....
Tone Strahan
05. 11. 2009 14.53
trenutni vladajoči boljševizem se boji da bi se njih razkrinkalo, vsa kriminalna in kazniva dejanja, ki zelo hitro in pospešeno kradejo pri vseh ministrstvih in blazno praznijo državne blagajne in se trtenutno komunisti polnijo soje žepe in pokrivajo izgube.
JaNePa
05. 11. 2009 14.06
Oh, komisija.
dejkometod
05. 11. 2009 12.33
Šokantno. Brez besed,...